Zadnje novice

Kompresor klime 'se ne vklaplja'

Tehnične teme o modelih 145, 146, 155 in GTV/Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Kompresor klime 'se ne vklaplja'

OdgovorNapisal/-a alex146 » To Jun 29, 2010 10:56 pm

AR 146 1,4 TS; klima ne dela, sploh ne hladi. Peljal na AMZS misleč, da je premalo plina in ga je res nekaj manjkalo (od 700g ga je bilo le 550 in so dopolnili), ampak se je na koncu izkazalo, da to sploh ni problem in da je težava v tem, da se 'kompresor ne vklopi'.

Jbg, to bi mi lahko tud prej povedal možakar, sedaj imam polno plina, 46 EUR manj v žepu, klima pa še vedno ne dela :(

Skratka, še preden avto odpeljem na kakšen klima servis; ima kdo kakšno idejo zakaj se kompresor ne vklopi?

Hvala
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Vozilo: AR 159 SW 2,0 JTDM & AR Mito 1,4 turbo LPG
 
Prispevkov: 1538
Pridružen: Po Mar 06, 2006 3:22 pm
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Dejan156 » To Jun 29, 2010 11:01 pm

Na službenem (Citroenu) je enako bilo...tud kompresor se ni prižgal...vzrok je bila preparena oz popolnoma uničena cev ki vodi do klime. Ne vem kako se lahko to naredi pri 3 leta starem avtu, ampak žal tako je.
Zaradi tega niti kompresorja ni prižgalo. Malo preveri cevi ki vodijo do klime.
\°/
Dejan156
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 1698
Pridružen: So Jan 03, 2004 11:42 pm
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Crazy Alfista » To Jun 29, 2010 11:34 pm

najdi presostat in ga pobrikaj

se pa nahaja nekje na ceveh aluminijastih od klime

ventilator ti vklopi?

se preveri ce dobis 12 voltov na kompresor ko prizges klimo, ce dobis, je nekaj z elektromagnetom na kompresorju
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 4297
Pridružen: To Jul 05, 2005 3:01 pm
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a alex146 » To Jun 29, 2010 11:51 pm

Dejan156 napisal/-a:Na službenem (Citroenu) je enako bilo...tud kompresor se ni prižgal...vzrok je bila preparena oz popolnoma uničena cev ki vodi do klime. Ne vem kako se lahko to naredi pri 3 leta starem avtu, ampak žal tako je.
Zaradi tega niti kompresorja ni prižgalo. Malo preveri cevi ki vodijo do klime.


cevi sem že nekaj gledal in se mi zdijo OK.
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Vozilo: AR 159 SW 2,0 JTDM & AR Mito 1,4 turbo LPG
 
Prispevkov: 1538
Pridružen: Po Mar 06, 2006 3:22 pm
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a alex146 » To Jun 29, 2010 11:52 pm

Crazy Alfista napisal/-a:najdi presostat in ga pobrikaj

se pa nahaja nekje na ceveh aluminijastih od klime

ventilator ti vklopi?

se preveri ce dobis 12 voltov na kompresor ko prizges klimo, ce dobis, je nekaj z elektromagnetom na kompresorju


ventilator dela b.p., na vseh stopnjah.

pobrikaj???
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Vozilo: AR 159 SW 2,0 JTDM & AR Mito 1,4 turbo LPG
 
Prispevkov: 1538
Pridružen: Po Mar 06, 2006 3:22 pm
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a alex146 » Če Jul 01, 2010 2:23 pm

Problem solved :D

Peljal avto k avtoelektriku in je zadevo popravil. Težava naj bi bili nekakšni releji, ki so bili prepereli in tok sploh ni stekel do kompresorja, da bi ga vklopil. Skratka zamenjal je tele tri (od štirih, prva na levi je bila menda OK)) škatlice pri akumulatorju in varovalke (glej sliko spodaj). Cena 100 EUR (od tega polovico stroška predstavlja porabljeno delo). Ni tako malo, ampak klima sedaj dela perfektno :D

Tisti, ki se spoznate prosim malce pokomentirajte. Namreč možakar je rekel, da so bile stvari tako na koncu, da bi prej ali slej tudi avto začel crkovati, če ne bi zamenjali.

