Pred nekaj dnevi sem na moji 156 2.4 JTD zamenjal grelne svečke, kupil pa sem svečke Slovenskega proizvajalca AET iz Tolmina. Prijatelj mi je rekel, da ima omenjene svečke v vozilu (ni alfa) že dlje časa (60.000 km) in delujejo B.P. Tudi sam sem kupil omenjene svečke- razlog je bila tudi cena, ki je 1.800 SIT. Cene za ostale znamke svečk (NGK, Champion, Bosch...) se začnejo pri cca 3.500 do 5.000 SIT), vendar mi je mahanik rekel, da so omenjene svečke bolj tko in se jih ne splača montirati, saj jih je največji problem odšravfati iz glave, ki je aluminijasta in tega ni dobro početi večkrat, saj močno primejo in se navoji lahko uničijo in je potem potrebno vzeti dol glavo. Svečke mi je vseeno zamenjal, vendar je rekel, da verjetno ne bodo zdržale dolgo.
Kakšne izkušnje oziroma mnenje imate vi z (omenjenimi) grelnimi svečkami oziroma kake priporočate.
Skoraj vsak (novejsi) avto ima glavo aluminijasto. Jaz sem ze pri sebi svecke menjal 4x vsaj (malo sem eksperimentiral) pa nisem imel nobenih problemov da bi glavo unicil al pa kaj. Ce te nebojo delale bos pac kupil katero drugo znamko. Mislim da je vecji problem v mehaniku, ki se mu ne da delat...
Vem kaj mislis, ampak oboje je zasraufano v aluminij, tako da sama menjava nebi smela predstavljati nekega problema. Ce gledas da se svecke na bencinarjih (za boxer govorim) menjavajo na 10-15k km, torej se do 200k km menjajo vsaj 10x, pa navoji zdrzijo.
Kar se pa tice dostopnosti pa ce lahko jaz v pol ure zamenjam na 16V boxerju, potem na JTD motorju ne more bot vec kot 1 ura
Bil sem zraven, ko so se svečke menjale in je delo trajalo približno eno uro. Potrebno pa je bilo počakati kake dve do tri ure, da se je motor oz. glava popolnoma ohladila, saj svečke niso nikakor hotle ven, ker so se skoraj zlepile z glavo in bi mehanik skoraj sigurno potrgal navoje, če bi jih na silo odšravfal. Pa še potem so šle zelo težko ven in z eno se je res zelo mučil in poskušal vse mogoče, na koncu pa jo je nekako dobil ven. Pri tem je bil res previden, vendar je bil na enem navoju svečke viden del aluminija od navoja v glavi. Dobro, da jih nisem menjal sam, ker bi bilo potem še več dela in stroškov.
Sedaj mi je malo žal, da nisem kupil kakih svečk priznanega proizvajalca, saj teh ne bi rad menjal že čez kako leto. V vozilu pa so bile svečke znamke BOSCH(vgradnja v novo vozilo), ki so preživele dobrih 200.000 km in so tri od petih še opravljale svojo funkcijo.
Zato vas še enkrat sprašujem, če ima kdo izkušnje z AET grelnimi svečkami.
2.4 jtd napisal/-a:ki so preživele dobrih 200.000 km
Ja sej zato so pa šle tolk težko ven in če jih boš menjal čez en let pa ne bo tak problem
Glej za svečke ti ne znam povedat kakšne so sem hotel kupit od Iskre baje tud podobna cena pa jih niso imel tolk da sem potem vzel Eyquem 3k komad. baje nej bi jih delal beru nisem pa še nikol slišal za to
Jih je pa baje mal teži ven dobit, traja dal cajta k so skrite zadi pa se more baje kar dost podret če imam prav
2.4 jtd napisal/-a:Potrebno pa je bilo počakati kake dve do tri ure, da se je motor oz. glava popolnoma ohladila, saj svečke niso nikakor hotle ven, ker so se skoraj zlepile z glavo in bi mehanik skoraj sigurno potrgal navoje, če bi jih na silo odšravfal.
A ni ponavadi bolje da je motor vroč? Pomojem se lazje odvije če so svecke in motor vroč.
Mi ko odvijamo šobe na stroju, jih vedno prej segrejemo na 200°C, ker drugace zadeve nisi odviti! Je enostavno bse skupaj zapečeno!
Ali se mogoce motim in je pri avtih drugace?!
Tudi mene bi zanimalo če se je že našel kdo z kakšnimi izkušnjami z omenjenemi AET grelnimi svečkami.
Bo treba počasi menjat, v ceni je pa kr velika razlika., pa nekje na forumu sem zasledil, da je potrebno pri določenih svečkah menjat tudi kable, saj originalni ne pašejo, me zanima če je pri teh svečkah tudi ta problem.
Ma dejte original gor, tistih 100 evrov za grelne sveče bote pa že prežvel. Pa ne bo nobenih problemov in vprašanj, pa razmišljanj a bojo šle ven al ne.
Med mehaniki velja pravilo (rutina), da se sveče menja vedno pri hladnem motorju! Prvič zato da te mašina ne greje po nepotrebnem, drugič pa zato da se v kakšni naglici slučajno ne zaj* in vtakneš nove svečke v vročo glavo (kot je napisal DaviiD)
žival napisal/-a:Ma dejte original gor, tistih 100 evrov za grelne sveče bote pa že prežvel. Pa ne bo nobenih problemov in vprašanj, pa razmišljanj a bojo šle ven al ne.
Brez zamere, toda mogoče je tebi lahko dat 100€ jaz sem pa študent pa glih nimam pretirano viška denarja, poleg tega me na avtu jebe še marsikaj drugega... Seveda bi najraje dal noter original, pa nebi blo nobenega vprašanja kak se bo zadeva obnesla, samo je pač vprašanje denarja.
žival napisal/-a:Ma dejte original gor, tistih 100 evrov za grelne sveče bote pa že prežvel. Pa ne bo nobenih problemov in vprašanj, pa razmišljanj a bojo šle ven al ne.
Brez zamere, toda mogoče je tebi lahko dat 100€ jaz sem pa študent pa glih nimam pretirano viška denarja, poleg tega me na avtu jebe še marsikaj drugega... Seveda bi najraje dal noter original, pa nebi blo nobenega vprašanja kak se bo zadeva obnesla, samo je pač vprašanje denarja.
LP
Evri sigurno ne rastejo na drevesu pri nikomer. Primer: pri olefu stane ngk grelna sveča slabih 22 evrov, aet pa dobrih 7. Trenutno si prišparal 60 evrov.Samo če boš pa imel z aet svečami probleme bo strošek zelo hitro precej večji + slaba volja + nakup novih original sveč,... Poleg tega bodo original sveče najverjetneje zdržale dlje. Zanima me kako se potem sploh lahko voziš saj stroški enega tanka goriva znašajo 60 evrov, da ne govorim o registraciji, rednih in izrednih servisih. Če imaš avto pač moraš računati, da se ti kaj pokvari. Poleti itak ne rabiš grelnih sveč, tako da prišparaj nekaj čez poletje in na jesen zadevo zamenjaj z originalom, pa bo.
LP
Evri sigurno ne rastejo na drevesu pri nikomer. Primer: pri olefu stane ngk grelna sveča slabih 22 evrov, aet pa dobrih 7. Trenutno si prišparal 60 evrov.Samo če boš pa imel z aet svečami probleme bo strošek zelo hitro precej večji + slaba volja + nakup novih original sveč,... Poleg tega bodo original sveče najverjetneje zdržale dlje. Zanima me kako se potem sploh lahko voziš saj stroški enega tanka goriva znašajo 60 evrov, da ne govorim o registraciji, rednih in izrednih servisih. Če imaš avto pač moraš računati, da se ti kaj pokvari. Poleti itak ne rabiš grelnih sveč, tako da prišparaj nekaj čez poletje in na jesen zadevo zamenjaj z originalom, pa bo.
Nevem kako naj ti obrazložim zadevo da boš najbolš razumel.
Jaz sem pač samo vprašal, če so te svečke vredu, ker bi lahko na tak način prišparal recimo za en tank, kot si že omeno. Avto si lahko privoščim tako da dobivam štipendijo, poleg tega pa še delam. Lahk ti pa povem da kr večino denarja tak v avto vložim za tako imenovane izredne servise pa take zadeve
Seveda se zavedam, da je avto velik strošek, posebej pa avto kot je alfa. samo ga ne mislim zamenjat (avta). Pa magari hodim peš okrog, samo da mi pred hiško stoji moja alfica!