Kulinarika .... in zvarki

kar vam pade na pamet
Odgovori
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 3652
Pridružen: Po Mar 22, 2004 4:35 pm
Kraj: Maribor-Tezno

Sem dajmo zanimive in enostavne recepte za Alfiste !
Zadnjič spremenil Uroš, dne To Sep 19, 2006 11:29 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Uroš
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 3652
Pridružen: Po Mar 22, 2004 4:35 pm
Kraj: Maribor-Tezno

PREBRANAC

SESTAVINE:

1 kg rjavega fižola ( lahko manj)
6 velikih čebul
prekajeno meso (količina in vrsta po izbiri – kranjske, rebra, slanina, krača)
sveža paprika
paradižnik
korenček
pekoči feferoni ( po izbiri)
česen
vegeta
majeron
kumina v prahu
lovorov list
paradižnikova mezga
sol
poper




POSTOPEK

Fižol, ki smo ga čez noč namočili, skuhamo do polovice in ga odcedimo. Tekočini v kateri smo kuhali fižol dodamo prežganje s papriko, narezano prekajeno meso, narezano papriko, paradižnik, korenček in zgoraj navedene začimbe (razen čebule in feferonov).
Vse skupaj kuhamo okrog 20 minut.
V ognjevarno posodo nalagamo plast fižola, plast na drobno sesekljane čebule (s paličnim mešalnikom), končamo s fižolo. Na vse to vlijemo tekočino s prekajenim mesom. Po želji dodamo pekoče feferone.
Pečemo v pečici na 200 stopinj dobrih 45 min. oz. dokler zmes ne dobi lepo rjavo barvo.
Med pečenjem zmes večkrat premešamo.



DOBER TEK!
Zadnjič spremenil Uroš, dne To Sep 19, 2006 11:31 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Uroš
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 3652
Pridružen: Po Mar 22, 2004 4:35 pm
Kraj: Maribor-Tezno

OREHOVEC

15 zelenih orehov
40 dag sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja
1 limona
1 pomaranča
10 zrn kave
5-10 klinčkov(nageljnove žbice)
1-1,5 l žganja


Orehe razrežemo na četrtine,limono in pomarančo pa na koščke ali kolobarčke.To in vse ostale sestavine damo v večji kozarec,dobro zapremo ter postavimo na sonce za najmanj 4 tedne. Vmes večkrat premešamo, da se sestavine prepojijo in se sladkor stopi.Po 4-ih tednih precedimo in nalijemo v steklenico.
Uroš
Uporabniški avatar
Turtle
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 4033
Pridružen: Sr Okt 01, 2003 5:22 pm
Vozilo: Alfa Romeo Guiletta QV
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Kraj: Bilo kuda kiki svuda

p.s. kokr vem se prebranec ne dela z rjavga fižola
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 3652
Pridružen: Po Mar 22, 2004 4:35 pm
Kraj: Maribor-Tezno

.
Zadnjič spremenil Uroš, dne Sr Sep 20, 2006 9:15 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Uroš
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 3874
Pridružen: Po Mar 13, 2006 1:45 am
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

Načeloma ne izdajam svojih skrivnosti, mogoče samo eno mimogrede, ker če začnem lahko dva dni skupaj pišem pa ne bo dovolj:

Torej: jed je moja kreacijaTM, samo alfistom jo dam na posodo, ker je ravno mediterankega značaja:

Zahtevnost : 4/10
Čas priprave : dobrih 10 min, če se hitro obrnete v kuhinji

Torej: Njoki s češnjevimi paradižniki, baziliko in hrustljavim pršutom

1. Najprej v trgovino po surovine- njoki (najboljša varianta so polnjeni s sirom ali kako baziliko...) OBVEZNO DELIKATESNI, ne mi kupovat tistih gumjastih v plastiki ali zamrznjenih bognedaj!

