Veliki servis - AR 159/ Brera/ Spider ...(vsi motorji)

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

Denis 159 napisal/-a:kaj pa če narediš prvi veliki servis pri cirka 140 tisoč prevoženih?..Kakšna so tveganja tuki sploh?
Daj nam najprej povej znesek iz predračuna poblaščenca, da najprej vidimo koliko je sploh razlike med 1.9 mJetom v 156.

Če odmislimo vse, ki so sposobni doma avto servisirati in verjamem, da tudi bolje kot večina servisov, bi ti vseeno za menjavo jermen priporočal pooblaščeni servis.

Seveda se da jermen zamenjati tudi brez specializiranega orodja vendar je možnost, da pri sestavljanju pride do kakšne napakice toliko večja. Verjetno sploh ni treba govoriti koliko pri tem pomenijo izkušnje in znanje mehanika? Obstaja več načinov kako nekaj narediti na avtu tisti, ki ga predpisuje tovarna in ga posledično uči vse serviserje, ki hodijo na šolanja(pooblaščenci) ter tistega, katerega vsak generičen serviser pogrunta zase. Pri slednjem je seveda veliko več zlomljenih plastik, viška delov in podobnih neugodnih reči.

Kar pa je iz mojih izkušenj najpomembneje, je uradna garancija. Vsak popoldanec se bo z njo sicer pohvalil, ampak ko mu pa pripelješ rezultat njegove napake/nesposobnosti pa kaj hitro najdejo drugega krivca in seveda nasprotujejo popravilu na njihove stroške. Če so mogoče delo celo opravili brez začuna se lahko stranka za odškodnino obriše pod nosom.

Pri t.i. "ponaredkih" je seveda res, da večina teh delov ne dela tovarna sama ampak eden od tistih proizvajalcev, ki potem te kose prodaja tudi v lastni embalazi. Vendar kateri? Dejansko se da kupit recimo termostat za en motor od treh različnih proizvajalcev pa so mogoče vsi popolnoma dobri, mogoče pa le eden. Tudi med temi proizvajalci veljajo kakovostni razredi in v večini se mehaniki, ki lovijo le nizko ceno ne zmenijo zanje.

Jasno lahko olje in filtre zamenja praktično vsak ki ve kako deluje ključ ampak za bolj kompleksna dela, pri katerih je dovolj ena zelo majhna napaka za katastrofo raje plačam nekomu, ki mi na papirju garantira, da so deli in delo takšni kot morajo biti.

Če torej nekdo pravi da je 200EUR veliko denarja, ja se strinjam, da je, ampak zamenjava ventilov ali celo glave, je še en veliko večji kup denarja.
Emperor of The Dark Realm
matej00
Alfa Member
Alfa Member

Lepo ste se tole razpisali:)

V glavnem dobil predračun, delal bi na uradnem servisu, dobim garancijo, pa vse, najcenejš izvedba bi prišla 470 eur. če kupim material sam( Napenjalci inna, pumpa graf) bi bila cena materiala 190 eur, plus delo ki bi mi ga naredil znanec, ki obvlada zadeve in je zelo natančen, bi prišlo ene 250 eur ! kJ pravite na to?katera izvedba vam je lboljša, men osebno se negre za štampiljke, važno mi je vzdrževanje kot tako in ne sam papiri tko kot nekateri delajo, pol pa kupec misli kako fajn avto je kupu!
Uporabniški avatar
_BiStRi_
Administrator
Administrator

In na podlagi česa bo kupec tebi verjel, da je bil servizio tak kot se zagre? :P
145 QV,33,145,147,159 TI
Uporabniški avatar
peterAR
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: celje-okolica

jaz imam pa 156 2002 letnik pa imam 213000 prevoženih zadnji servis bil naret na 130000 bi potem že tudi bil čas a????

ja a maš kot član kluba pri Stepančiču v Vojniku tudi kaj popusta??
Uporabniški avatar
_BiStRi_
Administrator
Administrator

Tule je seznam partnerjev in ugodnosti:

http://www.alfa-klub.com/modload.php?&c_mod=partner
145 QV,33,145,147,159 TI
Uporabniški avatar
Gregson007
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: LaFa ...... 404
Kraj: Laibach

a Cosmos je še al je že ,,delete,, :?:
Slika
Denis 159
Alfist
Alfist
Kraj: Sevnica

a samo 500€ je prvi servis?
Alfa sport
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

matej00 napisal/-a:Lep pozdrav
Pa je prišel čas ko bo treba naredit veliki servis 120000, kaj priporočate, direkt na pooblaščen servis( dobil predračun pa mi cena nikakor ni všeč) ali kupit material pa mehanik zamenja vse skupi-velik cenejša varianta!Kaj predstavla tista dvoletna garancija ki jo dobiš na material vgrajen na pooblaščenem servisu? Na sploh kaj menite o vgrajenem materialu- ki je "neoriginal", izdeluje ga pa ponavadi ista firma kot original?

