GTV / Spider (916): Vse o modelu in Nakup rabljene

Vodniki o nakupu in vzdrževanju

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Prispevkov: 9750
Pridružen: Po Okt 27, 2003 10:44 am
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Slovenska Bistrica
Kontakt:

Alfa romeo GTV

GTV se je prvič pojavil na Ženevskem avtomobilskem sejmu marca 1995, po zelo dolgem obdobju, ko Alfa Romeo ni imel pravih športnih in coupejevskih avtomobilov v svoji ponudbi. Sama kratica GTV pomeni Gran Turismo Veloce, kar bi lahko prevedli kot "hiter grand tourer". Dizajn avtomobila je sestavila oblikovalska hiša Alfe s sodelovanjem Pininfarine, kar je obetalo takojšen uspeh. In niso se zmotili; tudi več kot deset let po prvi predstavitvi modela, je GTV serije 916 še zmeraj eden izmed najlepših avtomobilov, ki jih lahko srečate na cesti.

Slika

Slika

Splošni podatki o vozilu

GTV je bil zasnovan na platformi Fiata imenovani Tipo, ki se je izkazala za preverjen recept dobrih avtomobilov, čeprav je bila spremenjena in dopolnjena na veliko področjih. Avtomobil odlikujejo 3 stilske usmeritve: tipičen trikotni Alfa Romeo sprednji del z znakom in z enim parom okroglih luči levo in desno (čeprav je žaromet le en na vsaki strani), kar bi naj spominjalo na retro modele v 60-ih in 70-ih, nizek nos in odrezan visok zadnji del za izboljšano aerodinamiko ter izjemno nizek profil avtomobila, zaradi česar je vstopanje in izstopanje iz avta kar težavno, sploh na ozkih parkirnih prostorih, kjer dolga in predvsem debela kupejevska vrata vse prej kot pomagajo.

Slika

Posebej izjemne vozne lastnosti zagotavlja zadnje vzmetenje: to je Multi-link sistem neodvisnega vzmetenja, ki je na karoserijo pritrjen preko lahkega aluminijastega mostu. Takšen sistem zagotavlja pasivno krmiljenje zadnjih koles (5%), kar je skrbelo za zmanjšanje podkrmiljenja in zagotavljalo neverjeten občutek vožnje z avtomobilom po zaviti cesti, ki jo premorejo le avtomobili na zadnji pogon (GTV ima pogon spredaj).

Zelo odziven pa je tudi sam volanski sistem, ki vozniku natančno sporoča, kaj se dogaja na cesti. GTV je opremljen s sistemom Quick-rack, ki skrbi za bolj neposreden občutek na volanu in prilagaja odzivnost volana glede na hitrost in intenzivnost krmiljenja, kar pa lahko predstavlja zelo velik problem pri parkiranju v mestu in obračanju avta na zelo majhnem prostoru.

Obstajala sta dva paketa opreme avtomobila: Medio in Lusso. Medio oprema je vključevala 15 colska platišča iz lahke litine, ročno klimatsko napravo, kasetni radio s šestimi zvočniki, meglenke, centralno zaklepanje, električna stekla in ogledala z gretjem, ABS z EBD, 2 zračni blazini, 4-kraki servo volan, luči nastavljive po višini, avtomatski sistem zategovanja varnostnih pasov (sprožen ob trku), avtomatsko električno anteno v prtljažniku in sedeže prevlečene s tkanino z napisom Alfa Romeo.

Medio oprema letnika 1996:
Slika

Lusso paket pa je poleg osnovne opreme vseboval še 16-colska platišča, usnjeno notranjost in daljinsko centralno zaklepanje z alarmom. Kot dodatna opcija pa se je dalo naročiti metalno barvo in električno strešno okno.

Lusso oprema letnika 1996:
Slika

Tudi sam avtomobil je bil zgrajen z nekaj nevsakdanjimi rešitvami materialov in dizajna. Da bi znižali težo avtomobila so prednja maska, odbijač in oba blatnika narejeni iz posebnega plastičnega kompozita imenovanega KMC. Celotna karoserija avtomobila je pocinkana, zato je praktično večna. Amortizerji prtljažnega in motornega prostora so napolnjeni z dušikom. Vrata za vstop v avtomobil se odpirajo z gumbom, ki se potisne v karoserijo, saj avto kljuk nima. Prtljažna vrata se odpirajo ali iz notranjosti, kjer se gumb za prtljažnik skriva v odlagalnem predalu, ali pa s ključavnico, ki je skrita pod Alfa Romeo znakom. Tudi odpiranje posode za gorivo je krmiljeno iz kabine z gumbom. Tudi akumulator in bencinska črpalka ter sam rezervoar so postavljeni za zadnje sedeže v notranjost prtljažnika za boljšo razporeditev teže.

Motor v GTV (športno srce)

1.8 TS 16V 144 bhp
2.0 TS 16V 150 bhp (na sliki)
2.0 V6 Turbo 202 bhp
3.0 V6 12V 192 bhp
3.0 V6 24V 220 bhp


Slika

Twin Spark motorji so doživeli največ sprememb v obdobju, ko so jih še vgrajevali, saj ga je kasneje zamenjal naprednejši JTS agregat, ki ni več imel sistema dveh svečk ampak direktni vbrizg goriva. O podrobnejši ločitvi TS motorjev in Twin Spark tehmologiji si lahko preberete spodnji članek:

Alfa Romeo Twin Spark motorji

Ali pa o JTS tehnologiji: JTS motorji

In pa še slike motornega prostora in kaj vse je v njih:

2.0 TS (CF1, CF2/3 imata plastičen pokrov in malo spremenjeno razporeditev)

Slika

1- Prostor za dolivanje olja
2- Palčka za preverjanje nivo olja
3- Zračni filter
4- MAF/LMM/Senzor pretoka zraka
5- Posoda za hladilno tekočino/dolivanje/preverjanje
6- Posoda za kontrolo in dolivanje zavorne tekočine
7- Posoda za tekočino za vetrobransko steklo
8- ABS senzorji - priklop
9- Toplotna zaščita izpušnega kolektorja
10- Termostat
11- Posoda za kontrolo in dolivanje servo tekočine
12- Varovalke
13- Motorček prostega teka
14- Pod plastično zaščito se skriva filter kabine

2.0 V6 TB (Turbo bencinski motor)

Slika

1- Prostor za dolivanje olja
2- Posoda za hladilno tekočino/dolivanje/preverjanje
3- Zračni filter
4- Palčka za preverjanje nivo olja
5- Posoda za kontrolo in dolivanje zavorne tekočine
6- ABS senzorji - priklop
7- Varovalke
8- Priklop za polnjenje klime
9- Kromirani sesalni kolektorji (nekaj s čimer se lahko bahate pred prijatelji)

3.0 V6

Slika

1- Prostor za dolivanje olja
2- Posoda za hladilno tekočino/dolivanje/preverjanje
3- Zračni filter in MAF (senzor pretoka zraka)
4- Palčka za preverjanje nivo olja
5- Posoda za kontrolo in dolivanje zavorne tekočine
6- Posoda za kontrolo in dolivanje servo tekočine
7- Varovalke
8- ABS senzorji - priklop
9- Posoda za tekočino za vetrobransko steklo
10- Hladilnik klime, za njim pa je hladilnik motorne tekočine
11- Hladilne cevi za servo olje
12- Hupa
13- Kromirani sesalni kolektorji (nekaj s čimer se lahko bahate pred prijatelji)
14- Tukaj se nahaja ključavnica za vklop/izklop alarmne naprave
15- Pod plastično zaščito se skriva filter kabine (seveda na drugi strani)

Opomba: Akumulator in bencinska pumpa se nahajajo v prtljažnem prostoru točno pod zvočniki na zadnji polici. Za dostop morate odstraniti oblogo, ki je na zgornji strani pritrjena s plastičnimi maticami. Posoda za gorivo se nahaja za zadnjimi sedeži.

Znana Britanska avtomobilistična serija je pripravila prispevek o coupejih, kjer je bil zmagovalec ravno GTV 3.0:
http://www.youtube.com/watch?v=5YNWzIXF" onclick="window.open(this.href);return false; ... re=related

Izdelane so bile 4 serije modela GTV:
1995-1998 P1
1998-2003 P2
2003-2005 P3
GTV 3.0 Cup Edizione Limitata

Pa si poglejmo kako ločite serije GTV po letnikih (916):

Tole je P1, ki je imela črne/nebarvane pragove in Scudetto brez kromirane obrobe ter brez mrežice. P1 modeli so imeli 4-kraki volan, usnjeni sedeži so gladki, sredinska konzola je črne barve in uporabljen je Soft-lack, ki je zelo rad poškodovan ali se lepi.
Slika

Letnik 1997 ima že kromiran srček z mrežico in pragove v barvi karoserije.
Slika

Oba modela pa imata identično notranjost od letnika 1995-1998, sedeži so iz tkanine ali delno usnjeni (črni, rjavi), preproga je sive barve, napis na pragu je črn.
Slika

Od letnika 1998 - P2 - naprej pa ima GTV izboljšano srebrno notranjost z malce spremenjeno postavitvijo instrumentov, gumbov, trikraki volan namesto 4-krakega, sedeži so veliko boljši, prešiti in barvno usklajeni z vratnimi paneli, ki so prav tako prešiti. Poleg tega je na voljo veliko več barvnih vzorcev usnja: beli, modri, črni, rdeči, tobačni, rjavi. Barvno usklajena je tudi preproga. Na voljo je sredinski predal/naslon za roko. Tudi motorji so drugi in sicer so zamenjali aluminijaste TS motorje s plastičnimi. Krmiljenje klimatske naprave je podobno kot v 147/GT/156. Pragovi imajo srebrn napis Alfa Romeo. Stekla imajo Auto-Dropp funkcijo ob odpiranju. Na voljo je daljinsko centralno zaklepanje. Opuščeni so V6 TB motorji.

Slika

P3 face-lift pa ima spremenjen nos avtomobila, ki spominja na serijo 147 in GT, spet so malce spremenjeni sedeži, ki imajo malo manj šivov, spremenjena je sredinska konzola, ki ima okrogle gumbe, na voljo je CD predvajalnik in JTS motorji namesto TS, na voljo je novejši in najbolj zmogljiv 3.2 V6 motor z 240KM:

Slika

Izdelana pa je bila tudi limitirana serija GTV Cup, ki je imela 3.0 V6 motor, dodan zadnji spojler, drugačne pragove in sprednji spojler (aeropack) ter spremenjene blatnike pri sprednjih smernikih. Na srednji konzoli je imela ploščico z napisom Cup serie limitata in številko avta.

Slika

Slika

Tehnični podatki

Pogon: spredaj ležeči motor, pogon na sprednja kolesa
Vzmetenje: spredaj MacPherson s stabilizatorjem; zadaj multi – link vzmetenje s stabilizatorjem.
Medosna razdalja: 2540mm
Zavore: ABS serijsko, spredaj diski 284mm (305mm on 3.0 V6), zadaj diski diameter 240mm, ročna zavora zadaj, deluje preko zavornega kabla.
Menjalnik: 5 stopenjski ročni, 3.2 verzija tudi 6 stopenjski ročni
Teža vozila: GTV 2.0TS : 1370kg; 3.0 V6 : 1415kg; 2.0 V6 turbo : 1430kg


NAKUP RABLJENEGA GTV-ja

Najprej je pomembno, da se vsak nov kupec sprehodi okoli avta, ki ga kupuje, da pregleda, če vse panele avtomobila stojijo simetrično in se lepo pokrivajo. Za Gtv je normalno, da je sprednja maska popraskana od kamenčkov, vendar naj vas to ne skrbi, ker ne bo rjavela; sprednja del avtomobila je v celoti narejen iz kompozitne plastike. Če je maska brez kakršnih koli prask in udarcev kamenja, je to jasen znak, da je bil avtomobil spredaj ponovno barvan iz nekega razloga. Zelo verjetno bo imel avto tudi udarnine po strani. Vzrok temu so ozka parkirna mesta in pa dolga kupejevska vrata brez zaščitnih plastik ter drugi ljudje, ki se drgnejo ob avtomobil in ga občudujejo.

Alfa Romeo GTV je zelo zanesljiv avto, če je pravilno in redno servisiran; so tudi primerki 2.0 TS s 300. 000 kilometri na števcu in več. Toda vseeno je potrebno biti pazljiv na nekatere detajle pred nakupom.

Motorji od Alfa Romeo so nagnjeni k porabi olja, zato je potrebno ob redni vožnji tedensko pregledati stanje olja, sploh če je to bilo menjano pred več kot 10.000 km. Če naletite na primerek, kjer olje manjka pod polovico ali ga sploh ni, se je bolje obrniti in prihraniti drago vzdrževanje, ker je to prvi znak zanemarjenega motorja. Alfa Romeo svetuje, da naj se stanje olja pregleduje vsakih 700 km in redno doliva! Posledice prenizkega nivoja olja so obrabljeni ojnični ležaji kar lahko posledično pripelje do zaribanega motorja in popravilo v višini 2000€. Za več detajlov o Twin Spark motorjih si preberite tale članek.

