Alfa 166 2.4JTD M-jet (129kW), nakup

Tehnične teme o modelih 164 in 166

Moderator: Tehnika moderatorji

alfa 166
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: ljubljana

Kupi prvo... in ne poslušaj preveč nepristašev modela 166..poskrbi za svoje srce, preveri kako se avto pelje oz. bistvene lastnosti vozila...ko bo pa povozje za obnovit boš pa že začutil :wink:
Uporabniški avatar
BRLE
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Kranj

No no tako hudo draga za vzdrževat pa ni 166-ka. No ja kakor za koga...
Jaz jo imam že 2,5 leti in ko smo se zadnjič pogovarjali brat in kolega, ki imata Passata in Volvota S60, smo ugotovili da so stroški tam tam (registracija, gume, poraba, redni servisi) - po tem je pa samo sreča koliko je izrednih stroškov in okvar. Jaz sem jih imel par pa ni glih tako da boš obubožal.
Drugače pa vodim že odkar imam avto nekako statistiko na poraba.com in poskušam vpisati vsako stvar in strošek, ki ga imam z avtom (poleg porabe in servisou tudi registracijo, gume, dodatna oprema, vinjete...). In si sam poglej koliko stane vzdrževanje 10 let stare limuzine - predvidevam da FL 166-ka stane podobno ker je razen motorizacije in turbine ter še kakšne stvari, 90% delov enakih.
Tu si lahko pogledaš detajle...
http://www.poraba.com/car_stats.php?carid=6384
V vsaki šali je malo šale (in veliko resnice)!!!
uros86
Alfa Freak
Alfa Freak

se strinjam.... kakšen finančni zlom in podobno... lepo vas prosim....

Avto kot avto za vzdrževanje....
Za povečanje penisa si preprosto kupite BMW in problem je rešen.Pred uporabo se posvetujte z forumskim pametnjakovičem ali pri uporabniku.
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

uros86 napisal/-a:se strinjam.... kakšen finančni zlom in podobno... lepo vas prosim....

Avto kot avto za vzdrževanje....
Jah nevem no,jaz se ne bi s tem ravno strinjal...ce se predvideva, da voznik take ladje dela vsaj 30k km na leto...
Sem imel dobro vzdrzevano 156 s podobno masinerijo,pa ni bila ravno ugodna, pa ni bilo nic resnega kar se tice vzdrzevanja...
Uporabniški avatar
AR-146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

dobr če nimaš €€ za vzdrževat pol pač ne kupš takega avta ampak kupš tist k si lahko privoščiš ker jst tud lahko kupim starega maseratija za 10€ pa tud prebližno ne bom imel za vzdrževanje
Treentar
Alfist
Alfist

Družba!
Salieri sprašuje za nasvet glede 129 kW 166-ke.
Glede na to kaj je napisal, sklepam, da ni ravno Rotschild. Dalje ne vem ali je mlad voznik. Vidim, da je negotov glede stroškov (se jih malo boji, zato pa sprašuje) rednih servisov, podvozja, napak. Razen tega ga (menda) nekaj sili k nakupu ravno 129 kW verzije - zavarovalni razred do 130 kW - da bi še tu malo prišparal?
Zaveda pa se - tudi če nima izkušenj (kar sklepam iz pisanja) - da kupuje petmetrsko limuzino, a ne ve prav kaj to prinese s sabo.
Dobro da sprašuje.

Kot mlad voznik bi plačal ca. 1300 nevrekof samo za tehnični pregled, obvezno zavarovanje, zeleno karto in tablice. Torej najosnovnejše. Če je pameten (kar je, saj drugače niti spraševal ne bi) bo zavaroval še stekla, ogledala in svetlobna telesa, torej vsaj še delni kasko. Te stroške je potrebno tudi prišteti - in denar za njih zaslužiti. Če pa gre na polni kasko, je stroškov še več.

Koliko stane veliki servis (napravit takoj po nakupu, pa ne glede na to kaj naklada prodajalec in kakšne "štemple" v servisni knjižici kaže, če ne bo jooooooj, nisem vedel... #-o ) je menda znano, kot tudi cene jermenov, napenjalcev, vodne črpalke, olj, tekočin...

In ravno na to sem skušal opozoriti - in nikakor kogarkoli odvrniti od nakupa 166-ke. Seveda po temeljitem razmisleku in upoštevanju znanih dejstev.
Napake, okvare in ostalo sr... :evil: je težko predvideti...

Malo naj upošteva še Murphyja in predvsem lasten žep glede na povedano. To je to.
Vsak je svoje sreče kovač!
uros86
Alfa Freak
Alfa Freak

Jaz se z usemi strinjam, ampak moje izkušnje z 166 so bile zelo dobre, nobenih problemov, 30.000 v letu in pol, praktično brez stroška če upoštevamo redni servis in menjavo sprednjih bremz, ter rok.... To je zame sprejemljivo....
Je pa dejstvo da nikoli ne veš kaj te čaka, oziroma kaj kupiš....(neke vrste loterija)
Sam sem imel s Puntotom Gt več stroškov, kot z vsemi štirimi Alfa-mi skupaj do sedaj...

Ampak to so spet samo moje izkušnje....

Je pa res da če bi se odločal za nakup svoje prve alfe in bi se registriral na ta forum da vidim mnenja ostalih, se za nakup nebi nikoli odločil, ker človek tukaj dobi vtis da so res sami problemi z Alfami.....
Za povečanje penisa si preprosto kupite BMW in problem je rešen.Pred uporabo se posvetujte z forumskim pametnjakovičem ali pri uporabniku.
Treentar
Alfist
Alfist

uros: word!

pri meni - pred ca. 15 leti - ko sem kupil 33-ko, ki jo imam še vedno (in je ne dam :) ), je bilo isto, glede komentarjev:
samo alfe ne, to se kvari, šalthebl ti v roki ostane, vse živo kar naprej crkuje, rjavi pa itak že na prospektu itd...

No 15 let kasneje lahko rečem (sem že večkrat napisal): nič od vsega tega.
Dobro, po 12 letih ali kaj je šla črpalka za bencin, to pa je tudi vse.
Z leti in kilometri se pojavi to kar je pač normalno: obraba. In z malo posluha za tehniko, če nimaš ravno obeh levih rok, zadeve sam komot poštimaš, brez švica... :D

Ma ja je nakup rabljenega pleha vedno povezan z rizikom. Višje kategorije ko je bolid, večje je tveganje...

Samo kar je pa tud res: beri o težavah s praktično novimi alfami (in roko na srce: z vsemi ostalimi znamkami tudi) po forumih, pa potem ne več veš počasi, kaj se dogaja.
Al res še en sam šit delajo, samo da bi na hitro gnarje cuknili raji iz žepa al kaj? Bolj ko so novi modeli, več je nekih čudnih "otroških" bolezni... ki rezultirajo v zelo "odraslih" cenah stroška, da te napake odpraviš - če ti s servisom vred sploh rata!

Drugo leto bo vse boljše. Srečnega, veselega, debelega!
mentol
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: novo mesto

ma kupi si to alfo pa je.se boš vsaj vozil kot se šika.če pa cvikaš glede okvar si pa kupi golfa 2 pa je.če boš pa kupil novejšega golfa je pa vzdrževanje isto kot pri alfi. boš pa lahko pri vw stranska okna na roke odpiral kot pri stoenki.
Treentar
Alfist
Alfist

Ročni kurbli za šipe so zakon!
Treentar
Alfist
Alfist

salieri:

Kako najbolj zanesljivo in iz prve roke - od prodajalca!!! - izveš, katera 166-ka je torej najboljša, najbolj ohranjena, najbolj neoporečna, skratka super za plačani denar?

Vprašaj prodajalca, koliko mesecev garancije ti da na avto!
Če ti začne jecljati in nekaj fuflati, al pa ti da 1 mesec ali še manj (sem videl že listke na avtih pri trgovcu, kjer je pisalo: garancija 1 dan :lol: ), potem veš, da niti sam ne verjame, da bo ta avto zdržal kaj več kot poti od njega do prvega odpada... pa še to po možnosti s pomočjo amzs vlečne službe :twisted: !!!

Happy Einkaufing!
Uporabniški avatar
rockson
Alfa Freak
Alfa Freak

Đizs!
Sam eni ste pa res cvetke.

Človek sprašuje za nasvet, tako kot nas je že večina tukaj naredila, vi pa bluzite o vsem možnem. Včas se mi zdi, da je tukaj dejansko samo peščica uporabnikov, ki so zmožni speljati zrelo debato na nivoju odraslih oseb.

Ta forum je namenjen ljubiteljem, simpatizerjem, predvsem pa uporabnikom in lastnikom vozil Alfa Romeo. Zato se ne čudite, če je forum poln tem, kjer se iščejo rešitve za take in drugačne okvare na teh vozilih. Če greste pogledati BMW forum boste prišli do enakega spoznanja.

Kdor hoče videti realno sliko lastništva nekega tipa vozila, si lahko pogleda forum za ta model in prebere še kaj v temi o predstavitvi vozil, saj nekateri uporabniki zelo lepo dokumentirajo vse prigode in težave - če bi nas več to počelo, bi tudi celotna slika tega foruma bila malo drugačna.

Pisati traparije, kot npr. da moraš imeti najmanj 1.500€ neto plače, da lahko vzdržuješ tak avto je pa idiotizem.

Sam si lastim letnik 04 FL 166 2.4 JTD (150KM). Stroškov v zadnjem letu in pol ni bilo malo. So pa le-ti posledica urejanja vseh zadev po nabavi avtomobila. Pomeni veliki servis+menjava prednjih diskov in ploščic (650€), komplet novih letnih gum 17" (300€), komplet novih zimskih gum 17" (600€), obvezno+AO+mladi voznik (žena)+polni kasko z vsemi kombinacijami (cca 1.100€ letno - 50% bonus), menjal eno xenon žarnico, zelo kmalu bo treba še drugo (đabe na mojo srečo).

