Rojstvo legende

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
Odgovori
mates
Alfa Member
Alfa Member
Prispevkov: 185
Pridružen: Ne Jan 29, 2012 9:54 am
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Za hribom

Leta 1933, ce se ne motim je Alfo prevzelo drzavno podjetje Istituto Riconstruzione Industriale. In do leta 1986 je bila v drzavni lasti, ko so jo prodali Fiatu. Zato tezko verjamem, da je Fiat, kar koli vlagal v to podjetje.

Da je bil jug tolko za casom se tezko strinjam glede na to, da so v Neaplju sestavljali Alfa letalske motorje, ki so bili izjemno kvalitetni in to tradicijo je nadaljeval Fiat.

Kaj se je vmes dogajalo bo zelo tezko dobiti verodostojne podatke.
In odAlfala sta domov
Altmann

Jp, imas prav, a jaz sem se omejil na obdobje v zacetku 70-tih let.
V drzavni lasti je bila Alfa Romeo posredno. IRI,kolikor se spomnim je imel Benito prste vmes, je bil drzavni holding z ne vem vec koliko Delnicami drzavnega kapitala + nekaj podjetji.
Za tocnejse podatke bi pa moral pobrskati po mojem arhivu, samo bo potrebno potrplenje, ker je v SLO :mrgreen:

Sorry, zdaj vidim, kaj te je verjetno zmotilo. Nisem bil dovolj precizen. "Vecinski lastnik" sem mislil sirse v financnem (kapitalskem) smislu.
marko vitas
Alfa Member
Alfa Member
Prispevkov: 194
Pridružen: Ne Okt 30, 2016 11:56 pm

Kot prvo, se vsem zahvaljujem za izrečene vzpodbudne besede. Morda pa beseda le ni tako zelo skrenila od teme osnovnega prispevka. Mnogo novega smo lahko izvedeli o podjetju oziroma blagovni znamki Alfa Romeo in še več, kako zanimivo mora pravzaprav biti delovanje v avtomobilski industriji, kjer se prepletata umetnost oblikovanja in tehnična evolucija. Vse skupaj pa je še začinjeno z ekonomskim kanibalizmom. Sposobnost preživetja, ki bi jo v jeziku umetnosti lahko označili z izrazom »celostna umetnina,« in vse to v službi ustreči moškemu nečimrnemu egu z ustreznim izdelkom ali točneje predmetom poželenja. :)

Gospodu, ki piše zgodovino blagovne znamke Alfa Romeo, želim veliko uspeha in predvsem zadovoljstva s pisanjem (žal ne najdem več prispevka, kjer je to navedeno). Vem, kaj pomeni zbrati in predihati obilico gradiva na določeno temo.

Lepo vas pozdravljam …
marko vitas
Alfa Member
Alfa Member
Prispevkov: 194
Pridružen: Ne Okt 30, 2016 11:56 pm

Priporočam v branje današnjo tiskano izdajo časopisa Delo. Nekaj malega je mogoce videti v spletni izdaji :-k :

http://www.delo.si/ozadja/julija-si-to-ti.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Lp ...
Odgovori
  • Informacija