Se moja nova ljubica Alfa GT 3.2 V6 (stran 26)

Slikice vaših jeklenih konjičkov
Odgovori
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

ja ta smetana se res naredi ce je spustila dihtnga na glavi-ni pa nujno da je spustila-lahko je res kondenz kar so fantje ze povedal
ps-a se avto kej zaganja al pa nerad uziga oziroma kaslja?
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
Uporabniški avatar
Jonas
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Pa nic ni narobe, vzge takoj, lepo dela, obrati so na miru, tudi ko sem se vozil je vse delalo normalno, kadi tudi nic ne. Tudi ko sem pogledal cep za olje, je bilo olje na palicici cisto lepo. Ce bi bilo se kaj drugega zraven bi se tudi tam to najverjetneje vidlo?
Pa kako se sploh lahko to zgodi? Sej nima skoraj nic prevozenih pa tudi vsi servisi so bili delani.
A naj obrisem stran tisto zadevo? Sam vozit okoli se veliko ravno ne morem ker nimam registriranega avta...

LP
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Če je bil avto večkrat zalaufan in se ni knkretno ogrel je to samo kondenz in nič drugege, sploh če praviš, da olje smrdi po bencinu. Potemtakem je motor deloval samo pod "zaugom" - bogato mežanico na štartu in seveda je tu zraven še precej vlage v notranjosti motorja.

Zalaufej zadevco malce ogrej in preglej šipko za olje, če je olje tudi rumenkasto in z mehurčki, potem imaš verjetno problem, pa še to ni sigurno, ker je lahko le toliko kondenza.

V primeru da ima ta tvoja Alfica titi ciklonski odvajalnik oljnih hlapov kot ga imajo 75- ke in večina ostalih Alfic, potem je poglaviten razlog ta odvajalnik (pice of s****) za nabiranje kondenza. Jaz ga pri svoji nimam, 75-ka od mami pa tudi nič več - je letel v smeti, ker je bil podoben rezultat kot pri tebi, po odstranitvi se je zelo hitro izboljšalo. Ena daljša fura je pa tudi zelo priporočljiva. :wink:

Če pa pušča tesnilo na glavi, boš pa videl mehurčke v ekspanzijski posodi - odvij pokrovček (pri mrzlem motorju) in zalufaj ter opazuj.
Če se začnejo nabirat mehurčki in smrdijo kot izpuh, potem pušča, če ne pač ne.
Druga varjanta je pa da daš dlan na odpirtino ekspanzijske in če se tlak v njej hitro dviguje, potem pušča, če se pa tako zelo lagodno, je pa vse v redu.

Aja pa olje je že zrelo za menjavo - dozorelo je že pred letom in pol. :lol: :wink:

PS
Čestitke ob nakupu, pa saj veš - standard - veliko varnih in srečnih, ter poglavitno brez okvar prevoženih kilometrov :wink:
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
Jonas
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Pa recimo da pusca...a je to velik strosek zamenjave? Kako se to popravi?

Kako da ob vseh teh luckah in elektroniki ni nobenega znaka da ti recimo to pusca?

LP
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ker bi potem večini pozimi taka lučka gorela. Kondenz vode v motorju je normalen pojav - sicer v majhnih količinah, ke ko se stvarca ogreje in se voda fino vpari, se odstrani skozi sesalni del motorja (v valje in skzi izpuh ven).

Strošek tesnila ni nevem kakšen, vendar taka zadeva za sabo potegne precej drugiih stvari, ker če ravnaš glavo je potem skorajda smiselno mislit še na menjavo jermenja, šponarje ... v glavnem veliki servis.
Ker si že to vse razdrl, da si lahko odstranil glavo...

Ti odvij pokrovček, pa zalaufaj in položi roko na odpirtino in malce opazuj kaj se dogaja.

PS
Škoda, ker se ni videlo že včeraj, bi se lahko oglasil ter bi se pogledalo - sem mal po LJ skakal danes ...
Uporabniški avatar
Jonas
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

A potem je treba glavo tudi obdelat? Sem mislu da se samo dihtunga zamenja - ce pusca ?

A lahko to tudi privede do tega da kaplja voda skozi izpuh, kot poleti pri klimi?

LP
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: AR159, AR spider veloce
Kraj: Kransterdam
Kontakt:

Hm, elektronika, ki bi to zaznala. Lahko bi bilo teoretično v olju kako tipalo, ki bi zaznalo drastične spremembe v lastnostih olja... ampak hej ne želimo si tega. Že tako ali tako je pol preveč tipal in elektronike, ki neprestano zajebava.

