Ni problem pri nas v tem, da so (alfe JTD) uvožene, problem je v tem, da so uvožene tiste z dna cenovne lestvice v tujini. Če pogledate autoscout ali mobile.de je pri avtih istega letnika precej širok razpon. Tisti cenejši so cenejši iz razloga: ali zaradi velikega števila prevoženih km, ali pa zaradi kakšne okvare (ali pa oboje).
In pri takšnih avtomobilih se najlaže ustvari profit. Kilometre nazaj, avto v poliranje in štrihanje prednjega odbijača, pa izgleda kot nov (no, vsaj do podrobnejšega pregleda -- poglejte samo luminarijeve oglase). Cene JTDjev pri nas so tam nekje v spodnji polovici oziroma sredini ranga v tujini. Zakaj tako nizke, če pa morajo dealerji pokriti strošek prevoza, davka, homologacije...? Zato, ker so bili kupljeni še precej ceneje. Strošek razlike se nekje pokrije, in ta nekje je pri kupcu, ki mora kar precej stvari poštimat, da je avto o.k. No, nekateri se že prej ustrašijo stroškov in avto hitro prodajo naprej. Tista ocena, da je potrebnih vsaj še 200kSIT, da je v povprečju avto iz tujine vozen, je kar realna. Kar niti ni tako veliko, če upoštevamo, da že servis z menjavo jermenov stane nekje 100kSIT.
Pa še to: pri oglasih za alfe na avto.netu precejkrat vidim "menjam za cenejši (beri: manj zahteven) avto". Domnevam, da gre pretežno ravno za uvožene avtomobile, takšne, kot jih opisujem zgoraj. Vsaj po mojih izkušnjah sicer alfe, v kolikor so normalno vzdrževane, niso glede vzdrževanja nič dražje od konkurence.
Tudi jaz sem od nakupa v avto vložil kar nekaj več kot 200kSIT, vendar odkar so stvari poštimane je mir. In ni mi žal