Motorno olje za JTDm motorje
Moderator: Tehnika moderatorji
Re: Motorno olje za JTDm motorje
Tvoj podatek drži.
- GORA
- Alfa Freak
- Član Alfa Kluba:
- Vozilo: Alfa 159 SW 2.0JTDm TI & Alfa 75 1.6ie
- Kraj: Ljubljana

Koliko olja pa gre v mojo alfico 159 2.0 170?
- Robin
- Alfa Junior
- Vozilo: AR159 SW 2.0

2.0 JTDm: 4.9 litrov
lp
lp
- qwerta
- Alfa Member
Evo tudi jaz bom probal Motul. Sem pa vzel FE verzijo, katero sem dobil na Amazonu za slabih 40€. Sem vzel 10litrov pa je, saj se cene vsake toliko casa dvignejo.
Kje pa vi kupujete se ostale dele? Predvsem me zanima ali so razlike v kakovosti ko je govora o filtru olja ali je vseeno to, samo da pase not, kot je predpisano?
Kje pa vi kupujete se ostale dele? Predvsem me zanima ali so razlike v kakovosti ko je govora o filtru olja ali je vseeno to, samo da pase not, kot je predpisano?
- b_bay
- Alfist
- Vozilo: Alfa Romeo 159 2.0 JTDM 170KM

Jaz osebno raje dam kakšen evro več za bolj priznane znamke (recimo Mann ali Mahle).
- TheRealDeal
- Alfa Freak
- Član Alfa Kluba:
- Vozilo: Alfa Romeo Brera
- Kraj: Zagorje ob Savi

Mann, če se le da. Mahle ogromno svoje robe prepakira.
Razlika je velika v kvaliteti ventilov, tesnil, samega navoja, papirja ...
Najcenejši šroti imajo protipovratni ventil in nadtlačni ventil/feder kar iz papirja. Cel vložek filtra se namreč ob hladnem zagonu premakne ven in čez mašino takrat teče malo ali celo nefiltrirano olje (feder ga tišči dol). Cilj je da se čimprej segreje in začne filter filtrirati na polno. Če je filtrirni material premalo zmogljiv se to zgodi kasneje, efekti so pa znani.
Potem je dobro da je protipovratni ventil delujoč, da ne steče vso olje nazaj v karter, ob zagonu pa čez mašino požene zrak. Ko štartaš počakaj par sekund da vse prekate zalije olje preden stisneš sklopko in se začneš premikati.
Je nekaj znanosti v tem, za tist € ali dva pa se res ne splača šparat ...
Če imaš dpf moraš imeti specificirano olje ki je brez-sajno, da se dpf ne paca
Razlika je velika v kvaliteti ventilov, tesnil, samega navoja, papirja ...
Najcenejši šroti imajo protipovratni ventil in nadtlačni ventil/feder kar iz papirja. Cel vložek filtra se namreč ob hladnem zagonu premakne ven in čez mašino takrat teče malo ali celo nefiltrirano olje (feder ga tišči dol). Cilj je da se čimprej segreje in začne filter filtrirati na polno. Če je filtrirni material premalo zmogljiv se to zgodi kasneje, efekti so pa znani.
Potem je dobro da je protipovratni ventil delujoč, da ne steče vso olje nazaj v karter, ob zagonu pa čez mašino požene zrak. Ko štartaš počakaj par sekund da vse prekate zalije olje preden stisneš sklopko in se začneš premikati.
Je nekaj znanosti v tem, za tist € ali dva pa se res ne splača šparat ...
Če imaš dpf moraš imeti specificirano olje ki je brez-sajno, da se dpf ne paca
- AnAlfaBet
- Alfist
- Kraj: Noumest
Oziroma brez-pepelno....klasifikacija C2 in C3.
- tomasso
- Alfist
Pozdravljeni,
imam AR 159 2.4 avtomatik, zanima pa me katero olje priporočate in kakšna količina gre noter? Delam pa dobrih 120 km na dan tko da delam kar razdalje.
imam AR 159 2.4 avtomatik, zanima pa me katero olje priporočate in kakšna količina gre noter? Delam pa dobrih 120 km na dan tko da delam kar razdalje.
- 159-KA
- Alfa Junior
- Vozilo: Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm Q-tronic
Alfa Romeo 166 2.4 JTD - Prispevkov: 44
- Kraj: Ajdovščina
Pozdravljeni,
evo, tudi jaz sem kupil 159ko, po 10ih letih vožnje 156ke 1,9jtd
v slednjo sem vedno točil Selenia GOLD 10W-40, mašina dela kot urica...
No sedaj me zanima kaj res najbolj sede 159ki 2.0 jtd 170HP...prebiral sem to temo in prišel do zaključka da za motorje z DPF uporabljajo forumaši:
Selenia WR Pure Energy 5W-30
Motul 8100 X-clean+ 5W-30
Motul 8100 Eco Clean C2 5W-30
Zanimiv mi je bil podatek enega forumaša da z Motul oljem dpf dela manj regeneracij...
Torej, izberem nekaj od zgoraj napisanega oz. obstaja mogoče še kakšno bolše olje, meni osebno ni problem odšteti denar za to tekočino
Vozil bom pa bolj kratke razdalje kot dolge cca 12-15km največ...servis sem navajen delati na 15k kilometrov.
Se pa tudi sprašujem kako se vidi če ima auto DPF oz. ali je izklopljen, tega sicer ne vem...
Hvala, Lp
evo, tudi jaz sem kupil 159ko, po 10ih letih vožnje 156ke 1,9jtd

