Avto AR 159 2.4 Mjet sem kupil spomladi (bil je uvožen iz Italije) pri RBA center Škofljica. Avto mi je prvih 8 mes. služil odlično, le program so mi kmalu po nakupu na novo naložili pri Stepančiču, ker mi je občasno javljal napako: Make engine check in elektronika mi je takrat začasno odvzela nekaj moči. Pol leta in cca 6000 km je bilo zdaj vse OK. Avto je vedno tudi vžigal it prve. Zadnji servis je bil narejen 11.jan 2007 v Italiji pri 30900 km. Ne vem ali je bil menjan tudi naftni filter. Želel sem narediti servis jeseni, a zaradi zdravstvenih težav-operacija, tega nisem mogel. Žena se sedaj vozi le kratke relacije. 1.1.09 sva tank spraznila do opozorilne lučke in naredila še 10 km do OMV črpalke v Lescah in natočila polno (AlpinDiezel). Do doma cca 5 km je teklo še vse v redu. Nato sva ga ponovno vžgala včeraj 3.1 (avto je parkiran zunaj) in prvič ni vžgal s prve. V tretje je le stekel in peljala sva se le 2 km na kosilo. Med vožnjo ni blo videti, da kaj ne špila, ko pa sva parkirala motor v prostem teku ni tekel mirno. Po kosilu je pa še težje vžgal in v prostem teku daje občutek, da ne delujejo vsi valji, čeprav ga elektonika drži na "štandgasu". Peljeva se nekaj km, a v prostem teku še vedno ne deluje normalno, med vožnjo pa ne čutim posebnosti. Če dam le kontakt črpalka ne deluje tako tekoče, kot bi morala. V bistvu pa avto vedno nekako vžge iz prve, vendar še v istem trenutku ustavi. Enako tudi, če npr. nekajkrat zapored le ponovim proceduro s kontaktom in šele ko v tretje ugasnejo vse lučke poizkusim z vžigom, avto steče le za delček sekunde. Ne pomaga niti vžiganje z gasom. Nekako na silo bolj po sreči ostane kdaj v delovanju, ki pa ni mirno. Mislite, da je vsemu kriv parafin ali voda, ki se je morebiti nabrala v naftnem filtru? Avto mi dokler mi ne vžge ne javi ničesar in vse lučke se normalno ugasnejo, ostane le lučka za vbrizg, ki naj bi ugasnila po vžigu, a mi sedaj ne, tudi če se peljem nekaj km. Računalnik pa mi napiše še Make engine check! Menite da tem težavam botruje Boschova elektronika? Ogrevalne svečke verjetno niso, sicer bi avto po nekaj km tekel normalno mirno tudi v prostem teku ali pač ne.? Ima kdo kaj izkušenj z g. Jerebom iz Lesc? Ima sicer servis le za Fiata, a Croma ima zelo podoben motor (prva gen. 2.4 Mjet 200PS) Najbližje mi je, a morebiti bi bilo vseeno bolje naročiti vlečno službo do serviserja AR ali pa da sam zamenjam naftni filter, če bi to odpravilo težave.
Prosim pomoč, kaj svetujete???
Hvala za vsa morebitna mnenja in predloge.
Resnično bom hvaležen, če bom po nekaj mesečnih svojih zdravstvenih težavah, lahko odpravil še alfine probleme in ponovno okusil slast vožnje z njo...
LP,Sašo