Jaz sem kupil ferdre od GTA in zmontiral samo imam rahle težave, ki jih še nisem rešil. Sprednji del je OK in mi višina zelo odgovarja. Vizualno pri menjavi so fedri krajši in najbrž tudi trši. Težave pa imam pri zadnjem delu. Fedri so vizualno prav tako krajši samo mi sedaj avto stoji višje kot prej z original! Ne vem še zakaj ker tud, če so fedri trši bi avto vseeno moral sedet nižje kot z originalnimi! Je pa to na Alfi 156 2.4JTD!
Kakšna ideja! Sem pa skoraj 100%, da nisma nič zaj... pri montaži!
ales17 napisal/-a:Jaz sem kupil ferdre od GTA in zmontiral samo imam rahle težave, ki jih še nisem rešil. Sprednji del je OK in mi višina zelo odgovarja. Vizualno pri menjavi so fedri krajši in najbrž tudi trši. Težave pa imam pri zadnjem delu. Fedri so vizualno prav tako krajši samo mi sedaj avto stoji višje kot prej z original! Ne vem še zakaj ker tud, če so fedri trši bi avto vseeno moral sedet nižje kot z originalnimi! Je pa to na Alfi 156 2.4JTD!
Kakšna ideja! Sem pa skoraj 100%, da nisma nič zaj... pri montaži!
Težava je lahko, če bi imel prej montirano Ti podvozje. Enake težave (samo zadaj visoko) imel tudi kolega, ko je zamenjal fedre na original Ti podvozje.
Drugače pa ar156 GTA vzmeti pašejo na vse ar156. Višina pa je le za odtenek nižja. Vsekakor pa je vožnja bistveno boljša kot original.
Prednji amortizerji (namestitev šalčke za vzmet) so pri izvedbi Ti, Sport in navadni izvedbi podvozja enaki (performance so drugačne - beri kvaliteta), dočim je zadaj pri izvedbi Ti podvozja šalčka za vzmet malo višje nameščena kot pri Sport ali navadni, zato s tunning vzmetmi ali GTA avto zadaj dvigne. Pri Sport ali navadni izvedbi pa bi moral biti avtro nižji vendar le nekaj mm (tovarniški podatek je razlika med GTA 156 sw in navadno 156 sw je 9 mm pri GTA 156 in navadno 156 pa 13 mm) podatki niso ravno 100% ker je to razlika višin avtomobilov.
Za nižanje vozila predlagam Eibach-prokit ali Koni-modre vzmeti na original amortizerje.
Pri GTA podvozju pa je definitivno manj nagibanja (po občutku veliko boljše vozne lastnosti).
Zadnjič spremenil ALFA BRERA, dne Ne Maj 20, 2007 9:14 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Potem bi v bistvu zadevo rešil tako, da bi prestavil šalčko na zadnjem amortizerju nižje, če bi se dalo (najbrž ne, ker bi segrel amortizer pri rezanju in varjenju) oz. najbolše, če bi dobil še zadnje amortizerje od GTA ali druge za GTA glede na to, da že imam fedre!
Popravljam: po pregledu amortizerjev (zadnjih - tako na oko) ni razlike, tako da gre avto nazaj k mehaniku ( da pogledajo zakaj je zadaj tako visok) nekaj je definitivno narobe (dve Alfi ena OK druga pa zadaj kot dragster ). Ko ugotovijo napišem.
Jaz sem dal zadaj nazaj original!
Sem pa potem še mal primerjal original z GTA in poleg male razlike v višini fedra (GTA ~ 1 cm nižji) je tudi razlika v debelini in sicer original je debel 11.5 mm GTA pa 12.5 mm. Najbrž je tudi zato trši.
No pa imamo odgovor:
razlika je v zgradbi amortizerja in sicer pri Ti oziroma Sport podvozju glede na navadno izvedenko. Amortizer je oljno/plinski pri čem je plin napolnjen s cca 10 atm v posebnem prekatu pri običajnih oljno/plinskih je pritisk bistveno manjši. Tako velik pritisk ne dovoli tudi pri večjih obremenitvah velikih posedanj avta. To pomeni, da potrebuje takšen amortizer bistveno tanjšo vzmet (kar si ugotovil tudi sam). Edina rešitev je pustiti original vzmeti ali pa zamenjati amortizerje (seveda samo zadaj - prednji so vedno enaki). Pa še inf.: takšne amortizerje baje dela le Boge (dobiš seveda tudi original na Alfa servisu) in je trikrat dražji od običajnih.
Samo višina je določena s fedrom in ne glede s trdoto amortizerja! Avto se posede pač koliko se posede. Pomembna je trdota in višina fedra. GTA se ne stisne toliko (je bolj debel) kot original. Najbrž pa je razlika tudi v McPersonovi roki.
Ima pa oče 156 2.0 in je zadaj nižja! Samo curc, ker ne bo hotel zamenjat celega zadnjega amortizerja!