Nima moči / Izguba moči / Ne vleče - 1.8 TS

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

r0k
Alfa Junior
Alfa Junior

Pozdrav vsem, ki tako zgledno bogatite ta forum.
Mislim ,da sem prebral že vse za nazaj do leta 2004 (in še )
Nov.09 sem postal ponosni lastnik bella 156 1.8 ts drugi lastnik.
Avto je iz uvoza/ sprintauto je bil prodajalec neki prijazni gospe.
Tkole je : Ni bil narejen noben servis (razen nujnih 1ok km) So razlogi za verjeti da ima realne kilometre. Kar je potrdil tudi Strajnar in še par zagrizenih alfistov.
Pri slednjem serviserju sem tudi opravil servis (iz računa) :

micro
napenjalec
ležaj
v.črpalka
ol filter
zr. filter
filter klime
obnova stabilizatorja (priporočali so, ni pa bilo nujno)
olje shell/sint

O.K naredili smo servis, mirneje spim.
Povedal sem jim tudi , da ima težave z odzivnostjo, namreč pospeševanje je upadlo. da razložim :
voziš v 4 ali v 3 prest. in se odločiš za pospešek. recimo da sem na 25oo rpm, dam gas, do 3ooorpm vse lepo potem pa zmanjka moči, počasneje pridobiva obrate, avto še vedno pelje, miren gladek tek motorja a ni odzivnosti nad 3ooorpm.
Poraba goriva je normalna 8.7l kombinirano.
Pri Strajnarju jo je dal na tester, ni pokazalo nobenih napak, ob tej priložnosti sem postokal nad delovno temperaturo motorja, res da smo imeli mrzlo zimo, vendar efekt zračnega hlajenja je bil močan :) premočan. O.k. termostat bomo zamenjali ko pride plača. Motor je delal na 60 stopinj, kar bi lahko imelo prste zraven pri odzivnosti.. ali?
Opazil sem tudi da bo potrebna menjava motorčka prostega teka, ker obrati, ko se ustavljam na križiščih ali pa če med vožnjo pohodiš sklopko padejo na 500 in se potem dvignejo nazaj na 900rpm.
Termostat bo zamenjan, brez debate. vendar, ali mislite da je problem odzivnosti LMM? Strajnarjev ''mlajši'' pravi da se vozil brez in , da je bilo enako-ni pospeševanja nad 3ooorpm. Je mogoče tukaj nekaj narobe z vžigom? strobo ali? delovanje ventilov v višjem obratovnem območju?
Po domače povedano, ko bi me moralo zalimati na sedež, me ne..
Prvih 2k+ km je bilo enkratno, potem pa je ob zagonu motorja, se preprosto ugasnila.. ponovno zaženem motor, vse ok a, ni pospeškov nad 3ooorpm.
Sem zasledil nek post o tem ,da se je zavora vmešavala v vse to.. ampak ne vidim ,da bi se mi zavorna luč vkljapljala.

Sliši / bere se grozno... ampak vam povem da prihajam iz vw znamke, kjer tudi ni vse roses and peaches.. večino težav se pojavlja ob enakih kilometrinah, termostati, podvozje, (joj, golf.. brez apex kita je bil obupen ) zamakanje deževnice, lambda sonda.. tko da ja kilometri alfe so kar realni :P
in nasploh je občutek vožnje enkraten, ni ropotov (razen vijaka skritega za armaturo, ko je mrzlo), nič. Klima deluje odlično, vsa elektronika..
Če se je kdo (nedvomno se je ) srečal z podobnimi težavami in je tudi ugotovil rešitev ali problem, ga prosim za nasvet ali dva.
Sumim da termostat pušča odprto vodno črpalko-laično povedano. vem da mora motor imeti svojo delovno temperaturo, da lahko nudi svojo polno moč, ampak kar tako se pa 3ooorpm ne bi smelo končati, ti pri 60-65 stopinj.

Hvala za kak odgovor in lep pozdrav.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Poslikaj položaj termostata oz kazalca. Alfa ima namreč malo drugačen prikazovalnik kot VW. Imaš oznako 50, eno črtico vmes in nato 90. Pri kateri se ustavi? Tester napake LMM ne sporoča. Če ti avto cuka, je zaduše itd pa je velika verjetnost, da je to krivo.

Drugače pa tukaj imaš še nekaj stvari za prebrat: klik. Proti koncu teme so pogoste težave z 156, LMM, termostat in podobno.

Čestitam za nakup =D>
MrPetek
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Gorišnica

Če bi rad preveril, če je kriva temperatura motorja to izvedeš tako, da pustiš avto pod prostim tekom tako dolgo, da pride kazalec do 90 stopinj in nato gasa.

Meni ni vlekel nad 4200obr/min, ampak to vedno le takrat, če sem kaj pri dovodu zraka razdiral (npr. menjava zračnega filtra). Ampak sem pogruntal kako to rešit, pojdi na avto cesto (upam da imaš vinjeto) in se kakih 5-6km pelji med 150 in 160km/h. Jaz ko to naredim, je potem super (dokler spet kaj ne razdrem pri dovodu zraka). Je pa res, da mam jaz V6 motor, kateri ima malo drugačen sistem delovanja, ampak probat ni greh :wink:

LP
r0k
Alfa Junior
Alfa Junior

Oh, tole je pa hitro :)
Ni treba poslikat, vem da vag meri drugače temperaturo (bolj povprečje) alfini instrumenti so natančni. meri dejansko temperaturo. No o tem bi se dalo razpisati.. ampak. Kazalec je malce nad 50 stopinj. Ob zagonu (mrzlem) se normalno segreva in temperatura raste, potem pa ternostat pri ene 60stopinj odpre hlajenje, zadeva se segreje do ene 70stp. potem pa pade nazaj na slabih 60., se pravi termo (laično ) ne zapre dovoda hladilne tekočine , da kroži (tudi čez hladilnik) in zaradi nzkih temperatur se ne segreje nad 60 stopinj.. če sem v gneči se segreje do 90, se vklopi ventilator , ohladi hladilnik/tekočino na 80+stopinj. ampak ko se začnem zopet premikat - nazaj na avtocesto, temperatura pade spet na slabih 60 stopinj.

Res velik HVAla za hiter odgovor.

lp
r0k
Alfa Junior
Alfa Junior

@ Mrpetek : sem tudi to probal, sva šla do 200kmh in potem sem jo ustalil na 170, prav z tem namenom, da se ''razvrti''. in potem spet normalno 120kmh...dam gas..hoče iti, a počepne.
r0k
Alfa Junior
Alfa Junior

Bom pa probal danes preden grem domov, to da jo segrejem na 90 v prostem teku, in pol hitro na AC. Gro-Lj. Hec bo ker takoj ko se bom začel premikat bo efekt zračnega hlajenja prijel, ... bom moral že na dovozu na ac .. upam da ne bo gužva, pol odpade.

Hvala še enkrat. lp
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm

TS mašine delajo pri nižji delovni temp kot V6. TS delovna je nekje 83C +- 5 C. Če ti kazalec gre malo preko vmesne črtice med 50 in 90 je to vredu. Če ti pri vožnji po AC temp pade pod 50 pa je pokvarjen termostat, ki je stalno odprt.

Če praviš, da se ti avto hitro segreje, potem dvomim, da je termostat stalno odprt. Aja, ventilatorji imajo dve stopnji: prva se vklopi pri 90 +- 3-5C druga stopnja pa pri preko 9X ali 100. Nevem točnih cifer na pamet, lahko pa pogledam.
r0k
Alfa Junior
Alfa Junior

Evo, segrel na 90, zapeljal na dovoz, zahodil.. razlika je, vendar pospeševanje ni gladko. definitvno je povezava nekje tukaj,..
Najprej se bo menjal termostat ter pregled lmm-ja, šele potem bom videl.
Podobne preizkušnje sem že delal , vendar tudi takrat ni tako kot je bilo.
Mašina se res rada zavrti, in pri''entuziastični ''vožnji lahko kar hitro prideš do rdečega polja, tega sedaj ni. Vedno bolje se mi dozdeva da je z krmiljenjem ventilov v višjem obr. področju(nad 3ooorpm) nekaj narobe..
Ampak vse kar je botrovalo tej napaki je, da mi je nkrat samo ugasnila po zagonu motorja, takrat sem samo še enkrat zagnal motor in ko sem se zapeljal nazaj na ulico, ni bilo pospeškov.. to je to. pred tem je letela..
Bom poročal kaj bo po zamenjavi termostata.
lp in še enkrat hvala za odgovore .)
An Alfa Romeo is like a woman, that like's it rough from time to time...
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Če te matra tisto krmiljenje, potem preveri, če ni jermen za kak zob preskočil. Obenem pa če so tile kilometri sumljivi, skupaj s servisno zgodovino priporočam še veliki servis (glede na leta bi moral imeti že vsaj dva za sabo).

Si pa podobne simptome opisal, kot sem jih jaz dobil, ko sem pri Belli odklopil MAF, vlekla je malce slabše, pa na vsakem križišču je hotela crknit.
Seveda je pa tukaj razlika saj ima TS regulator t.i. motorček prostega teka (ki ga je občasno treba očistit), V6 pa to dela direktno s sesalno loputo.

Mogoče nebi bilo slabo če bi poskusil z drugim MAF-om, pregled in morebitna menjava svečk, ter pregled vžigalnih kablov in vžigalnih tuljav tudi nebi škodila.
Tudi zamašen bencinski filter je lahko v igri.

Termostat pa le zamenjaj, da se bo motor normlno ogrel in tudi deloval na pravi temperaturi.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če ni bil opravljen še noben velik servis (če sem prav razbral), je prvo da se zamenjajo svečke, ki se menjujejo na 100.000 km skupaj z svemi jermeni in ostalimi zadevami.

Aja, dvomim, da bi zaradi stalno odprtega termostata avto cukal, bil zaspan itd. Jaz sem mel tudi pokvarjenega in mi je skoz bila temp na 50, na AC še nižje, pa je vseeno šla normalno.

Nedolgo nazaj pa je en alfisti mel težave s pospeševanjem nad določenimi obrati in so ugotovili, da je bila potrebna zamenjva bencinskega filtra.
r0k
Alfa Junior
Alfa Junior

Še enkrat hvala za odgovore in nasvete
Servis , ki sem ga dal narediti kmalu po prevzemu, je kar obširen (seznam je na prvem postu), vendar nisem menjaval svečk.
Da, res je. Po letniku bi morala imeti že dva servisa. Strajnar mi je dal dele ki so jih zamenjali v vrečo in .. če sem odkrit, je vse zgledalo tako ,kot da ne bi bilo nikoli menjano. Grozno, jermen razpokan, micro isto, ležaj hrupen, itd.
Se pravi: lmm- preverit , očistiti ali še bolje ,probati z enim drugim lmm-em
termostat-menjava
benc. filter/celoten dovod goriva-pregled/menjava
kablovje, svečke-pregled (ampak motor ne zgreši enga
udarca,teče gladko)
motor prostega teka-pregled/čiščenje

seznam o katerem bom imel debato z mehanikom. Kakšno je vaše mnenje o Strajnar servisu, šel sem k njemu , ker je bil med navedenimi serviserji na tem forumu.
Še enkrat VELikHvala za vaše nasvete, vidim da naziv alfisti res nekaj pomeni :)
r0k
Alfa Junior
Alfa Junior

El Barto napisal/-a:Če te matra tisto krmiljenje, potem preveri, če ni jermen za kak zob preskočil. .
good point.

Vem kaj misliš, vendar hec je v tem da se mi je to začelo dogajati že preden sem jo dal na servis, kjer so bili menjani jermeni ter ostalo( svečke ne ) pregledal je tudi loputo, če je slučajno umazana, zaradi paca obratov na 5oorpm (na 156.net, so dobro opisali težavo ) ampak je rekel ,da je čista.
Tko, da če bi preskočil jermen, bi menjava le tega to odpravila. In serviser bi to moral opaziti.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Da le vse to:
Se pravi: lmm- preverit , očistiti ali še bolje ,probati z enim drugim lmm-em
termostat-menjava
benc. filter/celoten dovod goriva-pregled/menjava
kablovje, svečke-pregled (ampak motor ne zgreši enga
udarca,teče gladko)
motor prostega teka-pregled/čiščenje
ne pride na 500€ ali več :lol:

Daj poslikaj kako ti kaže temp ko je avto segret "normalno". Meni zdaj ko je mrzlo ne pride kaj dosti nad črtico med 50 in 90 pa imam nov originalen termostat in hladilnik v dobrem stanju, brez razpok ali poškodb. Poleti mi gre temp malo višje a vseeno ne do 90. Recimo do 85.
r0k
Alfa Junior
Alfa Junior

:lol:
ja, prav maš. temp kaže reci in piši 55 stopinj. ne pride niti blizu druge oznake do 90.
O tem nihanju sem že slišal in kot si opisal je vse ok, to je dejanska temp. ki jo merilec prikazuje.

hvala
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

temp kaže reci in piši 55 stopinj. ne pride niti blizu druge oznake do 90.
Ja, potem pa je potrebna tudi menjava termostata.
Odgovori
  • Informacija