Nekako razumem Foggyjevo razmišljanje in se mu kar pridružujem.
Čeprav je tema o volanski letvi, naj admin prestavi vse skupaj tja kamor se mu zdi, da spada. Najprej o 159 – menjana letev pri mislim da 30k prevoženih, 43k je udarilo po DPF, EGR. Menjani so bili že stabilizatorčki, kar je popolnoma enaka težava kot jo je imel (imamo itak vsi) spredaj. To da res nikamor ne gre, mi ni treba posebej omenjati. Ne sedaj tega mešat s tem da pa js vozim GTA in da imam malo zamegljen odčutek – tudi o njej se bo še debatiralo – vem kako more 1.9 potegnit in kako nabirat obrate. Naša jih ne… pravzaprav jih nikoli ni, sedaj po izrednem servisu pa je samo še slabše. Kot sem že nekajkrat pisal – oče ni fanatik na znamko, tako da si zagotovo ne bo več lastil Alfe.
Sam bom verjetno tudi delal malo pavze, ker mi znamka trenutno ne nudi več tega kar bi hotel. Sicer mi je prav bedasto kupovati novega, a če že – zagotovo nisem toliko budale, da bi ta denar vrgel njim na mizo, v zameno pa dobil … kaj že ima Alfa v ponudbi? Mito, 159,… 156 je ukinjena… 147 – kaj je z njo? Je to staro ali novo? V glavnem – nekaj vmes. Ljudje čakajo na več ter novo in to kupujejo takšni, ki želijo prihranit – torej oskubljeno do amena.
156 GTA je moja ena izmed 6 uradno prodanih SW v SLO, znana je zgodovina – vmes je bila sicer 2× na VW servisu, a servis narejen kot se zagre. V 10k prevoženih sem menjal sprednja stabilizatorja in opravil redni servis. Vmes sem imel z njo neljubi dogodek ter par dni nazaj tehničnega – kar v nobenem primeru ni bilo blagodejno moji denarnici. Pro/contra? Menjano sproti, kar je bilo izrabljeno… GTA bo rabila spomladi nove gume (upam da bo žival zrihtal kaj ugodnega (400€), še en stabilizator spredaj poka (200€), nosilec motorja zgoraj (nekaj malega €), ter drugo leto druge diske+ploščice (???€) – ti so sicer novi, a ker so čisto original 305mm menjani pri pooblaščencu sem z njimi dokaj nezadovoljen in jim ne zaupam. Celotno gledano je ob neki normalni uporabi GTA tudi lahko daily-driver. Tako ga uporabljam tudi sam – razlika je le v porabi in ta se giblje nekje okoli 12l. Niti ni pretirano. Registrirat je malo kritično, ker pride vse kar malo bogastvo. Servis je itak dražji – ampak zaradi Castrol Edge 0-40W olja. Drugače niti ni kaj ekstra. Sem zadovoljen, a v zelo kratkem gre v prodajo. Avto mi ni več prioriteta in vlaganje vanj mi je izguba denarja. Nimam časa da bi vložen denar dobil nazaj v obliki nasmeška na obrazu med vožnjo, ker za to preprosto moraš imeti čas. Menjam za avto manjše vrednosti, ker mi trenutno denar pomeni več od avta. Kontaktirajte, če ste zainteresirani.
Spider imam že recimo malo več kot 5 let in čez 60k kilometrov. Finančna katastrofa – ampak to je pač takšen avto. Vedel sem v kaj se spuščam ko sem ga vzel in s te plati ne dodajam nič. Razen variatorja, seveda – po 40k se je začel zopet oglašati. Jezen? Itak. Pa podvozje je čisto ekstra – glede na to, da se kvari vsakih par let in je kvaliteta enaka južnjakom ki jih delajo, bi lahko gumice bile po ceni temu primerne. Pa niso. Jezen? Zopet da. Drugega k temu nimam kaj. Čez 210k sem jih že natolkel in mašina ni bila odprta – nimam kaj rečt. Servisi so na 12k, tanka se 20k olje. Župca, ampak ne bom menjal. Ko mi avto začne nekje okoli 9k po servisu pit olje, vem da je čas. V 3k mi popije 1liter, do 15k mi gre cela kantica. Požrešnost na olje temu niti ne rečem – kvečjemu zelo slabo olje.
