156 - električna stekla se ne odpirajo

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
longa
Alfa Junior
Alfa Junior

Oktobra sem kupila 3 leta staro zverino uvožena iz Italije.
Avto je izjemno lepo ohranjen in prvi vtis je, da je bil uporabljan kot enosed.

Že naslednji dan po nakupu sem ugotovila, da se ne odpira zadnje levo steklo. Kmalu za tem je sledil redni servis, kjer sem naročila, da mi odpravijo problem.
Ugotovili so (tisto, kar mi je mož vnaprej povedal), da je potrebno zamenjati motorček, a ker ga niso imeli na zalogi, so ga naročili in smo se zmenili za neki kasnejši obisk in popravilo.

Ta obisk sem kar prelagala... in vmes je prišla zima.
In naslednja ugotovitev: ne odpira niti zadnje desno steklo, ki se je prej normalno. Poleg tega, sprednje desno se odpre, a potem ga prosiš, da se zapre. Hoče, pa noče, pa malo gor, pa malo dol, ... pa komaj. Od takrat se ne dotikam nobenega razen voznikovega, ki se odpira/zapira normalno.

Pregledala sem celi forum (mukotrpno delo, ampak, dobila sem veliko drugih uporabnih informacij), ampak podobnega problema nisem zasledila.

Ker se je moj mini problem (enega nedelujočega električnega stekla) potrojil, in ker so mi informativno povedali da je en motorček 50-100€, plus delo, predpostavljam, da gre za problem ki je povezan s kakšno drugo alfino boleznijo in ne s crknjenimi motorčki.

Upoštevajoč multiplikacijski učinek (3x) se lahko zgodi, da se mogoče po nepotrebnem olajšam za 200-300€.
Drznila sem si predpostaviti, da je problem veliko manjši (zarustali konektorji, kakšne tesnilke, nepodmazanost, ...) in zato smo pogledali (mož bolj kot jaz) v Service Manual kako se pride do motorčkov na vratih, in ugotovili da je to delo za toplejše dni.

Se je mogoče kdo srečal s podobnim izzivom?
In če, kakšne so ugotovitve?

Na servis ravno ne bi peljala, predvsem ne na tega kjer sem bila:
- dali so mi noter Castro TXT, čeprav sem zasledila na tem forumu, da je neustrezno in tudi v navodili piše, da se da Selenia Turbo Diesel
- niso mi resetirali računalnika (čeprav sem jim naročila), tako da mi zdaj piše "Shedulled service expired"
- ...
- pa še par malenkosti.

Sodim v kategorijo tistih, ki avto prepustijo pooblaščenem serviserju in za to pošteno plačajo.
Katerega priporočate v LJ?
Uporabniški avatar
AR164TB
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 1
Kraj: Rakovnik

Torej bom še enkrat napisal mojo izkušnjo z "motorčki".
Ko se mi je na 164-ki zgodilo prvič,so mi v Cosmosu zamenjali motorček.
Ko se mi je zgodilo drugič,sem se že dogovarjal za menjavo,nato pa sem se odločil,da bom sam malo pogledal zadevo.
Odklopil sem stikalo,kjer dvig stekel ni deloval(pri 164-ki je to 5 sekund dela,ne vem pa kako je pri 156-ki) in ga zamenjal z stikalom kjer je dvig deloval.In ker je potem delovalo,je bil zaključek,da ni stvar v motorčku,ampak v stikalu.Nisem ga razdiral ,ampak sem v posodico našprical 1 cm WD 40 in stikalo namočil vanj za cca 20 min.In stikalo je začelo delovati in jasno s tem tudi dvig stekel.
Zadeva se v naslednjih treh letih ni več ponovila.
ALFETTA 1.6
GIULIETTA 1,6
164 V6 TB SUPER
166 3.0 SUPER
AR Brera 3.2 JTS Q4
Giulietta 1750 TBI TCT QV
Stelvio 2.0 Turbo 280 AT8 Q4 Super
Josephe
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

glede na to da se hoče zapret ( gre gor, potem mau dol, in spet gor, pa mau dol ) je mogoče to da tesnila preveč tiščijo okno in motorček je preobremenjen posledično "misli" da je ovira na poti ( kao da se ti roka ne prepre umest ) in spusti okno.
Ne vem, to je zgol ugibanje.

LP
longa
Alfa Junior
Alfa Junior

AR164TB napisal/-a:Torej bom še enkrat napisal mojo izkušnjo z "motorčki".
Ko se mi je na 164-ki zgodilo prvič,so mi v Cosmosu zamenjali motorček.
Ko se mi je zgodilo drugič,sem se že dogovarjal za menjavo,nato pa sem se odločil,da bom sam malo pogledal zadevo.
Odklopil sem stikalo,kjer dvig stekel ni deloval(pri 164-ki je to 5 sekund dela,ne vem pa kako je pri 156-ki) in ga zamenjal z stikalom kjer je dvig deloval.In ker je potem delovalo,je bil zaključek,da ni stvar v motorčku,ampak v stikalu.Nisem ga razdiral ,ampak sem v posodico našprical 1 cm WD 40 in stikalo namočil vanj za cca 20 min.In stikalo je začelo delovati in jasno s tem tudi dvig stekel.
Zadeva se v naslednjih treh letih ni več ponovila.
Hvala, maestro.
Bom uporabila tvojo izkušnjo.
Ker ni ne vem kakšen potrebe po odpiranju ostalih oken (vozim se vglavnem sama) bom počakala na toplejše dni (v neogrevani garaži ni prijetno karkoli počenjati pri teh temperaturah).
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Podobne tezave je imel tudi uporabnik aaxxx na svoji alfi GT in je resetiral nekako tiste stikalca, sam zej sem pozabu kako je ze to resu. Zej pa ne vem ce ta soft reset deluje tud na 156ki.

