Kaj bi še lahko bilo???

Tehnične teme o modelih 145, 146, 155 in GTV/Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
yovo
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Kranj

AR 145 JTD l. 1999, 163.000 km
Avto ne potegne prav nikamor! Lahko nagazim gas kolko hočem, pa leze od 900 - 3000 rpm prav po polžje, potem se malo zbudi in skoči, samo ni to to. Vsaj po feelingu ne.
Sicer je termostat potrebno zamenjat. Mašina rabi precej dolgo da se segreje, pa še takrat samo do cca. 70°C. Vžiga pa popolnoma brezhibno, le takoj po vžigu mi nekaj časa utripa rumena spirala na armaturki. Verjetno kakšna grelna svečka. Pa občasno se mi prižge rdeča lučka injektor, kar verjetno nakazuje pokvarjen termostat.

Zdaj pa tavam v temi. Pri porabi drugače ne opazim, da bi bila drastično višja, kadi pa edino malo bolj ko je hladen in pospešujem. Edino mašina šklepeče kot stari traktor. Resno!

Ima še kdo kakšno idejo? Malo me namreč skrbi kaj bi lahko bilo. V vsakem primeru bom verjetno moral čimprej na servis, samo je vseeno fajn če sem oborožen s kakšnimi dodatnimi informacijami.

Aja, ne vem sicer če je to pomembno, vendar je ostal od prejšnjega lastnika v avtu priključem p-box.
Zadnjič spremenil yovo, dne Pe Jan 22, 2010 4:33 pm, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
colibry
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

pbox stran pa potem probi.
Uporabniški avatar
sedici
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Črnomelj

injektor ?
ROBERTH
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

p-box ven, ker je to nekaj najslebšega, kar je možno za dieselski motor, njegov point je, le laganje motornem računalniku, ker si prireja vhodne podatke.

Jaz bi najprej pogledal, če je sesalni kolektor normalno pretočen.

Če je zelo zabasan (je precejšna verjetnost) se motor bolj "matra" in se dodatno obrabljajo batni obročki in tefloni.

Za ostalo pa kar ne vem kje bi začel. (injektorji, ureditev EGR, LMM, ...)
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Opiši še enkrat bolj natančno tole tvojo težavo...

Če bi bil LMM potem se mašina nebi zavtela višje od 3000 obratov. Tudi odklapljanje LMMja bi moralo pomagati.

EGR se ponavadi pokaže tako da ima avto veliko večjo turbo luknjo, in da nikamor ne gre pod 2500-3000 obratov, v višjih obratih je malce bolje... tko da mogoče je res kaj na EGRju...

Powerbox načeloma ne bi smel delat težav, razen če je kaj narobe z njim... da daje ven pokvarjene signale. Priporočam da ga dokler ne diagnosticiraš napake izklopiš.
Uporabniški avatar
yovo
Alfa Junior
Alfa Junior

V bistvu je tako, da imam občutek da mašino "zaduši", ko pohodim gas. Odzove se z zamikom sekunde, dveh, nato pa obrati rastejo precej počasi (moj Citroen Picasso 1,8 16V 85kW je proti temu puščica, pa v bistvu ni nič posebnega). Kot sem že napisal se to zgodi med cca. 900 - 3000 rpm (ne glede na prestavo), nato pa mašina poskoči (verjetno turbo pride v akcijo), čeprav tudi to ni pretirano navdušujoče. Če skušam razložiti poenostavljeno - ni šanse, da bi "skopal" iz mesta, če bi hkrati nagazil gas in spustil sklopko.
A ima kdo krivuljo navora in moči za ta motor. V katerem območju vrtljajev se vključi turbina? Po tehničnih karakteristikah sodeč je max. navor pri 2000 rpm. Pri meni to ni niti najmanj očitno.

Mašina ropota kot traktor, dobesedno! V prostem teku na mestu mi pa volan kar občutno vibrira v tem ritmu.

V bistvu mam jutri zjutraj zmenjeno na servisu Podboršek v Kranju, ker je edini, ki me je bil pripravljen sprejeti tako hitro. Vsekakor poročam, kaj so ugotovili. Ča ima kdo kakšno konstuktivno idejo, pa kar na dan z njo.

In hvala vsem za pomoč. Redko se oglašam, saj je sam forum ogromna zakladnica znanja, le funkcijo iskanja je potrebno znati uporabljati.

P.S.
A je smiselno za take primere nabaviti tester/OBD kabel? Koliko običajno pride priklop ter diagnostika na servisu, da me jutri ne"olupijo" preveč?
ziga22
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 2006 Alfa 159

Jaz za tester ponavadi nič ne plačam, lahko vprašam koliko bi bilo zate :D

2000Rpm je čisti minimum, da lepo potegne, tam do 1700Rpm se pa pozna turbo luknja.

Daj jutri se pripelji do službe pri meni (sem popoldne) če lahko okoli 17h pa greva na hitro sprobat, ali pa pred 14h...

P.s.: bom tiho glede sajveščesa :D :D
Uporabniški avatar
yovo
Alfa Junior
Alfa Junior

Zdaj sem itak že zmenjen, pa bom videl, kaj in kako dalje. Sva itak na vezi.

P.S.
You can rub it in if you like :mrgreen: V tem zadnjem mesecu dni sem imel (imam) nekaj najpomembnejših lekcij svoega življenja glede nakupa avta. Najraje bi se požrl, ampak nimam kaj :roll:
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

EGR skor 100%
Uporabniški avatar
yovo
Alfa Junior
Alfa Junior

A EGR je lahko krivec ne glede na to, da je popolnoma zablokiran?

Napaka na računalniku kaže, da je nekaj narobe z injektorji. Vendar pa je mehanik vsakega posebej odklopil in pravi da ni to to.
Je pa dal dol sesalno cev in pravi, da nazaj butajo plini. Za podrobnejšo diagnostiko pa bi moral izmeriti kompresijo. Pravi da 3 ure dela. Huh!

Verjetno bom pa šel še po drugo mnenje, da se lažje odločim kaj in kako dalje.

Zadevo bom nekako že uredil, me pa žre dejstvo, da sem avto kupil pred komaj tednom dni...

P.S.
Zjutraj sem se komaj pripeljal po klancu navzgor. Ne v prvi ne v drugi avto ni pospeševal. Le lepo enakomerno se je peljal cca. 15 km/h ne glede na to, kaj sem počel z gasom.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če nazaj butajo plini potem ni nič dobrega.

Ventili?
Uporabniški avatar
sedici
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Črnomelj

po besedah glavnega mehanika avto Adria NM, p-box na dolgi rok zapaca motor.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

yovo napisal/-a:V tem zadnjem mesecu dni sem imel (imam) nekaj najpomembnejših lekcij svoega življenja glede nakupa avta.
Razsvetli nas
ziga22
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 2006 Alfa 159

Ma ta avto je katastrofa... Zvok motorja je zelo zelo sumljiv (v primerjavi z mojim starim 145 z istim motorjem), pa nikamor ne gre... druga prestava in 2000Rpm pa ne gre popolnoma nikamor, tudi če pritisneš na polno na gas. Zanimivo, da ne kadi...

Mislim, da je edina varijanta, da se izterja denar nazaj in vzameš stroške, ki si jih imel kot lekcijo za naprej. Žal to pomeni, da bo prodajalec avto spet šel prodajati naprej, ampak tukaj pa ne moremo kaj veliko pomagati... Vsaj v naši državi ne.
Uporabniški avatar
GTAm
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Postojna

No pa se bom še jaz oglasil, kot posredni prodajalec. Avto je bil v lasti moje punce. Avto je bil pri nas cca. 2,5 leti. Na avtu je bil opravljen veliki servis, porihtano podvozje, zavore itd. V glavnem se je za avto skrbelo ok. Že od nakupa avta dvomim v negove kilometre, vendar je avto vseskozi delal dobro. Punca se je vozila z njim vsak dan iz Postojne v Ljubljano.

Ko je yovo prišel avto pogledat sem mu tudi odkrito povedal kaj bi po mojem mnenju bilo na avtu še za porihtat. Recimo termostat, narediti servis itd. Ceno sem temu primerno tudi spustil. Govoriti, da je avto katastrofa je po mojem mnenju čisto neupravičeno. Sicer sem jaz avto vozil mogoče samo 1x na mesec ali še tole ne, vendar se punca ni nikoli pritoževala, da bi karkoli bilo narobe. Meni se je vedno zdelo, da avto gre ok. Nazadnje sem ga vozil 4 dni pred prodajo in je avto šel ok. Tudi yovo, ko je avto sam preizkusil, se mu je zdelo vse ok. Jaz nikogar nisem silil v nakup. Skušal sem mu čimbolj opisati dejansko stanje avta.

Da bi jaz nekoga šel nategovat mi je blazno izpod časti. Nikakor nisem imel namena karkorkoli v namenu nategnit. Ko je šel avto iz naših rok, je po mojem mnenju delal ok. Kupec je bil seznanjen z morebitnimi težavami, ki bi znale biti prisotne. Sam si je avto tudi dodobra ogledal.

Avto do 14dni nazaj niti ni bil mišljen za prodajo. Punca se je pač zagledala v novega Bravota, katerega sva tudi rezervirala. Drugače bi se avto vozil še kar nekaj časa. Mudilo se ga je prodat izključno zaradi tega, ker smo rezervirali drug avto. Tudi jaz se zelo slabo počutim, ker je prišlo do tega. Naj še enkrat ponovim... Moj namen ni bil nikogar nategnit. Mislim, da lahko tudi yovo potrdi, da sem se potrudil povedati kaj je z avtom dejansko narobe. Poleg tega sem mu nakljub znižani ceni dal zraven še letne gume ter letne tepihe.

V vsakem primeru, če bi vedel,da se bo tole zgodilo bi mu osebno odsvetoval nakup in ga raje zapeljal do enega šmuglerja, ki izvaža avte.
Odgovori
  • Informacija