Pokanje po menjavi koles

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
daniels
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Vrhnika

Torej, danes sem na Alfo 156 SW FL (2003) nazaj namontiral zimske gume in pojavilo se je pokanje na prednji levi gumi. Sicer sem storil napako in odstranil rdeč rob, ker sem mislil, da je aluminijastiih platišč (sem čital po forumu in bojda je 5mm rob original) in jutri bojo ponovno nameščeni, ampak to ne pojasni pokanja, sploh pa, ker se pojavlja samo na levi strani. Pokanje pa se sliši kot, da bi platišče zapenjalo ob zavorne čeljusti ali kaj podobnega in trenutno je Alfa nevozna. Pokanje je zelo glasno in strah me je, da bo kaj odletelo. Na žalost sem pokanje opazil šele zvečer, ko sem avto premaknil v garažo, in sedaj je prepozno, da bi šel še enkrat premontirat kolesa oz. iskat vzrok pokanja. Pa tudi brez ideje sem kaj bi sploh bilo lahko narobe, ker ta platišča z istimi gumami so bila prejšnjo zimo na avtu. Kaj bo to lahko bilo?

Pri premontaži je brat na tleh opazil obroček na sliki in ni prepričan ali je obroček odpadel skupaj s feltno ali je že bil na tleh. Ima mogoče to kakšno povezavo s pokanjem?

Slika

Še tole, na sliki vidite dva vijaka. Manjši je original, ampak, ko mi je vulkanizer kjer sem kupil feltne montiral ni povedal, da so vijaki precej prekratki in primejo samo s parimi navoji. Sreča, da ni bilo kakšne nesreče! #-o Rit je bila tiho, sedaj pa moram zamenjat cel komplet, ker več ali manj so vsi pobrani in ne vzbujajo zaupanja tudi pri pritrditvi original platišč. Kakšna je dimenzija teh vijakov in kje jih prodajajo poceni.

Lepa hvala za vse odgovore.
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Samo na servisu in to po svinjski ceni. :doubt:
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Vijake imam jaz dvojne (letne zimske) dodatne sem pa dobil pri vulkanizerju, po cca 1,7€ komad - je pa M12x1,25 navoj (vsaj za 166-ke) dolžino pa z žago določiš. :wink:

Pokanje pa najprej snemi kolo in zavrti vse skupaj, če pa hočeš pobliže videt, pa snemi še zavorno čeljust in disk, pa boš lahko videl če so bili slučajno vijaki predolgi ...
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor-Tezno

sigurno ti poka ker imaš predolge vijake, verjetno od alu platišč
Uroš
Uporabniški avatar
Dräger
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Za vijake kontaktiraj podjetje MVŠport, katero je tudi klubski partner.
Naslov: Tržaška 50, 1360 Vrhnika
Telefon: 041/391 392
Spletna stran: http://www.mv-sport.si
E-Mail: [email protected]
5% popust na platišča
20% popust na vse vrste navadnih in varnostnih vijakov

L.P.
Igor01
Alfa Member
Alfa Member

Ceneje kot na odpadih jih ne dobiš nikjer.

LP
Uporabniški avatar
thunderbolt
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Zasavje

Tole je pa zanimivo, tudi jaz mislim, da je lahko vzrok predolgi vijaki. Je pa nekaj, da sem jaz 2 sezoni vozil jeklena platišča z original vijaki za alu platišča, pa nič posebnega. Lahko pa pomirim dolžino teh vijakov k jih imam jaz. Pa jaz imam prvi model 156.

Lp
Uporabniški avatar
daniels
Alfa Member
Alfa Member

V ponedeljek sem se posvetil pokanju in takoj opazil, da so vijaki na prednjem levem kolesu popustili. #-o Čisto vsi so bili rahlo potegnjeni iz pesta. Večina vijakov je bila poškodovana in zato sem pri Španu nabavil nov komplet 20 vijakov (25€), ampak s tem problem ni bil odpravljen. Navoji v pestu so bili pobrani in zato sem avto nekako po polžje spravil do bližnjega vulkanizerja, ki je ugotovil, da imam na vseh kolesih podobne težave. Z navojnim ključem so popravili navoje ter z momentnim ključem namontirali kolesa. Danes grem do vulkanizerja še na pregled in potrditev, če je vse tako kot mora bit.

Vulkanizer je sicer zagotovil, da težav ne bi smelo bit, ampak moram priznat, da se med vožnjo ne počutim varno. Vsak zvok takoj povežem z odvijačenim kolesom. :cry: Upam, da bo občutek minil, ker če ne se bo investiralo v nova pesta oz. se bo povečalo luknje na M14 ter nabavilo nove vijake.

Mogoče kdo ve koliko koštajo nova pesta oz. koliko je dela, da bi jih odmontiral od kakšne razbite Alfe?
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Pesta so poceni cca 150€ komad (za točno pač preveri). :?

Se pravi, si imel premalo zategnjene šraufe in je po domače povedano zjebalo vse skupaj ... #-o
Jaz jih vedno zategujem po občutku, na polno.

Drugače pa če imajo 156-ke podobno narejeno kor 166-ke, potem so vijaki lahko dalši za cca 10 mm in nič ne zadenejo.
Exorcist
Alfist
Alfist
Kraj: Brežice

Kakšne vijake ima original 156? Zanima me, ker bom jutri menjal gume, hočem pa vedeti na kakšen moment jih naj zategnem

Vijak
M 10
M 12/1.25
M 12/ 1.5
M 14/1.5
Jekleno platišce
50-60 Nm
50-70 Nm
80-100 Nm
110-130 Nm
Lito platišce
60-70 Nm
60-80 Nm
100-120 Nm
120-140 Nm
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Verjetno M12x1,25, ker si to dimenzijo vijakov delijo praktično vsa vozila FLAR.

Toliko pa eLearn (v oklepajih je moment):

FRONT WHEEL ASSEMBLY Chrome bolt M12 (8.8 - 10.8 )

FRONT WHEEL ASSEMBLY Dacromet Plus Bolt M12 (7.8 - 9.4 )

PS
Enkrat sem meril koliko zategujem po občutku in prišel na cca 12 kgm - nikoli problemov.
Sem pa doživel šok, ko sem pripeljal domov nov gliser in so se vijaki na prikolici skorajda na roke odvili ... :shock:
Zadnjič spremenil El Barto, dne Pe Nov 14, 2008 8:19 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Exorcist
Alfist
Alfist
Kraj: Brežice

Kako je pa z varnostnimi vijaki? Isto?
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Nevem kako je uradno, ampak jaz vse enako zategujem.
nimsaj
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Ljubljana

Meni se je isto zgodilo (čudno pokanje-praskanje levo spredaj) ko sem menjal gume. Na srečo imam blizu AMZS delavnico in sem se po polžje pripeljal tja, kjer so ugotovili, da se je na pol odlepila utež na kolesu in je tolkla ob amortizer. Na srečo je bilo samo to :D. Strošek centriranja samo 3,77 EUR =D> .
Alfa Romeo 156SW JTD
Uporabniški avatar
daniels
Alfa Member
Alfa Member

El Barto napisal/-a: Se pravi, si imel premalo zategnjene šraufe in je po domače povedano zjebalo vse skupaj ... #-o
Jaz jih vedno zategujem po občutku, na polno.
Bojda so se navoji uničili zato, ker so se vijaki raztegnili, ker je pri letnih platiščih prijelo samo par navojev. Pri naslednjem vijačenju so ti raztegnjeni vijaki poškodovali še pesto.

Za letna platišča bom nabavil 5cm vijake. :D
Odgovori
  • Informacija