Ex Alfa 166 JTD by rockson

Slikice vaših jeklenih konjičkov
Odgovori
Uporabniški avatar
Vocko
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Šmarješke Toplice

žival napisal/-a: Res je, da bi verjetno že pri vožnji iz salona ugotovu, kako hudičevo dolgocajten avto sem izbral, saj ne bi v ničemer izstopal, mel pa bi vsaj 3 leta mir in ne bi vsak dan čakal kaj bi crknilo. In ko si 1x fotr ti avto kar naenkrat ne pomeni več veliko, predvsem je pomembno, da se po celem dnevu v službi vsedeš v neproblematičen avto, prideš domov in se posvetiš družini. Da v prtljažnik spraviš vse potrebne in nepotrebne stvari za 14 dni dopusta, imaš cca 6 litrov porabe in da ne porabiš cele plače za registracijo in zimske gume.
Pač velika alfa, bmw ali audi ni racionalen nakup nakup in pika.
Tudi sam sem tako razmišljal, prodal 156ko in kupil Megana karavana 1.5 dci.

Racionalno gledano, je to bil odličen nakup, avto se ne kvari, malo pije, poceni za registrirat, udoben, prostoren, itd. Samo kaj, ko mi je po dveh letih še vedno muka se kam peljat s tem avtom, res sem mislil da se bom lahko navadil, a ne gre :(

V glavnem, meNEgane gre v prodajo, kupuje se pa nekaj podobnega 156ki :)
Fun is not a straight line!
alfa 166
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: ljubljana

Pozdravljeni alfisti, kakor tudi bivši:-) Ne obsojati rocksona zaradi prodaje alfe 166..pač življenje se obrača in s tem tudi prioritete in potrebe..Tudi jaz nisem ne vem kako čustveno vezan na znamko Alfa Romeo, čeprav sem imel veliko Alf- Alfeta, Giulietta, 75 - 2.5 V6, 164 (2x TD in 1 x 2.0 TS- facelift)..pred Alfeto sem imel 2 meseca golfa enko :-( in dolga leta Mini morisa.. Pač nekateri imajo srečo pri nakupu rabljene Alfe, drugi ne kar ni posebnost samo pri italijanih..Jaz sem imel srečo, saj sem kupil 5 let staro 164 FL od 1. lastnika iz Nove gorice z 90.000 km in v 6 letih (220.000 km) sem zamenjal le pomožni cilinder sklopke (20€) in prednje diske + vse zavorne ploščice..Nato sem kupil dve leti staro 166 mjet s samo 60.000 km (seveda uvožena iz Italije iz kje drugje pa :-)..)..po 1 mesecu vožnje je zaribala vodna pumpa in posledično je segrelo tudi jermen, da je nakuncu popustil fiziki :-(...S prodajalcem sva se dogovorila da vsak krije 1/2 tako, da nisem izgubil zaupanja v vozilo, saj naj bi bila to kar pogosta tovarniška napaka vodne pumpe..s ponaredkom sem prevozil že skoraj 100.000 km in nobene težave..bo pa čas za menjavo jermen in ostalega.

Potem sem imel standardno menjavo Maf-a in Map-a...nato dolgo nič..menjava cevi od IC do sesalne konzole (potrošnji material), menjava zgorjih rok, prednjih diskov, ter sklopke - vztrajnik (pri 175.000 km) kar je najverjetneje posledica dinamične vožnje..Včeraj sem kupil nov akumulator (originalni je zdržal od 2004 do 2011), v bližnji prihodnosti pa sledi menjava zadnjih diskov, zajle za ročno in zadnjih ploščic..

Glede na to, da si lastim avto že več kot 4 leta, ga ne šparam, redno vzdržujem, se mi zdi da mi v redu služi... Menim, da je to posledica premišljenega nakupa pred več kot štirimi leti, (dobro leto dni sem iskal pravo alfo) Nič se mi ni mudilo, saj nisem imel nobenih problemov s 164 (le konjički so ji manjkali), tako da sem si rekel, ko bo bo.... ...

Sem pa zelo razočaran nad podjetjem AR, saj bom počasi moral (čez kakšno leto ali dve) zamenjati vozilo in še vedno ni nobene sledi o naslednjici..Tudi če pride v letu 2012 bo še malo predraga..Idealno bi bilo če bi bila na cest že kakšno leto dni, tako da bi 3 leta staro lahko kupil za relativno ugodno ceno ....

