Alfa Romeo 156 2.4 JTD Pregrevanje ter zvoki servo črpalke

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
siemens4
Alfa Junior
Alfa Junior

Lp! Imam Alfo Romeo 156 2.4 JTD 110 kw, ravnokar sem zaradi odpovedi vodne črpalke naredil velik servis, menjan je bil tudi termostat, imam pa še vedno probleme in sicer: Pred menjavo sem imel temperaturo skozi na 70C, zdaj pa mi pride med 90 in 110 oz pride do 110C, pade na 100, ter skozi tako niha.. Ali obstaja kje ša kakšen senzor temperature, na kakšnem hladilniku?
Imam pa še en problem in sicer čudne zvoke servo pumpe.. Če volan zavrtim do konca se sliši kako se tekočina pretaka, pravtako pri samem obračanju pumpa spušča neke čudne glasove, višji kot so obrati, glasnejše je.. Kaj bi lahko bilo? Hvala za odgovore..
jgsays
Alfa Member
Alfa Member

glede pumpe preveri olje manj ko ga je notri bol se sliši,
Uporabniški avatar
alesdrolec
Alfist
Alfist
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Kamnik

upor ventilatorja je na kilerju oz čist pri ventilatorju in možno da ti vklaplja samo 2 stopnjo...imel sem tak problem... če imaš 1 ventilator??
Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... That's what gets you.
siemens4
Alfa Junior
Alfa Junior

Olje je dost notri, bral sem da je mogoče posoda za olje kriva, če bi se nek filter v njej zadeval, ampak vsi pišejo da se potem olje peni, jaz pa tega nisem opazil..

Ne, dva ventilatorja mam, pa kolker se čuje vklopi normalno 1 stopnjo, samo se mi zdi da jo preveč pozno vklopi..
dom
Alfa Freak
Alfa Freak

Lahko da se ti poslavlja pumpa. Meni je, ko sem obračal volan pokalo in malo šumelo...je pa postal semering trd in sem dolil aditiv kateri omehča vse skupaj, po nekaj 100km je nehalo pokanje in šumenje! Additiv se dobi na pooblaščenem servisu in ga rabiš mogoče 0,5 dcl.
Alfa Romeo - making drivers into mechanics since 1910
siemens4
Alfa Junior
Alfa Junior

Ropota ne neki, ampak se sliši tekočino, olje je pomoje tudi že staro, bi blo pametno prvo tega zamenjat? Kolko pa pride tista tekočina?

Kaj pa glede temperature? KAj bi lahko bilo?
dom
Alfa Freak
Alfa Freak

Olje za servo je: TF DEXRON II D LEV, SAE 10W, *TUTELA GI/A če se ne motim. Koliko stane nevem, najboljše poklicat na AR servis ali pa Adel...., aditiv pa je par evrov. Će je mehanik dobre volje ti ta štamperle zastonj vlije noter.
Glede temp. pa ima termostat senzor. Novejše se mi zdi, da imajo dva senzorja.
Uporabi "search" in boš našel marsikaj že napisanega o tem.
Alfa Romeo - making drivers into mechanics since 1910
siemens4
Alfa Junior
Alfa Junior

Aha, hvala :)

Termostat je star 2 dni :) Lihkar sm naredo glavni servis + termostat se je menjo, tam gr vem da je en senzor, zanima me če je še kje na hladilniku kakšen senzor? Tam vem da mam dva upora ventilatorja, sm nvm kako vezo bi lahko mela tta 2..
siemens4
Alfa Junior
Alfa Junior

Aja, glede servo olja me zanima postopek kje ga vn spustiš.. :)
Uporabniški avatar
Koral65
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana -Tacen

siemens4 napisal/-a:Aja, glede servo olja me zanima postopek kje ga vn spustiš.. :)
http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.ph ... sc&start=0
siemens4
Alfa Junior
Alfa Junior

To sem že bral ja, pa misliš da ima 2.4 dizl (156) enako?

Glede tmperature sm pa prebral verjetno že vse forume tule pa šekoj ne vem kaj bi lahko bilo.. Če je termostat menjan večina piše da nima problemov, zasledil sem da je enemu enako delalo, pa je potem priklučil na tester in opazil da laže cajger za 10C.. Ker pred menjavo termostata pa velikega servisa se mi je 1 stopnja ventilatorja normalno vključila pri malo nad 90, druga pa pri okoli 110C.. Sedaj se po števcu prva vključi pri 110C, sicer potem temperatura pade na okoli 100.. Uglavnem ne zdi se mi normalno da mi za 10C niha, glede na vožnjo..
hartkor
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: izola

Poglej čep od ekspanzijske če naredi tlak v hladilnem sistemu. Ko kaže kazalec 100C potipaj cev ki gre na hladilnik in se mora čutiti tlak v sistemu, če ga ne zamenjaj čep. To je bil pri meni problem. Poglej še hladilnik če ti slučajno ne razpada.
siemens4
Alfa Junior
Alfa Junior

To sem že stroil, pritisk je v sistemu.. Je možno da je samo termostat takšen da pač kasneje odpira? Ker avto normalno laufa in se ne pregreva, ventilator se normalno vključi le malo pbol pozno.. Ali pa da samo števec laže?
hartkor
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: izola

Poglej hladilnik da ne razpada satovje (od starosti in soli). Ko avto kupil je bila temp. v redu? Na 90C? Ker meni dela tako da je temp malo pod 90, samo poleti ko je vroče in avto tiščiš gre čez 90 tam do max pol poti med 90 in naslednjo črtico. Aja še nekaj: ali je bil avto kdaj razbit? Je bil hladilnik menjan? Ker meni je spustil hladilnik in sem šel v trgovino z avtodeli in so mi prodali hladilnik kao za 2.4JTD. Pride poletje in avto se nenormalno greje pa sem menjal termostat, čep, senzor vse pa vedno isto. Potem sem šel googlat in ugotovil da so hladilniki za vse motorje iste širine in višine ampak različne debeline in se jih da menjati med avti brez problema. Morala zgodbe: moj avto je bil očitno že prej razbit in že ko sem ga kupil ni bil pravi hladilnik ampak je delal v redu. V trgovini so mi pa dali takšnega za 1.9 JTD, ki je debel samo 24mm ampak se ga da montirati brez problema, samo ne hladi dovolj motorja. Za 2.4JTD mora biti debeline 42mm in imajo cevi na hladilniku hitre spojke, se jih ne šraufa gor z objemkami kot na tanjšem hladilniku. Tako da sem moral, ko sem dal gor pravi hladilnik menjati tudi cevi. Tako da poglej kako so cevi pritrjene na hladilnik, če imajo obične objemke je hladilnik napačen.
siemens4
Alfa Junior
Alfa Junior

Aha, hval a:) Da bi bil avto razbit, tega ne vem,.. Pred tem da sem naredil veelik servis pa menjal termostat mi je pozimi kazalo konstnatno 70 stopinj.. Za poletje se žal ne spomenm..
Odgovori
  • Informacija