jtd problem

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
tlorxx
Alfa Junior
Alfa Junior

Pozdravljeni!

Že nekaj časa spremljam vaš forum, vendar se prej nisem registriral. Imam pa en velik problem... Včeraj zvečer mi je namreč alfa crknila. Med vožnjo je samo dvakrat pocukala, na ekranu se izpiše control system engine failure (oz. nekaj v tem smislu), nato pa je crknila. Ker nisem takoj vedel, kaj je narobe, sem ga nekajkrat poskusil vžgati, vendar ni hotel, je bil pa malo bolj čuden zvok. Avto sem nato pustil tam, danes zjutraj pa sem vzel stran pokrov motorja in opazil, da je odtrgalo jermenico na odmični gredi, jermen pa je ostal cel. Avto je sedaj na servisu, problem pa je, da je bil glavni servis narejen pred 11k km. Delal ga je sicer prejšnji lastnik, sam imam avto namreč šele dva meseca. Mehaniki na uradnem servisu so ugotovili, da niso bili zamenjani vsi ležaji in jermenice, ki naj bi se menjale ob menjavi jermenov, zato je ležaj zaribal.
Zanima me torej, če lahko od prejšnjega lastnika zahtevam plačilo škode, ker mi je zagotovil, da je bil servis narejen, sicer ga je delal mehanik v lj (imena ne vem), imam pa samo račun od nakupa delov. Na njem piše, da sta bila kupljena oba jermena, dva napenjalca in pa vodna črpalka. Kolega mehanik mi je rekel, da naj zahtevam plačilo škode od prejšnjega lastnika, nekaj v zvezi z varstvom potrošnikov, vendar pa bi rad vedel, na podlagi katerega zakona lahko to zahtevam. On namreč govori, da je avto samo peljal k mehaniku in da je on delal servis, torej je v bistvu kriv meganik, ker vsega ni zamenjal. Avto je Alfa 147 jtd, letnik 02, prevoženih 134k km.
Je kdo že imel podobno izkušnjo, da bi mi lahko pomagal? Zanima me tudi, kje bi najceneje dobil rabljene rezervne dele, ker bo škoda verjetno kar velika?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Kar se škode tiče, JTDji so narejeni tako, da če utrga jermen in se ventili srečajo z bati ti ventilov ne bo pokrivilo ker bo prej polomilo dročnike. Tako da rabiš samo nov set dročnikov in malce več dela kot za veliki servis.

S povračilom škode se pa bojim da boš imel več problemov...
Uporabniški avatar
ivan
Alfist
Alfist
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana -Vič

Ponavadi v kupoprodajni pogodbi piše da se je vozilo kupilo po načelu videno-kupljeno, torej kot nekak disclaimer za take primere. To je le moje mnenje ampak mislim da nimaš šans. Tudi prejšnji lastnik je lahko mislil da je servis bil narejen kot se spodobi in ga je pač mehanik zajebal ker je šparal na ležajih...
Pomoje bo kakšen bolj pravno usmerjen lahko bolje svetoval.
Veliko sreče!

Evo iz moje pogodbe: "Vozilo/predmet je kupljen po sistemu: videno-kupljeno. Komisionar in prodajalec za skrite napake ne odgovarjata. Kupec je vozilo/predmet pregledal, preizkusil in se z njegovim stanjem strinja."
The story goes that Henry Ford used to doff his hat when he saw an Alfa Romeo pass, and that on the day he managed to beat the Alfas, Enzo Ferrari cried like a baby.
tlorxx
Alfa Junior
Alfa Junior

Kaj pa garancija na rezervne dele? Verjetno je zaribal kakšen napenjalec, jermena sta tudi slaba, tako da...

@tribesman: praviš, da ventilov ne more skriviti... ali glavo lahko uniči? Se na batih kaj pozna?
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Baje da ne, da moraš samo odmikače menjat,mislim pa da je okoli 20 eur komad in naj bi bili bati nedotaknjeni.

Garancijo na dele je pa težko uveljavljat oz. del bodo verjetno že zamenjali, ampak posledično škodo ki jo naredi slab material je pa bolj težko...

Važno je sedaj kdo je servisiral - a je pooblaščenec ali ni - verjetno ni, in ali je vsaj registriran mehanik ali je "domači". Pomoje bo veliko že če se bo zmenil za brezplačno delo...

Ker mehanik lahko komot reče "ja tako mi je lastnik naročil naj zamenjam in da ni treba vsega menjati...", prejšni lastnik pa lahko zdajšnega ignorira ker je praktično nedotakljiv...

Če boš popravljal priporočam kakšnega ugodnega pooblaščenca - 2 leti garancije na delo in dele...
Uporabniški avatar
seby7
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Murska Sobota

Garancija na dele se daje le na pooblaščenih servisih. Če je prejšnji servis bil narejen tam, potem lahko probaš, ampak je vprašanje dokazovanja. Težko oz. skoraj nemogoče boš dokazal krivdo prejšnjega serviserja.
POTENZA ITALIANA
alfafil
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: maribor
Kontakt:

-če ni večje škode,te nov veliki servis pride manj kot 600 evrov na uradnem servisu,kar je bistveno manj kot recimo VW (1000 evrov) ali mazda (1500 evrov)
-vem ni ti lahko,ampak to bo najboljša rešitev,z tožbo bo teško :doubt:
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

tlorxx napisal/-a:Kaj pa garancija na rezervne dele? Verjetno je zaribal kakšen napenjalec, jermena sta tudi slaba, tako da...

@tribesman: praviš, da ventilov ne more skriviti... ali glavo lahko uniči? Se na batih kaj pozna?
Se zgodi da zvije tudi ventile. "Poznam M-Jetko" kjer je povilo precej ventilov. Kot kaze ni odlomilo odmikacev :?

LP
ziga22
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 2006 Alfa 159

Tole je klasičen primer skrite stvarne napake. Uveljavljaš jo lahko 6 mesecev po nakupu (za rabljene naprave), tudi proti fizični osebi.

Poglej si malo v zakonu glede tega (zakon o varstvu potrošnika).

Je pa tako, da če popravilo ne bo drago, je lažje samo plačati in pozabiti na to. Če je pa dražje, pa vsekakor zahtevaj to od prejšnjega lastnika. Pa seveda izjavo od pooblaščenega servisa, kaj je bilo narobe.

Videno-kupljeno velja samo za očitne/vidne stvarne napake, za skrite pa ne, pa tudi če je v pogodi člen, ki to izključuje. Zakon je pač nad vsako pogodbo.
tlorxx
Alfa Junior
Alfa Junior

Torej, uradna diagnoza... Na mikrojermenu nista bila zamenjana dva ležaja, ki naj bi se na glavnem servisu menjala, zaradi tega je eden zaribal in pol jermena je kar odtrgalo, odtrgan del pa potegnilo med zobati jermen in posledično odtrgalo jermenico na odmični gredi. Polomilo je vse odmikače, pet ventilov pa je ravno toliko zvilo, da puščajo. Treba bo zamenjati vse ventile in odmikače, jermenico, senzor faze, dve tesnili, ker je bilo treba glavo sneti, oba jermena in vse napenjalce ter pokrov zobatega jermena.... približna ocena okoli 1000 eur. :? Škodo bom najverjetneje moral kriti sam, ker je glavni servis delal mehanik na črno, v trgovini pa zahtevajo potrdilo o strokovni vgradnji. Če kdaj slučajno zvem, kdo je bil mehanik, ne vem če jo bo odnesel z vsemi celimi kostmi.... :evil:

Bojo pa sedaj najverjetneje naprodaj platišča GT 17 col, ki so na avtu, da bom lahko plačal popravilo...
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Zakon je eno, praksa in dokazovanje pa drugo...

Veš kolkim ljudem se je kupljen rabljen avto v roku 6 mesecov pokvaril, ali pa so dobili podtaknjeno pokvarjenega...pa so se sam pod nosom obrisali lahko...
ziga22
Alfa Freak
Alfa Freak

Uh, servis delan na črno, še lažje za uveljavljanje stvarne napake proti prodajalcu :D
brundo
Alfa Junior
Alfa Junior

Prilagam ti link urada za varstvo potrošnikov. Preberi počasi in temeljito

http://www.uvp.gov.si/si/praktikum/odgo ... ne_napake/

V glavnem za je zadeva taka:
napiši dopis v katerem prejšnjemu lastniku obrazložiš zadevo kaj se je zgodilo in kaj od njega zahtevaš. Priloži kako dokumentacijo od servisa kjer imaš avto. Naj ti napišejo kaj je bilo zamenjano na velikem servisu (katerega je naredil prešnji lastnik) in kaj ni bilo (in bi moralo biti menjano) in zaradi katerega dela na avtu se je vse skupaj zgodilo. Na podlagi tega potem bremeniš prejšnjega lastnika. SKLICUJ se na STVARNO napako. Obvestiti ga moraš v roku 2 mesecev od odkritja napake. Omogočiti moraš prejšnjemu lastniku, da zadevo preveri sam ali pooblasti cenilca, zato mu daj neki rok. Na dopis pa ti mora odgovoriti v 8 dneh. Pošlji dopis z povratnico.

Za rabljeno stvar pa je po zakonu:
če je predmet pogodbe med prodajalcem in potrošnikom rabljena stvar, ne odgovarja prodajalec za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mine leto dni, odkar je bila stvar izročena.

Toliko na hitro. Pokliči tudi urad za varstvo potrošnikov in ti bodo svetovali.
damhel
Alfa Member
Alfa Member

razumem razburjenega kupca ki se mu zgodi kaj takega, treba pa je razumet pa tudi tiste ki prodajajo, da vsi ne prodajo vozilo vedoč da ima to kako napako. Po zakonu sodeč za vsako kanto ki jo nekdo proda naj bi garantiral cca 6 mesecev da bo vse ok??? Ma lepo vas prosim
Sicer, ko jaz prodam avto napišem na komisijsko 1 (ena) ura garancije. To je minimum ki je predpisan (preverjeno pri tržnemu inšpektorju) in po pretečeni tisti uri se lahko kupec samo slika če se kaj zgodi
ziga22
Alfa Freak
Alfa Freak

damhel napisal/-a:razumem razburjenega kupca ki se mu zgodi kaj takega, treba pa je razumet pa tudi tiste ki prodajajo, da vsi ne prodajo vozilo vedoč da ima to kako napako. Po zakonu sodeč za vsako kanto ki jo nekdo proda naj bi garantiral cca 6 mesecev da bo vse ok??? Ma lepo vas prosim
Sicer, ko jaz prodam avto napišem na komisijsko 1 (ena) ura garancije. To je minimum ki je predpisan (preverjeno pri tržnemu inšpektorju) in po pretečeni tisti uri se lahko kupec samo slika če se kaj zgodi
Garancija pa skrita stvarna napaka sta različni zadevi. Torej če pa nekomu crkne avto eno uro in eno minuto po nakupu je pa vse OK?
Če prodajalec ve za skrito stvarno napako pri zakonu nima veze. Zakon ščiti kupca, ne prodajalca.
Odgovori
  • Informacija