TS odkrili problem !

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
Odgovori
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

ali to zadostuje?
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
stuntz
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Zagorje

Time will tell ! kej boljšega ti ne morem odgovorit
Freedom of speech ? What is that some brand of toilet paper? Found it at ( cant say PM me ) :D
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

Eno vprašanjce, a v tem delu karterja ni olja?
Emperor of The Dark Realm
Uporabniški avatar
krucymucy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: 50.000km od Ribata

No nekaj takega sem imel v mislih, le da bi sam ce bi to delal naredil malo daljse in dal vmes "stekleno" volno za izpuhe. Od motornega kolesa recimo, se kupi v avtotrgovini (za notranjce - avtostil recimo to ima)

Ni, le izteka iz 3.in4. cilindra v poglobljeni del karterja. Na tem delu je med ojnico (v spodnjem polozaju) in izpusno cevjo le tistih nekaj mm aluminija.

Lahko pa grem probat nalit 4.4 litra vode v tisti karter ki ga imam odvec za tocne rezultate. :)
Moje ime je Niva, Lado Niva. Sem terenski človek!
Uporabniški avatar
zdravc
Alfa Freak
Alfa Freak

ja, nekaj bi moralo biti vmes, da bi bila kaksna bistvena razlika. ne vem kaksna je ta volna za izpuhe, ampak morala bi imeti izolacijske lastnosti. za kaj pa se uporablja ta volna na motociklih? je to zvocna izolacija ali kaj drugega?
stuntz
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

krucymucy napisal/-a:No nekaj takega sem imel v mislih, le da bi sam ce bi to delal naredil malo daljse in dal vmes "stekleno" volno za izpuhe. Od motornega kolesa recimo, se kupi v avtotrgovini (za notranjce - avtostil recimo to ima)

Ni, le izteka iz 3.in4. cilindra v poglobljeni del karterja. Na tem delu je med ojnico (v spodnjem polozaju) in izpusno cevjo le tistih nekaj mm aluminija.

Lahko pa grem probat nalit 4.4 litra vode v tisti karter ki ga imam odvec za tocne rezultate. :)
Hvala bogu vsaj eden ki je vidu motor od blizi in ne nalaga v tri krasne! Ja sej glih največji problem je v tem da nad tem dvignjnim delom ni olja tko kot nekateri pišete iz glave! Me je zanimalo koliko dolgo časa bo trajalo. Je pa rešitev točna taka kot je naslikano na sliki ki sem jo dal na forum pač segreje se ta ploščica in ne segreva naprej karterja ker je vmes prosti prostor če boš dajal kej vmes dej azbest al pa kej takega .
Freedom of speech ? What is that some brand of toilet paper? Found it at ( cant say PM me ) :D
Uporabniški avatar
zdravc
Alfa Freak
Alfa Freak

to je rostfrei pleh prisraufan? kaj pa aluminij pa pol azbest vmes, bi veljal?
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor
Kontakt:

Ce je azbest vmes pol velja tudi plastika ce ti je nebo stopilo...
stuntz
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

glavno je da ustvariš medprostor če boste zasztopli tkole I I I da se tu vmes lahko pretaka zrak poglejte se kako so zaščiteni auspuhi na motorjih
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

Ideja je sicer zanimiva vendar sem malo skeptičen kar se tiče same fizike. Aluminij ima namreč približno 10.000x večjo prevodnost toplote kot zrak, iz česar bi lahko sklepali, da če karter s sevanjem absorbira toploto iz izpuha veliko bolj segreje vse dele, ki se ga direktno dotikajo, kot zrak in posredno ojnice.

Logično bi bilo sklepati, da se vsa toplota, ki jo karter prejme najprej razporedi po celem karterju relativno enakomerno, potem pa se prenaša na blok motorja(če ima karter višjo temperaturo drugače je toplotni tok obrnjen) in pa seveda segreva olje, če je le to hladnejše od karterja. Toploto, ki se prenese po zraku lahko v tem primeru skoraj zanemarimo.

Seveda se lahko motim, saj se v termodinamiko nisem spuščal več kot do osnov, vendar bi bilo fino, da to teorijo malce preveri nekdo, ki se na to malo bolje spozna od mene.
Emperor of The Dark Realm
stuntz
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

To sem objavil ker se mi zdelo interesantno in niti ne toliko za lase privlečeno koliko je pa to sploh realno pa nimam pojma!
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če je vse to dejansko res, je vprašanje koliko bi pomagala zaščita, na par let starem motorju, kjer je lahko škoda že napravljena in tako lahko smo čakamo na to kdaj bo ribato :mrgreen:
Saj se je v tem času motor in s tem kolektor že ničkolikokrat segrel in morebitne rise so že tu....

Če imamo nov motor, bi pa s tem posegom verjetno lahko preprečili morebitno obračanje na suho, saj se nebi nikoli tako segreval....

Zgolj razmišljam na glas......
Uporabniški avatar
GTA lover
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če bo šlo po ustaljenem redu naprej, bo kmalu večina 2.0 TS motorjev generalno obnovljenih ali menjanih, potem pa bi zadeva lahko koristila :mrgreen:
Uporabniški avatar
krucymucy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: 50.000km od Ribata

Res je da je aluminij temperaturno zelo dobro prevoden. To je pa lahko dobro in slabo. Nad izpuhom namrec ni olja, zraka je tudi malo, in upam si trditi da se lokalno bolj segreje nad izpusnim sistemom, kot bi se recimo na poglobljenem delu, kjer nekaj toploto absorbira olje.
Posledicno segreti karter na tem delu seva mocneje kot ce bi bilo vmes se olje.

Primer recimo s "piknik" plato za pecenje. Lokalno se segreje direktno nad plamenom obcutno mocneje kot ob straneh. Res je da jeklo nima niti priblizno tako dobre toplotne prevodnosti ampak podobno je.

Sprasujem vas pa se tole! Pozna kdo primer iz prve roke da je 2.0TS ribnil na grednih lezajih? Kakor jaz vem je problem na ojnicnih. Vedno. Naj si bo zaradi toplote auspuha, nizkega oljnega tlaka (kar se najbolj pozna na 4. lezaju) ali cesarkoli drugega.

ce je tole res je resitev na dlani. Menjava ojnicnih lezajev na vsak drugi redni servis :D
Cena lezajev je primerljiva ceni 2 litrov olja. 26€ sem odstel za ojnicne lezaje lani.
Moje ime je Niva, Lado Niva. Sem terenski človek!
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Kaj pa predelava oljne črpalke?
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
Odgovori
  • Informacija