Pač več glav več ve ja
Za začetek rabim pomoč pri tej sledeči nalogi...pa ne se norca delat
Ali vektorji a=(4,0,-2), b=(0,-1,3), c=(1,1,1) predstavljajo bazo prostora? Z njimi izrazi vektor x=(-3,3,8 ).

Lorenzy napisal/-a:Mislim da je nekaj takega. sicer je velika vrjetnost da sem se zmoto, samo preglej, mogoče ti bo kaj bolj jasno:
Vektorji predstavljajo bazo prostora, saj se ne da izrazit eden z drugim(ne moreš enega pomnožit z neko številko in tako dobit drugega).
x=ea+fb+gc
e,f,g so neznanke katere je potrebno izračunat:
(-3, 3,8)=e(4,0,2)+f(0,-1,3)+g(1,1,1)
iz tega dobim 3 enačbe s tremi neznankami:
-3=4e+0f+1g
g=-4e-3
3=0e+(-1f)+1g
f=g-3
f=-4e-6
8=2e+3f+g
8=2e-12e-18-4e-3
e=-29/14
f=32/14
g=74/14
Vstaviš e,f,g in dobiš:
-29/14a+32/14b+74/14c=x

Kolinearni vektorji ležijo na isti premici ali na vzporednih premicah....več vektorjev je kolinearnih, če so ničelni ali če so večkratniki kakega (vsakega) neničelnega med njimibirdy napisal/-a:trije vektorji predstavljajo bazo prostoro kadar niso kolinearni(?), to pomeni, kadar ne lezijo v isti ravnini.
ps
sedaj iz glave ne vem kaj tocno je kolinearni al komplanarni eno pomeni vzporedno drugo v isti ravnini
samo kolk jaz razumem to , to ne more bit pravilna rešitev, saj že prva koordinata ne štimaDeyann napisal/-a:Lorenzy postopek je neki takega ja, ampak si se nekje uštel...
Rezultat je x= 3a - b + 2c![]()
![]()

To je res...Lorenzy napisal/-a:samo kolk jaz razumem to , to ne more bit pravilna rešitev, saj že prva koordinata ne štimaDeyann napisal/-a:Lorenzy postopek je neki takega ja, ampak si se nekje uštel...
Rezultat je x= 3a - b + 2c![]()
![]()
potem bi moralo biti:
-3=3*4-1*0+2*1
-3=12+2 pa ne drži!!!

Po forumu brskajo: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti