Tonale snežne verige

Tehnične teme o Tonale

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Behemot
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Lenart

Sem lastnik Alfe Tonale, bencinar 160 PS, blagi hibrid (sicer pa je to moja tretja Alfa, če ne štejem ženine Alfe Mito). V navodilih na str. 308 piše, da snežnih verig ni mogoče namestiti na pnevmatike 235/50 R18 in večje... kar me je pošteno pogrelo. Namreč avto pogosto uporabljam tudi pozimi v hribih (smučanje, plezanje ipd.) in si težko predstavljam, da ni možnosti namestitve verig.

Ima kdo kakšno idejo, kako to rešit? Vnaprej hvala za odgovor.

P.S.
Samo ne mi omenjat tistih tekstilnih jajc, ker si z nijmi v resnih bregih nimaš kaj začet.
Uporabniški avatar
Zhagar
Moderator
Moderator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 2011 & Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995
Kraj: Ljubljana

Sem nameraval predlagat tekstilna jajca, za druga pa ne vem rešitve. Kaj pravi uradni servis?
Behemot
Alfa Junior
Alfa Junior

Nič konkretnega na Emil Frey MB. Klical sem Zega servis, tam so mi je poleg tekstila govorili o nekih spike verigah vendar nobenega konkretnega dobavitelja, ker baje ne "pašejo" kar na vsak avto. Skratka vse skupaj veliko ništa.
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw

če sem prav videl, je to "najmanjša" dimenzija....vse so enako široke...kar bi znalo biti problem

Jaz bi na tvojem mestu probal, ker edin problem bi lahko bil na notranji strani gume, če je premalo prostora med gumo in amortizerjem / nosilcem/ vodilom, da ne bi slučajno ketna udarjala po tem oz da bi zapela za kako napeljavo od ABSa ....

Če probaš "tamale" glide na ketni ( 9mm se mi zdi), pa se takoj vidi.
Če je prostora okoli dovolj se jaz ne bi sekiral in to vzel, če pa je kje res blizu, pa zna med vožnjo ( ko vse opleta) dejansko kam udarjati in ti narediti škodo

sicer pa tekstilne.....so še vedno bolje kot nič.....tiste "spajk" pa se mi zdi, da so bolj za prodajo kot za uporabo...

napisano je pa danes marsikaj....
Behemot
Alfa Junior
Alfa Junior

Sem šel na net malo pobrskat spake chains. Ti so nori kakšne cene. Random tam nekje 400 EUR, oziroma toliko kot sem dal za najnovešje Good Year Ultragrip 4 kom.

Res je kar praviš, na zadnji strani gume je prostora za dober moj prst. Problem štumfov so mi predstavili, da se moraš z njimi voziti po snegu. Ko pa se podlaga menjava malo sneg, malo asfalt, malo makadam (kar je realnost novodobnih zim) pa je zadeva hitro fuč. Zdaj pa bodi pameten.

Res je žalostno, kupiš SUV-a pa se ne moreš z njim peljati v brege npr. Vršič ali v Dolomite na smučanje... Očitno bom moral prositi ženo da mi takrat posodi svojo Pando, ki gre pozimi v breg kot raketa. Seveda z verigami.
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw

saj sem ti rekel, probaj ketne dati na avto, pa boš videl ali dejansko gre ali ne.
firme se zaščitijo in raje napišejo, da ni mogoče, če obstaja možnost, da se kaj zapne, uniči... zaradi tožb.....na razpolago pa imaš veliko različnih modelov ketn, z različno velikimi "glidi" in firma / proizvajalec more vse to upoštevati

torej najdi ketne z malimi "glidi" - mislim, da so 8 ali 9mm in probaj

po drugi strani pa....kje pa še rabiš ketne?? če so gume dobre, po pravici, v vseh letih jih še nisem rabil, pa smo tudi veliko po smučiščih.... no, jih pa res imam za vsak slučaj s seboj :mrgreen:
Behemot
Alfa Junior
Alfa Junior

Mislim, da sem našel pravo rešitev in sicer Kompozitne snežne verige, izdelovalca MICHELIN Evolution EASY GRIP. Za dimenzijo 235/50 R 18 je primerna velikost EVO 12. Sem jih že naročil. Cena 125 EUR. Spodaj prilagam link koga zanima.
https://www.youtube.com/watch?v=1mgUSQI3td0
Odgovori
  • Informacija