Nakup Giulie / Stelvia: vprašanja o motorizaciji, opremi, težavah,...

Tehnične teme o Giulii in Stelviu

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
atek
Alfa Junior
Alfa Junior
Vozilo: AR STELVIO Q4 2019

Na žalost razbilo motor, potrebna menjava motorja.
Lp, Atek
AR Stelvio Q4 2,2D 210 (2019)
AR Stelvio Q4 2,0 280 (2024)
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Giulia Q4 Veloce, 2.2 JTDm
Kraj: Assling (Jesenice)

Ojoj, nič fajn, prvič slišim za kaj takega ...
Join the dark side:
viewtopic.php?f=8&t=44270" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
kukec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Slov. Bistrica

Jaz mislim da se vseeno splača investirat v drug motor. Nekdo bo kupil avto zelo pod ceno in boš preveč na izgubi.
Kaj pa je bilo krivo? Napaka za pritisk olja je bila kaj prisotna, ali je kar samo od sebe?

@MaStr na pooblaščene servise vozijo tedensko s takšnimi napakami(v mislih imam pritisk olja), motorjev pa je tudi že ogromno šlo po gobe... Verjetno pa jih še več kot polovica servisira pri privat mehanikih.
Žal, zloglasna oljna črpalka in 2.2 jtd si nista ravno v najboljših odnosih.
Cene nadomestnih motorjev novih kot rabljenih pa samo rastejo....
Slika
Ride Si Sapis
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: AR 33 1.3, AR 155 1.8 TS, AR 2.0 JTS Distinctive, AR Stelvio 2.0 Turbo Super,

Lep pozdrav, kolikor je Stelvio kupljen v Nemčiji, potem ima navodila v nemščini, kako bi se pa dalo dobiti navodila v slovenščini...ali sploh obstajajo...opazil sem, da se uporabljajo motorna olja gradacije 0-30, 5-50, 0-40, kakšne so izkušnje, na prejšnji Alfi sem uporabljal Motul V300 gradacije 15-50, pa je bilo vse v redu. Preizkusil sem namreč Selenio 20-40, pa Selenio Racing 5-60, nato pa sem pristal na Motulu, ki se je izkazal za zelo kvalitetno olje, pri drugih je bila vedno previsoka temperatura hladilne tekočine, pri tem olju pa je bilo vedno vse v redu. Hvala lepa za odgovore...
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Osebno ne maram slovenskih navodil če so le ta prevod, ker ponavadi jih nihče tudi pogledal no, ko so bila avtomatsko prevedena ...
Jaz sem si angleška potegni iz Fiat eLum - https://aftersales.fiat.com/elum/Carous ... =&modelID=

Glede olja pa, predpisan je 0W-30, zahteven je pa še izpolnjen standard API SN plus in/ali SP (praktično ista stvar je tudi standard ILSAC GF-6), ki bolj kot ne predstavljata zaščito pred LSPI - low speed pre ignition (erm predvžig z nisko hitrostjo), ki je problem turbo GDI motorjev.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
atek
Alfa Junior
Alfa Junior

kukec napisal/-a: Pe Nov 08, 2024 10:22 am Jaz mislim da se vseeno splača investirat v drug motor. Nekdo bo kupil avto zelo pod ceno in boš preveč na izgubi.
Kaj pa je bilo krivo? Napaka za pritisk olja je bila kaj prisotna, ali je kar samo od sebe?
Nimam še časa ukvarjat z nabavo drugega motorja, niti ne vem v kakšnem stanju bo...
Občasno pred servisom se je pojavljala tudi napaka za pritisk olja, ampak je vedno po treh dneh izginila. Po servisu se ni več pojavljala.
Lp, Atek
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw
Kraj: Ljubljana

kakšen odgovor oz kaj bi ti sploh rad izvedel??

saj razumem, si razpi..zden, razočaran in vse ampak tukaj na forum se obračaš z razlogom zaradi????

Ne poveš kaj se je zgodilo, koliko je škode oz poveš tako "mimo grede" - razbit motor ( kar je zelo ohlapno )
nimaš časa popravljati
kakšen nasvet bi sploh rad?