Zakaj sem imel toliko alf kljub čustveni" nenavezanosti"...preprosto- za ugodno ceno dobiš odlično vozilo, pogled se mi še vedno ustavi na znamkah A-R, bližina Italije..lep design, ter da se s težnjo po zniževanju stroškov proizvodnje in materiala ostalih avtomobilskih znamk, počasi izenačuje število okvar na račun italijanske "malomarnosti".

Lp, vsem
Uporabniški avatar
rockson
Alfa Freak
Alfa Freak

žival napisal/-a:@Rockson: te povsem razumem, 166 je res luknja brez dna, če si picajzlast. Tistih 14 dni, ko pa res dela tako kot mora je pa eden boljših avtov, v katerih sem se imel možnost peljat. Ima eno res odlično mešanico športnosti in udobja v sebi, ki je pri drugih avtomobilih ne najdem. Prav zaradi tega še vedno vztrajam na skoraj 10 let stari dami, čeprav mi razum pravi, da bi že davno nazaj moral reči zdaj je pa dost tega in bi moral zaviti v prvi salon po novga megana, bravota, golfa, itd,... Zadnjič sem malo preračunaval, da bi z nakupom novega avta (seveda 2 razreda nižje) precej prišparal.

Res je, da bi verjetno že pri vožnji iz salona ugotovu, kako hudičevo dolgocajten avto sem izbral, saj ne bi v ničemer izstopal, mel pa bi vsaj 3 leta mir in ne bi vsak dan čakal kaj bi crknilo. In ko si 1x fotr ti avto kar naenkrat ne pomeni več veliko, predvsem je pomembno, da se po celem dnevu v službi vsedeš v neproblematičen avto, prideš domov in se posvetiš družini. Da v prtljažnik spraviš vse potrebne in nepotrebne stvari za 14 dni dopusta, imaš cca 6 litrov porabe in da ne porabiš cele plače za registracijo in zimske gume.
Pač velika alfa, bmw ali audi ni racionalen nakup nakup in pika.
Je že dobri dve leti, odkar nimam več Alfe (nobene) pri hiši. Polo še vedno deluje odlično, saj drugega od novega avta tudi ni za pričakovati. :)

Tiste moje izjave o racionalnosti itak zdržijo dokler zdržijo, potem pa se zopet oglasi srce in naredim naslednjo "bedarijo".

Torej, letos februarja sem si izpolnil dolgoletno željo in si nabavil BMW e39 touring 525d (enega iz zadnje serije, letnik 9/2003). Ja, avto ni bil ravno v najbolj idealnem stanju (še vedno ni), je pa vsaj motor BP in ima nek sprejemljiv kompromis opreme, večino kar manjka, pa se počasi nadgrajuje.

Long story short - zakaj to tukaj pišem? Ves čas primerjam tega BMW-ja in Alfo 166 (žena še bolj kot jaz :lol:). Povsem neposredna primerjava ni možna, saj je eden karavan, drugi limuzina, vendar pa so ostale zadeve zelo primerljive. Zasnova je enako stara, letnika sta enaka, BMW ima edino realnih 330kkm, medtem, ko jih je imela Alfa vprašljivih 155kkm, ko sem jo prodal (čeprav je ohranjenost govorila v prid tem kilometrom). Motorja sta primerljiva 2.5 R6 (120 kW) in 2.4 R5 (110 kW + čip), klasa avta tudi,...

Podvozje in vožnja:
BMW ima navadno podvozje (niti M, niti nima zračnih blazin zadaj) isto je imela Alfa serijsko podvozje (ne vem, če je sploh obstajala opcija športnega podvozja?).
Primerjava? Alfa vsekakor bolj udobna in športna, kot BMW - nekaj tu odnese dejstvo, da je BMW karavan in tudi precej težji. Pa vseeno, vožnja v Alfi je bila precej boljša.

Zadnji pogon pri BMW-ju ima vsekakor svoje prednosti, slabosti zaenkrat še nisem našel (tudi v snegu ne). Vendar te prednosti niso take, da bi bil to razlog, da bi se odločil za BMW. Po snegu in mokrem se lahko malo bolj zabavaš, kot pri Alfi. Na 17" feltnah je BMW na neravninah precej nervozen (nič kritičnega), medtem ko je bila Alfa vseeno malo bolj nevtralna (isto 17").

Motor in menjalnik:
Bolj prožen je bil JTD (nižja teža in čip), poraba za pol litra nižja pri Alfi (teža, čip, 6. prestav - BMW jih ima 5). Drugače pa sem navdušen nad enim in drugim motorjem, ki več kot zadovoljivo opravljata svoje delo. Menjalnik mi je sicer boljši v BMW-ju, vendar pogrešam 6. prestavo.

Problem BMW-ja je daljša vožnja v snegu, saj se sneg nabere na žarometih (xenon ne segreje stekla), ker so le-ti pravokotno na cestišče. Potrebno bolj redno pranje žarometov.

Vzdrževanje:
Za vzdrževanje ni noben poceni, to je dejstvo. V prid BMW-ju govori dejstvo, da je zelo dobrih serviserjev veliko, medtem, ko le-teh pri Alfi kronično primanjkuje. Po mojih izkušnjah je tudi ponudba rabljenih delov večja za BMW-ja (predvsem mislim na nadgradnje), pri nadomestnih delih kupujem itak samo nove dele, vendar do sedaj nisem menjal enakega dela pri obeh avtih, da bi lahko primerjal cenovno. Ravno tako je na netu veliko več dostopnih podatkov za odprave napak ali popravila za BMW-ja, kot za Alfo (vsaj v angleškem, nemškem ali slovenskem jeziku).

Težav z elektroniko in raznimi light show-i pri BMW-ju zaenkrat nimam, upam, da tako tudi ostane.

Načeloma, karkoli smo zaenkrat zamenjali, tudi deluje brez problemov. Ravno sem pred menjavo rok in selenov, pa bomo videli, če bo bolje, kot pri Alfi.

Oprema:
Opremo težko neposredno primerjam, saj je bila Alfa zelo bogato opremljena, medtem, ko je BMW nekako srednje opremljen (ali še malo manj). Sedeži v Alfi so bili neprimerno bolj udobni, kot ti v BMW-ju, je pa res, da so v BMW-ju povsem navadni sedeži notri. Bomo videli, kakšna bo primerjava, ko vgradim električne športne usnjene sedeže (upam, da ta vikend).
Navigacija - v BMW-ju so tudi karte za SLO in CRO (zadovoljiva pokritost). Oba imata še kasetar + changer (za MP3 še niso slišali pri nobenem #-o )

Čričkov BMW nima nobenih, kljub dvojnemu številu kilometrov, v Alfi pa se je že našel kakšen.

Pod črto bi napisal nekako takole - v kolikor bi Alfa imela v ponudbi bolj praktičen avto (beri karavan) in uredila določene pomanjkljivosti (zajle za ročno, kvaliteta delov na podvozju), potem bi vsekakor raje zopet vzel Alfo. 159 karavan pač zame ni karavan, čeprav mi je oblikovno noro lepa.

Zato sem tudi odebelil stvari v postu od @žival.

Moj namen ni začet kregarije Alfa vs. BMW, ker je ta debata povsem brezpredmetna. Vsak od teh avtov ima svoje prednosti, slabosti in odlike, ki lastnike prepričajo v nakup enega ali drugega.
Don't drink and drive, smoke and fly!
Slika
bvogri
Alfa Freak
Alfa Freak

V dostih stvareh se strinjam. E39 daje pri vožnji veliko bolj posreden občutek... In kljub zadnjem pogonu je ''naštelana'' da zdrsne najprej spredaj. Dejansko v hitrosti po ovinkih praktično ni razlik če imata tako 166 kot E39 b.p.

E39 ima meni boljše sedeže (sploh komfortni in športni), malo boljši položaj za volanom ker sem pač ljubitelj bolj utesnjene notranjosti kjer je ročica menjalnika blizu, malo bolje je sestavljena in predvsem je sestavljena na precej bolj smiselno in logično tudi ko jo servisiraš. Glede dizelskih motorjev pa sta mi oba zakon. Če je r6 pri Bemflu v brezhibnem stanju glede šob in ostale periferije pa mi je zelo všeč da laufa precej bolj mirno kot JTD, praktično kot bencinar. Pri E39 si imel tudi precej več možne opreme ampak so dobro založene še vedno precenjene. RWD 8) samo je treba met konenico za ustrezno zabavo.
Največja sramota E39ke pa je rja sploh pred FLjem #-o

166 je kot rečeno bolj direktna pri vožnji kar je tudi meni zakon, malo bolj prostorna, meni osbno lepša, ima odlične JTDje. Vsaka ima najmanj tisto nujno dodatno opremo. In pa ja podvozje je udobnejše v ''stock'' varijanti
Zakon so tudi cene saj jo lahko dobiš v enakem stanju za 1/2 cene E39ke.

Motijo pa me enake stvari. Šelebajzing sploh glede vse elektornike in te klasične napake ki jih pač od začetka niso popravili in jih je kar nekaj. To da se na dolgih relacijah prestavljam po sedežu, da pobrusim večkrat po tleh...

