147 1.9 jtd napaka EGR

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

amel742
Alfa Junior
Alfa Junior

Alfa 147 1.9 jtd mi mal slabše vleče pri nižjih obratih in nasploh pa mi je mehanikar reku da mi mal šteka egr sistem, zarad nekih plinov ki se vračajo v auspuh. reku mi je da sta možne dve rešitve. dražja je, da se zamenja pumpa, ki je 300 eu. ali pa da se "prebrika" z vstavitvijo neke ploščice tm nekje vmes in da je to velik cenejša varianta, pa baje čisto učinkovita. a ma kdo izkušnje s tem? a je ta cenejša varianta vredu?
NE, brže od života NE, ako misliš bilo gdje, moraš sporije
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw
Kraj: Ljubljana

nobena pumpa se ne menja!
Če se , se menja EGR ventil (kolko stane, ne vem, verjetno je tvoja cena tam tam)

Ploščica pa se vstavi med ventil in cev, tako da ventil nima več funkcije (njegov namen je ekologija in ne delovanje motorja),
Pri starih mašinah (8V ) se vstavi ploščica in srečno vožnjo, strošek je minimalen.
Pri novejših mašinah (16V) pa se ga ne da čisto zapreti, saj računalnik to zazna in ti javi napako, lahko pa se vstavi ploščica z malimi luknicami, tako da računalnik nič ne zazna, zaradi manjših lukenj pa je pretok plinov manjši, kar posledično manj svinja EGR.

Če ti EGR že zafrkava, pa ga moraš ali spucat (če bo pol ok) , če ne pa zamenjati za novega.

PS: drugič uporabi funkcijo SEARCH, saj je glede tega že fulll napisan
Uporabniški avatar
minimi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156GTA

Točno tako. Ne kompliciraj, daj lepo ploščico vmes in ga blokiraj.
Uporabniški avatar
Matjaz46
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0

Pri JTDm motorji mora biti preluknjana blokada, še bolje pa je da se vse razstavi in spuca. Je v eni temi vse lepo opisano kako se to naredi, ni nobena pretirana umetnost, če se sam mal spoznaš na avto. :) Par vijakov in imaš EGR dol.
Living life on the fast lane. Gumball baby.

Slika
DanijelSipek
Alfist
Alfist
Kraj: Trate

No jaz sem hotel blokirat EGR, vendar me je EGR prehitel - je crknil do konca. Cena je bila nekje 120 EUR na pooblaščenem servisu - gre za obnovljen EGR z garancijo na delo in material. Zdaj ne razmišljam o tem, da bi ga blokiral.
Sem pa sedaj, ko sem menjal EGR odklopil elektroniko z njega pa je avto delal isto.
No pa v vednost, ko je pa crknil, pa avto ni več šel. Vžgat ni hoto.
Slika
Uporabniški avatar
m.i.h.a.
Alfa Member
Alfa Member

A ima smisel blokirat EGR ventil, če je ta očiščen? So razlike opazne?

Je možno ploščico za to blokiranje kupiti v kakšni avto štacuni (recimo v BTC) ali se moram oglasiti na servisu?
Slika
znixy
Alfa Junior
Alfa Junior

m.i.h.a. napisal/-a:A ima smisel blokirat EGR ventil, če je ta očiščen? So razlike opazne?

Je možno ploščico za to blokiranje kupiti v kakšni avto štacuni (recimo v BTC) ali se moram oglasiti na servisu?
Ploščico si naredi sam!!
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Tole z EGRjem je dvorezni meč...

Če ga boš kompletno blindiral bo avto kuril več, če ga ne boš ti bo verjetno crknil...

Aja pa pri 16V JTDjih jih ne smeš blindirat 100% ker potem čez nekaj časa računalnik javi napako... ko prevoziš nekaj 10km...
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak

TribesMan napisal/-a:Tole z EGRjem je dvorezni meč...

Če ga boš kompletno blindiral bo avto kuril več,
.
???zakaj???
Prej bi rekel obratno, saj čisti zrak gotovo bolje vpliva na izgorevanje kot izpušni plini....edino kar je , je da nato vstopa bolj topel zrak v mašino, kar po eni strani zopet zmanjšuje izkoristek, po drugi pa se mašina mičkeno hitreje ogreje oz naj bi se,
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Primarni namen EGRja je zmanjševanje "prečrpovalnih" izgub v motorju, ter zmanjševanje NOx izpustov (smog)...

Je pa koristen pri ogrevanju motorja ja...

Hec je v tem da diesli nimajo "metuljčka" za omejevanje dotoka zraka (kot naprimer bencinarji), zato je če ne uporabljaš EGRja v cilindru večino časa (razen kadar imaš pedal do konca v poden) preveč "svežega" zraka, torej med izgorevanjem ostane veliko neizkoriščenih O2... Ki se ob prisotnosti dušika (približno 80% ga je v atmosferi) in visoke temperature pretvarja v NOx spojine...
Ki niso najbolj fajn stvar pod soncem ;)

Izkoristek pa je manjši ker mora mašina prečrpat več zraka skozi sesalni trak (filter, turbina, intercooler), pa tudi izpušni plini (ker jih gre več skozi turbino) ustvarjajo večji pritisk v izpušnem kolektorju... torej mašina bolj težko diha če ni EGRja... (kadar ne voziš pod polnim plinom...)
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak

no meni se na porabi ni poznalo nič....ne v + ne v - ali pa je bilo zanemarljivo.

drugače pa vem, da je egr zaradi ekologije......
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Sej razlika ni ogromna, približno 5%...
svabo
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 SW, 1.9 MJTD,2004
Mondeo V karavan, titanium,powershift 2016
Kraj: metropola

Ali ima kdo sliko tega AGr ventila,ker bi ga tudi sam sčistil ampak ne vem točno kje je oz.kako zgleda :wink:
"I cant" is not an option !
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Giulia Q4 Veloce, 2.2 JTDm
Kraj: Assling (Jesenice)

Mislim, da je že na forumu...
Join the dark side:
viewtopic.php?f=8&t=44270" onclick="window.open(this.href);return false;
svabo