Pršut (po možnosti italijanski, svetlejše barve - skoraj kot losos) na tako tanke rezine narezan, da se vidi čez in če daš rezino v usta se mora sama stopiti.

Sveža bazilika (tržnica), česen, češnjevi paradižnički.

2. Skuhamo njoke, dokler se kuhajo pripravimo dve ponvi - eno za paradižničke in eno za pršut. V obe damo minimalno količino olja, najprej razrežemo paradižničke na polovičke, jih za par minut vržemo v vročo ponev, ne smejo se skuhati, le rahlo jih poširamo, da se malenkost zmehčajo. Tik pred koncem vržemo zraven nasekljan česen po okusu in ga pustimo cca minuto v ponvi skupaj s paradižnički, ponev odstavimo.

3. Ocedimo njoke in v isto posodo damo žličko masla (lahko zeliščnega ali česnovega), dodamo ocejene njoke in narahlo pomešamo, da se maslo stopi. Odstavimo

4. V drugo vročo ponev na največjem ognju vržemo rezine pršuta in jih pustimo, da se hrustljavo zapečejo(par sekund), obrnemo pršut, ko je pečen ga vzamemo iz ponve in odstavimo na stran.

5. Serviramo njoke v kupček na sredo velikega krožnika.
Na njoke položimo paradižničke s česnom in posujemo s svežo sesekljano baziliko. Na vrh dodamo rezine pršuta, dekoriramo z listkom bazilike in parimi črnimi olivami. Dodamo brizg olivnega olja.
Na koncu naribamo na lističe še parmeggiano reggiano in posujemo po krožniku.
Jed ni vroča, je lahka zadeva primerna za tople dni.
Ni treba soliti, ker ima pršut dovolj soli.

Poleg postrežemo solatko iz motovilca/rukole/radiča trevisiano, zabeljeno z olivnim oljem in kvalitetnim balzamičnim kisom (aceto balsamico di modena).

K jedi prija suho rdeče vino ne mlajše od letnika 2002, predlagam Movia - Modri Pinot, saj ima veliko mehkih taninov, ki lepo zaokrožijo obed in ne preglasijo hrane.


6. Za desert se usedemo v alfico in se odpeljemo v Rustiko na gelato: jogurt s figo, zaključimo z esspressom (Illy, Lavazza) :D

Anima e corpo.
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 3874
Pridružen: Po Mar 13, 2006 1:45 am
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

A bo kdo kaj napisal ali samo fast food goltate?
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 3652
Pridružen: Po Mar 22, 2004 4:35 pm
Kraj: Maribor-Tezno

@ BASS, to moramo čimprej probat,videt je slastno. =D>
Uroš
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Prispevkov: 9750
Pridružen: Po Okt 27, 2003 10:44 am
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Slovenska Bistrica
Kontakt:

Sem počistil vse kar ne spada po dhrano, ki jo pripravljamo alfisti.


No pa še en recept:



Testenine s tunino omako za 4 ljudi.


Sestavine:


Dolmio omaka z baziloko
Konzerva tunine, najbolje v koščkih
Origano
Dva trikotnika topljeneg sira
Čebula
Konzerva koruze
Špageti barilla
Parmezan


1. Najprej narežemo čebulo na majhne koške in jo popečemo do rumenega leska, nakar jo solimo
2. Nato dodamo tunino in jo prepečemo, da rata mehka
3. Dodamo omako Dolmio in koruzo, ter kuhamo 10 minut
4. Dodamo topljeni sir in kuhamo še 5 minut
5. Začinomo z baziliko, origanom, soljo in poprom po oksusu, lahko dodamo tudi kakšno kapljico mleka
6 Skuhamo barilla testenine po navodilu
7 Po strežemo s parmezanom
Nekdanji alfist....kaj pa človek drugega preostane.
sport
Alfist
Alfist
Prispevkov: 291
Pridružen: Po Jun 05, 2006 6:19 pm
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: P.G.

