Balkane moj 2009

kar vam pade na pamet
Uporabniški avatar
Bearex
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Štore

Alfica kot vsi drugi avti rabi vožnjo in ne stanje na parkplacu. Moja je na cesti 4000 km/mesečno in zaenkrat dela b.p.
Do zdaj sem moral menjati komplet prednje roke - kmalu moram ponoviti vajo, zadnja povezovalna drogova, stabilizator, cevi servovolana (standardna napaka), sklopko (jebi ga, prva lastnica je bila ženska - če je blo to krivo), rele ventilatorja ter manšeto polosovine. To je mislim da poleg rednih servisov vse.
Čakajo pa me še prednji diski (prvič), zadnji diski (prvič) in zadnji lonec (prvič). Nazadnje je bil tudi en slab stik nekje pri klimi, ki zato ni delala.
To pa je mislim da vse.
Kaj me moti na moji Alfi?
Pravzaprav nič drugega kot zavistni pogledi lastnikov drugih znamk, ki jim je Alfa všeč, a si je ne upajo imeti.
Uporabniški avatar
Bearex
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Drugače pa hvala za pohvale, upam da vam je res všeč.
Bi pa še enkrat povedal da di želim en poseben oddelek za potopise, ki mislim da bi na forum zelo pasal in sem na to potezo že vsaj 3x pozval, a konkretnega odziva ni bilo. Razni potopisi se pišejo v ''kar nekaj'' ali v ''Galerijo'', kamor pa nikakor ne sodijo, zato prosim IO, da to obravnavate na kaki od sej in da se naredi kaj na tem področju.
Pravzaprav nič drugega kot zavistni pogledi lastnikov drugih znamk, ki jim je Alfa všeč, a si je ne upajo imeti.
Uporabniški avatar
zdravc
Alfa Freak
Alfa Freak

zanimive slikce, pa vsaka cast da si imel pogum takole it dol. mam kolega iz nisa in skoz poslusam kako zna biti nevarno.
lepo zgleda, pa res lepa reportaza =D>
"Poltoga prema rocks!!11" Vlad Redneckski 2012
MURY
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Ljubljana

Res lepa reportaža.
Uporabniški avatar
Bearex
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

zdravc napisal/-a:zanimive slikce, pa vsaka cast da si imel pogum takole it dol. mam kolega iz nisa in skoz poslusam kako zna biti nevarno.
lepo zgleda, pa res lepa reportaza =D>
No tole pa je res pretirano, kje naj bi bilo nevarno? Če misliš Srbijo, se ne boj, ker nevarnosti definitivno ni. Bugarska pa samo slovi po tem, v resnici paizgleda kot vsako drugo glavno mesto, le vozniki so fuknjeni do amena. Prometni predpisi so jim neznanka, prehiteva se po levi in po desni, cez dvojno polno črto, v kolono, z šleperjem ali kamp prikolico. Tako da tam je treba dati vozniško kulturo v ta prvo kanto in se vživet v njihov sistem.
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ah saj jaz to zmeraj poslusam da je nevarno...in vedno od ljudi ki se nikjer niso bili. Enako so nam govorili za Litvo in Latvijo. Da je nevarno, da te okradejo na parkiriscih....da te ponoci s spreji uspavajo in pol okradejo. Bla bla. Vse to se ti lahko zgodi v Ljubljani, Rimu, Tokiju ali pa v NYu.

Je pa res, da previdnost ni odvec in prav tako ne smes biti naiven in pustiti denarnico ali pa fotoaparat na sedezu v avtu.

Aja pa to z "Potopisno temo" se tudi meni zdi dobra ideja. Sam dajem potopise pod galerijo, ker je ogromno slik...ceprav se mi zdi da so ene moje tudi pod kar nekaj.

LP
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kraj: Slovenska Bistrica
Kontakt:

Nevarno je verjetno samo v Somaliji in na kakšnem vojnem središče, drugje pa je treba le ščepec zdravega razuma.

Sam sem bil doslej le trikrat tarča žeparjev in roparjev, se mi pa nikoli ni na koncu ni zgodilo.

Enkrat so nama s punco želeli ukrasti prtljago na želežniški postaji v Bombayu, pa so žal naleteli na preveč izkušena popotnika, da bi jim uspelo. Dejansko so naju kao eni otroci pri igri pomotoma polili z vodo, in to ob treh zjutraj v glavni hali med kakimi 1000čimi ljudmi, in seveda sva takoj pogruntala, da se nama njune mame opravičujejo in naju želijo brisat z razlogom, da bo vmes nekdo izmaknil najine nahrbtnike.

Drugič so mi v množici na tržnici na Salu (Kap Verdi) pretipali žepe, ampak na potovanju sem v žepih nazadnje imel denar kakega 98tega, ko sem še kot mulo potoval po Čilu in še nisem imel izkušenj. Tako, da seveda niso dobili nič.

Tretji primer pa sva s punco doživela v Jaisalmeru(Puščava Tar ob Pakistanski meji), ko so naju lastniki hotela izsiljevali, da morava pri njih rezervirat safari, pa čeprav niso imeli licence, da bi lahko šli v obmejno področje, ki je dejansko najlepše. Na koncu sva spakirala v 5tih minutah in jih poslala v tri krasne.

Nevarni ni nikjer in je povsod. Treba je pač biti previden. Gibati se po potem kjer je običajno precej ljudi, a se hkrati izogibati gneči na tržnicah in javnih prevozih (raji za žeparje). Denar je treba imeti vsaj na treh mestih in v vsaj dveh oblikah, raje pa treh.

Sam nosim denar v money beltu pod oblačili, v pasu s skrivnim predalom, v hlačah si preparam del, ker so dvojno šivane in noter potisnem 100 evrov za zadnjo silo in v mali denarnici za sprotno zapravljanje. Denar pa imam vedno v gotovini, potovalnih čekih in debetni kartici.

Pravilo, ki ga tudi večinoma upoštevam (vsaj v neturističnih delih sveta) vedno sem v sobi pred temo in iz nje, ko je že svetlo. Predvsem recimo v Rusiji na daljnem vzhodu se je to izkazalo za dobro taktiko, saj kak Vladivostok ponoči še zdaleč ni prijetna izkušnja.

Glede teme potopisi pa mislim, da je galerija povsem primerno mesto. Še en podforum delat bi na tako razvejanem forumu verjetno bilo že preveč.
Nekdanji alfist....kaj pa človek drugega preostane.
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor-Tezno

jaz sem bil z mojo 159 v Srbiji, ko je bila stara natanko 3 dni, in je manj rizično 7 dni po Srbiji kot 30 minut po Trstu ali pa z LJ tablicami parkirat v MB (ali obratno) med fuzbalom zeleni:vijoličasti ali kaj so že.
Uroš
rajko
Alfa Freak
Alfa Freak

ooo Serbija... skoraj vsako leto grem v serbijo na exit(Novi Sad). Lani Beograd "službeno"... lahko samo rečem uau kere bejbe ;). Pred dvema letoma sem si celo privoščil, popotovanje čez celo Bosno do Hrvaške. Moje osebeno mnenje je, da so to najlepši kraji, ljudje zelo prijazni in definitivno se bom tja še vrnil. Za enkrat slabih izkušenj še nisem imel. Me pa mika en road trip čez cel balkan do Grčije.
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

@Teo
Ja to z dnarom je pa tudi mene izucilo. No niso me se okradli, so pa kolega na pocivaliscu v Padovi. Vzeli njegovo in od njegove punce denarnico...oba pa sta stala 2m od avta :? No od takrat mam vedno denar na vec prostorih. V denarnici ravno toliko denarja za sproti, nekaj v avtu, nahrbtniku...tako tudi ce ti vzamejo denarnico, mas nekje nekaj denarja za prvo silo. Ker se spomnim da ko so kolega okradli, ni imel denarja se za avtocesto placat #-o Se pa vedno vec poslozujem kartic za placevanje. Tako ne vlacim cele place gotovine s sabo. Sam zaenkrat me se ni zaneslo izven EU...se bomo pa pogovoril o tem v Derbi baru v soboto :wink:

Lp
Uporabniški avatar
zdravc
Alfa Freak
Alfa Freak

zdravc napisal/-a:pa vsaka cast da si imel pogum takole it dol. mam kolega iz nisa in skoz poslusam kako zna biti nevarno.
lahko se enkrat preberete kaj sem napisal.
ne morem verjeti kako si lahko tako po svoje nekdo interpretira post.

kolega je iz srbije iz nisa.

napisal sem pa tocno to kar pise, nic vec in nic manj. tako da si prosim ne razlagajte po svoje.

kot da bi se pogovarjal v drugo dimenzijo...
"Poltoga prema rocks!!11" Vlad Redneckski 2012
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Jaz sem denimo v Litvi imel precej neprijetno izkušnjo. Takrat sicer še nisem bil niti polnoleten (štel sem 17 ali 16 let). Bil sem pa tam v okviru MEP-a oz. mladinskega evropskega parlamenta, kjer je vsaka država poslala svoje delegate in smo tam pisali resolucije, jih na koncu v državnem parlamentu sprejeli ali zavrnili nato pa poslali v Bruselj, kjer so si pa verjetno z njimi zbrisali riti. Ta stvar mislim, da poteka 1x letno oz. 2x, ne spomnim se več točno, in ker je naša prof. bila glavna za te zadeve v Sloveniji, smo dijaki z naše gimnazije imeli prednost, saj je ona izbirala delegate.

Kakorkoli že, ko smo prišli tja, smo eni bili napoteni k družinam, ki so se javile, da nam nudijo prenočišča itd.. eni pa v hotel. Jaz in en Šved sva dobila seveda eno familijo oz. mamo s svojo hčerko. Po prvi noči in prvem delovnem dnevu, naju je ta punca s svojo prijateljico malo sprehodila po mestu. Na najino nesrečo smo se napotili skozi nekoliko sumlivejši predel, da bi kao skočili na pivo in je verjetnost kakšnega preverjanja policije manjša.

Na poti potem naletimo na njihovega "prijatelja", ki je imel vsaj 40 let, manjkalo mu je pol zob, in seveda je imel pobrito glavo ter smrdel po alkoholu. No, te dve punci se z njim pogovarjati, nakar on začne težit Švedu nekaj v svojem jeziku, potem punci rečeta, da naj odgovori da nima denarja, da bi mu kupil pivo, nato ga pusti na miru in začne težit meni. Enako rečem, da nimam denarja a me takoj pograbi za roko (mogoče ga je motilo, da sem nosil enako usnjeno jakno kot on, kaj pa vem) in se nekaj žačne pizdit.
Malo naprej v enem lokalu, čez ograjo pa to celotno stvar opazuje še vsaj 20 če ne več skin headov. Drugega kot brce v rit in en udarec z dlanjo po glavi na srečo nisem dobil, ampak takrat če bi blo potrebno bi verjetno tekel svetovni rekord na nevem kolko kilometrov.

Midva s Švedom skoraj v šoku se čudno gledava kaj za vraga je zdaj bilo to, nakar ena od punc reče, ah saj to ni nič, to je pač en model, ki ga vsi poznajo, bil je osem let v zaporu, ker so s kolegi do smrti pretepli enega klošarja, ker jim je, ko so v parku spali, ukradel pivo.

Po tem sva bila s Švedom vsaj še 2x bolj šokirana predvsem pa presenečena nad tonom s katerim je ta punca opisalo tega človeka, kot da to ni čisto nič in je nekaj vsakdanjega (za njo izgleda da je). Kasneje reče najina gostiteljica, da je ona sicer patriotka, ampak ni nek ekstrem...

Brez pomisleka s Švedom to takoj omeniva odgovornim osebam. Po krajšem pogovru se z avtom odpravimo do puncinega doma, mislim, da je bila ura že 11 zvečer. Ko pripemo greva s Švedom not, spakirava vse kar imava. Ena od vodij oz. organizatorjev iz Litve punci in njeni mami opiše situacijo, mislim, da ji da par lekcij oz. "navodil" za življenje in odidemo v hotel. Moram reči, da je bila mama od te punce nadvse prijazna oseba, in sem se kar peprijetno počutil ko sem od tam odhajal, a po drugi strani bil tudi zelo vesel.

Na koncu sva vseh 10 oz. 9 dni preživela v hotelu, kjer je bilo odlično, imeli smo se fajn vse do zadnjega dneva. Na srečo je torej vse izpadlo v redu.

edit: Zdaj ko berem kaj sem napisal se mi zdi, da sem to zgodbo že enkrat napisal na forumu, se opravičujem če je temu tako.
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
Uporabniški avatar
Bearex
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

No tak strah kot ti v Litvi lahko dobi vsak, ki se bo recimo na letošnjem Alfa rallyu ustavil kje pod Bohorjem (relacija Sevnica - Planina nad Sevnico) in v kaki gostilni polni lokalcev zavpil:
''AUFBIKS KURBE, FUK SE JE PODRAŽAL''.
Tudi če si Matic Osovnikar ne boš pobegnil :lol: :lol:

Skratka če hodiš v nevarne predele in kakor koli provociraš lokalce (z pojavo ali besedami), potem se ti nikakor ne piše dobro, drugače pa ne bo hudga.
Uporabniški avatar
Enthusiast
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Radmirje

lahko pa celo naletiš(-mo) na kakšne podivjane mulce z motornimi žagami ali sekirami, je baje popularno zdaj to na kozjanskem :mrgreen:

Tut jst sm 2 leti nazaj potoval z avtom v Novi Sad ( Exit ane Rajko 8) )
in lahko sam rečem da bla zanimiva izkušnja. Ceste takšne in onakšne, bogastvo in revščin, tovrnjak še vozen po cesti v stilu "Ko to tamo pjeva" , pa Srbkinje, aaaaaaaa :eek: Bo treba še kdaj it. :D
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Za Srbijo moram reči, da imam same dobre izkušnje. Sem bil enkrat tam za 4 dni, to je bilo začasa koncerta Rolling Stonsov, na katerega sem tudi šel, še pred tem sem si pa ogledal na Exitu Robert Planta.

Situacija na železniški postaji v Novem Sadu je bila čez noč, torej nekje od dvanajstih pa do petih zjutraj precej neprijetna. Okrog 10 let stari cigani so prosjačili za denar in kadili čike, nek narkoman pa je snifal črtice kar pred nami. Ker sem bil že zelo utrujen na vlaku za Beograd, sem med vožnjo spal, oropal me pa ni nihče, čeprav tudi pri sebi nisem imel skoraj nič.

Ampak drugače recimo v Mlandenovacu, kjer sem obiskal kolegico in smo šli v lokal, so bili Srbi nadvse prijazni. Bil je edini lokal tam kjer ne vrtijo njihove narodne glasbe, tako da imajo več ali manj stalne goste. In kakor je en izvedel, da sem Slovenec je cel lokal v roku ene ure vedel da sem Slovenec :P Skratka vsi so bili prijazni ter me takoj vprašali če znam Srbsko. Ni bilo nobenega občutka, da jih moti, če sem tam, nobenih grdih pogledov, itd... V bistvu so bili veseli.

Čez kakšen mesec sem potem šel še v Črno Goro, kjer je prav tako bilo vse kot treba, sploh naravna bogastva :).
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
Odgovori
  • Informacija