AR 159 2.4 Mjet-zimske težave

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
Štef
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Radovljica

Pozdravljeni!

Avto AR 159 2.4 Mjet sem kupil spomladi (bil je uvožen iz Italije) pri RBA center Škofljica. Avto mi je prvih 8 mes. služil odlično, le program so mi kmalu po nakupu na novo naložili pri Stepančiču, ker mi je občasno javljal napako: Make engine check in elektronika mi je takrat začasno odvzela nekaj moči. Pol leta in cca 6000 km je bilo zdaj vse OK. Avto je vedno tudi vžigal it prve. Zadnji servis je bil narejen 11.jan 2007 v Italiji pri 30900 km. Ne vem ali je bil menjan tudi naftni filter. Želel sem narediti servis jeseni, a zaradi zdravstvenih težav-operacija, tega nisem mogel. Žena se sedaj vozi le kratke relacije. 1.1.09 sva tank spraznila do opozorilne lučke in naredila še 10 km do OMV črpalke v Lescah in natočila polno (AlpinDiezel). Do doma cca 5 km je teklo še vse v redu. Nato sva ga ponovno vžgala včeraj 3.1 (avto je parkiran zunaj) in prvič ni vžgal s prve. V tretje je le stekel in peljala sva se le 2 km na kosilo. Med vožnjo ni blo videti, da kaj ne špila, ko pa sva parkirala motor v prostem teku ni tekel mirno. Po kosilu je pa še težje vžgal in v prostem teku daje občutek, da ne delujejo vsi valji, čeprav ga elektonika drži na "štandgasu". Peljeva se nekaj km, a v prostem teku še vedno ne deluje normalno, med vožnjo pa ne čutim posebnosti. Če dam le kontakt črpalka ne deluje tako tekoče, kot bi morala. V bistvu pa avto vedno nekako vžge iz prve, vendar še v istem trenutku ustavi. Enako tudi, če npr. nekajkrat zapored le ponovim proceduro s kontaktom in šele ko v tretje ugasnejo vse lučke poizkusim z vžigom, avto steče le za delček sekunde. Ne pomaga niti vžiganje z gasom. Nekako na silo bolj po sreči ostane kdaj v delovanju, ki pa ni mirno. Mislite, da je vsemu kriv parafin ali voda, ki se je morebiti nabrala v naftnem filtru? Avto mi dokler mi ne vžge ne javi ničesar in vse lučke se normalno ugasnejo, ostane le lučka za vbrizg, ki naj bi ugasnila po vžigu, a mi sedaj ne, tudi če se peljem nekaj km. Računalnik pa mi napiše še Make engine check! Menite da tem težavam botruje Boschova elektronika? Ogrevalne svečke verjetno niso, sicer bi avto po nekaj km tekel normalno mirno tudi v prostem teku ali pač ne.? Ima kdo kaj izkušenj z g. Jerebom iz Lesc? Ima sicer servis le za Fiata, a Croma ima zelo podoben motor (prva gen. 2.4 Mjet 200PS) Najbližje mi je, a morebiti bi bilo vseeno bolje naročiti vlečno službo do serviserja AR ali pa da sam zamenjam naftni filter, če bi to odpravilo težave.

Prosim pomoč, kaj svetujete??? :?:

Hvala za vsa morebitna mnenja in predloge.

Resnično bom hvaležen, če bom po nekaj mesečnih svojih zdravstvenih težavah, lahko odpravil še alfine probleme in ponovno okusil slast vožnje z njo... :P

LP,Sašo
CARPE DIEM
vztrajen
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: ljubljana...trojane....

če jaz svojo alfico tankam na OMVju mi cuka med vožnjo...ne vem zakaj ampak pri petrolovi nafti tega ni...
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Problemi po tankanju ... le kje sem to že slišal ... aja jaz sem bil, ko sem tankal na OMV v Brežicah (sicer bencin) ... cukanje, lučka za motroniko, zmrznjen plovec za gorivo.

