Pozdravljeni
Ker je kar nekaj težav z iskanjem dokumentacije za vgradnjo tempomata in izvedbo še nepripravljenih instalacij, vam bom na kratko pokazal kako se to izvede pri modelu AR 156 2.4jtd 10V 2002 z not. FL.
vezalna shema je taka:
Postopek....
1.
ECU se nahaja na sovoznikovi strani na desni steni pod predalom, zaščiten s plastičnim pokrovom...
V nadaljevanju bomo delali z levim konektorjem (večji 81pinski)
2.
Previdno ga iztaknemo, (na levi strani ima drsno varovalo ki ga je potrebno potegniti vstran) ter odstranimo zaščito nad žicami.
3.
Ko je konektor odstranjen, je na desni strani vijolična/pinki varovalka pinov, ki jo je potrebno izvleči, (kot nam kaže slika, najlažje z buciko in nato...)da lahko vstavimo nove pine...
4.
Vstavimo kable z narejenimi pini (jaz sem ponucal žice in na njih pine od ohišja domačega računalnika(pravilna velikost...)in jih nato pospajkal s povezovalnim kablom napeljanim do točke kjer naj bi imeli stikala za uporabo tempomata.
Ko so pini in žice vstavljene previdno vstavimo še varovalo pinov, ter prevverimo samo globino vstavljenih pinov ter njihovo trdnost...
5.
Opis pinov in njihovih funkcij:
pin 53 je namenjen vklopu tempomata (tu pripeljemo preko našega STIKALA krmiljnih 12V, ki nam vklopi indikator tempomata)
pin 55 je namenjen funkciji SET (pravtako na ta pin preko naše vgrajene TIPKE pripeljemo krmiljnih 12V, lahko brikamo že iz prej omenjenega stikala)
pin 56 je namenjen zmanjšanju hitrosti oziroma sprejem v spomin trenutne hitrosti)
pin 57 je namenjen povečanju hitrosti oziroma sprejem v spomin trenutne hitrosti)
na pina 56 in 57 preko paličnega stikala z dvojnimi kontakti s pritiskom gor ali dol dovajamo že prej omenjeno 12V krmiljno napetost...
... tu pa sem vgradil stikala.... z leve proti desni 1:TIPKA SET, 2:palično stikalo v srednji poziciji z možnostjo pomika naprej za + oziroma nazaj za - hitrost/memory, 3: STIKALO za vklop/izklop...
... seveda ker sem bolj gorenjec sem vgradil stikala(na meni najbolj priročno mesto), namesto originalne ročice, ki pa se jo seveda da enako priklopiti kot ta stikala...
"VOJLAAAA"
... ker pa se rado zgodi da nam ECU ne zazna takoj tempomata, moramo nekajkrat dodati in odvzeti kontakt s ključem in tako opraviti nekaj CHECK ENGINEov... ko pa nam enkrat dela potem ni več težav...
e tako na kratko...
LP
Janez