........prodati avto v takem stanju je popolna izguba, prodal ga boš ful pod ceno razen če boš prodajal po delih ( kar ne boš ker nimaš časa)
kdor koli bo kupil avto, bo "preprodajalec", ki bo notri butnil en motor in prodal naprej z zaslužkom

Zdaj, to lahko narediš ti ali pa prodaš in bo naredil nekdo drug

V vsakem primeru pa to ne boš delal "ti" ampak nek serviser v tvojem imenu - ja nek vložek bo, da potem dobiš nekaj več ven oz voziš dalje
Če ti je to odveč in nesprejemljivo je edina možnost prodati kot je in se sprijazniti z veliko izgubo....žal
Uporabniški avatar
Alan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Giulia 2.0t rwd in 156 3.0 24V V6 GTAm

Motor ma zanic glavne lezaje, glavno gred in posledicno zaradi opilkov vsepovsod je popravilo zelo drago, a kako vem, mam enga odprtga u delavnci, pa ene par sem jih ze reseval.
Ni lih posrecen ta motor, v kombinaciji z 0w20 in servisi na 20.000km je pa sploh poraz. Polagam vsem na duso, preventivno menjava gumice na oljni pumpi in pa demontaza oljne pumpe in preverjanje vijakov (ki se odtegnejo in se zgublja pritisk), ce se zadevo resi preden so opilki po motorju in lucka low oil pressure je lahko potem dolgo vse bp. Pa 0w30 not in menjava na 15.000km in po 200.000km komot 5w30 not.
Alfa je kot punca, če ne skrbiš za njo te hitro prevara z avtomehanikom :mrgreen:
https://enigma-motorsport.si/" onclick="window.open(this.href);return false;
atek
Alfa Junior
Alfa Junior

Hvala @Alan za lepo obrazložitev. Kako pa je z bencinskimi motorji, se bolje obnesejo?
Lp, Atek
Ride Si Sapis
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: AR 33 1.3, AR 155 1.8 TS, AR 2.0 JTS Distinctive, AR Stelvio 2.0 Turbo Super,

Hvala za odgovore ElBarto, kakšne nesvete pa imate glede montaže vijakov proti kraji za platišča, saj sem že večkrat poklical na Alfa Romeo pri nas, pa so mi odgovorili, da to ni del dodatne opreme in da zato ni so na razpolago in niti ne vedo za ceno. Kaj imamo res toliko denarja, da nas več ne zanima in niti ne prizadane kraja platišč, bodidi 19, 20, 21 col, ki stanejo več stotakov, da se ne splača investirati v nekaj deset €, za samozaščito platišč iz lahke litine in s tem proračuna. Koliko pa so sploh dimenzije vijakov in njihova dolžina, M12x1,5 mm ali M14x1,5 mmm, kar mora biti seveda standardizirana. Posebej pa taka, da se je ne da odviti z običajnimi orodji. Vprašal sem tudi v Trstu na servisu in prodaji delov za Alfa Romeo - DeBona, pa so me poslali k novim lastnikom Bliz, ki so prevzeli njihove trgovine in dejavnost in me po dveh e-mailih preusmerili v Conegliano (TV) kije od nas oddaljen kakšnih 180 km. Koliko komplikacij za uradno trgovino Alfa Romeo bodisi pri nas kot tudi v Italiji, za skupino Stelantis je to katastrofa. Zadnjič sem bil v Ljubljani na Avto Triglav v Ljubljani in se zanimal za Alga Romeo Giuli, ki je v izložbi stal 55.000 €, pa mi je trgovec povedal, ko sem se zanimal za informacije in ostalo, rekel, "da imate vse na internetu". Še slabše pa so se odrezali na DeBona, ko nas kakšnih 45 minut ni nihče niti povprašal kaj želimo in po kaj smo prišli, ...kaj potem pričakujemo od takšne organizacije tako uradnih prodajnih trgovin, servisov in še kaj? Res pa je, da so povsod na zgradbah znaki Abarth, Alfa Romeo, Citroen, Ds Automobiles, Fiar, Jeep, Lancia in Peugeot...?
Zadnjič spremenil Ride Si Sapis, dne Sr Nov 13, 2024 2:03 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Torej varnostni šraufi, ja sem jih kaj hitro naročil na Autodocu.
Vzel sem H&R črne M14x1.5 - 28mm dolžine ... takrat cena 21€ - https://www.autodoc.si/h-and-r/13666318
Hiter opomink za vse ki naročate na Autodocu, ne gledat na % popusta navedenega na prvi strani, dajte si robo v košarico in dnevno spremljajte ceno ... vikendi so najdražji, začetek tedna pa ponavadi najcenejši.