Pa smo zopet pri 159. Pri naši hiši je to potem prava katastrofa na celi črti. Ata ga je vzel kljub mojemu negativnemu odzivu. 159 definitivno DA, TA 159 pa je bila odkar sem jo videl v salonu definitivno pod NE. Že po izgledu me je spominjala na podrtijo… nič posebnega in sumljivo je delovala… po že enomesečni uporabi pa so se moja sumničenja že začela potrjevati. Recimo da še crkne mašina – karkoli na njej, bo šla od hiše. Morda malo čudno mišljenje, saj je bilo menjano že praktično vse, kar je bolj sumljive narave, a ko te enkrat pusti na cesti je dovolj… in enkrat preveč. Garancija je bila in ne vem, če je očeta popravilo sploh kaj stalo – ampak bistvo je, da se je dogajalo. Avto uporablja dnevno in včasih so vmes pomembni dogodki in ti so časovno definirani. Verjamem da se rad brezskrbno nekam ob določenem času tudi pripelje. 159 je ta način izgubila in z njegove strani je bila to zadnja iz znamke AR. Nikoli več. Pa je vseeno ko pišete »saj se drugi avti tudi kvarijo… imajo napake« - ampak vedno izgubite bistvo. Alfe nimam zato, ker bi rad izstopal ker pač vozim nek IT premium – ampak zato ker mi ugaja. Nimam je zato, da sosedi rečejo »mah, kakšen tip – lahko si jo privošči« - AMPAK KER MI UGAJA. Počasi bo »ker mi je ugajala«. 75 ostane, v Spider je bilo zmetanega toliko denarja, da ga povprečna družina porabi v 5 avtih – ampak sem želel da je takšna kot si zasluži. Ostaja še nekaj časa. GTA pa bo menjal Nemec – pa ne zato, ker so »večni« in »neuničljivi«, ampak ker mi ugaja dizajn, notranjost pa je v prejšnjih letnikih (podobno kot AR) oblikovana okoli »pilota«. Rabim nekaj malega prtljažnika ter 2 sedeža… včasih 4. Želim kljuko da včasih zapeljem kakšno prikolico… na trenutke občutek malo športa, v veliki večini pa zanesljivost in izged po vsaj prebavljivi ceni. Bavarska mi to lahko ponudi. Cenovno ne gre skozi želodec, a če dodajam še stroške, mi verjetno bo. Vidim da rabim spremembo in pogledam malo čez ograjo. Zanesljivost mislim bolj da zjutraj vsedem v avto, zasučem ključ in peljem… ne glede na včasih makadamsko cesto in zjahan asfalt – GTA na takšni cesti uničujem – iščem nekaj, kar bo to definicijo požrlo. Dolgo sem mislil na 159 in skoraj vzel novo 2.4, pa so me očetove izkušnje od tega odvrnile. Zega je imel prečudovito črno 159 v salonu in večkrat sem razmišljal o njej. Po odkritem pogovoru s Stepančičem sem le še seštel 1+1 in enačba ni imela rezultata v Alfi. Mito mi je na poskusni vožnji in prevoženih par tisoč (pravzaprav NOV) postregel z »Italijo« v tistem nam znanem tonu… Alfe torej ne bom imel – razen če bo 166 z zanesljivim lastnikom, ki menja za mojo 156. V pisanju se vidim, kako se oklepam okoli znaka AR in ne želim popustiti, a vidim da bom moral. Ostal bom privrženec polpretekle zgodovine. A.L.F.A bo ostala v srcu, saj si do sedaj nisem lastil ničesar drugega. Vozil, lastil pa ne. Ne bom šel v detajle, a verjemite da sem s to znamko v 12 letih lastništva že marsikaj doživel. Skoraj sem rasel z njo – od 33 do GTA.
Politika firme gre ljudstvu naproti, pravi lastniki pa počasi postajamo odrinjeni.
Žalostno je, da poznam toliko ljudi pri katerih se kaj dobi za AR – v primeru da odpove, da sem z menjavo znamke skoraj »na suhem«… pa bom najverjetneje vseeno šel. Morda je to pisanje celo zadnji krik na pomoč? So moja »poznanstva« sama sebi v odgovor da je čas?
Post je nastal pod »volanski letvi za 159« pa vidim da je brez veze, da ga umeščam tja.
Kaj sem želel povedati? Ne vem. V danem trenutku sem zjutraj pač malo prebral forum in želel nekaj povedati, sedaj pa vidim da sem zgolj razmišljal na tipkovnico. Bom objavil – ampak večinoma zato ker se mi zdi škoda pisanja…