Priporočam menjavo naftnega filtra, vendar bi prej še nafto zlil iz tanka, pa malce pregledal, če ni še kakšen dodatek zraven, enak postopek pa še za filter.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Giulia Q4 Veloce, 2.2 JTDm
Kraj: Assling (Jesenice)

Kaj ni bilo dokazano, da so goriva na OMVju bolj kvalitetna, kot na Petrolu? Se je situacija spremenila?
Uporabniški avatar
man&alfa
Alfist
Alfist
Kraj: žlebe

ja, kuker je men znan je OMW boljši kot, petrol, najboljša goriva, pa naj bi imel AGIP, zato, ker AGIP dobavlja nafto baje iz Madžarske??????????
po nekaterih govoricah, pa baje je tud najbooljša???????????
vztrajen
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: ljubljana...trojane....

mogoče tudi malo odvisno na kateri črpalki tankaš... ne vem ugibam
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Po moji statistiki se v porabi pozna za približno 0.1l/100km med najslabšim in najboljšim ponudnikom nafte OMV, Petrol, Agip... Pri vsakem je bilo narejeno vsaj 10 tankov. Tako da kar se mene tiče so vsi enako nekvalitetni.
Uporabniški avatar
Vocko
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Šmarješke Toplice

Pri meni ni blo razlike med Petrolom in Agipom, pri OMV sem naredil manj z enim tankom, z MOL-ovo nafto pa 100 km več. Tako da zame je MOL zakon, kar se nafte tiče.

In pa še eno opažanje - Petrol ma boljšo nafto in slabši bencin od OMV-ja, vsaj po mojem čisto subjektivnem občutku.
Fun is not a straight line!
Pepo
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana

Štef,
vaše težave pa so tipično zimske, ko temperatura pade pod - 10 stopinj, v sistemu za gorivo pa je nekaj vode. Jereb bo to zrihtal rutinsko, tako da je po moje brez veze avto tovoriti do prvega pooblaščenega serviserja v Kranju, ki ne bo naredil prav nič drugače od Jereba.
Uporabniški avatar
Alfa33
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW
Kraj: Ljubljana-Vič
Kontakt:

Vocko napisal/-a:Pri meni ni blo razlike med Petrolom in Agipom, pri OMV sem naredil manj z enim tankom, z MOL-ovo nafto pa 100 km več. Tako da zame je MOL zakon, kar se nafte tiče.

In pa še eno opažanje - Petrol ma boljšo nafto in slabši bencin od OMV-ja, vsaj po mojem čisto subjektivnem občutku.
Boljšo nafto ima ja OMV =D>

Petrol in OMV imata isto skladišče nafte v Serminu. Samo toliko za info :lol:
Slika
Uporabniški avatar
Štef
Alfa Junior
Alfa Junior

Hvala vsem za nasvete. Govoril sem z vodjo servisa pri Stepančiču in pravi, da je problem pri vseh znamkah z novimi Euro 4 diezel motorji nekvalitetna nafta. Nekako še najbolj svetuje Agip in Mol.
LP
CARPE DIEM
Uporabniški avatar
Bearex
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Štore

Štef napisal/-a:Hvala vsem za nasvete. Govoril sem z vodjo servisa pri Stepančiču in pravi, da je problem pri vseh znamkah z novimi Euro 4 diezel motorji nekvalitetna nafta. Nekako še najbolj svetuje Agip in Mol.
LP
Hehe, glede na to da ma stepančič Agipovo pumpo v koncesiji, je logično kaj bo priporočal... :lol: :lol:

Jaz osebno nisem nikoli opazil, da bi bla poraba ali pa zmogljivosti kaj drugačne, pri nafti iz OMV-ja, Petrola, Mol-a. Pri polnem keslu in dieslu moraš bit hudičevo prepričan, če ti kesl zdrži 100km več zaradi drugačne vožnje. Ne vem če so pogoji in način vožnje zmeraj isti, da lahko narediš tak zaključek.

Sam pa zmeraj tankam na OMV-ju, bolj iz navade, ker je večinski delež pump v Postojni v njihovi lasti :lol: :lol:
Kaj me moti na moji Alfi?
Pravzaprav nič drugega kot zavistni pogledi lastnikov drugih znamk, ki jim je Alfa všeč, a si je ne upajo imeti.
alfafil
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: maribor
Kontakt:

-tudi jaz mislim enako
Uporabniški avatar
Štef
Alfa Junior
Alfa Junior

Pet let sem tankal Fiat Stila 1.9 JTD na Petrolu in OMV in nikoli nisem imel težav. Takrat se nisem poglabljal v kvaliteto nafte...ni bilo potrebe. Baje so novi Euro 4 motorji bolj občutljivi in to sem pred nedavnim občutil na lastni koži. Tudi v motoreviji so mnenja, da prodajata Agip in Mol nafto, ki kasneje "zmrzne". Članek sicer ni najnovejši, a vendarle... S kvalitetno nafto naftni filter zdrži 24mes. ali 60000 km, pri nas bi ga morali na teh motorjih menjati vsako leto (v izogib nevšečnostim)...a to je le moje mnenje.

Naftna ruska ruleta

Da pa ne bi vse krivde zvalili zgolj na nesramno zimo, velja zapisati, da so bile letošnje težave z zmrzovanjem nafte močno odvisne od tega, kje so vozniki točili gorivo. Rezultat letošnjih zimskih naftnih iger je bil namreč na moč podoben lanskim in predlanskim; najprej so omagali tisti avtomobili, ki so točili gorivo na Petrolovih in OMV bencinskih črpalkah, brez težav pa so se čez cilj zapeljali avtomobili, ki so točili gorivo na bencinskih črpalkah družb Agip in MOL. Ampak, kako je to sploh mogoče? Saj sta vendar dve največji slovenski naftni družbi že pred letom in pol zatrjevali, da v Sloveniji ni možno prodajati goriva, ki bi imelo nižjo temperaturo filtrirnosti od določene v standardu SIST EN 590! Takšno gorivo je vendar dražje (za približno 10 do 20 odstotkov), cen pa država, ki pri nas določa cene gorivom, noče dvigniti. Pri Agipu in MOL se na takšno tržno logiko očitno požvižgajo in na lastno roko prodajajo gorivo, ki ne zmrzuje niti pri–20 ali –30 stopinj Celzija. Kako zmorejo oni? Si zato, da bi njihove stranke ne obstale ob cesti, odščipnejo del zaslužka?
Da bi bila zmešnjava še večja, smo imeli priložnost pokukati v rezultat kontrolnih meritev, ki so jih opravili pri ZORD (Zavod Republike Slovenije za obvezne rezerve nafte in njenih derivatov). 12. januarja so namreč sodelavci ZORD vzeli kontrolne vzorce plinskega olja na šestnajstih (oštevilčenih, a prikritih) prodajnih mestih (različnih naftnih trgovcev) širom Slovenije in jih dali laboratorijsko pregledati. Rezultat je odkril sila različne temperature filtrirnosti odvzetih vzorcev; -20, -22, -17, -31, -18, -16, -26, - 23, -24, -19 stopinj Celzija in tako naprej. V oči bode dejstvo, da se pojavljajo razlike tudi pri bencinskih črpalkah istih trgovcev, tako da je iz rezultatov težko razbrati prepoznaven vzorec. Morda pa je gorivo z višjo temperaturo filtrirnosti na voljo le na Primorskem, z nižjo pa na primer na Koroškem – to bi bilo namreč logično? Pa ni, zato je točenje goriva kot (Forrest) Gumpova škatla čokoladnih bombonov – nikoli ne veš, kaj dobiš!

http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=30&L2_ID=250
CARPE DIEM
Uporabniški avatar
cuore sportivo147
Alfa Member
Alfa Member

to, da je petrolova nafta boljša ali slabša od OMVjeve je kr neki.kot je že en post prej napisano kako je to mogoče če pa cisterne za omv in petrol točijo v istem skladišču v serminu??hm?nemogoče.mogoče je pa neki druzga.novejše pumpe majo nove rezervoarje in nobenih svinjarij noter, ki se nabirajo leta in leta.naprimer so tudi pumpe po 20 let in več, ki majo stare rezervarje in noter je sigurno kaka svinjarija.v tem je mogoče razlika.v drugem pa nemore bit.to alpin diesel al pa prima diesel to pa je sam marketinška fora.
Odgovori
  • Informacija