Se mi zdi da je tiscal stikalo za okno odpret 3 sekunde. Ma sej ne vem tocno.

No sej se bo tud sam oglasu in ti povedu, ce ne ga pa kontaktiraj.

LP
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

No kot je že bilo napisano:
- pregled in čiščenje stikal za pomik
- namazat vodila šipe s kakim silikonskim sprejem
- pregled in mazanje mehanizma za šipe
- pregled in čiščenje konektorjev med vrati in Alfico in mogoče še konektorjev v vratih na motorček.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
alro
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Nova Gorica/Gorenje pri Divači

Me kar malo čudi da imaš toliko preglavic z odpiranjem stekel, ker imam tudi sam 156 -ko l. 2004 in delujejo vsa b.p.. Kot je že @AR164TB napisal, ti priporočam, da vzameš stikalo od voznikovih vrat kjer praviš da deluje in preizkusiš na tistih vratih kjer ne. Če se bo po menjavi stikala steklo odpiralo in zapiralo normalno, boš vedela da je krivda v slabih kontaktih na stikalih, če ne pa .... Močno dvomim, da bi se pokvarili kar trije motorčki "naenkrat" :-k .
longa napisal/-a:- niso mi resetirali računalnika (čeprav sem jim naročila), tako da mi zdaj piše "Shedulled service expired"
To ti bo verjetno pomagalo KLIK. Kot piše greš s tipko "info" v meni, se premakneš do "service" in tam pritisneš skupaj tipki + in - ter držiš cca. 10s. Moralo bi delovati......preverjeno :wink: .

creed555 napisal/-a:Podobne tezave je imel tudi uporabnik aaxxx na svoji alfi GT in je resetiral nekako tiste stikalca, sam zej sem pozabu kako je ze to resu. Zej pa ne vem ce ta soft reset deluje tud na 156ki.

LP
Za ta reset moraš baje odpret okno in držat stikalo dol cca. 10s. Samo dvomim, da velja to tudi za 156 -ko, ker ne gre vse preko bc -ja kot pri GT ali 147 :-k
Slika
Uporabniški avatar
aaxxx
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Macau, SAR China

creed555 napisal/-a:Podobne tezave je imel tudi uporabnik aaxxx na svoji alfi GT in je resetiral nekako tiste stikalca, sam zej sem pozabu kako je ze to resu. Zej pa ne vem ce ta soft reset deluje tud na 156ki.

LP
ja na splošno je to bolj težava vseh Gt-jk. Narediš pa tako da odpreš okno in držiš tipko za odpiranje 10s, potem pa zapreš in držiš tipko za zapiranje 10s. Pri meni to vedno deluje, če pa na 156 tudi pa ne vem.

LP
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

tko ma narjen vw-

drzis saltar dol da naredi klik(sliss rele) in se gor
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
longa
Alfa Junior
Alfa Junior

Hvala vsem za pomoč.

Uspela sem resetirati opozorilo za servis.
To sem sicer poskušala že prej, samo neuspešno.
Ugotovitev - motor ne sme teči.
Torej, samo kontakt, in potem po navodili +- ter 10 sec.
Uporabniški avatar
aaxxx
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Macau, SAR China

Tako nekako, upam da ti uspe :wink:

LP
Uporabniški avatar
Jonas
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

longa napisal/-a:Hvala vsem za pomoč.

Tudi jaz sem ravno resetiral zadevo uspesno :) Nic vec tistega tecnega opozorila.
Ampak sedaj se je interval od tega trenutka podaljsal za 20k km. Ni pa mozno nastavit stevilo km pri intervalu ali pac? Ker do naslednjega servisa imam manj kot 20k km...

LP
ivica21
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana-Vic

Jonas napisal/-a:
longa napisal/-a:Hvala vsem za pomoč.

Tudi jaz sem ravno resetiral zadevo uspesno :) Nic vec tistega tecnega opozorila.
Ampak sedaj se je interval od tega trenutka podaljsal za 20k km. Ni pa mozno nastavit stevilo km pri intervalu ali pac? Ker do naslednjega servisa imam manj kot 20k km...

LP
Km ne mores nastavljati.Lahko se nastavi samo z programsko opremo.
Uporabniški avatar
Jonas
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Aha ok nic potem. Mi ne pomaga, ker delam servise itak na max. 15k km.

Hvala za info.

LP
Odgovori
  • Informacija