Temnenje stekel!!

Izgled Alfic, povečanje moči
Odgovori
Uporabniški avatar
alro
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Nova Gorica/Gorenje pri Divači

(1) Na homologiranih oziroma posamično odobrenih vozilih se lahko stekla naknadno zatemnijo do te mere, da je svetlobna prepustnost stekla skupaj z nalepljeno folijo najmanj:
– 75% za vetrobransko steklo in
– 70% za prednja bočna stekla (pri vozniku in sovozniku – pred B stebričkom).
(2) Določba prejšnjega odstavka ne velja za ozek pas na zgornjem robu vetrobranskega stekla, ki je namenjen zaščiti pred soncem.
Sedaj je vse odvisno koliko imaš ti že tonirana stekla, oziroma kolikšna je svetlobna propustnost. Recimo če imaš tonirana toliko da spusti skozi 80% svetlobe, ne vem koliko ima smisla zatemnjevat za dodatnih 10% ker razlike skoraj ne bo.

Bočna stekla za B stebričkom in zadnje steklo pa lahko zatemniš praktično kolikor hočeš če prav razumem zakon. Namreč pred popravkom zakona je bilo določeno da če steklo na zadnji steni vozila prepusti manj kot 30% svetlobe, mora biti vozilo opremljeno z obema vzrvratnima ogledaloma + piskačem za vzvratno vožnjo. S popravkom so to o piskaču izpustili hvala bogu :roll: . Je pa zanimivo, da lani septembra o tem popravku ni vedel noben ki dela homologacije nič (LJ, PO, GO) in so vsi še vedno zahtevali piskač čeprav je popravek v uradnem listu že od julija 2008. Ko sem na homologacije v GO nesel izpis iz uradnega lista so samo :oops: .

Sami si pa lahko preberete tukaj:

* P R A V I L N I K
o zatemnjevanju stekel na vozilih

* P R A V I L N I K
o spremembi Pravilnika o zatemnjevanju stekel na vozilih
Slika
juri.erdeljc
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana

alro napisal/-a:
(1) Na homologiranih oziroma posamično odobrenih vozilih se lahko stekla naknadno zatemnijo do te mere, da je svetlobna prepustnost stekla skupaj z nalepljeno folijo najmanj:
– 75% za vetrobransko steklo in
– 70% za prednja bočna stekla (pri vozniku in sovozniku – pred B stebričkom).
(2) Določba prejšnjega odstavka ne velja za ozek pas na zgornjem robu vetrobranskega stekla, ki je namenjen zaščiti pred soncem.
Sedaj je vse odvisno koliko imaš ti že tonirana stekla, oziroma kolikšna je svetlobna propustnost. Recimo če imaš tonirana toliko da spusti skozi 80% svetlobe, ne vem koliko ima smisla zatemnjevat za dodatnih 10% ker razlike skoraj ne bo.

Bočna stekla za B stebričkom in zadnje steklo pa lahko zatemniš praktično kolikor hočeš če prav razumem zakon. Namreč pred popravkom zakona je bilo določeno da če steklo na zadnji steni vozila prepusti manj kot 30% svetlobe, mora biti vozilo opremljeno z obema vzrvratnima ogledaloma + piskačem za vzvratno vožnjo. S popravkom so to o piskaču izpustili hvala bogu :roll: . Je pa zanimivo, da lani septembra o tem popravku ni vedel noben ki dela homologacije nič (LJ, PO, GO) in so vsi še vedno zahtevali piskač čeprav je popravek v uradnem listu že od julija 2008. Ko sem na homologacije v GO nesel izpis iz uradnega lista so samo :oops: .

Sami si pa lahko preberete tukaj:

* P R A V I L N I K
o zatemnjevanju stekel na vozilih

* P R A V I L N I K
o spremembi Pravilnika o zatemnjevanju stekel na vozilih

o hudo, to pomen da piskača ne rabm več. ja jst tut to tko razumem da za b stebričkom lahk temniš kokr ti paše. torej jst sm biu pr dr. glassu dans in sm kr zadovoln, sm pa zatemniu zadno 82% stranski dve pa tm okol 70 mal čez. slike pridejo kmal. ja jst upam da pridem čez homologacijo. upam da bo ql. :)
Uporabniški avatar
Don Picco
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo MiTo QV
Kraj: Ljubljana-Crnuce
Kontakt:

A kdo ve kje bi se dalo narediti meritev propustnosti stekel... od teh kateri temnijo al bo treba na LPP???
We brake 4 Nobody
!!!AR - 156 2.5 v6!!!
!!!AR-MiTo QV!!!

“A turbo: exhaust gasses go into the turbocharger and spin it, witchcraft happens and you go faster.”
— Jeremy Clarkson
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

To tudi mene zanima, ker imam tovarniško tonirana, ampak nevem kolko %.
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
Uporabniški avatar
seby7
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Murska Sobota

lizard napisal/-a:To tudi mene zanima, ker imam tovarniško tonirana, ampak nevem kolko %.
Poiskusi vprašati pri MeCo design v MS
lp
POTENZA ITALIANA
svabo
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 SW, 1.9 MJTD,2004
Mondeo V karavan, titanium,powershift 2016
Kraj: metropola

Kva a se lahko temni tudi stekla pred stebričkom B :?:
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

svabo napisal/-a:Kva a se lahko temni tudi stekla pred stebričkom B :?:
Kva če'b si ti mau temo prabrau? :)
svabo
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

lizard napisal/-a:
svabo napisal/-a:Kva a se lahko temni tudi stekla pred stebričkom B :?:
Kva če'b si ti mau temo prabrau? :)
Brez skrbi da sm jo prebral,in zato sm se tud javu,lizard :roll:
Ampak k sm pa klicu da se naročim pa dečko nč ne ve o tem da bi se zakon spremenil,in o tem da je dovoljeno temniti stekla pred stebričkom B.
Al samo on nima pojma in ne spremlja zadeve s katero se ukvarja.
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če bi temo prebral bi videl, da ni bilo nobene potrditve, da se je zakon spremenil, ampak samo neke govorice. In če bi temo res prebral bi vedel, da temnenje pred B stebričkom ni bilo nikoli prepovedano. Če bi si pa prebral zakon, torej tista linka, ki ju je prilepil arlo pa bi vedel še mnogo več. Tako, da...
svabo
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

In zdj k sm celo temo prebral,mi je jasn tok k prej.Če sm prejšni avto lahko temnil stekla pred stebričkom B,tega sedaj ne morem ker,po "novem zakonu" lahko temniš toliko kot je pri nekaterih avtih že serijsko,skoraj nič,in folije s tako malo prepustnosti ni oz.nima smisla limat gor.

:roll:

In če se zakon po tvoje lizard ni spreminjal,fantje nebi smel imet problemov na tehičnih pregledih,da se stekla pred stebričkom B ne smejo temniti.
Tko jst razumm zadevo :oops:
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Zakon se je spremenil 2008, nato je pa prišel ven le še popravek glede piskača, ki zdaj več ni obvezen. Glede temnitve pred B stebričkom si si pa odgovoril sam :)

Glede tistih govoric pa sem mislil na to, da so nekatari govorili, da bo po 1. maju pred B stebričkom spet dovoljena prepustnost manjša od 70%, a s tega kot kaže ni bilo nič.
Uporabniški avatar
Leonela
Alfa Member
Alfa Member

Da malo obudim temo, ker me nekaj zanima. Torej če jaz dam temniti samo zadnje, naredim homoligacijo pa je vse lepo in prav. Se da še kje potem za kakšen euro zatemniti še voznikovo in sovoznikovo, pa bo pač brez homoligacije.
Uporabniški avatar
Jonas
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Leonela napisal/-a:Da malo obudim temo, ker me nekaj zanima. Torej če jaz dam temniti samo zadnje, naredim homoligacijo pa je vse lepo in prav. Se da še kje potem za kakšen euro zatemniti še voznikovo in sovoznikovo, pa bo pač brez homoligacije.
Itak da lahko, samo potem je sploh berezveze delat homologacijo. Placala bos vpis v homolog. kartoncek, hkrati pa vseeno kasirala kazen, ce te ustavijo smrkci, zaradi nepravilno temnjenih sprednjih....

LP
Uporabniški avatar
Leonela
Alfa Member
Alfa Member

Ja sam mi pol verjetn nebo treba vseh stekel dol shraspast, verjetno samo sprednje dve?

Pa mogoče gdo pozna koga, ki bi mi to hotel narediti?
5in3
Alfa Freak
Alfa Freak

če so smrkci pametni ti bodo pa še vedno dali kazen, tle se ne gre za samo dol spraskat... :D
Odgovori
  • Informacija