Zadnje novice

DIY: Tempomat: naknadna vgradnja - AR 156, 1.9 JTDm 16V

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

DIY: Tempomat: naknadna vgradnja - AR 156, 1.9 JTDm 16V

OdgovorNapisal/-a alro » Ne Jan 13, 2008 1:43 am

* Kot prvo morate dobiti elektično shemo tempomata vaše alfe:

Slika

* Potem rabite vsaj štiri žilni kabel, dolžine vsaj 3m (lahko uporabite navaden kabel za ISDN, droben in štiti žilni je kot bi bil namenjen za to), ter 4 majhne "sponke" katere dobite v elektro trgovini (lahko vzamete kablovje iz kakšne alfe na odpadu, tako imate sponke (konektorčke) že na žici)

*Nato ugotovite kje imate računalnik motorja:

Slika

* Sedaj odklopite konektor na računalniku motorja (ECU). Konektorja sta dva. Vi odklopite tistega večjega in potegnite proč plastični zaščitni pokrovček ter »varovalko« sponk (žic).....rezultat bo nekako takšen:

Slika

* Ko boste odklopili velik konektor, boste ugotovili da je v notranjosti ločen v dve barvi in vsaka od teh je ločena po številkah. Dobiti morate te številke ki so napisane na načrtu, in te bi morale biti zaprte s plastičnimi rumenimi čepki.
Tako morate vstaviti žice s sponko (slika spodaj): P.S. da ne pozabite zapisati katere barve žice gredo na katere številke !


Slika

* Ko ste priklopili vse štiri žice, lahko vse skupaj zaprete v obratnem vrstnem redu. Sedaj morate speljati kabel v vozilo in morate priti z njim do obvolanskih ročic (ena možnost je da pridete s kablom v vozilo po desni strani (gledano v smeri vožnje), speljete kabel čez predal, pod napeljavo za gretje in na kocu pridete ven tik pod pod pokrovom volana).
*Odrežite iz ročice tempomata bel konektor.
*Fiksirajte ročico na mesto.
*Sedaj morate vzeti v roke shemo kjer ste si zapisali kako ste povezali žice na rač. motorja, ter te žice povezati z žicami na ročici tempomata v sledečem zaporedju:

- št. 1 na tempo. povežete s št. 77 na rač. mot.
- št. 4 na tempo. povežete s št. 78 na rač. mot.
- št. 5 na tempo. povežete s št. 56 na rač. mot.
- št. 2 na tempo. – prazna
- št. 6 na tempo. povežete s št. 38 na rač. mot.

Ostala vam bo ena žica iz ročice tempomata (št. 3), katero morate povezati na + preko ključa (kontakt). Tega lahko dobite v bližini škatle z varovalkami.


Slika
Slika

*Lahko zaprete pokrove na volanu.

* Sedaj lahko preizkusite če stvar deluje. Zapeljite se z vašo Alfo in dovolj da presežete 30km/h, vklopite tempomat na »ON« in moralo bi delovati. Če vse deluje kot je treba in je tempomat na »ON«, se mora vključiti zelena lučka na armaturni plošči kot je prikazano spodaj na sliki.

Slika

Kot je že napisano v naslovu, je bilo to narejeno na Alfi 156 1.9 mjet (140KM), ampak mislim, da bi se dalo na vsaki, sploh če je imela možnost tempomata kot dodatno opremo. Le shemo je treba dobit, da se ne kakšen pin na konektorju rač. motorja razlikuje.

LP


vir: 147virtualclub
Zadnjič spremenil alro, dne Po Mar 22, 2010 7:01 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
alro
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 2700
Pridružen: So Feb 11, 2006 1:39 am
Kraj: Nova Gorica/Gorenje pri Divači

OdgovorNapisal/-a Vocko » Ne Jan 13, 2008 10:03 am

Alro, na AlfaOwners piše, da se da na vse 156ke, ki imajo faceliftano armaturo, samo priklopit ročico od tempomata, in že stvar deluje.

Samo kupiš ročico in drugo plastiko pod volanom (tako z dodatno luknjo), priklopiš na konektor in to je to.

Btw, koliko stane ročica tempomata?
Fun is not a straight line!
Vocko
Alfa Freak
Alfa Freak
Uporabniški avatar
Prispevkov: 849
Pridružen: Pe Maj 18, 2007 10:12 am
Kraj: Šmarješke Toplice

OdgovorNapisal/-a Vocko » Ne Jan 13, 2008 10:05 am

Fun is not a straight line!
Vocko
Alfa Freak
Alfa Freak
Uporabniški avatar
Prispevkov: 849
Pridružen: Pe Maj 18, 2007 10:12 am
Kraj: Šmarješke Toplice

OdgovorNapisal/-a alro » Ne Jan 13, 2008 10:23 am

Če se ne motim je cena okrog 70€ za ročico + drug pokrov volana.

Jaz sem gledal pri meni, pa tega konektorja nisem dobil :( . Ta človek ki je to delal ima isti letnik 156 kot jaz in zgleda da tudi nima tega konektorja, če ne se ne bi toliko martral za to povezat :| . Ti imaš tempomat ?
Slika
alro
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 2700
Pridružen: So Feb 11, 2006 1:39 am
Kraj: Nova Gorica/Gorenje pri Divači

OdgovorNapisal/-a Vocko » Ne Jan 13, 2008 10:28 am

Nimam, pa bi ga zelo rad imel, saj zato pa sprašujem...

