Različne pasme psov

kar vam pade na pamet
Gorjup
Alfist
Alfist
Vozilo: Alfa Romeo 159 Ti, 2.0, letnik 2009
Kraj: Ljubljana

1. stvar za napad je vedno kriv lastnik in nikoli pes, to da so bili vpleteni večinoma taki psi je ker so tako vzgajani, redko kdo vzgaja nasilnega pudla. Pa četudi se jih ne vzgaja nasilno, tak pes zahetva svojo pozornost in pri takem psu mora človek toliko bolj odražati to da je on gospodar in šef. Ko je odrasel je prepozno ga učit da se določenih stvari ne sme in da je treba ubogat na prvi ukaz...

2. Tema je namenjena kolikor vem ljubljenčkom in ne prepiranju o takih stvareh, odpri temo o nevarnih psih in nadaljuj tam.

Da pa ne bom samo grajal, sicer je pri meni že pol leta ampak kačonu Archieju dela sedaj družbo še mačka Jinx, ki se ne boji ravno vode
Slika
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Kje je zdej problem? Kdo se prepira.?, razn Sharka,ki ni dorasel debatiranju na povprecnem iq nivoju in zali forumase. A psi o katerih je debata niso ljubljencki?
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

@Miholl: sklepam, da ima tvoj malinovec minimalno IPO2, glede na to kako ga ti obvladaš in kako zagovarjaš obvezno šolanje za velike pasme. Imaš, kajne? Sicer te na tekmovanjih ne srečujem, mogoče hodiš v tujino, kamor mi ne sežemo zaradi financ (torej Rusija, ZDA, Anglija, J. Amerika ...).

Mimogrede, nimajo malinovce policaji kar tako za brez veze, ker ti zna vsak povedat kako rado se jim utrga. Sem imel tudi sam malinovca, pa nikoli več, ker se mi ne dopade karakter psa, ker je bil preveč nepredvidljiv. Sicer ni nikoli nikogar napadel, ugriznil ali karkoli, samo nikoli nisem bil 100% kako in kaj. In kdor trdi, da je za svojega psa 100% za karkoli, ta živi v nekih hudih iluzijah.

Za tiste, ki niste na tekočem z lingom, malinovec = mallinois oziroma belgijski ovčar.

Statistiko ZDA pa pusti, ker nima nič z Evropo. So popolnoma drugi zakoni, drugi predpisi, nenazadnje tudi popolnoma druge krvne družine plemenskih pasem kot pri nas. Pri nas se že skoraj stoletje vzrejajo načrtno delavni psi in psi izključno za zaščito (torej schutzhundi), tu so še sledni psi in reševalci. V ZDA pa je popolnoma druga smer vzgoje v velikost, telesno moč, agresijo in dominanco. Pa ne agresijo v smislu napadanja, ampak pogum psa, da brez oklevanja opravi svojo nalogo.

Ravno pojem agresija je popolnoma napačno definiran (ali razumljen) in nima popolnoma nič opraviti z napadalnostjo. Pes reševalec mora nujno biti agresiven (torej direkten, neoklevajoč), ker pes ki med reševanjem okleva ali bo šel v ruševino, po lestvi ali pa skočil iz helikopterja nima kaj tam iskati.

Napadalnost pa je nekaj povsem drugega. Tako kot plašnost, ki v večini primerov kriva za ugrize - prestrašen pes bo vedno napadel, če ne bo možnosti pobega. Dominanca pa je večinoma privzgojena, dominantnih pasem ni (je samo še en mit). V krdelu, kjer se skoti 10 mladičkov, bo največ en dominanten nad ostalimi (če ni mama takšna!), ostali pa vsi podrejeni, ko pa jih dobijo ljudje k sebi, pa iz njih naredijo šefe v hiši, da si niti na kavč ne upajo več ali pa ne upa poštar do nabiralnika.

Nagon pasme je pa nekaj tretjega in določa katere lastnosti pri psu lahko izostriš ali zatreš. Uspešno ali manj uspešno, niso to stroji. Pač gradiš na predispozicijah pasme za kaj je bila ustvarjena. Zakaj so Jack Russli tako hiperaktivni in napadalni? Ker so jih ustvarili za klanje podgan po mestnih ulicah. Ko pa so zaprti v 40m2 stanovanju po cel dan, pa jasno, da se jim spipa. Enako se zgodi z vsakim psom, ki ne dela tega za kar je bil načrtno ustvarjen. Razen če kdo misli, da je pasme napravil bog in jih vodi neka nedefinirana duhovna sila ...

Glede na to, da delam/sodelujem v kin. društvu kjer imamo večkratnega svetovnega prvaka v sledenju/iskanju oseb (nem. ovčar) in evropskega prvaka v poslušnosti in reševanju (rotvajler) lahko na temo kaj kredibilnega dodam. Mogoče se ne bo vsak strinjal s tem, jasno.

Se pa tudi svetovnim prvakom v poslušnosti in vodenju kdaj spipa in se pogrizejo na tekmovanju. Psi so le psi. Pika. Lahko komu tudi naštejem po pasmah, ki so me že oklale in pogrizle, tudi mojega psa. Začuda ni bilo nikoli zraven teh vaših nevarnih pasem. Če povem statistiko prijavljenih ugrizov za Slo., pa se bo tudi marsikdo začudil tako, da mu bo padla čeljust.
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

LoL no, ne mors ignorirat 26 letne statistike...

Nimam IPO2 narejenega, ker ga ne rabim. Tudi ne mores sodit pasme po enem psu ampak po nekem vzorcu,statistiki...Malinojem se ravno ne trga kot pravis,in ravno ti, lastnik dobermana. Glede na to kok si star dvomim da si mel kot odrasel clovek malinoja cel zivljenskin cikel od mladica.Policisti v evropi pa jih ukinjajo, ker so premalo ostri. So pa odlicni za odkrivanje drog,eksploziv in podobno.

Res ne stekam tega slepljenja...in se nekaj o ugrizih, kot so ze strokovnjaki za to povedali, ugriz xy pasme je dosti milejsi, kot ugriz bulla.

Ampak, kot vedno, forumaski strokovnjaki vedno in povsod, ne glede na strokovne clanke in mnenja...
tomasso
Alfist
Alfist

Največ neumnosti so kinologi natrosili ob napadu mastifov na Megliča. Res je huje če te napadejo razjarjene čivave kot razigrani mastifi. Kaj mislite bi izbral Meglič?

In zanimivo: lastniki psov v primeru napada redkokdaj priznajo svojo napako ali krivdo svojega psa.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

LoL no, ne mors ignorirat 26 letne statistike...
Lahko, ker ni bistvena za tvoj okoliš oz. povedano bolj strokovno bi bila statistična napaka za tvoje okolje tako velika, da ne bi bila več veljavna (in zaradi spremenljivk in premajhnega vzorca).

Z ameriško statistiko se lahko razlaga samo ameriško okolje. Za ostala okolja pa ni aplikativna. Razen če si šalabajzer in se ne zastopiš v statistiko.
Nimam IPO2 narejenega, ker ga ne rabim.
Potem pa vsaj IPO1? Ali gremo še nižje? BB-H? Kako ne rabiš? Če praviš, da obvladaš svojega psa. Dokazila za to pa nimaš ... Razen prepričanja in samozavesti serijsko. (jaz IPO s svojim nisem šel delat, ker nima smisla za kastriranega psa (ko mi ga je napadel prvič pes, mu je razmesaril rit in spodnji del), drugače vaje pa obvladava, razen plezanja ... ker je pička in se boji višine)
,in ravno ti, lastnik dobermana.
Kaj to pomeni? Mi lahko bolj pojasniš kaj bi to pomenilo?
Glede na to kok si star dvomim da si mel kot odrasel clovek malinoja cel zivljenskin cikel od mladica.
Kupil sem ga leta 1999 starega 3 mesece za 1500 šilingov, imel celo življenje do smrti, ko sem ga leta 2011 dal uspavati zaradi kolkov. Bilo mi je 16 let pri nakupu, 27 pri njegovi smrti. Lastnik sem bil jaz, mama ali oče nista niti stopila blizu psa, je bil vedno moja odgovornost, tako za šolanje, hrano, sprehode ... Res pa ni bil čista pasma, pač pa je bil mix s češkim volčjakom - mama je bila upokojena policajka iz Češke, oče pa naš policajski pes malinovec. Cena je bila pa diskontna, ker sem ga dobil preko zvez in poznanstev.

Tudi v društvu je veliko te pasme, pa jasno ovčarjev. Pa eni za druge tudi ne premorejo lepih besed :lol:
Policisti v evropi pa jih ukinjajo, ker so premalo ostri.
Ne, povsod se ukinjajo, ker pes preveč košta (od vzreje do vzgoje psa in lastnika/vodnika psa), poleg tega jih po upokojitvi nihče noče. V Irak so jih peljali s sabo celo kopico, preživelo jih je bore malo, posledično je število drastično padlo. Tudi v Afganistanu jih je bilo ogromno, spet ista zgodba. Dobermane pa ukinjajo zato, ker so jim spremenili v večini držav standard (prepoved kupiranja repa in ušes) in s takšnim dobremanom si več policaji nimajo kaj počet, ker so preveč ranljivi za obrambo. Lomijo se jim repovi in stalno imajo vneta ušesa, posledično postanejo gluhi. Toliko o zakonodaji v dobrobit pasmi/živali. Podobno neumnost so storili tudi z rotvajlerji, ko so prepovedali krajšanje repa, pa je spet številka drastično padla.

In bolj ostre delovne pasme kot je malinovec ne poznam. Delovne pasme, ne kaj drugega. Sem pa odprt za predloge. Komot.

Drugače pa prevladujejo nemški ovčarji, Malinoisi in pa po novem tudi labradorci/prinašalci in seterji na letališčih, carinskih uradih in ostalih področjih, kjer pes zdrži tudi nizke temp. in mokro vreme + delo na terenu. Zato pa pasme tipa doberman niso primerne, ker zmrznejo (nimajo praktično nič podkožne maščobe in nimajo poddlake). Enako je z argentiskimi dogami in ostalimi pasmami za toplejša podnebja. Pač niso primerna za evropsko podnebje pri terenskih vajah (čeprav celjska reševalna enota ima enega dobermana!)
ugriz xy pasme je dosti milejsi, kot ugriz bulla.
Seveda, saj nihče ne pravi obratno. Ampak eno je kako nekdo močno ugrizne in drugo kako pogosti so ugrizi. Nenazadnje tudi mali pičkun lahko naredi veliko škode, če otroku skoči v vrat :doubt: Ampak glede na to, da največkrat hudo ugriznejo pri nas mešanci, potem nemški ovačarji, rotvajlerji in pazi, zlati prinašalec, koker španjel, kraški ovčar in labradorec, si lahko prepričan, da vsi ti znajo koga resno ogrist. Tudi koker španjel. Ampak izpostavit je jasno potrebno samo rotvajlerja. Ker ostali izgledajo srčkano in vsi vemo, da srčkan pes ne ugrizne.

Zato pa so IPO izpiti, da se lastnik in pes naučita kdaj je treba ugriznit in kdaj spustit. Sploh to drugo.
ne glede na strokovne clanke in mnenja...
Daj mi en strokoven članek, ki ga je napisal človek, ki je dejansko s svojim lastnim psom kdaj kaj storil in dosegel. Ker nabijat iz pisarne veterinarskega inšpektorata je zelo enostavno, tisto bolj zahtevno delo pa pomeni delo s psom. Da o "člankih" iz 24.ur in podobno sploh ne bom ... Poglej si samo ta klasičen primer negativnega prikazovanja pasme, v tem primeru rotvajlerja. Naslov članka je Največ grizejo mešanci in nemški ovčarji, slika pa razjarjen rotvajler :roll: Itak. http://www.24ur.com/novice/slovenija/na ... carji.html" onclick="window.open(this.href);return false;

In takšnih primerov je milijon. Zato pa so v filmih hudobni psi tudi vedno dobermani ... Psi za gengsterje pa stafiji ali bulli ... Logično.

