Red Bull

kar vam pade na pamet
Uporabniški avatar
Ronnow
Alfist
Alfist
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Lenart

Do sedaj sem ga zelo redko, po tem ko sem prebral ta članek pa mislim, da ga bom še redkeje #-o
J T D power
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Raje v bodoče preberi deklaracijo na hrani/pijači, ki jo kupuješ. Takšni članki (zastareli) bodo hitro postali nerelavantni. Hkrati pa se lahko izogneš še marsikateremu drugemu sranju, ki ga lahko najdeš tam kjer naj ga nebi bilo. ;)

Taurin, ki ga najdete v večini energijskih pijač, sigurno ne deluje blagodejno, še posebej, če imate v družini zgodovino srčnih ali žilnih bolezni. Efekt na srce je pa pri prekomernem zaužitju podoben kristalnemu efedrinu, ki so ga zaradi tega tveganja prepovedali prodajati v EU in v nekaterih državah USA.
Sam sem se rahlo predoziral leta nazaj, pred maturo, ko sem lokal energijske pijače in kavo v ogromnih količinah in se učil cele zadnje noči (prej pa seveda nič).

"Simptomi" iz prakse pa so: potenje, oteženo dihanje (lahko tudi hiperventilacija - to je tisti občutek dušenja, ne moreš vdihniti, kot da bi dobil močan udarec v plexus solaris), povišan in neenakomeren srčni utrip, slabost, tresejo se roke, šibijo se kolena, nervoza... definitivno ni kul občutek.

Torej, če se imate radi in se radi dobro počutite, za budnost raje posezite po kofeinu ali teinu, brez taurina.
Sam prisegam na kavo. Najreaje Lavazza ali Illy espresso, mojstrsko skuhana in s toplim mlekom. Po navadi jo pospremi še kozarec vode in "obvezna" cigareta. :wink:
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
tismi
Alfa Junior
Alfa Junior

ena plocevinka redbulla niti slucajno ne vsebuje "dovoljene" dnevne doze kofeina.

problem pri ED je v tem, da so premalo casa na trgu, da bi se lahko ocenilo kaksne dolgorocne posledice lahko puscajo. predozirati s kofeinom se je mogoce tudi s kavo, ampak notri je se mnogo vec sestavin.

najhujsa stvar pri redbullu in slicnem je crashdown, torej takrat, ko ucinek popusti. zato pa obstajajo tudi proizvodi, kjer tega ni.
Uporabniški avatar
Bearex
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Štore

tismi napisal/-a:ena plocevinka redbulla niti slucajno ne vsebuje "dovoljene" dnevne doze kofeina.

problem pri ED je v tem, da so premalo casa na trgu, da bi se lahko ocenilo kaksne dolgorocne posledice lahko puscajo. predozirati s kofeinom se je mogoce tudi s kavo, ampak notri je se mnogo vec sestavin.

najhujsa stvar pri redbullu in slicnem je crashdown, torej takrat, ko ucinek popusti. zato pa obstajajo tudi proizvodi, kjer tega ni.
Sem napisal da lahko ena pločevinka vsebuje skoraj celotno količino, sicer pa je problem kofeina:
Dodajanje višjih (sicer dovoljenih) odmerkov kofeina v napitke je vprašljivo, saj kofein v tem primeru ni vezan na čreslovine tako kot v kavi in čaju, temveč je takoj ves na razpolago organizmu in so s tem njegovi učinki izrazitejši (stimulativni na centralno živčevje in kardiovaskularni sistem, deluje pa lahko tudi anksiogenično - "stimuliranje prestrašenosti, strahu", ter tudi močno diuretično - stimulira delovanje ledvic, pospešuje odvajanje urina).
Pa še eno dejstvo:

Slika
Kaj me moti na moji Alfi?
Pravzaprav nič drugega kot zavistni pogledi lastnikov drugih znamk, ki jim je Alfa všeč, a si je ne upajo imeti.
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Pa a vi res še vedno ne dojamete, da problem še zdaleč v kofeinu?
Tismi, prosim ne filozofiraj nekaj na pamet, name te pijače tako blago učinkujejo da crashdown lahko doživim le, če spijem 2l na enkrat.

Kofein sam po sebi ni nevaren tudi v večji količini od priporočene.
Jaz včasih spijem čez dan po 4 kave, enostavno ker mi paše, pa nimam nobenih simptomov.

Problem je v drugih "pritiklinah", ki kofein uporabljajo zgolj kot transportno sredstvo, da pridejo hitreje v kri in kofein le potencira njihovo delovanje.