Glavne jermene je potrebno menjati na približno 60 000 km ali na 3 leta, kar pa je dokaj draga zadeva (predračun na servisu je najmanj 500€ zato pozor!). V6 motorji se servisirajo na 120 000 km, servisi pa so cenejši kot za TS. Posebej pozorni moramo biti, kadar motor zaženemo hladnega in se sliši, kot da je dizel. To velja še posebej za 2.0 l različico, težava pa je pokvarjen variator in ga je potrebno zamenjati (200€ ali več ali pa ga popravimo s kitom, ki stane 5€ plus delo). 2.0 TS ima 8 svečk in vsaka stane približno 20€. Dobra stran teh je, da se menjavajo le na vsakih 100.000 kilometrov. Če v avtu čutimo slabe pospeške ali zadušenost, je verjetno kriv senzor pretoka zraka ali MAF/LMM, ki pa se lahko tudi očisti ali pa v skrajnem primeru zamenja. Cene senzorjev zelo variirajo: original je nekje 350€, nadomestni del pa okoli 100€. Zelo če ne najbolj pa je pomembno, da ima avto znano servisno zgodovino in da je bilo olje zamenjano v rednih intervalih, ki naj ne bi smeli presegati 20.000 km ali enkrat letno (še bolj priporočljiva pa je zamenjava na 10.000 km).

Zelo pogosta je tudi okvara termostata na TS-u: ko temperatura ne naraste pri normalni vožnji čez 50°C je zagotovo treba zamenjati termostat. Ta stane 100€ (original) zamenjava pa je dokaj enostavna.

Pri 3.0 V6 moramo biti pozorni na cevi, ki hladijo olje. Te so nagnjene h koroziji, njihova zamenjava pa je zelo draga (470€) in težko izvedljiva.

Sklopke in menjalniki so pri GTV zelo zanesljivi. Sklopka na koncu svojega življenja bo visoko prijela, ker so sklopke samonastavljive. Sklopka pri 3.0 je težja kot tista pri 2.0 in to je povsem normalno. Preveriti je potrebno edino, ali lahko prestavimo v vse prestave in če je to vredu, potem imate eno skrb manj.

Zavore so brez kakršnih težav, le tiste pri 3.0 so nagnjene k pregrevanju, kar se kaže če pri zaviranju trese volan, in jih je zato bolje zamenjati za športne (Brembo ali kaj podobnega). Pri TS modelih je znano, da zadnje čeljusti zaradi zavornega prahu rade primejo in ne spustijo. V takšnem primeru je potrebno čeljusti očistiti, razgibati in ponovno namazati.

Zavedati se je tudi potrebno, da je GTV 2+2 coupe, zato na zadnjih sedežih in v prtljažnem prostoru ne pričakujte veliko prostora (samo 110l prostornine z ozko odprtino, za 2 torbi in nič več!). Zadnji sedeži so primerni samo za otroke ali manjše odrasle. Če ste višje rasti se prav tako izogibajte verzijam s strešnim oknom. Zelo problematično je tudi vetrobransko steklo, ki je zelo nizko in omejuje pogled navzgor, sploh kadar stojite pri semaforju.

Slika
Slika

Vzmetenje ima kar nekaj šibkih točk, ki jih je vredno pregledati. Predvsem pozorno je potrebno pregledati prednje in zadnje roke. Če opazimo zelo obrabljen notranji rob prednjih gum, je to znak, da je prednje vilice potrebno zamenjati. Cena takšnega postopka je okoli 70€ po komadu in traja približno 1 uro. Vendar tudi če imamo vzmetenje nastavljeno perfektno bomo vseeno opazili trošenje gum, kar je normalno. Sami deli vzmetenja so kar dragi: prednji amortizerji so 150€ po komadu, zadnji pa 60€ (nadomestni deli). Cene originalov so x2!

