Delovna temperatura 156 2.4 JTD

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
Ozi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Rivercity
Kontakt:

Alfa uses a different way of showing the temperature compared
to i.e. Opel, Audi, VW. I guess Seat is VW so......
The difference is that in fact the temperature always goes up and
down because there is a thermostat (in all cars!!) that opens when
the cooling circuit reaches a certain temperature like 90dgr.
When the thermostat opens, a whole lot of relativaly "cold" cooling
drops from 90 to 70-75dgr.
Alfa shows this immediately on the temperature indicator whereas many
other cars measure an AVERAGE temperature that goes up and down very
slowly and certainly will not show the peaks like the Alfa way.
I guess this is done because the "normal" car driver will get in panic
and goes and see their dealer to check if nothing is wrong and Alfa is
of the opinion that Alfisti, as real, true car drivers, as enthousiastic
and knowledgeable car dirvers and can "see through" this

To je to, pomojem :P Prikaz temp. vode pri alfi je po drugačnem principu od drugih znamk in namreč kar takoj pokaže temp vode in ne neko "povprečje". Drugače mam enak problem, nov termostat, notranji+zunanji hladilnik očiščen, prezračeno, pa se mi najprej segreje na malo pod 90 potem pa malo nad 70 skoz razen če dolgo na mestu stoji. Mislim, da to ni problem, novejše imajo mogoče to rešeno zato če nabavijo eni novejši termosta jim stoji na 90 :?: :?: :?:
Uporabniški avatar
Tečko
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana

Alfist4life napisal/-a:Alfa uses a different way of showing the temperature compared
to i.e. Opel, Audi, VW. I guess Seat is VW so......
The difference is that in fact the temperature always goes up and
down because there is a thermostat (in all cars!!) that opens when
the cooling circuit reaches a certain temperature like 90dgr.
When the thermostat opens, a whole lot of relativaly "cold" cooling
drops from 90 to 70-75dgr.
Alfa shows this immediately on the temperature indicator whereas many
other cars measure an AVERAGE temperature that goes up and down very
slowly and certainly will not show the peaks like the Alfa way.
I guess this is done because the "normal" car driver will get in panic
and goes and see their dealer to check if nothing is wrong and Alfa is
of the opinion that Alfisti, as real, true car drivers, as enthousiastic
and knowledgeable car dirvers and can "see through" this

To je to, pomojem :P Prikaz temp. vode pri alfi je po drugačnem principu od drugih znamk in namreč kar takoj pokaže temp vode in ne neko "povprečje". Drugače mam enak problem, nov termostat, notranji+zunanji hladilnik očiščen, prezračeno, pa se mi najprej segreje na malo pod 90 potem pa malo nad 70 skoz razen če dolgo na mestu stoji. Mislim, da to ni problem, novejše imajo mogoče to rešeno zato če nabavijo eni novejši termosta jim stoji na 90 :?: :?: :?:
Glej 2 posta nazaj sem napisal da sem mel isti problem kot ti ko pa sem ga zamenjal, je temp. konstantno na 90.
Verjetno se zna zgodit, da je termostat čeprav nov zanič, je pa moja letnik 2000 in pa dizel, kako je pr bencincih ne bi vedel. Mogoče ti bo znal kakšen ki ima podoben ali isti motor odgovorit. Toliko kar ti jaz lahko povem, da po menjavi nihanja ni več.
Termostat ne kaže temperature ampak samo odpira pretok hladilne tekočine, ko se le ta segreje na določeno temperaturo ponavadi okoli 90 stopinj. temperaturo kaže tipalo, ki je pred termostatom in le to je vezano na skalo ki je v armaturki.
Bi pa rekel, da mora biti temp. konstantna okoli 90 stopinj oziroma delovna temperatura, saj so danes avtomobili prepredeni z elektroniko in seveda, če bo kazal temp okoli 70 bo računalnik pošiljal napačne podatke, da avto ni ogret in s tem delal gostejšo mešanico s tem pogojena večja poraba, olje zgubi viskoznost ker avto nima delovne temperatue itd.itd.....
alfafil
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: maribor
Kontakt:

-od treh alf (2xbencin),mi je samo prva 1,4TS imela ta problem
-ne servisu zamenjali termostat v garanciji in od takrat je bilo OK :wink:
Uporabniški avatar
Ozi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Rivercity
Kontakt:

Ne vem kaj naj rečem, ko je sumljivo, da bi toliko voznikov imelo s tem problem in bilo toliko o tem napisano, da zlasti pri prvih modelih 156 je to normalno. Vem, da termostat oz bi-metal v termostatu odpira in zapira dotok mrzle vode iz hladilnika v motor s tem ko se razteza in krči.....tipalo ima pa lahko različni način prikaza npr. (da boš vedel kaj mislim) nekateri avti suzuki, honda (starejši modeli) imajo prikaz bencina "konstanten" in ne niha, 155 in 33 imata pa direkt in ko v levi zavoj peleš imaš poln tank v desnega pa prazn. To bi lahko bi podobno pri tem tipalo za temp, ker ko pride iz hladilnika ohlajena, sploh če voziš 90km/h ali več ko zdaj ko je mrzlo še kar piha, voda v kontakt s toplo in seveda bi tako tipalo potem pokazalo. To tudi piše na www.alfa156.net da ima alfa drugačen način kot ostali avti. Da bi pa skoz moral menjati termostat pa tudi ne verjamem #-o
andrejk
Alfist
Alfist

Pred menjavo termostata mi je kazalo 60 stopinj, po menjavi pa cca. 80 stopinj. Na 90 prileze redkokdaj.

Ko smo avto priklopili na tester, pa je ta pokazal temperaturo motorja 90 stopinj. Torej verjetno za tistih 10 st. laže kazalček.. zdaj vozim in se ne sekiram več :)
Smeško
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Gorenjska

no sej, jest bom zamenjal termostat čez cca. 14 dni, potem bomo pa videli kdo ima prav

lp
Uporabniški avatar
Tečko
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana

Smeško napisal/-a:no sej, jest bom zamenjal termostat čez cca. 14 dni, potem bomo pa videli kdo ima prav

lp
No potem pa poročaj če bo sprememba :mrgreen:
Smeško
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Gorenjska

Torej!

Termostat je zamenjan!

Cagar za temperaturo po prevoženi primerni razdalji prileze do 90 stopinj in tam tudi ostane.

Torej tisti, ki trdite, da je 70 stopinj normalna delovna temperatura za dizla se motite!

lp
Uporabniški avatar
patrulja
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: LJ-koseze

zanima, me v koliksnem casu bi se moj "dizelas" moral ugreti da lahko navijem obrate tudi cez 2000...

kajti sumim da mi je nekaj narobe z stevcom za temperaturo saj se ne ugreje na 90 stopinj...
Slika
Uporabniški avatar
Lorenzy
Alfa Member
Alfa Member

Moj se ogreje po par kilometrih vožnje (recimo 5) nakar temperatura ne pade več veliko, ne glede na način vožnje.

O podobnih problemih pa je že kar veliko napisanega na forumu, tak da če boš malo pobrskal, boš skoraj sigurno našel podoben problem in rešitev napake

LP
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Litija

Pr men je števc kot pribit na 90 stopinj po 5km. Edino zadnjič, ko sem stal v koloni 45 minut je temperatura narasla čez, vendar ko je ventilator vklopil 2. stopnjo je temperatura spet padla na 90.
Uporabniški avatar
patrulja
Alfa Freak
Alfa Freak

meni se ne ogreje na 90 stopinj sploh! ali je stvar motorja, ali strvca..motor deluje brezhibno..

nekaj sem ze iskal po forumu o tem problemu vendar nisem nasel nic upšorabnega-morda sem bil malo povrsen
Slika
Uporabniški avatar
Alchi
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Novo mesto

Pri meni je cagrček stalno na 70 stopinj, čeprav je v tem trenutku dejanska temp nekje 84 stopinj (merjeno pri Stepančiču na prijateljevi 156ki, ki ima enak "problem")...menda "napaka" 156ke

sicer pa se mi ogreje ravno nekje po 5km
Uporabniški avatar
patrulja
Alfa Freak
Alfa Freak

hmm... se vedno ne vem tocnega odgovora, naj se peljem brez skrbi naprej, ceprav stevec kaze 70 stopinj- saj je v resnici 84... ali naj zamenjam termostat za tistih 7-8 k (30-35 EUR)
Slika
Uporabniški avatar
Lorenzy
Alfa Member
Alfa Member

THOR napisal/-a:delovna temperatura je 90 stopinj. če se počasi ogreje do 70 in tam stoji,potem pomeni ,da termostat vedno malo vode spušča po sistemu.
to za avto ni najbolje.(obraba materjalov....) paše dolgo je treba čakat,da ga lahko pritisneš.

sem imel isti problem kak mesec nazaj. nato sem kupil termostat ga zamenjal in stvar stoji na 90.

takrat je bila cena: odvisno od modela in ali je org. ali fake : 35-90 eu.
če saj malo poznaš držat ključe v roki potem lahko zamenjaš sam,,ali pa plačaš 1 uro mehaniku.

še prej glede nujno pa ne nujno. moje mnenje je tako:
tvoja TELESNA temperatura je 37 c in ne 40c

Za tvoj problem sem našel ta in podobne odgovore. Pač večina pravi da je termostat zrel za zamenjavo, jaz bi ga na tvojem mestu zamenjal...
Odgovori
  • Informacija