Nekih izrednih popravil do sedaj še ni bilo, me pa čakajo. Na prvem desnem kolesu meče ven senzor za ABS kadar avto dlje časa stoji na dežju, na tem istem kolesu tudi nekaj pri zavorah cvili (morda je prišlo nekaj med ploščico in disk), senzor za dež ne opravlja več svoje funkcije (varovalka?), občasno se tudi oglaša kakšno škripanje na podvozju pri vožnji čez ležeče policaje ali luknje (verjetno roke in/ali končniki).

Poleg naštetega se že ne vem koliko časa odločam za nakup loudlink-a, ker bom nekega dne drugače izpulil ta ICS ven in ga zabrisal v kak prepad, skupaj s CD-changerjem.

Koliko me bo vse zgoraj našteto stalo? Pojma nimam. Bom pa zadeve poštimal, ker mi ta avto kljub vsemu ob pogledu nanj in ob vožnji v njem vedno naredi izjemno veselje. Pa nima to nobene veze z Alfo, isto bi skrbel tudi za BMW-ja ali Renault-a, če bi se odločil, da kupim karkoli od tega.

Ta avto res ni za vsakogar, predvsem pa je treba določene stvari razčistiti v glavi, preden se dejansko podaš v tak nakup. Stroški so odvisni od ohranjenosti, lastnega načina vzdrževanja, iznajdljivosti in tudi nekaj sreče. To je pač klasa vozila, ki je ob nakupu stal 40k€ ali več. Take avtomobile kupujejo nove premožnejši ljudje, od katerih se pričakuje, da jim tudi dražje vzdrževanje ni problem. In vzdrževanje je tukaj ključna beseda - če se ga je ali se ga zanemarja, potem te bo vžgal po žepu. Če pa znata drug za drugega lepo poskrbeti, potem pa ni bojazni glede kakšnega bankrota.
Don't drink and drive, smoke and fly!
Slika
Treentar
Alfist
Alfist

rockson napisal/-a:Đizs!
Sam eni ste pa res cvetke.

Človek sprašuje za nasvet, tako kot nas je že večina tukaj naredila, vi pa bluzite o vsem možnem. Včas se mi zdi, da je tukaj dejansko samo peščica uporabnikov, ki so zmožni speljati zrelo debato na nivoju odraslih oseb.
Nisem vedel, da se na ta način začne "zrela debata na nivoju odraslih oseb" - očitno je, da imaš velike težave s tem, da imamo drugi ljudje pač drugačno mnenje o temi, kot ti sam, in te to do te mere vznemiri, da sedaj tu kažeš svojo "zrelost".
rockson napisal/-a: Pisati traparije, kot npr. da moraš imeti najmanj 1.500€ neto plače, da lahko vzdržuješ tak avto je pa idiotizem.
Morda sem kaj spregledal, ampak tega nihče ni napisal.
rockson napisal/-a: Ta avto res ni za vsakogar, predvsem pa je treba določene stvari razčistiti v glavi, preden se dejansko podaš v tak nakup. Stroški so odvisni od ohranjenosti, lastnega načina vzdrževanja, iznajdljivosti in tudi nekaj sreče. To je pač klasa vozila, ki je ob nakupu stal 40k€ ali več. Take avtomobile kupujejo nove premožnejši ljudje, od katerih se pričakuje, da jim tudi dražje vzdrževanje ni problem. In vzdrževanje je tukaj ključna beseda - če se ga je ali se ga zanemarja, potem te bo vžgal po žepu.
Ja torej kar naenkrat in za konec (in s tem trdiš ravno nasprotno od tega kar si povedal na začetku), pa mora biti po tvoje lastnik 166-ke "premožen" da nato zanj "tudi dražje vzdrževanje ni problem".

Morda pa napišeš drugič še kaj o tem, kaj bi pravzaprav ti na podlagi svojih izkušenj svetoval uporabniku salieriju, ki je spraševal glede nakupa 166-ke.
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Naj si kdo kak post od Zivali prebere, ce smo ze pri TA PRAVEM vzdrzevanju,ne pri takem, ja podvozje je tiho,samo ob res veliki jami se ga slisi, masina tece lepo samo lmm ne dela itd...pa boste pol povedal kaj je ugodno in kaj ne...

Jaz pravim da je 166 stroj ki je drag za vzdrzevat za nekoga ki ima povprecne dohodke in ki misli da ko avto kupi da ga bo samo vozil...bi jo pa prec imel...
Treentar
Alfist
Alfist

Miholl napisal/-a:Naj si kdo kak post od Zivali prebere, ce smo ze pri TA PRAVEM vzdrzevanju,ne pri takem, ja podvozje je tiho,samo ob res veliki jami se ga slisi, masina tece lepo samo lmm ne dela itd...pa boste pol povedal kaj je ugodno in kaj ne...

Jaz pravim da je 166 stroj ki je drag za vzdrzevat za nekoga ki ima povprecne dohodke in ki misli da ko avto kupi da ga bo samo vozil...bi jo pa prec imel...
Word!
Odgovori
  • Informacija