Termostat (Kje in kakšnega kupiti?) - AR 156

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

156 ima drugačen termostat kot npr. 147.
Pri 156 (govorim za jtd) temperatura niha od 70 pa do pikico čez 90, saj kazalec kaže dejansko stanje, na pa povprečja.
Problem je, če se kazalec po daljši vožnji še vedno ne dvigne nad 70.
Pri 147 pa kazalec kaže povprečje, zato je vedno okrog 90, malo pod.
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
Uporabniški avatar
Ronnow
Alfist
Alfist
Kraj: Lenart

In zakaj je to problem? kaj se lahko v najslabšem primeru zgodi če se ne segreje do 70 stopinj?
J T D power
Uporabniški avatar
Turtle
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo GT
Kraj: Bilo kuda kiki svuda

Ronnow napisal/-a:In zakaj je to problem? kaj se lahko v najslabšem primeru zgodi če se ne segreje do 70 stopinj?

Bilo že ene 30x razloženo... #-o
Uporabniški avatar
Dejan156
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: ljubljana

no pr men je stvar taka da se mašina oz voda segreje na dobrih 90 (95) in se prižge ventilator, nato pade temperatura na 70 stopinj (predvidevam da voda zaokroži po kilerju...) nato pa se počasi segreje na 75-80 po mestu pa do okol 85 stopinj.
Moti me predvsem to, da se segreje in nato ko se uklop ventilator šele pade temperatura. Če bi krožla prej, predn se pržge ventilator, bi verjetno pršlo do okol 85 stopinj in padl dol, potem pa se počas segrel?
Zato sprašujem za termo stikalo.

LP
\°/
Uporabniški avatar
prjatu
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Termostat je ventil, ki ti določi kdaj bo voda zaokrožila po sistemu. Termostikalo pa je senzor, ki pri določeni temperaturi vklopi ventilator, torej nima veze s kroženjem vode.
Pravi alfist postaneš šele takrat, ko ti zariba prva alfa

Zaradi slabega vremena bo današnji dan prestavljen na jutri
Uporabniški avatar
krucymucy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: 50.000km od Ribata

Dejan156 napisal/-a:no na odprtih cestah imam temperaturo 75 stopinj, v mestu pa od 80-85, kar meni ni ok, glede na to da sm kupu nov termostat...
LP
ravno zato sem se zlomil in dal 2x vec za originalni termostat in temperatura je konstantna.
pred menjavo je delovalo enako. 70-80, mesto 85-90, kar ni vredu.

sam motor deluje v prostem teku na previsokih vrtljajih. temperatura mora biti 90°C pa da ga jebes ...
Moje ime je Niva, Lado Niva. Sem terenski človek!
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

krucymucy napisal/-a:
Dejan156 napisal/-a:no na odprtih cestah imam temperaturo 75 stopinj, v mestu pa od 80-85, kar meni ni ok, glede na to da sm kupu nov termostat...
LP
ravno zato sem se zlomil in dal 2x vec za originalni termostat in temperatura je konstantna.

sam motor deluje v prostem teku na previsokih vrtljajih. temperatura mora biti 90°C pa da ga jebes ...
Vedi, da na 156 deluje drugače kot na 145 in ne moreš primerjati obeh sistemov.
Glock
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: MB

Nisem bral ravno vseh odgvorov v tej temi, ampak v MB sem ga kupil v a-netu za 8000 za JTD motor (mislim da je firma Vernet ?? ). Imam tistega z dodatnim tipalom, ker so za letnik 2000 dve ali tri verzije.

Če odmisliš še strošek nove hladilne tekočine in 1 ure dela je vsekakor dobra naložba.

Priporočljivo za vse ki še verjamete da ni nič narobe če je po uri vožnje temp. pod ali komaj 70 stopinj.
"Caution:
Nitroglycerin has the capacity to sense when a stupid or clumsy person is around and, if given a chance, it will try to kill him."
Uporabniški avatar
Dejan156
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

prjatu napisal/-a:Termostat je ventil, ki ti določi kdaj bo voda zaokrožila po sistemu. Termostikalo pa je senzor, ki pri določeni temperaturi vklopi ventilator, torej nima veze s kroženjem vode.
aha, tnx.
sam zakaj pa pol ne zaokrož voda ko pride temperatura do 90 ali malo manj? ker ko pride do 95 se uklop ventilator in pade temperatura, in to na 70 stopinj, kar ni verjetno glih ok, še mn ok je to da se pol ne segreje na 90, ampak je nekje na 80 stopinj. Sej načeloma me to ne moti, če ni nič narobe.

Lp
\°/
Luka25
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Lj

Jaz sem pred kratkim zamenjal termostat na 147 in sedaj pride kazalec na 90 in tam ostane.Prej se je pa segrel na cca.80 pa padu na 60 poprečno je mel pa 70.Po menjavi je pa ok.Kupu sem pa original termostat v avto triglav za 10500sit drugač je pa +30%. Lp vsem
Uporabniški avatar
krucymucy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Foggy napisal/-a:
krucymucy napisal/-a:
LP

Vedi, da na 156 deluje drugače kot na 145 in ne moreš primerjati obeh sistemov.
ne, na moji je kar konkretno nihala temperatura kazalec je iz 90°C na mestu padel na 70 v nekaj sekundah ... zdaj je konstantno 90°C +/- 2°C in vidno skace okoli 90°C, torej kaze dejansko stanje in ne povprecja.
_wolf_
Alfa Junior
Alfa Junior

Pri moji 156 JTD l.2002 prav nič ne niha (včasih mogoče za 1C), ampak je na kar lepo na 90. Ko pride do tja, tam tudi ostane, ne glede na vožnjo in zunanjo temperaturo. To je stanje po menjavi. Poleg tega se mi zdi, da mašina teče bolj mirno in bolj tiho, tudi poraba je malenkost padla. Priporočam menjavo vsem, ki jim kaže okoli 70.
Uporabniški avatar
krucymucy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

motor bolj mirno tece zato ker so vrtljaji prostega teka nizji.
prej ti je na 70°C deloval se malo pod "zaugom".
Uporabniški avatar
Dejan156
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

POL NESEM TERMOSTAT NAZAJ IN ZAHTEVAM NOVEGA, SAM KDO MI BO PA STROŠKE MENJAVE IN TEKOČIN IN VSEGA KRIL....
DA JIM JE*** VSE UNIM TM....
\°/
Uporabniški avatar
krucymucy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

niso nic krivi "uni tam". prodajajo kar imajo in za tako ceno je to to.
Odgovori
  • Informacija