Termostat (Kje in kakšnega kupiti?) - AR 156

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
nov pa zakurjen
Alfa Junior
Alfa Junior

živjo!

mal berem tole debato pa študiram, da se tud men ne dvigne cagar čez 50 stopinj... a če bi zamenju termostat, bi se mi alfica hitrej ogrela? in hitrej ogrela tud kabina?

hvala za info?
Fantje! Če bi to vedu, bi pa prej Alfo nabavu!
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Imaš prav, ob menjavi termostata se ti bo avto hitro segrel tako temp. vode kot notranjost avtomobila. Cena termostata za TS motor je pa ca. 6 tisočakov.

Lp
nov pa zakurjen
Alfa Junior
Alfa Junior

Foggy napisal/-a:Imaš prav, ob menjavi termostata se ti bo avto hitro segrel tako temp. vode kot notranjost avtomobila. Cena termostata za TS motor je pa ca. 6 tisočakov.

Lp
hvala za odgovor.

bom preveril najprej števec temperature, potem pa pujska razbit pa v šoping :D

že zdej ni tko slabo grel, sam če je lohk pa bolš se pa splača dat kakšnga jurja...

hvala res..
Fantje! Če bi to vedu, bi pa prej Alfo nabavu!
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Kar pojdi v menjavo, ko bo zunaj -(minus) bo to slabo za tvoj motor, saj ne bo ogret na delovno temperaturo in tudi porabo boš imel kak liter večjo. Tako da kar hitro zamenjaj. Priporočam, da ga kupiš v trgovini I.S.T.

http://www.ist.si

Števec ti 99,9% kaže pravilno...

Lp
Jure 156
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0

Termostata za JTD nimajo v IST-u, original je v avtocommercu 29000 SIT
To je 100%.
Jure 156
Alfa Junior
Alfa Junior

Mene zanima kok mam 1.9 JTD 85kw temperaturo.
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Jure 156 napisal/-a:Mene zanima kok mam 1.9 JTD 85kw temperaturo.
Tu imaš napisano vse o termostatih in temperaturi za JTD in TS so tudi vmes...
viewtopic.php?t=5158&highlight=termostat

Za bencinske motorje imajo pa termostate 100% v I.S.T.u.

Lp
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw

Jure 156 napisal/-a:Termostata za JTD nimajo v IST-u, original je v avtocommercu 29000 SIT
To je 100%.
IMAJO!!!

sem ga ravno včeraj kupil :wink:
ampak ga imajo samo v podružnivi ROKSON...... sem tudi sam klical v IST in ga kao nimajo.....no v roksonu so ga imeli...cena 8.640 sit :wink:

PS: upam da bo vredu delal....ker sem spraševal okoli in mi je en mehanik rekel, da če ni original, da rado nagaja.... (je pa francoski izdelek -Vernet)

PPS: termostat pri Zegi je 23.600....saj tako mi je na predračun napisal...
lp
bosko001
Alfist
Alfist
Kraj: Krško

Gricko napisal/-a:
Jure 156 napisal/-a:Termostata za JTD nimajo v IST-u, original je v avtocommercu 29000 SIT
To je 100%.
IMAJO!!!

sem ga ravno včeraj kupil :wink:
ampak ga imajo samo v podružnivi ROKSON...... sem tudi sam klical v IST in ga kao nimajo.....no v roksonu so ga imeli...cena 8.640 sit :wink:

PS: upam da bo vredu delal....ker sem spraševal okoli in mi je en mehanik rekel, da če ni original, da rado nagaja.... (je pa francoski izdelek -Vernet)

PPS: termostat pri Zegi je 23.600....saj tako mi je na predračun napisal...
lp
Ko ga zamnejaš prosim javi razliko.
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak

bosko001 napisal/-a: Ko ga zamnejaš prosim javi razliko.
šele čez kak teden....ker bom delal velik servis, kjer se menja tudi pumpa.....tako da ne bom 2x spuščal vode...

bom javil ko zamenjam
Uporabniški avatar
Dejan156
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: ljubljana

no jst sm dons zamenju termostat ki sm ga kupu v ist-u in se temperatura segreje na dobrih 80 stopinj (na odprtih cestah in AC) v mestu pa je nekako skos okoli 90.
Pa še vedno me to moti, ker avto ko je mrzel, pa se kazalec dvigne na 90 stopinj potem pa pade na cca 75 stopinj (brez da bi se vključil ventilator). Nekateri ste mel enake probleme pa je ob menjavi termostata bilo ok, pri meni pa še vedno ni, tko da me zanima če kdo ve kaj bi lahko bilo še narobe?

LP
\°/
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak

Dejan156 napisal/-a:no jst sm dons zamenju termostat ki sm ga kupu v ist-u in se temperatura segreje na dobrih 80 stopinj (na odprtih cestah in AC) v mestu pa je nekako skos okoli 90.
Pa še vedno me to moti, ker avto ko je mrzel, pa se kazalec dvigne na 90 stopinj potem pa pade na cca 75 stopinj (brez da bi se vključil ventilator). Nekateri ste mel enake probleme pa je ob menjavi termostata bilo ok, pri meni pa še vedno ni, tko da me zanima če kdo ve kaj bi lahko bilo še narobe?

LP
sej to je normalno

termostat nima nobene veze z ventilatorjem!!!

termostat (ko je zaprt) ima funkcijo, da voda kroži le po bloku motorja in bljižnih ceveh.....ko se voda dovolj ogreje da termostat odpre, pa začne vodo krožiti tudi po kilerju (hladilniku), kjer pa je logično voda še čisto mrzla......

ventilator pa začne delati, ko voda doseže (rečem na pamet)
cca 95-100 C , medtem ko termostat odpre že pri 86 C.......

res pa je da naj bi bil termostat tako hiter, da bi držal temp na cca 90 C, se pravi da bi skoz odpiral in zapiral pretok čez hladilnik, če je zunaj preveč mraz in mašina ni sposobne segreti kompletnega hladilnega sistema....
Uporabniški avatar
Dejan156
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

ja, sam to mi ni še nikol delal pri nobenmu avtu da bi kazalec prišel do 90 stopinj potem pa padel na 75 in se potem spet počasi dvigoval do 90. Pa je bilo lahko uzuni -15 tega ni naredu. Zato ne vem zakaj mi zdej cca 1 mesec to dela pri tej alfi? ker prej mi tudi tega ni delal. Ko je prišlo do 90 je tm blo, mogoče 2-3 stopinje gor al pa dol, ne pa 15, ker kazalec očitno pade na 75 stopinj....to se zgodi v cca 2 sekundah...
Ker če je tako, pol sm za brezveze menjal termostat, ker mi je prejšn isto delal kot zdej ta...
\°/
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Saj je logično, ko se odpre termostat pri 90 stopinjah dobi nekaj hladne vode iz preostalega sistema, ki je bil prej zaprt. Očitno je senzor postavljen tako birljantno, da ta dotok zazna in zato pade temperatura.

BTW npr. pri VW števci lažejo in stojijo na mestu kljub temu, da temperatura odstopa od števca vsaj za +-10°C. Pri Alfi pa pač ni tega normaliziranja in zato kazalček stalno skače gor in dol.
You need two Ferraris powersliding around the bentley, that is also powersliding
Uporabniški avatar
Dejan156
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

aha, če je tko, sm brezveze menjal termostat. No pa mi še lastniki 156 povejte če sm vm to tud dogaja, ker pač mi je zelo nenavadno da tega še pri nobenem avtu nisem opazil...
\°/
Odgovori
  • Informacija