Sprašujem, če obstaja kakšno boljše olje za AR jtd motorje kot je Selenia td?
(sem še nov Alfist:))
Moderator: Tehnika moderatorji

No to je pa zelo daleč od resnice, zasnova motorja je že lahko stara vendar so se v tem času spremenili parametri motorja; kompresija, materiali, max obrati, itd. To vse bistveno vpliva na obrabo olja in minimalne zahtevane karakteristike maziva. Varčevanje na olju se ti bo kaj hitro poznalo, če ne tebi pa tistemu kateremu boš super vzdrževan avto prodal ...vesoljc napisal/-a: vzemimo recimo alfin v6, ki ima korenine v zacetku 80 let... le kako zdaj rabi najboljsa olja vesoljske tehnike iz leta 2008 če je pa ze takrat cisto dobro shajal z olji za katere je še lidl olje preveč....
vesoljska tehnika

Najbolj se smejim takim komentarjem, ko zagizen "alfist" nalije neko drugo olje notr in kr začuti da to njegovi alfici paše - "nč ga ne pije, na otip je olje mastno, je lepe zlatorumene barve in zdi se mi da avto celo mal bolš gre..."vesoljc napisal/-a:js osebno sem natankal elf 10w40 polsintetiko, dobil sem jo v mimovrste 7l za 29 eur. Alfica je cisto zadovoljna z njim in tud pije ga ne...

Že nekaj časa me ta zadeva zanima, in nisem našel nobenih informacij ki bi to trditev potrdile. Zanimivo je da npr tudi VW in BMW olja Selenia dopuščajo kot alternativo.SHadowX napisal/-a: V praksi se izkaže le, da so redka maziva te znamke primerljiva z drugimi svetovno znanimi proizvajalci, cene pa ne glede na to ne zaostajajo za vrhunskimi izdelki konkurence.
Ko sem napisal v praksi sem predvsem mislil na lastne izkušnje. Recimo Selenia 20K mi je požrlo recimo od 1,5 do 2 litra na 10k km, na isto razdaljo mi je Mobil Synt S(5w-40) požrlo le 0,5 do 0,7 litra. To predvsem govori o obstojnosti olja. Enako se pozna zmanjšana obraba pri hladnem zagonu pri Mobilu z nižjo hladno gradacijo saj se doseže obratovalni tlak olja vsaj 50% hitreje kot pri Selenii.Uroš napisal/-a: Že nekaj časa me ta zadeva zanima, in nisem našel nobenih informacij ki bi to trditev potrdile. Zanimivo je da npr tudi VW in BMW olja Selenia dopuščajo kot alternativo.
Če imaš kakšen link ga prosim zalepi.
To je vse res vendar ima vsak proizvajalec svojo recepturo ki naredi olje kvalitetno (ustrezno). Tukaj mislim predvsem aditive in detergente. Ta kombinacija in seveda ustrezna viskoznost ob ustrezni širini temperatrurnega pasu naredi olje primerno. Ne smemo pozabit tudi na tolerance v motorju.SHadowX napisal/-a:Uroš napisal/-a:
Kar pa se tiče specifikacij je dovolj primerjati gradacije in bazo. Kjer imajo drugi proizvajalci za podoben denar polnosintetična olja, postreže selenia z zastarelimi polsintetičnimi(Gold, 20k, ..), edini modernejši polno sintetični mazivi sta novi StAR in WR. Zanimivo pa je, da se za isto ceno kot je Selenia 20k dobi polnosintetična olja z nižjo hladno gradacijo priznanih proizvajalcev.
[/url]
Po forumu brskajo: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost