2.4 jtd kajenje

Tehnična vprašanja, ki se dotikajo različnih modelov

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
123
Alfist
Alfist
Vozilo: Lancia Lybra 2.4jtd, 2004

Bom kar odprl novo temo o tem, da se malo bolj razpišete.
Zanima me če vam ti motorji kaj kadijo in kdaj? Kako ste to odpravili?Pomoč in nasveti.

Zanima me če bi kdo vedel zakal mi avto ko je mrzel nekaj kilometrov pri normalnem pospeševanju (do 2000 obratov) preveč kadi , tam nekje do tretje prestave, ko pa se ogreje pa ne več. Kakšna rešitev?
(motor 2.4 jtd 110kw)
Hvala
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor-Tezno

Nekoliko močnejše kajenje predvem v hladnem obdobju je pri dizlu brez partikelfiltra normalen pojav, ker je komora hladna turbo tiši noter izgorevanje pa še ni optimalno zato se pojavijo saje.
Če pa je tega preveč pa je lahko več vzrokov, obraba zaradi veliko km, turbo, čipanje, slaba nastavitev vbrizga ali iztrošenost...
Meni moja nova ne kadi popolnoma nič ker je opremljena s filtrom. 147 mi je kadila nekoliko edino ko sem npr pri 20km/h v 3. dal ful gas in je zaradi premalo zraka ker še turbo ni primil bilo izgorevanje slabo.
Uroš
Uporabniški avatar
THOR
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: alfa 33/156/159/giulietta

Dokler se kadi črno je še vse vredu. ko pa se sivo pa mislim da postane problem:
Uporabniški avatar
123
Alfist
Alfist

A je možno da je egr ventil zapacan, pa kje se nahaja?
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: AR159, AR spider veloce
Kraj: Kransterdam
Kontakt:

123 napisal/-a:A je možno da je egr ventil zapacan, pa kje se nahaja?
To tudi mene zanima. Kje je ta EGR ventil?
Uporabniški avatar
123
Alfist
Alfist

To je verjetno ta ventil, ga je že kdo demontiral in očisti oz. blokiral, so kakšne težave pri tem? Je potem bilo kaj bolje?

http://shrani.si/files/img305111oao.jpg
http://shrani.si/files/img305711oap.jpg
http://shrani.si/files/img305811oaq.jpg
http://shrani.si/files/img305911oar.jpg
156SW
Alfa Member
Alfa Member

Jz sm mojega pred cca. dvemi leti enostavno odklopil. Od takrat mi ne dela tezav vec.
Uporabniški avatar
123
Alfist
Alfist

156SW napisal/-a:Jz sm mojega pred cca. dvemi leti enostavno odklopil. Od takrat mi ne dela tezav vec.

Kako to misliš odklopil, a konektor si odklopil, ali si ga z mehansko zablokiral (s pločevino)?
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Litija

Men 166ka 2.4 jtd nč ne kadi pri nobenih obratih. Se mi pa ob naglem pospeševanju prižge lučka kontrole motorja in avto izgubi vso moč. Zamenjal sem lmm, pa se situacija ni nič izboljšala.Kakšni predlogi kaj bi še lahko bilo? Tester pokaže premajhen tlak turbine!?
Uporabniški avatar
123
Alfist
Alfist

Kako pa naj bi ta ventil zablokiral, ali je dovolj če samo odklopiš konektor (nebo potem kazalo kakšno napako motorja), ali ga moraš mehansko zablokirati (namesto tesnila dati pločevino med cev)?
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

žival napisal/-a:Men 166ka 2.4 jtd nč ne kadi pri nobenih obratih. Se mi pa ob naglem pospeševanju prižge lučka kontrole motorja in avto izgubi vso moč. Zamenjal sem lmm, pa se situacija ni nič izboljšala.Kakšni predlogi kaj bi še lahko bilo? Tester pokaže premajhen tlak turbine!?
Pa si ziher, da je MAF Boschev (senzor namreč, ohišje je vseeno čigavo je), drugač pa senzor ki meri ta tlak, EGR ventil, zračni filter vse skupaj zapacano, mogoče turbina ? :?:

EGR se pa blokira z inox ploščico (mehansko), dratovle pa pustiš. :wink:

OFF
Kakor berem, se bom raje držal V6 ... :lol:
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
Jack166
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Jesenice

Jaz sem imel na moji isti problem....pol k sm biu pri Zegi je mojster vse postimov.. MERILEC PRETOKA ZRAKA je biu zanc...in ga je zamenjal zdaj niti dimcka ne vids tut ko je avto mrzel in ko se ogreje...
Pri meni je bilo to...kosta pa 150evrov pri Zegi..
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Litija

Ma v6 je zakon proti dizlu. Edini minus je poraba. Jz mam maf boschev kupljen pr avtoelektroniki, pa avto isto napako javlja. :evil: Nimam pojma kaj bi lohk blo, sam to vem da marsikaj. Jutr bom klicu bivšga lastnika pa ga mal povprašu kaj je res narobe, da ne bomo z mehanikom tavali v temi in menjali vse po vrsti. Pr men je zanimiv da nč ne kadi, potegne zlo dobr do 3000 obratov, potem pa povsem umre in se pržge lučka kontrole motorja. Potem šaltam eno prestavo višje in avto spet dobr potegne. Zna bit zlo zanimivo pr kakem rizičnem prehitevanju. #-o
Toustek
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Celje
Kontakt:

A pri vas se kajenje pojavlja ze od nekdaj? meni se je sele pred kratkim... prej ni bilo videti kaj veliko dima,le ob mrzlem avtu nekaj, sedaj pa se pojavlja gost crn dim(sajast), pa tudi poraba se mi zdi da se je povecala za povprecno 2l! je to kaj povazano med sabo?
lp
Odgovori
  • Informacija