Olje - JTD

Tehnična vprašanja, ki se dotikajo različnih modelov

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
viktor61
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Šmartno pri Litiji

Živjo! :)

Sprašujem, če obstaja kakšno boljše olje za AR jtd motorje kot je Selenia td?

(sem še nov Alfist:))
viktor61
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Litija

Obstaja! Selenia wr.
Uporabniški avatar
Ozi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Rivercity
Kontakt:

Selenia TD je polsintetično proti Selenia WR, ki je sintetično in ga uporabljajo v novejših Multijet motorjih...WR priporočajo za hladnejše kraje pod -15°C :wink:

Kakšen Selenia WR DIESEL SAE5W-40 bi bil verjetno kar vredi :wink:

Slika
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

A se res mora vsak teden odpret nova tema o olju.. #-o
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
Uporabniški avatar
Ozi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Rivercity
Kontakt:

bass napisal/-a:A se res mora vsak teden odpret nova tema o olju.. #-o
Jop :lol: pa o čipanju :mrgreen:
Uporabniški avatar
viktor61
Alfa Junior
Alfa Junior

:) hvala za informacije :wink:
viktor61
Uporabniški avatar
viktor61
Alfa Junior
Alfa Junior

....bass, ko bom imel 5 zelenih deteljic, verjemi, tudi jaz ne bom spraševal o olju.... :oops:
viktor61
Uporabniški avatar
vesoljc
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Kranj, Celje

naceloma vzamem vse kar alfa reče za sveto, sam tale selenija je pa taka nategancija, nasplosno vsa dobra olja so nategancija.

vzemimo recimo alfin v6, ki ima korenine v zacetku 80 let... le kako zdaj rabi najboljsa olja vesoljske tehnike iz leta 2008 če je pa ze takrat cisto dobro shajal z olji za katere je še lidl olje preveč....
vesoljska tehnika

res so sodobni dizli bolj zapeteni, samo še vedno bo najcenejse olje relativno znanega proizvajalca za povpreščnega proizvajalca krepko dovolj..

js osebno sem natankal elf 10w40 polsintetiko, dobil sem jo v mimovrste 7l za 29 eur. Alfica je cisto zadovoljna z njim in tud pije ga ne...

to je ravno tako smesno kot to da je treba amortizerje menjat vsakih 20k km kot pise na spletni strani enga prodajalca amortizerjev :)
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

vesoljc napisal/-a: vzemimo recimo alfin v6, ki ima korenine v zacetku 80 let... le kako zdaj rabi najboljsa olja vesoljske tehnike iz leta 2008 če je pa ze takrat cisto dobro shajal z olji za katere je še lidl olje preveč....
vesoljska tehnika
No to je pa zelo daleč od resnice, zasnova motorja je že lahko stara vendar so se v tem času spremenili parametri motorja; kompresija, materiali, max obrati, itd. To vse bistveno vpliva na obrabo olja in minimalne zahtevane karakteristike maziva. Varčevanje na olju se ti bo kaj hitro poznalo, če ne tebi pa tistemu kateremu boš super vzdrževan avto prodal ...

Se pa strinjam glede Selenie, je zelo dober urbani mit med lastniki italijanskih znamk katerega širijo mehaniki(prodajalci olja), kako je le to motorno olje edino dobro za italijanske motorje. V praksi se izkaže le, da so redka maziva te znamke primerljiva z drugimi svetovno znanimi proizvajalci, cene pa ne glede na to ne zaostajajo za vrhunskimi izdelki konkurence.
Emperor of The Dark Realm
Uporabniški avatar
Overs[t]eer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 3.2 GTA

vesoljc napisal/-a:js osebno sem natankal elf 10w40 polsintetiko, dobil sem jo v mimovrste 7l za 29 eur. Alfica je cisto zadovoljna z njim in tud pije ga ne...
Najbolj se smejim takim komentarjem, ko zagizen "alfist" nalije neko drugo olje notr in kr začuti da to njegovi alfici paše - "nč ga ne pije, na otip je olje mastno, je lepe zlatorumene barve in zdi se mi da avto celo mal bolš gre..."

Če je olje drago, po parih kilometrih potemni (ima malce več detrgentov) ali če je poraba le-tega malce večja - to še ne pomeni da je olje slabo.
Uporabniški avatar
vesoljc
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Kranj, Celje

sej js se zavedam kako deluje olje, samo za stvari ki so precenjene pač ne plačam. Iz tega razloga nikoli ne bom vozil ljudskega vozu...

znane znamke olj z ustreznimi specifikacijami za tvoj motor so vedno dovolj vredu. to pravim
bil je pa olje tolk, ker je bil skor 60% znižan, da je a še zlatorumen, kar sicer nisem rekel, je pa normalno, ker sem do zdaj z njim naredil 200 km :).
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor-Tezno

SHadowX napisal/-a: V praksi se izkaže le, da so redka maziva te znamke primerljiva z drugimi svetovno znanimi proizvajalci, cene pa ne glede na to ne zaostajajo za vrhunskimi izdelki konkurence.
Že nekaj časa me ta zadeva zanima, in nisem našel nobenih informacij ki bi to trditev potrdile. Zanimivo je da npr tudi VW in BMW olja Selenia dopuščajo kot alternativo.
Če imaš kakšen link ga prosim zalepi.
Uroš
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Selenio se tudi po mojem mnenju vse preveč kuje v nebesa z strani italjanskih ljubiteljev vozil.
Razen Selenie WR in STAR so ostala olja bolj kot ne za v odpis......še posebej se mi zdi zanimivo, kako lepo pojejo variatorji z Selenio 20K, medtem ko z kako drugo znamko ni tega problema :wink:

Cene so pa take, kot bi bila iz zlata....no sicer pa sam uporabljam Selenio WR......
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

Uroš napisal/-a: Že nekaj časa me ta zadeva zanima, in nisem našel nobenih informacij ki bi to trditev potrdile. Zanimivo je da npr tudi VW in BMW olja Selenia dopuščajo kot alternativo.
Če imaš kakšen link ga prosim zalepi.
Ko sem napisal v praksi sem predvsem mislil na lastne izkušnje. Recimo Selenia 20K mi je požrlo recimo od 1,5 do 2 litra na 10k km, na isto razdaljo mi je Mobil Synt S(5w-40) požrlo le 0,5 do 0,7 litra. To predvsem govori o obstojnosti olja. Enako se pozna zmanjšana obraba pri hladnem zagonu pri Mobilu z nižjo hladno gradacijo saj se doseže obratovalni tlak olja vsaj 50% hitreje kot pri Selenii.

Kar pa se tiče specifikacij je dovolj primerjati gradacije in bazo. Kjer imajo drugi proizvajalci za podoben denar polnosintetična olja, postreže selenia z zastarelimi polsintetičnimi(Gold, 20k, ..), edini modernejši polno sintetični mazivi sta novi StAR in WR. Zanimivo pa je, da se za isto ceno kot je Selenia 20k dobi polnosintetična olja z nižjo hladno gradacijo priznanih proizvajalcev.

Nažalost ravno o kakšnih 100k km primerjalnih testih obrabe motorja ne morem govoriti kajti, če se kdo tega loti ponavadi ne evaluira Selenie ampak bolj razširjena olja.

Vsekakor pa je zelo zanimiv test v sorodni temi, ki ga je podal Alfista: LINK
Emperor of The Dark Realm
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor-Tezno

SHadowX napisal/-a:
Uroš napisal/-a:
Kar pa se tiče specifikacij je dovolj primerjati gradacije in bazo. Kjer imajo drugi proizvajalci za podoben denar polnosintetična olja, postreže selenia z zastarelimi polsintetičnimi(Gold, 20k, ..), edini modernejši polno sintetični mazivi sta novi StAR in WR. Zanimivo pa je, da se za isto ceno kot je Selenia 20k dobi polnosintetična olja z nižjo hladno gradacijo priznanih proizvajalcev.
[/url]
To je vse res vendar ima vsak proizvajalec svojo recepturo ki naredi olje kvalitetno (ustrezno). Tukaj mislim predvsem aditive in detergente. Ta kombinacija in seveda ustrezna viskoznost ob ustrezni širini temperatrurnega pasu naredi olje primerno. Ne smemo pozabit tudi na tolerance v motorju.
Iz izkušenj lahko trdim, da, ko enkrat daš v motor Racing olje poti nazaj več ni brez povečane porabe olja.
Res škoda da ni kakšnih 100.000 km testov olj, podobno kot za pnevmatike.
To bi dalo vsaj delno realno sliko.
Uroš
Odgovori
  • Informacija