@Jessyka. Nekatere tvoje trditve moram demantirati, ker preprosto ne držijo

. Sedaj je čisto odvisno, kako je motor čipam. Ker ima kr nekaj mojih kolegov čipane avtomobile ti lahko povem, da se motorji brez problema čipajo v kolikor ni bedak za volanom in da motor po čipanju deluje bolje (malo bolj je treba paziti na turbino). Sedaj pa je čisto odvisno kako je motor čipiran. V kolikor se vgrajujejo box-škatlice potem to res ni pravo čipanje ampak samo guljufanje računalnika

, ki naredi samo to, da gre v motor več nafte, ki posledično tudi ne izgori tak kot treba in za temi avti se ponavadi kr konkretno kadi. V kolikor pa se posega v sam software računalnika pa je zadeva takšna, da se motor optimira, ker je pač tovarniško nastavljen na neke parametre (okologija, različni razredi zavarovanja v posameznih državah, prodaja drugih palet motorjev, .. ) in ta varianta je tudi ta, ki je prava

. Lahko ti povem, da imam tudi čipiran motor, ki se vrti na trikrat večjih obratih kot današnji dizli in ni nobenih problemov, pa čeprav se ga vrti non stop proti rdečemu polju in do sedaj še ni pokazal nobenih slabosti zaradi tega. Skratka lahko rečem, da se z pravim in ne "fake" čipiranjem življenska doba motorja praktično ne zmanjša, ker prej pleh vzame hudič kot pa motor + tega tudi drugi tunerji čipirajo avtomobile uradno in jih ljudje prav z veseljem kupujejo.
Sedaj pa še glede Alfe:
Normalno, da je tek 2.4 motorja bolj miren kot pa tek 1.9 motorja

. Že sama narava motorja je taka. Prvi ima 5 valjev (to je 1.9 motor + 1 valj zraven, torej je praktično 2.4 motor izpeljanka iz 1.9), drugi pa 4 valje, več valjev pa pomeni bolj miren tek motorja. Tukaj je malo igračkanja z masnimi vztrajniki itd... Skratka, če bi ta Alfa imela npr. 6 valjev, bi tekla še bolj mirno, skratka več je bolje

, ekonomika poslovanja nas pa pri tem ovira, da nimamo takih motorjev, drgače bi vsi vozili npr. 8 valjne motorje

.
In še nekaj tehničnih podatkov po čipiranju Alfe 1.9 napram 2.4
1.9 po čipiranju: Moč: 180KM, navor:390Nm, standard 2.4: Moč: 200KM, navor:400Nm. Skratka kakor vidiš bistvene razlike ni, sploh ker je za butanje ob zic potreben navor, konjiči so vidni šele v zgornji četrtini obratov, kamor z dizlom jaz ne bom posegal ravno pogosto. BTW. koliko obratov motor doseže pri hitrosti okoli 130km/h

?
No upam, da nisi jezna, ker sem te malo demantiral