Resident Evil:
https://www.youtube.com/watch?v=LQG2buCXigM" onclick="window.open(this.href);return false;

V Magnum PI sta tudi bila Zeus in Apollo dobermana, da sta strašila otroke in Magnuma. V otroških filmih od Disneya so tudi vsi zlikovci vedno dobermani. In tako dalje. Pravzaprav se razen 1 filma z Johnom Travolto (Eyes of an Angel) ne spomnim, ko bi bil doberman good guy. Ker če rabi holivud negativca, se takoj spomni na to pasmo in čez čas se ljudje teh uprizoritev navadijo. Tudi recimo, ko so peljali pse reševalce v ruševine WTC 2001, so na veliko objavljali vse pasme (tudi kako so obolevali za rakom zaradi strupenih snovi tam), razen ene - jasno dobermana vodnike Shirley Hammond. Še dobro, da je FEMA opozorila nanjo ...

Ampak ok, bodi dovolj, težko ali pa nemogoče je prepričati prepričane. Mojo mamo je tudi kap, ko sem ji rekel, da sem kupil dobermana. Je rekla psa ubijalca si kupil! Nisi normalen! Ne stopim več nikoli k tebi! Zdaj pa jo vsak obisk ubije ... s poljubčki :P Se mi je pa dogajalo isto (in se mi še) kot Bojanu - dokler ljudje ne vedo, da je doberman (ker poznajo samo črnega) so z njim, ko jim povem kaj je, pa cela štala. Ena gospa mi ga je kot mladička celo vrgla po tleh, ko sem ji rekel, da je kar je. Minuto pred tem pa ga je pestovala in ji je skoraj prišlo kako srčkan in priden je ... Pač ljudje ... se mi zdi, da določenim osebkom prej rastejo tiste famozne kosti v možgane kot psom ...
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Mi je vse jasno, mesanec z vocjakom in 16 letni mulc... case closed, nimas osnovnih pogojev takega psa met pri teh letih. Ni cudno da ti ni ustrezal.

Lej jaz sem dal konkretno statistiko, med drugim, leta 2010 je bilo smrti zarad napada bullov 6 od 15ih smrti ki so se zgodili v EVROPI.

Ma lej ocitno eno vasko kinolosko drustvo ve vec kot ostala stroka, men ni namen razlagat jasnih stvari niti ne pametovat.
Uporabniški avatar
smukc
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Krško

Krvoločni bully
https://www.youtube.com/watch?v=c_dQsV7Ba-A" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.youtube.com/watch?v=PlYEasfMeNI" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.youtube.com/watch?v=vKp4bllOZJY" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.youtube.com/watch?v=bIekIYuT42Y" onclick="window.open(this.href);return false;

8-[ :-k
- Ex 2005 156 GIUGIARO 2.4JTDm
- Ex 2008 159 SW Ti
- 1989 75 V6 3.0
- Ex 1971 GT Veloce 1750
- Ex 1978 giulietta 1300
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

A misls da Matej Budja tut te filmcke gleda?
Uporabniški avatar
smukc
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Hočem ti sm pokazat, da pes ni naravno naravnan na klanje trganje itd... :wink: ](*,)
- Ex 2008 159 SW Ti
- 1989 75 V6 3.0
- Ex 1971 GT Veloce 1750
- Ex 1978 giulietta 1300
Uporabniški avatar
smukc
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ko tako rad umenjaš pasje boje... najbrž si slišal ( veliko zgodb kroži o bogih pitbullih ki so zavrženi oz nakoncu uporabljeni za vabe ) kako teško je dobit pitbulla, ki je primeren za pasje boje ? zaradi umikanja in premalo agresivnosti ( po domače: nočejo se boriti )... In to klub špartanski Vzgoji od mladička naprej... čudno če so to tako krvoločni psi že po naravi ane? #-o
- Ex 2008 159 SW Ti
- 1989 75 V6 3.0
- Ex 1971 GT Veloce 1750
- Ex 1978 giulietta 1300
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Seveda ni naravnan, ima pa to v sebi,ker je v osnovi za to bil zgeneriran. Sej kuza ni nic kriv. Tako kot majo lovci nagon, ovcarji svoje lastnosti itd itd...

