Termostat - AR 156, 1.9 JTD

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
Sektor 13
Alfist
Alfist
Član Alfa Kluba: 0

Sem pelal k Strajnarju, ker sem tam menal termostat, pa pravi da je cist normalen. Pravi da se predvsem vidi napako, ce pri 120 na avtocesti cager kar pada... no moj je kr ok :)
Jadran1
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Brežice

po eni uri delovanja v prostem teku je bila temperatura samo 79 stopinj na testerju :( na števcu 70 :x nič ostal je odprt,kar ni glih dobro pozimi,avto je hladen...
glih kar mi ga menjajo na pooblaščenem servisu :wink:
80€ termostat
Uporabniški avatar
cuore sportivo147
Alfa Member
Alfa Member

meni je tudi na 70 kadar vozim normalno.če je kak hrib pride tja okol 80.zdaj ko je zima pa se pozna da se teško segreje.samo enkrat je prišla na 90 in to ko je avto na mestu stal 15 minut poleti.blo pa je ene 30 stopinj zunaj.muči me mal ta temperatura ma so vse alfe take tko da mislm da je to normalno
Jadran1
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Brežice

zamenjal termostat,dal 80 €+delo in je temperatura OK
:P
LP
Uporabniški avatar
daniels
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Vrhnika

Ej Alfisti, koliko kilometrov prevozite pozimi preden se vaša princeska ogreje na delovno temperaturo? Termostat sem menjal prejšnjo jesen in v spominu imam, da je kazalec na AC prilezel na delovno temperaturo po 6-8km.

Sprašujem zato, ker takoj, ko iztopim iz AC, temperatura pade na dobrih 70 stopinj, celo pod 70 ko stojim na križišču. Dvomim, da je to normalno.

Če bo zopet treba menjat termostat, lahko rečem, da je to kaplja čez rob.
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če si kupil ponarejen termostat potem naj ti bo prav, če si kupil originalnega pa je to zrelo za reklamacijo.
You need two Ferraris powersliding around the bentley, that is also powersliding
Uporabniški avatar
daniels
Alfa Member
Alfa Member

Termostat je original, kupljen pri Avtotradu na Vrhniki. Reklamiral bom pa bolj težko, ker termostat ni bil montiran pri pooblaščenem serviserju.
Uporabniški avatar
mihecmiha
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

jest ga imam od verneta pa dela čisto normalno. zelo zadovoljen, sploh glede na to da je bil 40 €, se mi zdi .kdo jih pa original izdeluje. a je mogoče facet ?
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Do sedaj sem vedno kupi termostat od Verneta in vedno je deloval tako kot je potrebno in ni bilo nobenih problemov.
Uporabniški avatar
Kemo
Alfist
Alfist
Vozilo: 156 SW GTA
Kraj: Ljubljana

Alfaspider napisal/-a:Če si kupil ponarejen termostat potem naj ti bo prav, če si kupil originalnega pa je to zrelo za reklamacijo.
Tudi neoriginalni ala vernet imajo eno leto garancije.
Uporabniški avatar
mihecmiha
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

saj, se mi zdi da pri večini stvari plačaš logo od alfe odtisnjen na embalaži. tovarna tko al pa tko ne ideluje takih stvari sama, bi jih predrago prišlo, če bi. Vsaj men se tko zdi, če se pa motim, me pa kar popravte :wink:
Uporabniški avatar
daniels
Alfa Member
Alfa Member

Prejle sem na mestu opazoval kako deluje termostat in očitno deluje tako kot je treba. Cev je ostala mrzla do trenutka, ko je motor dosegel delovno temperaturo. Tudi kasneje med vožnjo je tempera ostala v mejah normale (nihanje med cca 80-90 stopinjami, tako kot poleti), je pa temperatura začela padat, ko sem vklopil ventilacijo. Med vožnjo se niti ni poznalo tako drastično, na mestu pa je temperatura začela padati slabe pol minute po tem, ko sem vklopil ventilacijo ter naraščati, ko sem ventilacijo izklopil.

Je možno, da je izmenjevalnik tako zapacan, da odvede preveč toplote, da ogreje notranjosti avtomobila?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

To kar si napisal nima nobenega smisla. Če bi bil zapacan, se ne bi grela kabina in tudi motorja nebi ohlajalo...
Uporabniški avatar
daniels
Alfa Member
Alfa Member

Vem, da je nesmiselno, ker odvedena toplota bi se morala poznati v kabini oz. če bi se odvajalo premalo toplote (zapacan izmenjevalnik) temperatura kabine ne bi imela vpliva na temperaturo motorja. Razmišljal sem v smer, da se je pokvaril nek regulator, ki kar naprej spušča vodo skozi izmenjevalnik ali kaj podobnega.

Moram priznat, da si ne znam razložit kako lahko ventilacija tako drastično vpliva na temperaturo motorja. Verjetno je težava v malo več kot leto dni staremu termostatu, ki po moje ne dela tako kot bi moral in verjetno ostaja kar naprej rahlo odprt, me pa vseeno zanima mnenje ali predlog alfistov kaj bi še lahko preveril.

Danes bom še enkrat na mestu z ugasnjeno ventilacijo počakal, da se avto ogreje na delovno temperaturo, potem bom pa eksperimentiral z ventilacijo in opazoval temperaturo motorja.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

daniels napisal/-a:Vem, da je nesmiselno, ker odvedena toplota bi se morala poznati v kabini oz. če bi se odvajalo premalo toplote (zapacan izmenjevalnik) temperatura kabine ne bi imela vpliva na temperaturo motorja. Razmišljal sem v smer, da se je pokvaril nek regulator, ki kar naprej spušča vodo skozi izmenjevalnik ali kaj podobnega.

Moram priznat, da si ne znam razložit kako lahko ventilacija tako drastično vpliva na temperaturo motorja. Verjetno je težava v malo več kot leto dni staremu termostatu, ki po moje ne dela tako kot bi moral in verjetno ostaja kar naprej rahlo odprt, me pa vseeno zanima mnenje ali predlog alfistov kaj bi še lahko preveril.

Danes bom še enkrat na mestu z ugasnjeno ventilacijo počakal, da se avto ogreje na delovno temperaturo, potem bom pa eksperimentiral z ventilacijo in opazoval temperaturo motorja.
Čist enostavno, pri mestni vožnji avta skorajda ne moreš segret, če imaš zraven še gretje kabine. Preprosto preveč odnese. Motor v prostem teku, kar je pri mestni vožnji naveč časa, proizvaja zelo malo toplote. Kar probaj za štos zalaufat avto na mestu in čakaj da se bo iz -10 segrel na 90 :) Potem pa probaj še isto ko se pelješ 90km/h. V prvem primeru sem siguren da ne boš prej kot v pol ure segrel, z zaprto ventilacijo :>
Odgovori
  • Informacija