Slika

Zadnje vzmetenje je bolj problematično kot sprednje, ki pa se razlikuje po tem, ali kupujemo 2.0 ali 3.0. Zadnje roke imajo 14 selenov iz gume. Ker so rahlo poddimenzionirani v 99% počijo ali se prehitro obrabijo. Simptomi so pokanje v zadnjem koncu avtomobila, škripanje ipd... Najslabša možna varianta je, da se potem izrabijo puše selenov na zadnjem mostu iz aluminija, nov most pa je cca. 1500€ (mhm, vem!). Naprodaj so samo komplet originalne zadnje roke, ki pa stanejo 800€ za eno stran vozila in so spet opremljene s poddimenzioniranimi seleni. Tretja opcija je powerflex komplet, ki naj bi bil potem za vse večne čase oz. naj bi zdržal dlje kot je življenjska doba GTV. Stane 250€+delo. Če slučajno slišite, sploh, kadar greste preko grbin in neravnin, da v zadnjem delu avtomobila kaj škripa in poka je to jasen znak slabega vzmetenja in iztrošenih puš.

Slika

Slika

Izrabljena puša, ki jo je potisnilo iz svojega ležišča:
Slika

Najbolj trajna rešitev za GTV vzmetenje so puše iz PU-ja imenovane Powerflex ali Strongflex, ki držijo veliko dlje od originala. V6 modeli imajo malce izboljšano podvozje zadaj, vseeno pa jih mučijo enake težave izrabe puš.

Powerflex podvozje - vijolične, črne ali rumene puše:
Slika

3.0 motorji nimajo tako velikih težav, ker imajo spoje na kritičnih mestih podvozja rešene brez teh gumic in sicer imajo sferične sklepe, vseeno pa se lahko pojavi škripanje v zadnjem delu vozila, kar rešimo z zamenjavo rok, kar pride 260€.

Naslednja stvar, ki je dokaj pogosta, je slabo tesnjenje šip, kar pa je posledica vrat brez okvirja. Popravilo je enostavno in lahko se opravi doma, gre pa za nastavitev stekla v vratih. Delo ni lahko ali hitro opravljeno, kajti steklo ima vijake, ki se nahajajo za vratnimi paneli, in se preko teh nastavlja. Dokler ugotovite pravilno pozicijo vseh vijakov, bo minilo kar precej časa, energije in živcev.

Slika

GTV je antikorozijsko zaščiten, zato rjaveti ne bi smel. Pri prvih serijah se pa rado pojavi rjavenje poda in pa predela okoli koles. Sami karoserijski deli pa ne morejo rjaveti, ker je večina avta iz plastike ali aluminija. Velika karoserijska težava pri GTV pa so potolčene stranice avtomobila, ki jih je izjemno težko popraviti, sploh zadnji bok. Tudi počen pokrov motorja pomeni velik izdatek, saj načeloma ni mogoče popravljati kompozita.

Tudi elektronika je brez kakšnih resnejših napak, vseeno pa je dobro preveriti, če vse dela tako, kot bi moralo; predvsem luči, brisalci (ki so na prvi seriji radi prenehali delovat), antena (ki je 99% zaribala, ker je znotraj iz plastičnih vodil in zobnikov), radio, klima, el. stekla in ogledala... V primeru, da klima ne dela, nas lahko čaka drago popravilo. Preveriti je potrebno varovalke v prtljažniku, ki se zaradi odpovedi releja za gretje zadnjega stekla rade stopijo. Akumulator je tudi v ptrljažniku in preverimo ali ni slučajno nepritrjen ali ne pušča kislino.

Pomembno je tudi, da preverimo če samodiagnoza deluje pravilno. Ko avto zaženemo, se prižgejo tri lučke: ABS, Air Bag sistem in pa Enigine Managment. Pomembno je, da vse lučke po nekaj sekundah ugasnejo. Če ne, je s sistemom, ki sveti, nekaj narobe in ga je potrebno pregledati. Airbag lučka se rada prižge, če med vožnjo spreminjamo položaj sedeža, ker se pod njim nahajajo priklopi. Ob prižgani ABS lučki naš čaka resetiranje napake pri avtomehaniku (15-25€) in menjava enega ali več ABS senzorjev, ki pa so zelo dragi (120€ eden), ker so delani samo za GTV in Spider serijo.

Slika

Najbolj pomembno pri nakupu pa je vsekakor vaše občutje avtomobila in lastno mnenje glede primerka, ki si ga ogledujete! Veliko sreče pri nakupu!

Informacije zbral: Aleš Horvat
Zadnjič spremenil Teo, dne Če Feb 28, 2008 1:35 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
Nekdanji alfist....kaj pa človek drugega preostane.
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Prispevkov: 9750
Pridružen: Po Okt 27, 2003 10:44 am
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Slovenska Bistrica
Kontakt:

Slike še sldeijo, drugače pa bravo za avtorja


=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>


Seveda ob tem pozivam vse ostale, ki bi še bili tako pridni, da se enako potrudijo.
Nekdanji alfist....kaj pa človek drugega preostane.
ROBERTH
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 2831
Pridružen: Po Mar 13, 2006 9:06 pm
Kraj: Kranj

Meni je prav prišla tale stran -> http://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_GTV_%26_Spider
In nekaj tehničnih podatkov je malo drugačnih, kot tu opisanih.

No sedaj pa še moja izkušnja.

Alfe sploh tiste neplebejske, ali starejše so mi že tako ali tako dolgo všeč, tako da je bilo le vprašanje, kdaj se bom spustil v kaj takega.

Vsaj moja ima ene par pomankljivosti:

- voznikov sedež je malo zvit (ko sem se prvič usedel v ta avto, mi je takoj postalo jasno zakaj)
- vodna pumpa ali napenjalec jermena se sliši (ni grozno, ja pa za sanirat asap)
- zadnje roke (spodnji dve) imata, voznikova več, sovoznikova manj zračnosti na "ankšenkel" koncu, zadeva gre v reševanje, takoj ko dobim ustreznega, ki mi bo obnovil roki (400€ x 2 mi ni preveč všeč) - Jenko iz Sv. Duha bi zanal biti taprav, ker je tastar pravi alfist
- zadnji amortizerji pokrova prtlažnika so preslabotni, da bi držali pokrov + zadnji spojler
- orig. ventilčki, ki so na orig. platičih 16" so popolnoma oksidirali in so se dobesedno spremenili v prah
- nekaj čričkov (vendar bodo morali kmalu spakirat)

Sedaj pa pozitivne strani:

- notranjost v zelo dobri kondiciji
- lega avtomobila krasna
- zaenkrat smešna poraba goriva (kot kaže bo okoli 9l)
- popolnoma vse deluje
-

V bistvu se mi kar smeje, kar sem dobil precej dober avto za smešno ceno (vsaj pri moji prvi znamki se za ta denar dobi uničene stare kosti, ali pa kakšno galejo, ki kliče po restavriranju).

Aja samo vprašanje, zakaj ima avto štiri izpušne lonce + kat.??
-
Uporabniški avatar
Ozi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 3611
Pridružen: Če Dec 28, 2006 10:18 am
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Rivercity
Kontakt:

2.0 TS 207km/h, 8.0s :?

Meni v knjigi pise 215kmh in 8,3s 0-100kmh :?

Za 3.0 V6 je pa koncna hitrost 240kmh :?

Pise pa pri obeh modelih, da z original aeropack-u ima 2.0TS 218-220kmh koncno 3.0 V6 pa 248kmh :wink:

Lahko pa skeniram slikce iz knjig...tudi za 2.0 V6 Turbo imam :mrgreen: pod motorji se mi zdi, da manjka 2.0TS z 114kw oz. 155km :wink:

Pohvala avtorju =D>
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Prispevkov: 9750
Pridružen: Po Okt 27, 2003 10:44 am
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Slovenska Bistrica
Kontakt:

Evo super, ker jaz nikakor nisme uspel izvleči slik iz Worda, da se ne bi pokvarila njihova kvaliteta.
Nekdanji alfist....kaj pa človek drugega preostane.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 11797
Pridružen: Sr Dec 05, 2007 11:08 am
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

no, zdaj pa je vodnik res tak ko mora bit! sodelovanje se je uspešno zaključilo =D> =D>

LP
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Prispevkov: 9750
Pridružen: Po Okt 27, 2003 10:44 am
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Slovenska Bistrica
Kontakt:

najlepša hvala za prispevek k forumu in upam, da ti bo sledilo še mnogo ostalih forumašev.
Nekdanji alfist....kaj pa človek drugega preostane.
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 9326
Pridružen: Sr Okt 01, 2003 11:51 pm
Kraj: Ljubljana

V osnovi je avtomobil enak kot GTV to mi je je jasno. Glede motorizacije tudi ni potrebno izgubljati besed. Opcija sta 2.0 TS katerega zelo dobro poznam in pa 3.0 V6, s tem da je V6 izredna redkost še posebej če želimo imeti ohranjen primerek. Tako da po vsej verjetnosti v ožji izbor prišla 2.0 TS.....hmm imeti dve alfi z 2.0TS motorjem v garaži #-o :mrgreen:
Znani so problemi s podvozjem in sicer zadnje roke, katere so poddeminzionirane in dokaj drage, s tem da V6 teh problemov nima. Zanima me, če je kdo že menjal zadnje roke in kakšen je strošek zamenjave in kako prepoznati simptome da so roke povsem hin in se je morda začela škoda širiti tudi na druge komponente podvozja....

Veliko sem slišal tudi o zaribanih antenah.....

S tem da govorimo o kabrioletu pride sedaj na vrsto še najpomembnejše vprašanje, kako je z streho in njenim tesnenjem. Pride sčasom do kakšnih problemov in poroznosti materiala in s tem do zamenjave same strehe?
Kako je z mehanizmom, večina kakor sem zasledil je ročnih, obstajajo pa tudi električni.....

Torej prosil bi za vsakršno informacijo na kaj biti pozoren pri nakupu Spiderce, še naraje bi pa videl če bi bil kdo tako prijazen in me zapeljal kak krog in predstavil avtomobil zaradi lažje orientacije pri nakupu.

Sama izbira je pri nas zelo slaba, tako da je opcija tudi uvoz iz ITA in DE kjer je izbira ogromna, še posebej mi je v oči padla bela barva, ki je izjemna redkost in prava paša za oči.

Za informacije se vam že v naprej zahvaljujem.

PS
Govorimo pa o spodnjem modelu.....


Slika
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 11797
Pridružen: Sr Dec 05, 2007 11:08 am
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

jaz ti bom pomagal, kjer bom lahko :lol: zadnje roke so pri vseh modelih poddimenzionirane, edina razlika med V6 in TS je ta, da ima V6 drugačne puše, ki se ne obrabijo TAKO hitro. jih je pa treba tudi menjavat. gumic se kot rez. delov ne da dobit, zato je najcenejša opcija powerflex, ki drži večno. drugače pa konstrukcijsko gledano imajo vse 916 alfe enake zadnje roke in enake težave. težave se pojavljajo na pušah, kjer so roke pritrjene na aluminijast okvir, so pa to te roke, ki so na sliki obkrožene:
Slika

cene rok pa so katastrofalne: tista roka, ki drži amortizer je nekje 80-100€ po komadu, roka, ki drži vzmet pa 200€ in naprej #-o plus delo...

če so puše v kurcu se takoj opazi in sliši...zadaj v karoseriji poka in škripa, ke se kovinski deli rok drgnejo in zabijajo ob aluminijast okvir. sliši se, kot da bo avto zadaj razpadel.

tako napr zgledajo porabljene puše:
Slika
Slika

kot je vidno, je guma odstopila iz sredine in roke sedi na železnem rokavu...čimprej nabavit powerflex

tukaj pa rado do tega pride, tako da ta mesta kar fajn poglej, če se kaj maje ali premika:
Slika
Slika

da se je začeal škoda širiti pa je možno pogledat samo tako, da se roke vzamejo dol in se pregleda aluminijast okvir. mislim da druge ni. vendar mislim da če že dolgo poka in zabija, da se nekaj mora že poznat...aluminijast okvir je 1500€ nov, rabljenega pa nevem kje boš dobil...

antena je 99,9% zaribana :lol: , če pa še ni, pa bo...

upam da sem kaj pomagal 8)
Uporabniški avatar
Ozi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 3611
Pridružen: Če Dec 28, 2006 10:18 am
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Rivercity
Kontakt:

Če so zadnje roke fuč ni potrebno, da poka kot da avto razpada. Mislim, da bo tle vzrok zato, ker nisem še slišal, da bi več puš naenkrat crknilo in zato je zvok bolj last resort. Če res poka, kot da razpada, potem je avto že dolgo v takšnem stanju in je menjava nujno potrebna.

Se pa lahko enostavno preveri. Dvigneš avto in z montirajznom probaš vsako pušo in se lepo vidi katere so fuč in imajo lufta.

Original zadnjo podvozje je preko 1k €. V tej ceni še ni montaže in optike. Opcija so obnovljene roke, ampak sem videl, da po naših cestah te držijo kvečjemu 1 leto :doubt: tole je opcija kot je napisal alfa_samec - Klik

Po fotki sodeč je to zadnji FL in potem lahko težava z plastiko na armaturki pozabiš. Težava je antena, ki je pa 50-60€ aftermarket le pri montaži se moraš malo bolj potruditi.

Glede na to, da gledaš za 2.0TS, bi znal bit alternator dotrajan - odvisno od letnika. Nekateri so tudi imeli težave z hladilnikom, ki ga je bilo potrebno menjat. Brisalci, da ne delajo po intervalih, koda za vžig, lučka za airbag, mastenje med stiku motorja in menjalnika, sekundarni cilinder za sklopko (trd pedal), pobiranje gum (optika), fuč ozvočenje, če bi temu sploh lahko tako rekel, zadnji amortizerji so hitro dotrajani (ko se luknja povozi se avto še mal zagunca)...

Težava bodo mogoče povzročala tudi stranska stekla katera morajo biti pravilno nastavljena, da popolnoma tesnijo. To je kar jeba nastavit, ker mora avto na ravnem stati in najbolje je, da ni karoserijsko obremenjen kje - mislim, da bo cca. 8-9 vijakov za nastavitve :doubt: ravno tako je pametno večkrat preverit delovanje stekel, ker pri prehodu kablovja iz vrat v avto je pri gumi čez kablje na dnu odušek, ki se lahko zamaši in ostane vlaga notri.

Zraven vsega pa še težave z TS (variator, jermeni, prosti tek, lmm, termostat...).

Pri pregledu karoserije/rež je bolj tako-tako, ker že serijsko so tele reže dosti različne in montaža odbijača površna tako, da glede tega je zelo težko presodit ali je bil avto karamboliran ali ne. So pa vsa karoserijska popravila kar draga zadeva.

Stock kratke luči bodo kar preslabe - tukaj ni nič narobe...tako pač je :lol:

Drugače pa še vse ostalo pregledat kar se pri rabljenih avtih. Mogoče še izpuh vredo pregledat. Sicer za zadnji FL ne vem, ampak drugače so imeli kar nekaj loncev in zna biti draga zadeva, če bi bilo treba menjat.

Mogoče pri ogledu še z zaprto streho skozi avtopralnico in preverit, če vse tesni kot mora.

Drugače je pa tole pametno potem narediti, če si jo nabaviš kot sem videl pri Unicornu - windshot :wink:
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 9326
Pridružen: Sr Okt 01, 2003 11:51 pm
Kraj: Ljubljana

Hvala obema za informacije, drugače se pa zanimam za prvi FL 1999-2003.
Je pa zanimivo da jih je imelo kar nekaj lastnikov vozil spider/gtv z 2.0TS motorjem probleme z altenatorjem, klimo, hladilniko dočim pri modelih 145/145/156 z enakim motorjem tega ni zaznati.

Upam da ne naletim na primerek z vsemi zgoraj naštetimi napaki, za kaj takega moraš biti pa res rojen pod nesrečno zvezdo. Sicer te pa skoraj mine ko bereš kaj vse se lahko pripeti oz. gre narobe.

No glede na to da QV prede več kot odlično in upam da še dolgo bo (TOK, TOK), sem pripravljen reskirati z še enim 2.0 TS, sicer pa če se najde 3.0 V6 za pameten denar je to to :mrgreen:
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 11797
Pridružen: Sr Dec 05, 2007 11:08 am
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

sem gledal malo spiderje 3.0 na avto.net-u pa sta samo dva, pa še ta dva nista lih kaj posebnega. aja, da samo nekaj razjasnimo, tudi V6 verzije imajo enake slabosti zadnjega vzmetenja, enako kot TS, le da roke držijo MALO, ampak res malo dlje.

ti pa garantiram, da boš kupil avto, ki bo mel zadnje roke v kurcu, ker če nima powerflexa, potem je skor 99% da bojo fuč, ker nihče ne daje ogromno denarja za take zadeve. saj si lahko misliš, po kakšnih cestah se v SLO vozimo in to je samo posledica tega...
Uporabniški avatar
the_febo
Alfist
Alfist
Prispevkov: 468
Pridružen: Sr Okt 13, 2004 4:45 pm
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Bled

a hardtop ma kdo? zgleda zanimivo za čez zimo :)
Slika
Slika
cuore sportivo
Slika
Uporabniški avatar
Ozi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 3611
Pridružen: Če Dec 28, 2006 10:18 am
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Rivercity
Kontakt:

Z hardtopu bi bila fina zadeva, ker tale platnena streha je kar glasna, če bi imel namen avto uporabljat celo leto in za pozimi bi bil idealen ....poleti je pa tak streha dol :mrgreen:
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 11797
Pridružen: Sr Dec 05, 2007 11:08 am
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

đek ima še na tablici 916 8) samo nevem, če je v sloveniji kakšna hardtop...a niso ble te samo po naročilu, al kaj je blo?
Odgovori
  • Informacija