Slika
Zadnjič spremenil alex146, dne Sr Jul 14, 2010 9:43 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Vozilo: AR 159 SW 2,0 JTDM & AR Mito 1,4 turbo LPG
 
Prispevkov: 1538
Pridružen: Po Mar 06, 2006 3:22 pm
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Foggy » Če Jul 01, 2010 2:26 pm

Prav ti je povedal, zaradi teh "prežertih" relejev je marsikateri avto odpovedal poslušnosti in nagajal.
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Prispevkov: 9332
Pridružen: Sr Okt 01, 2003 11:51 pm
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a alex146 » Če Jul 01, 2010 3:09 pm

Foggy napisal/-a:Prav ti je povedal, zaradi teh "prežertih" relejev je marsikateri avto odpovedal poslušnosti in nagajal.


Mi je pokazal kako so izgledali ta stari in so res tiste žičke skoraj kar same ven popadale, če si zadevo obrnil na glavo.
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Vozilo: AR 159 SW 2,0 JTDM & AR Mito 1,4 turbo LPG
 
Prispevkov: 1538
Pridružen: Po Mar 06, 2006 3:22 pm
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Crazy Alfista » Pe Jul 02, 2010 6:26 am

podnozja je verjetno tudi zamenjal oziroma kablejcevlje na kablih?
jst m mislu da na 159 zajebava, ce bi povedu da je za 145/146 bi takoj tam iskali :)
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 4297
Pridružen: To Jul 05, 2005 3:01 pm
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Foggy » Pe Jul 02, 2010 7:43 am

Crazy Alfista napisal/-a:jst m mislu da na 159 zajebava, ce bi povedu da je za 145/146 bi takoj tam iskali :)


alex146 napisal/-a:AR 146 1,4 TS; klima ne dela, sploh ne hladi.....
Hvala


:wink:
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Prispevkov: 9332
Pridružen: Sr Okt 01, 2003 11:51 pm
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a alex146 » Pe Jul 02, 2010 8:55 am

tako, ja. ker imam v profilu 159ko sem v izogib nesporazumom najprej napisal, da gre za 146ko :)
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Vozilo: AR 159 SW 2,0 JTDM & AR Mito 1,4 turbo LPG
 
Prispevkov: 1538
Pridružen: Po Mar 06, 2006 3:22 pm
Kraj: Ljubljana

Re: Kompresor klime 'se ne vklaplja'

OdgovorNapisal/-a AlfMar » So Avg 19, 2017 7:18 am

Pozdravljeni.

Da ne odpiram nove teme bom kar tukaj vprašal.

Klima 1x dela - drugič spet ne, kakor ji zapaše - oziroma kompresor se 1x vključi drugič spet ne. Sam kompresor je uredu, plin je nafilan, ventilator je uredu, .... se pravi da ne dobi komande, nekje jo prekinja.

Če štrom direkt vežem na kompresor dela.
Menjan je bil rele - tisti v škatli pri akumulatorju, vendar sem kljub temu ugotovil -: če žičko + iz releja snamem in jo nataknem takoj nazaj (malo pošmelca) se komprsor vključi in dela. Sam rele naj bi bil uredu (sprobal 3 in vedno isto).
Torej po znanih dejstvih, ob vklopu gumba klime v kabini - komanda oziroma štrom ne pride do releja, če ga pa pošmelcam ga pa "zbudim".

Zanima me kakšna je pot, smer komande toka elektrike klime.
Gumb v kabini - rele - presostat - ECU - klima - ventilator ?
Gumb v kabini - ECU - rele - presostat - klima - ... ali kako drugače, da vem kdo daje komando releju ? - ECU, morda gumb direkt v kabini, morda presostat ??????

Hvala za vsa pojasnila.

Lep dan.
AlfMar
Alfa Junior
Alfa Junior
Uporabniški avatar
Prispevkov: 10
Pridružen: Če Nov 27, 2014 1:47 pm
Kraj: Ljubljana


Vrni se na 145, 146, 155, GTV

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost