Nakup Giulie / Stelvia: vprašanja o motorizaciji, opremi, težavah,...

Tehnične teme o Giulii in Stelviu

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Giulia Q4 Veloce, 2.2 JTDm
Kraj: Assling (Jesenice)

Kar pokliči me, ko boš imel čas, jaz sem še vedno na bolniški ...
Join the dark side:
viewtopic.php?f=8&t=44270" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
b_bay
Alfist
Alfist
Vozilo: Alfa Romeo 159 2.0 JTDM 170KM

Par let je minilo, odkar je 159tka sla iz hise. Skoda zares. Ce pogledam nazaj, bi moral pretehtati to odlocitev. Otrok je prisel, malo prostora...ampak dejansko bi slo tudi v 159 vse. Ampak je kar je.

Avto je sel stran, ampak dusa je pri alfistih ostala.

Gledam Giulie Veloce obvezno ter bencinar 280 PS. Kupoval bom iz Nemcije, pa najraj do 40.000€ max V tem rangu se gibljejo letniki 2020, zato me zanima, ce so kaksne novitete pri letnikih 2021 in 2022?

Je letnik 2020 "varen nakup" ? Moja 159 je bila 2010 letnik in vse porodne tezave so bile popravljene, zato nisem imel dejansko niti ene same tezave, razen ko sem jo kupil servo je stekal in to je to.
Uporabniški avatar
kukec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Slov. Bistrica

2020 je facelift model, potem do 2022 ni bilo posodobitev. MY23 zopet.
Napram 2017, je največja sprememba notranjost(infotaiment, konzola, volan itd.) pač stvari ki se opazijo že vizualno.
Glede motorizacije, avto ima dodan OPF in malenkost drugačno prestavno razmerje. Ostalih razlik mislim da ni.
Slika
rokson
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Šmartno ob Paki

b_bay napisal/-a: Ne Feb 25, 2024 8:07 am
Je letnik 2020 "varen nakup" ? Moja 159 je bila 2010 letnik in vse porodne tezave so bile popravljene, zato nisem imel dejansko niti ene same tezave, razen ko sem jo kupil servo je stekal in to je to.
in, že imaš kaj ogledano?
Ride Si Sapis
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: AR 33 1.3, AR 155 1.8 TS, AR 2.0 JTS Distinctive, AR Stelvio 2.0 Turbo Super,

Imate lastniki Stelvia morda kakšen dobronameren nasvet glede nakupa Stelvia, po možnosti benzin 2.0 turbo Q4 280 KS glede letnika po 2018, cene, voznih lastnosti, porabe benzina, kvaliteta menjalnika, prestavnih ročic ob volanu, ostale opreme, ...gledal sem že ponudbe na Avtonet, AutoScout, Automobile.it, Mobile.de, ...tukaj ostaja že plačilo +DMV...morda je bolje kupiti pri koncesionarjih, nekaj le-teh je že ogledanih...ker sem že celo življenje pri avtomobilih Alfa Romeo, bom tukaj, kot zdaj izgleda tudi ostal...hvala vam za priporočila in nasvete... :D
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Splošen nasvet ki mi ga je dal MaStr ... Veloce sedeže (100% pavilno), prestavne ročke ob volanu igračka, a sam menjalnik tudi lepo opravlja nalogo, za moje občutek se super pelje, pozna se ji pa da je višja in težja mrcina. Moja poraba se konstantno vrti okoli 10.5, le ko sem šel na Pag, po njem in nazaj je skurila 3 tanke z 9.6, doma pa ponovno 10.5.
Samo tujina je zadostila mojo željo, zato pač malenkost dražja, so pa pri nas večinoma dražje z več kilometri in manj opreme, tako da ...
Jaz sem Stello našel, ostalo so mi pa v Naračiavto preveril, zrihtal... ja nakup preko avtohiše je priporočliv.
Aja pa obvezen prvi nakup, če še ni vgrajen modulček za avtomatski izklop stop/go funkcije ob vsakem zagonu..
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Ride Si Sapis
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: AR 33 1.3, AR 155 1.8 TS, AR 2.0 JTS Distinctive, AR Stelvio 2.0 Turbo Super,

Hvala lepa za mnenje ElBarto, kako pa je z garancijo nasploh, zato se splača kupiti malo novejši Stelvio, saj nekateri prodajalci ponujajo celo 12 mesečno garancijo, nekateri prodajalci v Italiji pa celo 24 mesečno, če se kupi na leasing, naketeri pa ob istih letih nič garancije...posebej pa je pomembno v tem obdobju 10/2024, če se kupi npr. letnik 2020 bo že kmalu starost 5 let...na koliko kilometrov pa so priporočljivi servisi z obzirom, da motor nima več jermena ampak verigo...glede na to, da potujemo večkrat v Lj in Mb ter tudi v bolj oddaljene kraje, priporočate celoletne pnevmatike ali menjavo zimsko/ letnih...ravno danes je bil pri ZPS objavljen test gum...
https://www.zps.si/testi/test-zimskih-i ... vmatik-102
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ker je bila Stella kupljena preko Stellantis Hamburg, ni bilo težav, poslali so mi tudi Spoticar kartico za garancijo 1 leto, potrdila o nepoškodovanosti in nebarvanju, opravili servis, zamenjali nekaj stvari (tekočine, akumulator, komplet zadnje bremze, jermen, pa verjetno še kaj) - vse že v ceni nakupa.
Jaz sem Stello plačal takoj in ne vem kako je z raznimi leasingi in garancijo, ampak priporočam preračun obrokov in pologa, ter dodatnih stroškov, ter primerjavo. Ker ko se je iskalo zamenjavo za mamio 166, sem iz firbca pogledal še VAG grupo (itak se je s palico nebi dotaknil), ko avto za 14k na leasing skoči na 17k, ob tem pa omemnjajo neke 9% ... zame je to +20%
Servis je na 15kkm oz 365 dni, nastavljen v BC.
ZPS so pa mal hecni ... sicer hočejo samo registracijo, ampak a niso to ADAC testi, kij jih imajo tudi na AMZS (brez registracij)
Ker sem v nekoliko hribovitem delu, vseeno prisegam na letne in zimske gume. Presenečajo me še originalne letne Michelin Latitude Sport 3, sedaj stare 6 let, a še vedno mehke, s kar dobrim oprijemom na mokrem.
Za zimo sem pa pravkar kupil MSW 82 18", kaj bom pa gor nataknil pa še ne vem. Mogoče celo Michelin Alpin 7, ker je samo nekaj€ dražji od Conti TS 870 P.
Ride Si Sapis
Alfa Member
Alfa Member

Hvala lepa ElBarto za odgovore, poleg ostalega me zanima morebitna garancija ob nakupu Stelvia, saj sem opazil, da na platformi Mobile.de ob posamezni ponudbi Stelvia ter navedbi opreme, piše tudi kolikšna je garancija, v tem primeru sem gledal letnik 2020 in piše, da ponujajo 1 leto garancije. V odgovoru, ki sem ga prejel kasneje z njihove strani ob izraženem interesu za nakup, pa so mi zapisali, da velja Garancija samo za vozila, ki se vozijo v Nemčiji. Kako se to sklada z obljubami tovarne Alfa Romeo, ki ponuja za nova vozila 24 mesecev splošne garancije + možnost Jamstvo 5 plus in sicer:

Kupec s to pogodbo podeljuje nepreklicno pooblastilo pooblaščenemu prodajalcu, da v
njegovem imenu pri zastopniku za vozila Alfa Romeo v Sloveniji, podjetju Avto Triglav d.o.o.,
Ljubljana, Dunajska cesta 122, SI - 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: Avto Triglav) uredi vse
potrebno za aktiviranje Jamstva 5 Plus.

Jamstvo 5 Plus prične veljati:
 za storitve popravila in Asistence Alfa Romeo v Sloveniji po izteku 24-mesečne redne
garancije,
 za storitve popravila tovarniških napak lakiranja po izteku 36 – mesečne garancije
za lak,
pri čemer za obe navedeni garanciji jamči proizvajalec vozil in jo natančneje opredeljuje
Garancijsko servisna knjižica vozila in veljavna zakonodaja, predvsem Zakon o varstvu
potrošnikov (ZVPot) in Obligacijski zakonik (OZ).

Jamstvo 5 Plus skladno s to pogodbo velja in zagotavlja kupcu pravico do brezplačnih storitev
do petega leta starosti Vozila, ki se šteje od datuma izročitve 1.1.2022 Vozila , to je do datuma
1.1.2022 ali do skupno prevoženih 120.000 km. Velja pogoj, ki nastopi prej.

Posebni pogoji za veljavnost Jamstva 5 Plus so med drugim:
- Kupec je dolžan Vozilo v celoti vzdrževati, t.j. izvajati vse redne in izredne servise v
pooblaščeni servisni mreži Alfa Romeo, ki jo je na ozemlju Republike Slovenije
vzpostavil Avto Triglav.
- Kupec je v celoti seznanjen s tem, da je programirano vzdrževanje potrebno izvajati v
pooblaščenih servisih za vozila Alfa Romeo skladno s predpisanim številom prevoženih
kilometrov (vsakih prevoženih 15.000 km za bencinski motor oz. prevoženih 20.000 km
za dizelski motor) po načrtu programiranega vzdrževanja ali najmanj enkrat letno, pri
čemer velja tisti pogoj, ki nastopi prej.
- Kupec je dolžan izvesti menjavo motornega olja in filtra na vsakih prevoženih 15.000
km za bencinske oz. prevoženih 20.000 km za dizelske motorje ali najmanj enkrat letno,
pri čemer velja tisti pogoj, ki nastopi prej. Ne glede na priporočeno število prevoženih
kilometrov pa pogodbeni stranki izrecno soglašata, da obveznost menjave motornega
olja nastane nemudoma, ko kontrolni sistem v Vozilu kupca aktivira opozorilno lučko
za olje. Kupec je seznanjen z dejstvom, da se opozorilna lučka lahko aktivira med
drugim tudi zaradi težkih pogojev uporabe vozila, kot so: izjemno kratke relacije v
hladnem obdobju, pogosti zagoni motorja, daljše mirovanje vozila, dolge vožnje z nizko
hitrostjo, vleka prikolice, in drugi razlogi.
- Kupec je dolžan programirano vzdrževanje ter menjave motornega olja in filtra opraviti
najkasneje do izteka omejitev, navedenih v prejšnji alineji. V primeru kakršnekoli
prekoračitve predpisanih servisnih intervalov oziroma menjav motornega olja in filtra,
vse pravice iz Jamstva 5 Plus nepreklicno prenehajo veljati na podlagi same pogodbe
in kupec od dneva prekoračitve dalje ne more več izvrševati pravic iz te pogodbe.
- Kupec je dolžan poleg rednega vzdrževanja v pooblaščeni servisni mreži Alfa Romeo
izvajati tudi vsa morebitna ostala popravila, vključno s kleparsko-ličarskimi deli.
- Kupec je seznanjen s tem, da se vzdrževanje in popravila, vključno s kleparsko
ličarskimi popravili, izvajajo izključno z originalnimi nadomestnimi ali z obnovljenimi
originalnimi nadomestnimi deli in priporočenimi mazivi, ki jih dobavlja Avto Triglav.
Pogodbeni stranki izrecno soglašata, da v primeru, če kupec ne izpolni katerekoli od zgoraj
navedenih obveznosti, vse pravice iz Jamstva 5 Plus nepreklicno prenehajo veljati.

Glede na vse skupaj, pa se morebitni kuper ter omejujoča določila o garanciji ter vseh določilih in klavzulah, res vpraša za takšno monopolno nepreklicno pooblastilo in obnašanje podjetja zastopniku Avto Triglav d.o.o. ter podeljenih pravic s strani Alfa Romeo, kar še dodatno omejuje lastnike vozil Alfa Romeo ter določila svobodnega tržišča v Sloveniji, posebej pa v primerjavi z ostalimi proizvajalci ter prodajalci osebnih vozil v Sloveniji, ki ponujajo tudi do 12 letno garancijo...

Ob novem zakonu o Varstvu potrošnikov, pa se uvajajo tudi novosti pri nakupu rabljenih avtomobilih, ki veljajo po 26,januarju 2023:

Vsi, ki kupijo rabljen avto po datumu začetka veljavnosti zakona, morajo vedeti za nekaj ključnih sprememb. Za vse rabljene avte, kupljene pri trgovcu z vozili pred 26. januarjem 2023, je veljalo, da mora prodajalec izdati garancijo za brezhibno delovanje vozila za obdobje najmanj enega meseca.

Novi zakon o potrošnikih garancijo enega meseca, kar je sicer zelo kratko obdobje, ukinja. Se pa hkrati uvaja pomembna sprememba pri "stvarni napaki", preko instituta katere je lahko potrošnik že doslej uveljavljal pravice za nedelujoče vozilo še eno leto. Ta del starega zakona še vedno velja za vozila, kupljena pred zgornjim datumom.

Novi zakon o potrošnikih pa ne govori več o stvarni napaki blaga, temveč o njegovi neskladnosti. Za vsa rabljena vozila, kupljena po 26. januarju, je ugotovljeno neskladnost načeloma mogoče uveljavljati kar dve leti. Načeloma, a obstajajo tudi zanke.

Nekaj pomembnih členov novega zakona o varstvu potrošnikov:

Prodajalec odgovarja za vsako neskladnost blaga, ki obstaja ob dobavi blaga in ki se pokaže v dveh letih od dobave blaga.
Če je predmet prodajne pogodbe rabljeno blago, se lahko prodajalec in potrošnik dogovorita za krajši rok odgovornosti prodajalca, [...], vendar ta rok ne sme biti krajši kot eno leto.
Potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova neskladnosti, če o neskladnosti obvesti prodajalca v dveh mesecih od dneva, ko je bila neskladnost ugotovljena.
Potrošnik lahko od prodajalca zahteva, da v razumnem roku od trenutka, ko prodajalca obvesti o neskladnosti, ki ni daljši od 30 dni, brezplačno vzpostavi skladnost blaga brez znatnih nevšečnosti za potrošnika.
[Lahko] potrošnik odstopi od prodajne pogodbe in zahteva vračilo plačanega zneska, če se neskladnost pojavi v manj kot 30 dneh od dobave blaga.
S pogodbeno določbo ni mogoče omejiti ali izključiti odgovornosti prodajalca za neskladnost blaga, kot je določena s tem zakonom.
Potrošnik ne more odstopiti od prodajne pogodbe, če je neskladnost zgolj neznatna. Dokazno breme glede tega, ali je neskladnost neznatna, nosi prodajalec.
https://www.zurnal24.si/avto/iz-druge-r ... tih-400481
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAKO7054
Ride Si Sapis
Alfa Member
Alfa Member

Kot rečeno prihajajo različne variante o nakupu, tako doma, kot v tujini, o cenah, o možnostih plačila, kot tudi o raznih modelih. Med drugim so mi povedali, da je motor tako pri Stelviu z 148 Kw, kot tudi pri 206 Kw, praktično enaka. Zanemarljiva pa je razlika v porabi, s tem, da je možno pri tem 148 Kw, z manjšimi izboljšavami povečato moč na 206 Kw. Glede na to, da je to tudi ena od variant, me zanima, na kakšen način in kdo se pri nas ukvarja s takšnimi izboljšavami. Koliko pa okvirno takšna izboljšava stane...Kako pa je z drugimi komponentami na vozilu, zavore, obese, podvozje, ojačitve,...Hvala lepa za odgovor...

https://www.tunerc.si/chiptuning-modeli ... -0t-200km/
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

To je bila tudi moja opcija, a sem potem dobil že 280hp verzijo.
Za remap in ceno se pa obrni na Alana - Enigma tuning Ljubljana.
Če sem jaz prav razumel, so kompnente iste, torej povečanje moči ne predstavlja problema.
Razen v primeru da Stelvio nima dveh dodatnih hladilnikov pod lučmi, kjer bi se lahko vse skupaj bolj grelo, če bi ga dlje gnal na polno.
Ride Si Sapis
Alfa Member
Alfa Member

Zanimalo bi me tudi, koliko je razlike v porabi benzina, kolikor se vozi z avtomatskim menjalnikom ali se prestavlja z ročicami ob volanu. Glede na to, da je možnih več dimenzij gum, me zanima, kako ta izbira vpliva na udobje vožnje ter stabilnost Stelvia. Ker bo potrebno v kratkem menjati gume, katero dimenzijo se priporoča za zimske gume. Kako pa je s servisnimi pregledi in menjava olja, svečk ter drugih komponent...kaj pa pomenijo kratice "ca awd sw"... Hvala lepa za odgovore...
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Porabo imam jaz okoli 10.5 litra, na dopustu ji je pa pasal morski zrak in je bilo 9.5.
Razen nekaj izpadov z ročnim prestavljanjem, je skozi v avtomatskem N (Natural) režimu, ker zelo lepo opravlja svojo nalogo. Če se pa pripravljaš na kako prehitevanje, pa ali ročno tapneš par prestav nižje ali pa potapkaš po gasu in se sama prebudi.
Itak pa ne vem če sem jo do sedaj že kdaj videl da bi se zavrtela čez 4.000 rpm, po mestu pri 53 km/h po tempomatu, pa počiva na 1.300 rpm in ima čisto dovolj moči. Če je pa kak klanc, pa vrže eno nižje in je na +1.500 rpm, kar ji potem že zadošča za karkoli.
Udobje na 255/45-20" je za moje pojme zelo na nivoju, kaj bo pa postalo ob zimačih 235/60-18" pa še ne vem. Zakaj imam pa 18" za zimo, boljša izbira in cena feltn / gum. Seveda na koncu izbral Michelin Alpin 7 za 165€ komad. ...
Servis Stelle bo doma, razen če bo res kaj izrednega, saj malenkosti kot olje, filtri, svečke, jermenje, bremze, pa res ni neka umetnost zrihtat. Imam pa že vse doma (tudi olje za dif in razdelilec pogona).
Mobil ESP za motor, Motul 300 za dif (LS) in razdelilec, pa Mann filtre - cirka 170€. Vmesnik za bypassat SGW (SecurityGateWay) in reset intervala imam pa že tudi.
Brisalce pa tudi ni bil problem zamenjat (Bosch Aerotwin, vse 3 - 30€) .
Vem kaj je AWD, torej All Wheel Drive, torej pogon na vsa 4 kolesa. SW sicer vem kaj označuje Alfa, torej Sport Wagon, ne vem pa na kaj se nanaša v tvojem primeru, za CA pa ne vem. Mogoče bi pomagalo vedet celoten kontekst.

Aja pa še moj dodatek, prva obvezna modifikacija/dodatek je pa avtomatski izklop Stop&Go ob vsakem zagonu, modulček pride med kabel in stikala, tako da pravzaprav ni nobene predelave na inštalaciji. Cena pa drobiž: 15-20€, montaža par min (če slikaš vse skupaj).

Toliko z moje strani
LP Uroš
atek
Alfa Junior
Alfa Junior
Vozilo: AR STELVIO Q4 2019

Pozdravljeni.

Imam resno težavo, pri Stelvio 2,2d 210 mi je crknil motor, pri 168.500 km.
Kaj priporočate?
Najraje bi prodal v okvari.
Je pa letnik 2019, Q4, B-tech oprema, rjavo usnje, šivana armarurka, športni sedeži, alu 20 col...
Zelo razočaran.
Lp, Atek
AR Stelvio Q4 2,2D 210 (2019)
AR Stelvio Q4 2,0 280 (2024)
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw
Kraj: Ljubljana

boš moral pa malo več napisati...

crknil motor..... senzor glavne gredi....100€ ali crknjena CR črpalka z in jektorji ....1000€ ali strgal jermen in razbilo mašino....nova mašina....

drugače pa ....jeba, ni fino, ko se kaj takega zgodi in je verjamem, da si "jezen"
Odgovori
  • Informacija