Ne ga tok filozofirat, fantje. Kofein overdose, ja pajade. :lol:

http://en.wikipedia.org/wiki/Taurin#As_ ... ional_food
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
Uporabniški avatar
patrulja
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: LJ-koseze

Bearex napisal/-a:
Kot je rekel patrulja, pri 23-tih se hvalte da ni nič, me zanima kaj bo pri 40-tih.
hehe, hvala stari... sm amaterski zdraunik drgac (predvsem gineokolog za zenske), pa take stvari vem...
Slika
Uporabniški avatar
Bearex
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Štore

bass napisal/-a:Pa a vi res še vedno ne dojamete, da problem še zdaleč v kofeinu?
Tismi, prosim ne filozofiraj nekaj na pamet, name te pijače tako blago učinkujejo da crashdown lahko doživim le, če spijem 2l na enkrat.

Kofein sam po sebi ni nevaren tudi v večji količini od priporočene.
Jaz včasih spijem čez dan po 4 kave, enostavno ker mi paše, pa nimam nobenih simptomov.

Problem je v drugih "pritiklinah", ki kofein uporabljajo zgolj kot transportno sredstvo, da pridejo hitreje v kri in kofein le potencira njihovo delovanje.

Ne ga tok filozofirat, fantje. Kofein overdose, ja pajade. :lol:

http://en.wikipedia.org/wiki/Taurin#As_ ... ional_food
Tud na mene kofein nima nekega učinka, verjetno pri nekaterih ljudeh tudi masa igra svojo vlogo :lol: :lol: :lol:

Sej men je itak vseeno, ker ga pijem sam če kam daleč vozim in še to poskrbim da se pred vožnjo naspim, redbull pa mi da krila ko začne popuščat zbranost, tako da 1 piksna največ.

Itak pa je vsak svoje sreče kovač.

Patrulja, ti pa le pazi da ne bo kaka piksna redbula zginla v globine ko se igraš ginekologa, ker ven jo bo po moje kr težko dobit. :lol: :lol:
Kaj me moti na moji Alfi?
Pravzaprav nič drugega kot zavistni pogledi lastnikov drugih znamk, ki jim je Alfa všeč, a si je ne upajo imeti.
tismi
Alfa Junior
Alfa Junior

nic na pamet ne filozofiram, vse je odvisno od tvoje tolerance na kofein. ce crashdown dozivis, ko spijes ~2L, to pomeni, da si zauzil nekje 640mg kofeina, kar pa je ze zelo konkretna doza, glede na to, da se prvi znaki zastrupitve s kofeinom pri povprecnem odraslem cloveku pojavijo od 300mg naprej.

odvisno je tudi od kofeina samega, ce izhaja iz guarane recimo je veliko bolj prijazen do nasega telesa kot "umetno" ustvarjen. odvisno je spet tudi od b-vitamina, ki je dodan pijaci.

name tudi redbull ne ucinkuje vec kaj prida. ti pa priporocam, da poskusis kaj drugega, kjer imas v eni plocevinki recimo 200mg ali vec kofeina. pa mi potem porocaj o posledicah, ko ta kick energije izgine.
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ampak še vedno ti ne dojameš enega zelo pomembnega dejstva tukaj:
Kofein v ED je le transportno sredstvo za taurin...get it? In ta taurin je sintetika, ki se jo je dobro izogibati.
Lahko ti še narišem, če boš potem dojel. :lol: #-o

In hvala, ne bom probaval nekih hiper-kick pijač, ker jih ne rabim in poleg tega imam raje dober espresso.
tismi
Alfa Junior
Alfa Junior

ni treba risat, lahko pa poves, zakaj je tako skodljiv, recimo. ker potem iz tega sklepam, da visja, kot je vsebnost kofeina, vec taurina lahko direktno pride v kri, torej nas hocejo cim bolj zastrupit.
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

No vseeno ti bom "narisal"
Slika

Od tod tvoj "crash down":

In recent years, taurine has become a common ingredient in energy drinks. Taurine is often used in combination with performance enhancing substances, such as creatine and anabolic steroids, partly due to recent findings in mice that taurine alleviates muscle fatigue in strenuous workouts and raises exercise capacity.

En red bull ima 1000mg taurina. Veš kako konjska je 1000mg tableta?
http://farm3.static.flickr.com/2210/235 ... 3f.jpg?v=0

Kofein dviguje srčni tlak, taurin pa ga znižuje. To je (sicer v malo manjšem merilu) nekako tak nesmisel, kot da bi hkrati snifal koko in goltal uspavalne tablete.

Več tu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Taurine#Ph ... ical_roles
http://www.3dchem.com/molecules.asp?ID=22
Uporabniški avatar
LUCKY
Alfist
Alfist
Kraj: notranjska

tole bom rekel:

Red Bull ti da krila..........
Šmarnca pa pogon 4x4 =D> =D>

sicer pa ne vem zakaj bi adrenalinski športniki pili to, če ti že sam šport dviguje adrenalin :D
Henry Ford je že pred davnimi leti rekel: "Vsakič, ko vidim alfa romeo, snamem klobuk!"
Odgovori
  • Informacija