In ker je vsak pes v osnovi zver, je podivjanega bulla (ce ze damo primer) dosti tezje shendlat kot kergakol drugega. In pac za nekatere nekredibilna statistika to tut pokaze,da grejo zadeve pri teh pasmah pogosto in pogosteje fajn narobe. Zato bi mogl met take pse usposobljeni ljudje in to posamezno, ne pa trop.
Uporabniški avatar
shark13
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: trbovlje

maihall samo direktno sem ti povedal kaj si mislim o tebi tako kot ti govoris o pasmih bull.
ker se tako spoznas na pasmo potem ves, da stafforde niso vzgajali za borbe in da so staffordshiske bull terijerje (ki imajo vzdevek nanny) imeli, da so pazili na dojencke (pred podganami). verjetno tudi to ves, da so psi tipa bull zaradi visokega praga bolecine eni izmed najbolj tolerantnih psov do otrok. sam imam drugega staffa prej psa zdaj psicko in pes res ni maral drugih psov- moskega spola, razlog za to je bil da so ga v starosti 7-8 mesecih napadli trije nemski ovcarji v 14 dneh in pa tudi moja krivda saj takrat res nisem dovolj dobro poznal pasme. s psicko nimamo nobenih tezav in se razume z vsemi psi, mackami, ptici...
vsak hvali svojga psa saj si ga je nabavil zaradi tega, ker sam misli, da je to za njega najbolsi pes
v sloveniji je najvec napadov psov pasme zlati prinasalec(in njenih mesancev) mislim da je bil pred parimi leti celo podatek da je ta stevilka 50% vseh napadov, res pa je tudi, da je teh psov najvec v slo
pes v vecini primerov ugrizne zaradi straha in bulli niso psi, ki bi se hitro prestrasili
rej je tudi, da so imeli pitbulle za borbe, vendar so jih imeli za borbe med psi in tudi ti psi, ki so trenirani za borbe ne bodo kar napadli cloveka, verjemi, da vsak pudelj, nemski ovcar, belgijsk ovcar, koker spanjel in se mnogi drugi bodo prej napadli cloveka kakor bull.
in se nekaj pitbullov v sloveniji skoraj ni (govorim o pravih pitbullih)
in se najbolj zanimivo je to, ko se sprehodis po ljubljani vidis kar nekaj psov pasme bull, ki jih sprehajajo starejsi ljudje in ce se zapletes z njimi v pogovor zves da so jih njihovi vnuki pripeljali domov in potem ko so videli, da ti psi niso tako agresivni in baw baw so pristali pri dedkih in babicah.
pa verjem da agresivnega psa veliko lazje prevzgojis kakakor prestrasenga psa
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Teb je kull da majo bulle starejsi ljudje,dedki in babice? Pa majster ti res ne ves o cem govoris. Ti je ze alfasamec dal lep primer jackrussla, ko ga kupi folk ki ne ve da je to petarda na 4 noge,ki rab 23ur na dan norenje

Jaz ne preferiram nobene pasme,tut ne vem od kje ta ideja.

In staff terier je pri nas zelo redek, govora je predvsem o ameriskih staffih...no nima veze in pa se enkrat, statistika je kristalno jasna, razen nekaterim

Pa tale tvoja teorija o zlatih prinasalcih je tut cist lovska...
Uporabniški avatar
shark13
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: trbovlje

Miholl napisal/-a:Teb je kull da majo bulle starejsi ljudje,dedki in babice? Pa majster ti res ne ves o cem govoris. Ti je ze alfasamec dal lep primer jackrussla, ko ga kupi folk ki ne ve da je to petarda na 4 noge,ki rab 23ur na dan norenje

Jaz ne preferiram nobene pasme,tut ne vem od kje ta ideja.

In staff terier je pri nas zelo redek, govora je predvsem o ameriskih staffih...no nima veze in pa se enkrat, statistika je kristalno jasna, razen nekaterim

Pa tale tvoja teorija o zlatih prinasalcih je tut cist lovska...

majster kje sm pajz napisal, da je kul, da imajo starejsi ljudje bulle?
napisal sem zakaj jih imajo!
glede, nato, da ti je branje oziroma razumevanje kar preberes nerazumljivo, nima smisla, da ti se kdo karkoli kaj pise

prav imas
Odgovori
  • Informacija