Zadnje novice

Delovanje klimatske naprave

Tehnična vprašanja, ki se dotikajo različnih modelov

Moderator: Tehnika moderatorji

Delovanje klimatske naprave

OdgovorNapisal/-a Scremer » So Avg 29, 2015 2:51 pm

Imam eno vprašanje za nekoga, ki se malo bolj spozna na delovanje klimatskih naprav. In sicer je pri mojem avtu zelo slab kondezator (hladilnik klime na nosu avtomobila). Spušča sicer ne, je pa po moji grobi oceni vsaj polovica satovja odpadla/razpadla.

Do sedaj sicer nisem opazil nekih blaznih težav s hlajenjem, dejansko je zelo lepo hladil, razen včeraj, ko sem se večino časa vozil od semaforja do semaforja. Takrat sem opazil da temperatura hlajenja niha glede na to, ali avto stoji ali se pelje 50km/h. Po moji logiki je več kot očitno, da je hladilna površina sedaj že tako kritično zmanjšana, da ne zmore več hladit do željene temperature samo z ventilatorjem.

Opazil sem tudi, da se avto občasno začne trest, neke vibracije, kot, da se kakšen kompresor z nečim matra. Zvok sicer ni močan, so pa opazne take rahle vibracije 2-3 senkunde, preneha za 2-3 sekunde in spet prične. To se ponovi nekajkrat. Vibracije so pa rahle, kot bi čutil vibriranje telefona, nikakor pa niso to vibracije motorja. Obrati se namreč ne spremenijo in vibriranje motorja je bolj izrazito in robato, tako da je velika razlika med vibriranjem enega in drugega.
Med vožnjo tega nisem zaznal, samo kadar avto stoji oz. se zelo počasi premika. Spet domnevam, da sistem takrat nekaj počne s klimo, ker ne dosega željene temperature pri kondezatorju. Je pa verjetno povezano s klimo, saj takoj ko jo ugasnem, te vibracije izginejo.

Moje vprašanje; kakšne posledice ima lahko uporaba klime s takšnim kondezatorjem? Mogoče kdo ve kako zahtevna je zamenjava kondezatorja na fiatu bravo 1.9 16V? Domnevam, da se ga da zamenjat s sprednje strani, nekaj vijakov, mogoče še odstranitev intercolerja.
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Vozilo: AR156 1.9JTD 8v 2004
 
Prispevkov: 1640
Pridružen: To Apr 05, 2005 9:43 pm
Kraj: Kransterdam

Vrni se na Ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov