Zadnje novice

Menjava releja za smernike pri 156

Vodniki o nakupu in vzdrževanju

Moderator: Tehnika moderatorji

Menjava releja za smernike pri 156

OdgovorNapisal/-a Binji » Ne Maj 16, 2021 4:53 pm

Nekaj napotkov za vse, ki imate to težavo, da smerniki ne delujejo, oz. samo pri zaklepu in odklepu avta. Krivec je črn rele pod volanom, pri avtih z ESP pa ga je menjati možno samo tako, da gre volan dol. Če avto nima ESP, se pride s spodnje strani do njega in je prostora ravno dovolj, da gre ven.
rele pod volanom.jpg


Postopek

 1. Najprej iz preventive odklopite minus na akumulatorju. Šarili bomo namreč okoli airbaga volana.
  1621178214062.jpg

 2. Z imbusom 5 in daljšim nastavkom odvijete po en vijak na vsakem kraku volana, potem pa lahko gre dol. Z zelenega konektorja na airbagu spajsate dol varovalo, potem se ga pa potegne ven.
  airbag dol.jpg

 3. Črn konektor, obkrožen z zeleno odklopite, tistega, obkroženega z rdečo, pustite pri miru. To je konektor na navitju in ni kaj odklapljat.
 4. Črn plastičen krogec potegnite dol in pokaže se matica volana. Z nastavkom 24 se odtegne. Naj ga še drži nekaj navojev, potem pa volan porukate dokler ne spusti, odvijete do konca in počasi (pazljivo s kabli za navoj volana!) vzamete dol.
  matica.jpg

 5. Na tej točki sem ugotovil, da sem pozabil slikati, zato sem si naslednjo sliko izposodil z interneta. S tremi vijaki osvobodite navitje volana (rumeni krogci), z dvema še VDC enoto (rdeči krogci). Spodaj se potem pokaže rele, ki ga s kakim orodjem nežno spraskate ven. Pazljivo s podnožjem, en konektor podnožja gre rad ven skupaj z relejem. Priporočam kakšno orodje (primer spodaj).
  vdc.gif
  vdc.gif (47.51 KiB) Videno 234 krat

  orodje.jpg
  orodje.jpg (15.59 KiB) Videno 234 krat

 6. Osvobojeni problematični rele
  rele.jpg

 7. Vstavite nov rele in ponovite vajo v obratnem vrstnem redu :)


Pomembno je, da se po originalni kataloški dobi Meyle-tov rele, ki pa NI ustrezen. S tem pri vklopljenih vseh 4 smernikih ti samo enkrat utripnejo in ugasnejo. Z drugim rabljenim pa zadeva deluje normalno.

Srečno
Binji
Administrator
Administrator
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
 
Prispevkov: 7570
Pridružen: Ne Apr 05, 2009 5:51 pm
Kraj: Jesenice

Vrni se na Vodniki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost