Foggy napisal/-a:Sam sem imel tako na 145 QV kot sedaj na 156 termosat kupljen v ISTu neoriginal (vernet al kaj je že) pa deluje BP. Da nimaš ti problemov z hladilnikom....
Se prav nej raj peljem avto do mehanika da mi preveri hladilnik, preden spet menjam termostat?
Mogoče kdo koga pozna ki se s tem ukvarja in ki bi pocen zrihtal to stvar?
se enkrat. hladilnik ima vlogo hlajenja. ti temperatura kaze vec kot 90°C? torej nima hladilnik nobene veze, pac pa ti termostat prehitro odpira, zato temperatura niti nima moznosti priti do 90°C.
razen na mestu, ker zrak ne krozi in ne hladi sistema. takrat se tudi sele prizge ventilator, ki skrbi za cirkulacijo hladnega zraka od pregretju.
imel sem original termostat iz leta 99 (letnik izdelave) in je nihal od 70-85, na mestu je seveda prislo na 90, vendar se je kaj hitro shladil pri voznji.
sel in kupil originalnega, ker takega ki niha sem ze imel.
ja pri men pride pri vožnji al pa ne mestu do cca 92-93 stopinj, potem pa včasih se uklop ventilator, včasih ne (ali pa ga med vožnjo ne slišim oz čutim) in potem pade temperatura na 70 stopinj, potem pa se spet počasi ogreva do ene 88 pa spet mal pade, in to mi naredi ene 3-4x potem pa je nekako na 80 stopinj pri vožnji, in slabih 90 stopinj ko se peljem v koloni oz stojim na mestu.
Recimo, da je hladilnik dober.
Če bi bil hladilnik slab, bi se ti to poznalo v kak fajn klanec - recimo greš čez Korensko sedlo v Avstrijo in nazaj (druga pa kar precej gasa). Meni se je v tem primeru največ zgrel do ene 95°C (poleti).
Vseeno je tvoj problem v termostatu in ne hladilniku !
Zatorej najprej porihtaj termostat in potem počasi misli še na hladilnik.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Moj termostat zdražal 6 let. Na koncu je odpiral že pri manj kot 70, potem pa je padla temperatura na malo več kot 50 in sploh ni več
zaprl. /verjetno je zapiral šele okoli 50 stopinj/.
Nov dela normalno, segreje se na cca 90, če je zunaj temperatura
okoli ničle pade na priblično 75 in se potem spet dvigne na 90, če bi pa bilo zunaj še hladneje bi verjetno temperatura padla na 70. Ko sem prejšnji dan šel iz službe je bila zunanja temp. okoli 12-13 pa je
nihala minimalno, morda 5 stopinj gor dol. Mislim, da ko se bo zunanja
temp. dvignila na okoli 20, gibanja kazalca skoraj ne bo več opaziti.