Sicer pa sta meni osebno TOP limuzine tistega obdobja. Škoda da so sploh dizli večinoma zvoženi in težko dobiš primerek ki je lahko reprezentatven za ustrezno vsoto

To je nekak iz moje strani :wink:
Uporabniški avatar
rockson
Alfa Freak
Alfa Freak

Lep in konstruktiven odgovor :) Vidim, da imaš tudi ti predstavnika obeh svetov doma.

Kot si napisal, Alfa je bolj neposredna, pa hkrati bolj udobna. E39 je res bolj nevtralno nastavljena oz. se obnaša bolj kot FWD, sicer pa tudi ni namenjena dirkaškim užitkom.

Ja, BMW je imel MNOGO večjo izbiro dodatne opreme in možnost individualizacije avta. Res so pa dobro opremljeni primerki tudi močno precenjeni. Ko sem jaz iskal zase, so bile cene med 5 in 8k€. No, mene je na koncu prišel avto manj kot 5k€ - res je imel daleč največ prevoženih, po opremljenosti pa vseeno ni toliko zaostajal za ostalimi (razen usnja). Brezhibne servisne zgodovine pa itak ni imel noben. #-o

Komfortni (sploh aktivni) sedeži so sigurno boljši, za športne bom kmalu videl,potem je pa še opcija Contour sedežev (iz e38) - to je pa verjetno top sedež nasploh.

Vidiš, jaz imam sicer tudi rad utesnjen občutek za volanom, vendar mi je bil sam položaj v Alfi boljši (sedeži so veliko pripomogli). Res je BMW bolje sestavljen in so zadeve bolj praktično nameščene in tudi bolj logične za uporabljati. Glede servisiranja je res skoraj kot lego kocke. In na netu je obilo res dobrih navodil, tako, da sem se celo jaz lotil določenih zadev sam. Tudi vgradnjo električnih sedežev bom sam izvedel 8) .

Kar se rje tiče, je tudi moj e39 problematičen - prva in zadnja hauba sta kritični in bosta kmalu potrebni menjave. Ostalo še ni problematično. je pa to res sramota za to znamko in ta razred.

Aja, alfa je res nizka že na serijskem podvozju. Malo večji ležeč policaj pa sem že ružil po njem (pri počasni vožnji), na makadamu je tudi hitro ružilo. Tega pri BMW-ju res ni. Bi bila pa verjetno podobna zgodba z M-paketom.
Don't drink and drive, smoke and fly!
Slika
ROBERTH
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Kranj

Imel xx BMW-jev in xx Alf in bil nad vsakim navdušen. Noben pa ne prepriča, kot celota.

Ravno sedaj se po parih mesecih spet vozim z E39 in mi je vsaka vožnja v užitek. Pred tem me je kar nekaj časa navduševala 159 SW.

Trenutno mnenje.
Motor BMW M54 (mogoče še bolj M52B28TU, ki je tudi pri hiši) je fantazija.
Opremljenost mojega bawarca je odlična (no MP3-ja pač tista leta niso pozinali). Vožnja čez ovinek (imam urejeno podvozje, za razliko od 90% E39) je zelo suverena. 159 naj bi bila naj v razredu, pa je pred mejo res bolj suverena, na meji in ob ostri vožnji, je pa E39 nastavljen malce bolje.

Sedaj pa k razlogu, ki me vedno in vedno vleče k Alfi (pa katerikoli že). Volan in občutek za volanom (direktnost, odzivnost,... pa upam, da se Alan ne spotakne v tole, ker precej pogosto berem o poziciji opice v Alfi). Tu je E39 svetlobna leta zadaj. V veliki meri je to en redkih področij, kjer je občutno boljša tudi AR 166.

Alfa ima izredno dobre kompromis trdote podvozja, dinamičnosti, udobja... Tu se giblje med navadnim in šport podvozjem (tako 159 in 166) in je še vedno zelo udobna. Alfa ponuja skoraj vse kar potrebuješ, že v osnovni opremi (recimo Progression), dočim je BMW gol in bos nekaj najbolj žalostnega, da se valja po cesti.

Imel 8 E39 skoraj vse (razen V8) variante motorjev in dva 166 2.4 JTD in 2.0 TS (+ dva 159 SW, kakšna 156 SW,...).

Aja, kar se designa tiče, je BMW zadržan, umirjen,... Alfa (159 in 166) pa nekaj najlepšega, kar se valja po cestah, tako zunaj, kot notri).
Odgovori
  • Informacija