No sedaj me zanima kaj res najbolj sede 159ki 2.0 jtd 170HP...prebiral sem to temo in prišel do zaključka da za motorje z DPF uporabljajo forumaši:
Selenia WR Pure Energy 5W-30
Motul 8100 X-clean+ 5W-30
Motul 8100 Eco Clean C2 5W-30
Zanimiv mi je bil podatek enega forumaša da z Motul oljem dpf dela manj regeneracij...
Torej, izberem nekaj od zgoraj napisanega oz. obstaja mogoče še kakšno bolše olje, meni osebno ni problem odšteti denar za to tekočino

Vozil bom pa bolj kratke razdalje kot dolge cca 12-15km največ...servis sem navajen delati na 15k kilometrov.
Se pa tudi sprašujem kako se vidi če ima auto DPF oz. ali je izklopljen, tega sicer ne vem...
Hvala, Lp
- bosces
- Alfa Member
- Vozilo: 159 JTD 2.0, 170HP
Jaz pa kar tole stran uporabim: http://total-uk.lubricantadvisor.mobi/m ... 914134e&m=
- mateo87
- Alfa Junior
- Vozilo: 159 2.0jtdm 2011
kukec napisal/-a:jaz imam xclean fe v 2.0 jtdm. Dokler sem imel dpf so se regeneracije delale manj pogoosto kot s selenio.
Torej lahko sklepam, da se ti je ob uporabi tega olja in manj pogostejšimi regeneracijami čez čas dpf zjahal...?
- bosces
- Alfa Member
bosces napisal/-a:Torej lahko sklepam, da se ti je ob uporabi tega olja in manj pogostejšimi regeneracijami čez čas dpf zjahal...?
lol

Jaz tu vidim glih kontra efekt.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
- El Barto
- Addicted to Alfa
- Vozilo: Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Alfa Romeo 166 2.0 TS 2000
Alfa Romeo GT 2.0 JTS 2006
Alfa Romeo 147 1.6 - Prispevkov: 6601
- Kraj: Gorje

- bosces
- Alfa Member
Tako kot sem napisal, manj regeneracij zame pomeni da motor proizvaja manj pacarije v izpuhu. Sicer tu ne vem koliko vpliva ima večje število regeneracij na skrajšanje življenske dobe, ker stvar je itak narejena za to.
V končni fazi pa, tankaj olje ki ti je všeč, ustreza specifikacijam, pa redno ga menjaj + filter.
V končni fazi pa, tankaj olje ki ti je všeč, ustreza specifikacijam, pa redno ga menjaj + filter.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
- El Barto
- Addicted to Alfa
- Vozilo: Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Alfa Romeo 166 2.0 TS 2000
Alfa Romeo GT 2.0 JTS 2006
Alfa Romeo 147 1.6 - Prispevkov: 6601
- Kraj: Gorje

Hvala za razlago, odločil sem se po prebiranju te teme da naročim Motul 8100 X-clean FE 5W-30, zdaj kako paše avtu še ne vem, bomo vidli...
Zanima me kje kupiti najugodneje filter olja in goriva znamke MANN, prebral sem da je to najbolj in bi rad tudi to naročil...
Najceneje sem ga našel tukaj: https://www.autodoc.si/mann-filter/629406
Sicer ne poznam te spletne trgovine...
Zanima me kje kupiti najugodneje filter olja in goriva znamke MANN, prebral sem da je to najbolj in bi rad tudi to naročil...
Najceneje sem ga našel tukaj: https://www.autodoc.si/mann-filter/629406
Sicer ne poznam te spletne trgovine...
- bosces
- Alfa Member
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost