Dejstvo je, da takšni top-spec modeli dobijo veliko dodatne reklame iz strani medijev. Posledično so tudi bolj "videni". Žal že navadna reklama dela Alfi težave. Ne vem ali se ravno kdo odloči za nakup določenega modela, ker od tega obstaja fabrško popoprana verzija, definitivno je pa to velik plus za tiste kateri nimajo avta zgolj za prevoz od A do B in iščejo kaj v tej smeri. Dodatna oprema/predelave so zmeram bolj prisotne in tudi s strani kupcev zaželjene. Tako se najde npr. pri BMW kup opreme katero se pri Alfi išče zaman - pa ni treba kar M3/M5/...nabaviti. Tudi aftermarket trg je ponavadi zaradi tako majhnega števila avtov porazen. Nekatere znamke tudi ponujajo zraven široke palete motorjev še dodatni tuning motorja. Še Renault ima res bogato ponudbo dodatne opreme za svoje modele - od RS volana za navadnega Cliota, pragov, spojlerjev, izpuhov,....in tukaj je tudi nekaj kruha.
Če je cilj Alfe čim večja prodaja novih vozil potem je to "the way to go". In za vsak model se skoraj rabi zastavonoša, ki pritegne kupce in proda dodatno opremo. Druge znamke to lepo negujejo - npr. za Audi A1 so že prve napovedi in slike za S-Line opremo

Se strinjam z napisanim, ampak:
1. alfa se ne pojavlja v Motorsportu - at all - kje so stari dobri DTM časi? Na podlagi tega je znamka tudi pridobivala na slovesu športne znamke
2. Alfa je globoko v rdečih številkah, torej potrebujejo krave molznice oz. masovno prodajane modele, da bodo sploh prišli na zeleno vejo
3. popraviti morajo svoj ugled nezanesljivih avtov. Dejstvo je, da imajo vsi njihovi doesedanji modeli ogromno težav, ki se stalno pojavljajo, čeprav jih popraviš
4. Marketing jim ne funkcionira spljoh - sploh ne vem, kdaj sem nazadnje opazil kakšno reklamo (kjerkoli) za Alfo Romeo.
5. Dobiti morajo proste roke s strani Fiat-a, ker ti fantje gledajo vse skozi denar (kot bi računovodja vodil firmo)
6. Najti morajo način, da bodo avti lažji, posledično bolj agilni in bodo potrebovali manj moči in goriva za iste ali boljše performanse. Brera, Spider, 159 - to je vse težko v 3pm. Ni ne duha ne sluha o kakšni športnosti.
Ko bodo to uspeli poštimati, potem bomo pa verjetno tudi mi dobili nekaj rajc materiala od njih. Mito GTA je bil super projekt, ki je bi ustavljen zaradi Fiata oz. slabih financ. Nič drugače se ne bo pisalo ostalim GTA verzijam, če prodaja "navadnih" modelov ne bo stekla. Osebno mi je že QV verzija z 235 KM povsem dovolj, sploh če bo podvozje odlično. Potem se bo lahko kosala tudi z močnejšimi konkurenti.
Potrebno je tudi vedeti, da top modeli navadno pridejo nekaj let za "ljudskimi" modeli - primer RS modelov iz Audija (pridejo skoraj pri koncu življenskega cikla modela). Meni se zdi ponudba modela QV na začetku prodaje dost velik dosežek. Nihče od konkurence ni imel tako močnega motorja na začetku prodaje.
Vsekakor pa potrebujejo en športni oddelek, kjer bodo ljudem vlekli denarce iz žepa z raznimi dodatki, ki olepčajo ali izboljšajo avto.
Razvoj top-spec modela dvomim, da je takšen požeruh denarja, ko imaš enkrat vse
on the shelf. Da bi trenutno malo štrene mešala bi rabili malo šminke (to verjetno italjančkam nebo težko), 1.8TBi še malo odpreti na 250-260hp kar nebi smelo biti takšna težava in dodelati podvozje. Če sami ne morejo razviti/testirati (karkoli) vzmeti/amortizerje bi se lahko poslužili druge metode. 156 Sportspack je imela stock od Eibach vzmeti in za Giulietto bodo tako sami od sebe pri Eibachu naredili in tako bi lahko že standard vgrajevali od njih. Pa naj oni testirajo itd. Stabilizatorje debelejše in najdit pravo kombinacijo z vzmetmi/amortizerji bodo pa že znali saj je še vedno Alfa športna znamka. Če so toliko časa vložili v razvoj podvozja pri MiTu (spomnimo se prvih predstavitvenih videov v snegu) ne vem v čem je tukaj problem? Razvoj/nastavitve DNA, volana,....to je tudi vse stalo
Odvisno kako se zadeve lotijo oz. kako dobra je osnova. Megane RS ali Focus RS imata bore malo skupnega z navadnimi modeli. Prepričan sem, da sta se ta dva modela razvijala zelo ločeno od navadnih izvedenk.
Lahko narediš nekaj na pol - vzameš QV, zabiješ v poden, daš en Q2 not, motor natunaš na +30KM, širše gume in to je to. Sorry, s tem ne bo dobil lovorike najboljšega športnika v svojem segmentu. Kdor kupi tak avto, hoče imeti nekaj, česar v drugih istih modelih ni. Počutit se hoče nekaj posebnega, nekaj več. Konec koncev za to navadno odkarta lep kupček denarja več od ostalih.
Tukaj šteje ekskluzivnost.
Podoben primer je Mazda 3 MPS - že poznan motor (nič dodelan, kar požrešen kolikor berem in malo kdo ga predeluje), težji avto in neizpiljeno podvozje. Ampak "je" v ponudbi.
Super, je v ponudbi. Pa večina nas tukaj ve da obstaja. Še kaj? Mene osebno ne gane 5%, pa mi je znamka Mazda všeč. Meni je to strel v prazno, s katerim so se zblamirali. Dosti več mi pomeni RX-8 - to mi da vedeti, da imajo jajca in si upajo. Naredili so nekaj, česar drugje ne dobiš.
Aha za forum - žal je res malo potencialnih kupcev novih avtov tukaj na forumu in tudi kup takšnih se najde kateri zdaj neomajano trdijo, da bi nabavili samo Alfo, če bi z € v roki kupovali nov avto. Žal si potem pri kar zasoljeni ceni nove Alfe marsikdo premisli - sploh, če je konkurenca boljša in nudi več (govorim za ne-brand fanatike

).
Trenutno ni težko biti boljši od Alfe. V salon od alfe pridejo privrženci znamke, tisti, ki so se slučajno peljali mimo salona in tisti ki so bili nekoč lastniki te znamke in so bili z njo zadovoljni.
Drugi sploh ne vedo, da ta znamka obstaja. Tu je glavni problem. Autocommerce al pa Avto triglav pa za prepoznavnost in prisotnost znamke na trgu ne naredi popolnoma nič.
Pa še nekaj je v Sloveniji - 80% večjih in dražjih avtomobilov je kupljenih rabljenih iz uvoza. Čedalje manj je ljudi, ki dejansko gredo v salon in kupijo avto za 30k € in več. Sploh pa Alfa, ki v dveh letih izgubi polovico svoje vrednosti. Pa saj ljudje niso ovce - vsak zna računati.