mal se razpište:)

Lp matej
Veš kako je s tole garancijo .... lahko si ubrišeš rit z njo.
En moj avto je bil servisiran pri uradnem. Po glavnem servisu (ki je bil seveda uraden) in preteku garancije na avtu sem začel sam delat stvari (večinoma je bilo samo olje in filtri) nakar se mi utrga pasasti jermen. Pride URADNA avto vleka, mi reče, da bo to njihov strošek (vleka, jermen in delo) če imam račun menjave jermenov ... super rečem .... pokažem račun uradnega servisa, a glej ga zlomka ... ker sem nato servise olja in filtrov delal sam pa to seveda ne velja.
Garancija torej velja, če kpl vse servise delaš pri uradnih !!! Torej presodi kaj se ti splača.
Sedaj bo kakšen od uradnih skočil v luft, da to ni res ... ampak to je moja izkušnja.

Od takrat dalje (kasneje sem še ugotovil, da niso menjali olje menjalnika, računali pa seveda material in delo ... samo zgleda so imeli že dost za tsisti dan) .... material nabavim sam in ga dam zamenjati mojemu uradnemu "lokalnemu" serviserju ... pa pod prste sem mu gledal ... tako v zadnjem letu na treh (+ bratov) avtomobilih (vsi razen enega so bili jermena in vse ostalo starostno zamenjani na 5 let).
Denis 159
Alfist
Alfist

mene pa zanima kje delate dolenci servise na svojih alfah..k bi jo js tut mogu pelat pa nimam še nč izkušen s tem..bi lepo prosu če mi poveste ali svetujete
ReTardo
Alfa Junior
Alfa Junior

Jaz kar v Avto Adria v NM na Cikavi... uradni serviser... če pa hočeš malo prišparat pa Avtomoto Kavšek Robi NM...

Oboje je po mojih izkušnjah OK
Denis 159
Alfist
Alfist

hvala za odgovor
Uporabniški avatar
Niko
Alfist
Alfist
Kontakt:

Jaz sem se pa danes malce pozanimal, koliko me pride glavni servis na moji alfi 159 2,4 JTDm. Proti koncu leta se bo alfin tafograf obrnil na 90000 km in tu je priporočena meja za veliki servis. Pozanimal sem se pri uradnem serviserju, ker sem mnenja, da pa vsak tudi ne more "mešati" po takšnem avtu, sicer pa tudi ne poznam kakšnih dobrih "pod kozolcem" avtomehanikov, kot se nekateri radi izrazijo. No, cena je bila po pričakovanju, predračun tako znaša 975 EUR; naredili so mi temeljit predračun, ki jim je vzel kar nekaj časa, da so pogledali za cenami, tako da mislim, da je cena, ki sem jo napisal, dokaj natančna.
Tisti, ki pa poznate dobre neuradne serviserje, pa lahko zdaj zapišete, kakšna je razlika med uradnim in neuradnim servisom.
Naj dodam še to, da mi je kot kupcu pomembna servisna knjiga s priloženimi računi.
Uporabniški avatar
Jessyka
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Lj

Niko napisal/-a:Jaz sem se pa danes malce pozanimal, koliko me pride glavni servis na moji alfi 159 2,4 JTDm. Proti koncu leta se bo alfin tafograf obrnil na 90000 km in tu je priporočena meja za veliki servis. Pozanimal sem se pri uradnem serviserju, ker sem mnenja, da pa vsak tudi ne more "mešati" po takšnem avtu, sicer pa tudi ne poznam kakšnih dobrih "pod kozolcem" avtomehanikov, kot se nekateri radi izrazijo. No, cena je bila po pričakovanju, predračun tako znaša 975 EUR; naredili so mi temeljit predračun, ki jim je vzel kar nekaj časa, da so pogledali za cenami, tako da mislim, da je cena, ki sem jo napisal, dokaj natančna.
Tisti, ki pa poznate dobre neuradne serviserje, pa lahko zdaj zapišete, kakšna je razlika med uradnim in neuradnim servisom.
Naj dodam še to, da mi je kot kupcu pomembna servisna knjiga s priloženimi računi.
Niko, meni so na Avto Triglavu rekli, da se pri teh alfah z 2.4 JTDM motorju dela glavni servis med 130-150.000km.. Sem ga sama hotela narditi pa so mi ga odsvetovali, da še ni potrebno???
Dont drink and drive, just race and fly...
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Nebos docakala 150.000km. Poglej v servisno knjizico pri koliko km moras delat veliki servis. Pri moji 147 je pri 100.000 pa sem ga delal raje pri 80.000...ni bilo prvic da je komu vtrgal ojermen ravno pred 100.000km.

In dvommim da je pri 2.4 motorjih kaj drugace.
LP
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Litija

Avti iz tujine imajo tudi interval za veliki servis med 120 in 150 tisoč km. Ne vem zakaj bi menjal prej, če je tak tovarniško predpisan interval,...
Odgovori
  • Informacija