Servisi in prodajni saloni ... naj opišem nakup naše nove Kije
Torej kak mesec in pol nazaj, mama da navodilo da naj ji najdem drug avto. Ker se mi ne da več par mesecev po garaži valjat pod avtom, za 10-15k€ se ne dobi nič mlajšega, torej obiski raznih prodajalcev novih avtomobilov. Za začetek Kija prodajalci.
Torek popoldne - najprej obisk Kia Črešnik v Medvodah (ker je tam prijatelj kupil svojo Kijo) ... rahlo naveličan prodajalec, ki je dajal vtis da ga motim med pomembnim brskanjem po telefonu, a je vseeno spravil skupaj hiter pogled na Stonica, Ceeda si pa lahko kar sam pogledam. Sprintal cenik in adijo.
Četrtek dopoldne - ker se je izbor zožil na Kijo, sem hotel točno ceno, oz. predračun. Zato se odpravim k par km oddaljenemu, a vsespolšno odsvetovanemu Juniku na Blejsko Dobravo. Dekleti v sprejemni pisarni povesta, da je prodajalec na izobraževanju in da bo dosegljiv drug teden, ena od njih mi vseeno ponovno sprinta cenik, jaz pa pobašem par katalogov.
Ponedeljek popoldne - Ker bi res rad dobil predračun in mogoče koga, ki bi kaj več povedal o vsem skupaj, se odpravim še v Nasmeh Kranj ... prodajalka mi naredi predračun, ogledava si Ceedko, pove kako je s servisi, ... pa da so na voljo samo še tri Ceedke v akciji (rdeča, modra in zelena) in da se bo treba kaj kmalu odločit kaj bo.
Torek zjutraj se z mamo zapeljeva do Junika, da bi si še ona ogledala Ceedko v živo in ne samo na netu in iz prinešenih katalogov ... tokrat prodajalca tudi ni, dekleti iz sprejemne imata pa drugo delo, torej z mamo prepuščena sama sebi, da si pač sama pogledava Ceedko in izbereva barvo.
Eno uro kasneje klic na Nasmeh in naročilo modre Ceedke.

Lahko omenim še da me je obisk Peugeot Partner Jesenice navdušil z ustrežjivostjo prodajalca, prav tako Hyundai Kadivec v Šenčurju. Renault, Dacia, MG ASP Jesenice ok, Lesce recimo ok. Fiat, Mazda, Jeep Avto Močnik Kranj ok. Opel Avtotehna Vis Kranj ... ja in ne, saj razen da so mi dali za peljat Corso, nisem odnesel nič.

Uroš
Uporabniški avatar
kukec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Slov. Bistrica

Pri Emil freyu je itak klasika, če kaj iščeš, je najbolje da sam najdeš kataloško številko in jim jo serviraš na pladnju .
Če ni nek "standarden" del, ne vem ali nimajo znanja ali pa se jim enostavno ne da poiskat, pa nešteto krat se zgodi da del potem sploh ne ustreza vozilu.
Zahvaljujoč alfa romeo skupnosti na spletu, boš vse podatke in informacije o kataloških št. in vsem drugim prej dobil tukaj, kot pa v kakšnem od servisnih mest.
Tole je številka za OEM ALFA ROMEO varnostne vijake 50547096. Po celi evropi jih prodajajo, ni vrag da se pri nas ne dajo naročiti.
Drugače pa čim manj kompliciranja, pa kot je v zgornjem odgovoru že omenjeno, nabavi bilo katere nadomestne, le da bo dimenzija ustrezala.
Slika
Ride Si Sapis
Alfa Member
Alfa Member

Hvala lepa Kukec za kataloško številko, kot sem že povedal, ob zadnjem obisku na Avtoplusu, pod dodatno opremo v računalniku niso našli vijake proti kraji platišč iz lahke litine, ...tako, da sem naročil in sem jih dobil v kataloška številka 50547096 = 51,01 €; kot rečeno 14x1,5mm dolžina L=25mm, so že na varnem na naših platiščih; :D
...pa še ena zgodbica od Avtoplusa, ko sem imel težave s čisto na novo kupljenimi svečkami za našo Alfo 156 2.0 JTS, ki je bila stara 21 let, mi je rekel šef servisa, da tako starih avtomobilov pač pri njih ne popravljajo...zakaj pa imajo potem servis za Alfa Romeo...našo Alfo smo naložili na vlečno službo in jo peljali k Luku na AS Strajnar, ki je bil med redkimi, ki je bil sploh pripravljen pomagati, tam so vgradili močnejše svečke in ob našem veselju je bilo potem z manjšimi korekturami, vse v redu in mu bomo za vedno hvaležni... :D :D :D
Ride Si Sapis
Alfa Member
Alfa Member

Morda še kakšen nasvet glede navodil, saj smo dobili navodila za Stelvio v nemškem jeziku (Betriebsanleitung), saj kot izgleda tudi na spletu v slovenskem jeziku sploh ne obstajajo, kjub temu, da smo že od leta 2004 v EU, kjer bi naj veljala enakopravna obravnava in uporaba jezikov, zato morda kdo ve, kako se dokopati vsaj do navodil v Italijanskem jeziku...Hvala lepa za odgovore... :D
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

https://aftersales.fiat.com/eLum/Home.a ... +OCA%3D%3D

Izbereš jezik in prijetno brskanje :wink:
Odgovori
  • Informacija