Močan zajtrk ki zdrži do večernih ur :D
Idealno za na dolgo pot z vašo AR

Sestavine:

1/2 hrenovke
2 jajca
1 velika žlica kisle smetane

Priprava:

V ponev damo kanček olivnega olja.
Hrenovko narežemo na koleščke, in jo hrustljavo popečemo.
Dodamo zmešana (prežvrkljana) jajca, vse skupaj popečemo da jajca
zakrknejo, dodamo kislo smetano in nato pečemo dalje.
Kisla smetana bo spustila nekaj vode lahko popečete da voda popolno
izpari (po vašem okusu) men osebno je boljš če je zadeva še malo
tekoča.


Pa dober tek
L.P.
VOZI HITRO IN RESKIRAJ ! ! !
Uporabniški avatar
Turtle
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 4033
Pridružen: Sr Okt 01, 2003 5:22 pm
Vozilo: Alfa Romeo Guiletta QV
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Kraj: Bilo kuda kiki svuda

No iz neke strani ki se je ne sme omeniti zaradi meni čist nejasnih razlogov:



3 krompirji
2 pesti makaronov - polžkov
lovorov list
olje
2 žlički moke
voda
sol
čebula
kis


Krompir olupimo in narežemo na kocke. Damo ga kuhat v slano vodo, skupaj z lovorovim listom. Ko je že skoraj kuhan, dodamo makarone in kuhamo naprej. Posebej na drobno sesekljani čebuli prepražimo moko in zalijemo z vodo (naredimo prežganje). To zlijemo h krompirju in makaronom, dosolimo, dolijemo nekaj kapljic kisa, po okusu pa lahko tudi poper. Če vam prija, lahko dodate tudi pol jušne kocke, ker pa je to precej star recept, je kocka bolj nova pogruntavščina.

Sam sem probal in če ste ljubitelji kislih stvari je tole poceni in super hranljivo..
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 3874
Pridružen: Po Mar 13, 2006 1:45 am
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

http://www.youtube.com/watch?v=Jjed2Xq0ImI

Za tiste, ki se ne bojite eksperimentiranja...
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
sleby
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 5743
Pridružen: Po Nov 24, 2003 1:16 am
Član Alfa Kluba: 0
Kontakt:

ma kdo recept za biftek v poprovi omaki?:)
Slika
Uporabniški avatar
the_febo
Alfist
Alfist
Prispevkov: 468
Pridružen: Sr Okt 13, 2004 4:45 pm
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Bled

omleta s pršutom in mocarelo
Sestavine: 2 žlici olivnega olja, čebula, paprika, 5 jajc, 1/2 dl mleka, 10 dag mocarele, 10 oliv brez koščic, 10 dag pršuta, sol, poper.

V ponvi z nepregornimi ročaji segrejemo žlico olja. Čebulo in papriko nasekljamo in pražimo pet minut.

Odstavimo, zelenjavo vzamemo iz ponve in obrišemo maščobo. Jajca in mleko stepemo ter začinimo s soljo in poprom. Pečico ogrejemo na 220 st. C.

V ponvi segrejemo preostalo olje in prilijemo jajčno mešanico. Pečemo eno minuto in vmes ne mešamo. Odstavimo. Jajca obložimo z zelenjavo, pršutom, mocarelo in olivami. Postavimo v pečico za toliko časa, da jajca zakrknejo (približno pet minut).

za kšno hitro večerjo prov pride
Uporabniški avatar
dejan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 1692
Pridružen: Ne Sep 07, 2003 5:03 pm
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

sleby napisal/-a:ma kdo recept za biftek v poprovi omaki?:)
Greš recimo v kongota, kjer sem ga nazadnje jedel, boksneš 20 EUR, plačaš, rigneš in zadovoljen odideš.

Mal heca, drugač pa to tud mene zanima kao doma narest
Odgovori
  • Informacija