No ko sem sam kupoval avto sem se precej izogibal ravno takšnim ponudbam. Strošek ni zanemarljiv za človeka ki zasluži 700 eur na mesec in ob nakupu avta izprazni prašička. Pa saj itak vsi vemo kako je, ko kupuješ avto za 5000 eur ker nimaš več in je to maximalni limit, potem ga pa vzameš za 6000 eur in se še mal zadolži. In potem nekaj ne dela ](*,) .

Govorim povsem na pamet ampak domnevam, da bi ti za brušenje glave vzel (če je to pri teh avtih sploh mogoče) prec 50 eur, potem material z oljem in filtri tam okoli 100 eur, pa še delo cca 130 eur.... Poudarjam govorim zelo napamet.

Poslušaj nasvete vseh pred mano. Obriši pokrovček in nato looooong test ride. In opazuj. To ti je najhitreje in najlažje narediti v naslednjih dveh treh dneh... Čeravno mislim, da je hudo veliko smetance... Vsekakor opazuj hladilno tekočino. Mater pa olje zamenjat. Je greh, da se sploh avto prižiga s tem oljem.

Tole je precej žalostno :( .

Aja pa voda iz rora je posledica tega, da se ni delalo veliko kilometrov. To se bo sčasoma spucal če boš delal kilometre. Kratke fure tega ne bodo odpravile. Neke frke ni, bo pa prej zgnil lonec in zvok bo postal... hm, boljši :) .
Uporabniški avatar
Jonas
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ce je res najhujsa moznost, da pusca zadeva. A lahko z voznjo potem se kaj drugega unicim? Da nebom cele masine zjebu potem, to me je strah. Bom prej pogledu kako je ampak samo tolk da se pripravim na najhujse :?

LP
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Sicer jaz osebno nebi šel takoj ravnat glave ampak podret je pa vseeno treba.

Kapljanje iz auspuha pa ne pomeni nič, le to, da se avto še ni ogrel, da vozi na kratke fure, da je preveč vode v bencinu, ...

Jaz sem se pri svoji Belli tudi kar precej ustašil, k sem gledal v ogledalu en oblak pare (ja pa pokrovček je bil tudi že malce rumenkast), pa se je izkazalo, da je bil probem, ker se je avto pol leta vozil samo na par km, in nekaj laufanja na mestu. Aja pa še zima je bila takrat ko sem jo kupil (eno leti in 20 dni nazaj).
En izlet v Avstrijo čez korensko sedlo in še en izlet v LJ in ne duha ne sluha o kaki pari in in majaonezi.

Tako, da samo probaj že omenjeno (olje in mehurčke) in poročaj. :wink:
Uporabniški avatar
Jonas
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Vseeno bom prej raje olje in filtre zamenjal, predno grem na kaksno relacijo.

Unicit potem ne morem nic ce slucajno pusca?

LP
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Litija

To ni nič hudega Jonas. Najprej obriši čep, potem naredi eno dolgo furo, malo laufaj na mestu in nato preveri kakšno je stanje. Pr moji bivši je blo isto, ker se vozim na zlo kratke relacije (3km). Že po pol ure vožnje po lokalni cesti, pa je stvar izginila. Punca ma isto na cliotu k se sam pomestu voz, pa ni nobena dihtnga fuč :doubt:. Pač kondenz in aditivi v olju nardijo tako maščobco.
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če se ti bo pregrela, lahko potem prišteješ k vsemu skupaj še ravnanje glave.

Ko se boš peljal malce več pozornosti nameni temperaturi hladilne vode, če gre krepko čez 90 oz. proti rdečemu polju, potem ustavi in .... #-o -H-

Vendar si že že imel nekaj vožnje - na kolk se pa ogreje?
Uporabniški avatar
Jonas
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

El Barto napisal/-a:Če se ti bo pregrela, lahko potem prišteješ k vsemu skupaj še ravnanje glave.

Ko se boš peljal malce več pozornosti nameni temperaturi hladilne vode, če gre krepko čez 90 oz. proti rdečemu polju, potem ustavi in .... #-o -H-

Vendar si že že imel nekaj vožnje - na kolk se pa ogreje?
A ves da nevem, ker sem vsega skupaj kaksne 10km naredu, niti nisem gledal. Ni registriran, pa si ne upam s tujimi tablicami prevec okoli letat. Ce ga grem pa se registrirat sedaj, mi pa za kaksen vecji servis zmanjka potem :(

Bom malo opazoval temp. kaj se dogaja? A ce je prizgan na mestu lahko tudi kaj opazim?

LP
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Najprej se pomiri in poskusi malce zaspati ...

... in potem JUTRI samo na mestu opazuj že omenjene stvari, pa poročaj...

PS
Jaz moram tudi sedaj spisat poročilo - službeno ...

LP
Uporabniški avatar
Jonas
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Najlepsa hvala za enkrat. Bom probu it spat ja :? Porocam jutri...

LP
Odgovori
  • Informacija