156 lučke

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Prispevkov: 7715
Pridružen: Ne Apr 05, 2009 6:51 pm
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Kraj: Jesenice

Ok, mi morda kdo s 156 lahko kaj več pove? Trenutno imam strop zunaj, zato sem se lotil še luči in ugotovil, da pojma več nimam, kaj je točno težava. Če sem prav pomeril pridejo signali tako
IMG_20221116_231924.jpg
IMG_20221116_231847.jpg
Potem bi pričakoval, da stikalo v luči preklaplja med stranskima dvema kontaktoma. Eno stikalo sem premeril in kolikor vidim, samo vklaplja ali izklaplja levi konektor na sredinski plus. Ko so vrata zaprta to pomeni, da lučka ne deluje.
So vsa moja stikala v okvari? Ali kaj narobe razmišljam :-k
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Prispevkov: 962
Pridružen: Če Sep 21, 2006 9:00 pm
Vozilo: 156Sw
Kraj: Ljubljana

mislim, da imaš samo slab stik

meni so tudi ene delale, ene ne, pa ko sem menjal žarnice za ledice, se je zgodba obrnila.....

Če se prav spomnim, je bil slab stik na "stikalu" lučke, odmontiraj, malo razstavi, očisti kontakte in bi moralo delati..... no, vsaj meni je :D
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Prispevkov: 962
Pridružen: Če Sep 21, 2006 9:00 pm
Vozilo: 156Sw
Kraj: Ljubljana

mislim, da narobe misliš :mrgreen:

En stalen + ima, prekinja oz se povezuje pa na maso

tam, ko imaš 2x 12V, to dejansko ni ampak ti preko žarnice dobiš 12V na stranski pin - ne vzet za sveto, ker govorim po spominu, ampak kolikor poznam te starejše sisteme, je +12V stalni , masa pa se prekinja

pa tudi, ko gledaš ohišje, je srednji +12, na drugo stran žarnice pa mora priti masa, da deluje

tam, ko nimaš konektorja, tam spodaj je stikalo, ki preklaplja ali zgornjo ali spodnjo na maso

še enkrat, govorim, po spominu in kar vidim na sliki, ne vzet za sigurno
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Prispevkov: 7715
Pridružen: Ne Apr 05, 2009 6:51 pm
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Kraj: Jesenice

Samo res, nisem žarnice ven vzel, ko sem meril #-o
Po moje, da imaš kar prav, 12V je stalna, masa pa ne. Stikalo sem pa čisto ven vzel iz lučke, pa je zgodba enaka, med sredinskim in levim pinom naredi povezavo, med sredinskim in desnim pa nikoli. To verjetno ni v redu? Potem je verjetno napeljava ok? Ker na desnem priključku je konstantna masa, ampak nikoli ne preklopi nanjo...
1668688413642.jpg
moofdi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 1626
Pridružen: Pe Maj 09, 2008 2:53 pm
Vozilo: 155 3.0 V6 24V
Kraj: Radovljica

Lahko probaš s končkom drata pa prebrikaš na zadnji pin kot da lucko rocno prizgeš. Če zasveti potem je skoraj sigurno zanic stikalo.
Če je ravno, ni zabavno.
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Prispevkov: 7715
Pridružen: Ne Apr 05, 2009 6:51 pm
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Kraj: Jesenice

Bom probal, ker po moji logiki karkoli drugega ne pije vode (ne bom rekel, da ni moja logika občasno malo čudna, ampak vseeno...). Edina težava s to teorijo je, da to pomeni, da tudi eno moje stikalo ne deluje...
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Prispevkov: 7715
Pridružen: Ne Apr 05, 2009 6:51 pm
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Kraj: Jesenice

Kolikor mi je čudno, nekaj bo na tem...
IMG_20221118_221644.jpg
Kupim, če komu delujejo :)
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Prispevkov: 7715
Pridružen: Ne Apr 05, 2009 6:51 pm
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Kraj: Jesenice

Kje bi dobil kaj podobnega :-k
Par poizvedb sem že poslal, brez prave sreče
IMG_20221118_200415.jpg
IMG_20221118_200357.jpg
IMG_20221119_000810.jpg
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Prispevkov: 962
Pridružen: Če Sep 21, 2006 9:00 pm
Vozilo: 156Sw
Kraj: Ljubljana

ma saj stikalo ni crknilo, niti se ni obrabilo ( kolikokrat pa se to prižge)
problem je oksidacija kontakta notri.

jaz bi prvo probal našpricat kak kontakt sprej notri pa malo "pregont" stikalo, verjetno se bo zbudil :doubt:
ne bo glih idealno ampak.... no, novo bo sigurno bolje, če boš dobil
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Prispevkov: 7715
Pridružen: Ne Apr 05, 2009 6:51 pm
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Kraj: Jesenice

Bom še malo probal, če se zbudi. Dokler Kitajci dostavijo stikala za se igračkat imam še čas :) Vmes lahko prebrikam obe masi, pa bo za silo.
Čudno mi je samo, kako da so vsi na isti način crknili...
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Prispevkov: 7715
Pridružen: Ne Apr 05, 2009 6:51 pm
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Kraj: Jesenice

Zgleda res nisem imel niti enega delujočega stikala doma. Dobil sem dva rabljena in zdaj deluje vse.
Odgovori
  • Informacija