Ma moram se en dan spravit pod volan, pa pogledat, če imam ta konektor, ali ne.

70€ v Italiji, ali pri nas?
Fun is not a straight line!
Vocko
Alfa Freak
Alfa Freak
Uporabniški avatar
Prispevkov: 849
Pridružen: Pe Maj 18, 2007 10:12 am
Kraj: Šmarješke Toplice

OdgovorNapisal/-a alro » Ne Jan 13, 2008 10:38 am

Spraševal sem v Italiji, ampak mislim da tudi pri nas ne bi smelo biti bistvene razlike v ceni. ePer mi da ceno cca. 80€ za ročico in cca. 14€ za pokrov. Računaj, da je ponavadi cena nekaj nižja na servisu.
Slika
alro
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 2700
Pridružen: So Feb 11, 2006 1:39 am
Kraj: Nova Gorica/Gorenje pri Divači

OdgovorNapisal/-a Piciotto » Ne Jan 13, 2008 11:34 am

Alro, a si mogoče prašal kolko bi koštalo če oni montirajo?
Piciotto
Alfa Member
Alfa Member
Prispevkov: 90
Pridružen: Pe Okt 12, 2007 8:24 pm
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a alro » Ne Jan 13, 2008 11:58 am

Piciotto napisal/-a:Alro, a si mogoče prašal kolko bi koštalo če oni montirajo?

Nisem, ker bi stalo preveč :mrgreen: . Saj veš kako so ure pri pooblaščenih serviserjih in v takem primeru ti hitro nabijejo ene par #-o . Zdej sem pogledal malo po tisti temi ki je dal @vocko link in vidim, da jih je kar nekaj ki so že imeli ta konektor pod volanom :-k. Bo treba še enkrat pogledat :-k . V nasprotnem primeru pa ostane zgoraj omenjena varjanta :roll:
Slika
alro
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 2700
Pridružen: So Feb 11, 2006 1:39 am
Kraj: Nova Gorica/Gorenje pri Divači

OdgovorNapisal/-a mafko » Ne Jan 13, 2008 12:55 pm

A lahko nekdo ki ima konektor za tempomat slika ta konektor.. da vidim če imam jaz ta konektor pod volanom.

Pa še nekaj: Kakšna je možnost da imam na 156 2003 ta konektor? (nova armatura brez facelifta) :)
Slika
mafko
Alfa Freak
Alfa Freak
Uporabniški avatar
Prispevkov: 789
Pridružen: Pe Avg 17, 2007 10:09 pm
Kraj: Sentvid pri Sticni

OdgovorNapisal/-a Vocko » Ne Jan 13, 2008 1:02 pm

Verjetnost, da ga imaš, je zlo velika, vsaj sodeč po postih na angleškem forumu. Tam notri maš pa tut detaljne slike...
Fun is not a straight line!
Vocko
Alfa Freak
Alfa Freak
Uporabniški avatar
Prispevkov: 849
Pridružen: Pe Maj 18, 2007 10:12 am
Kraj: Šmarješke Toplice

OdgovorNapisal/-a mafko » Ne Jan 13, 2008 1:41 pm

Hm, ko sem klical na servis, so rekli da so potem sami problemi z naknadno vgradnjo tempomata na 156 .. je to res?
Slika
mafko
Alfa Freak
Alfa Freak
Uporabniški avatar
Prispevkov: 789
Pridružen: Pe Avg 17, 2007 10:09 pm
Kraj: Sentvid pri Sticni

OdgovorNapisal/-a Vocko » Ne Jan 13, 2008 1:43 pm

Fun is not a straight line!
Vocko
Alfa Freak
Alfa Freak
Uporabniški avatar
Prispevkov: 849
Pridružen: Pe Maj 18, 2007 10:12 am
Kraj: Šmarješke Toplice

OdgovorNapisal/-a mafko » Ne Jan 13, 2008 1:50 pm

berem :) hvala
Slika
mafko
Alfa Freak
Alfa Freak
Uporabniški avatar
Prispevkov: 789
Pridružen: Pe Avg 17, 2007 10:09 pm
Kraj: Sentvid pri Sticni

OdgovorNapisal/-a mafko » Ne Jan 13, 2008 3:05 pm

Slika :(:( ne morem verjet no #-o :doubt: :oops: :x :( in glih jst nesmem met tega konektorčka od toookih drugih alf joooj :evil:
Slika
mafko
Alfa Freak
Alfa Freak
Uporabniški avatar
Prispevkov: 789
Pridružen: Pe Avg 17, 2007 10:09 pm
Kraj: Sentvid pri Sticni

OdgovorNapisal/-a Alfa Dog » Sr Jan 16, 2008 12:52 pm

A bo kdo poskusil to varianto samo z naknadno inštalacijo ročice :?: :?:
Mene jako mika imet tempomat :mrgreen:, še posebej če lahko pridem do njega za 100€ in s 15 minutami dela :ylsuper:
V soboto bom takoj preveril, če ima moja tisti konektor al ne!
Odštevamo čas do nove alfe...
Alfa Dog
Alfist
Alfist
Uporabniški avatar
Prispevkov: 490
Pridružen: Ne Mar 25, 2007 3:01 pm
Kraj: Pivka, Ljubljana

Naslednja

Vrni se na 156, 147, GT

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov