problem s turbino

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Aalfač
Alfa Junior
Alfa Junior

Zdravo.Mam problem,sicer avto ni moj,je mamnin.Ampak vseno rabim kakšen nasvet.Avto je biv na računalniku in so majstri ugotovil,da je turbina kao "zarustana".Da obrazložim,rekli so da so kao en drsnik ne premika,ki bi se mogu.So neki vpihaval notr pa vn vlekl zrak,pa se ni premaknu pa bi se mogu.Zdej a bi blo dost dol vzet turbino pa tist drsnik sprostit,pač našpricat z wd-jom,al je ša kakšn drug"haklc"tle.Če ma kdo kašn nasvet,bi biv hvaležen.Aja pa bi se dal dobit kje shemo električe napeljave za 156,ker zadnja leva pozicija ne dela,pa še štrom kur.Stestirov z multimetrom,če vzamem varovalko ven za to pozicijo pade poraba,tko da je pomoje kje kakšen stik al ne vem kaj.Hvala že vnaprej za vaše nasvete,gre se pa za avto AR 156 2.4 jtd l.2002
Rambario
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Portorož
Kontakt:

problem je da je bloriral ventil turbine...ta ventil pač odpira turbino deluje pa na vakum...ponavadi se menja turbino za met mir.. bi bilo treba videt če je samo ventil blokiral al pa je blokiralo kaj v turbini...če boste menjavali turbino odsvetujem nakup renovirane je res da je bol poceni samo po izkušnjah ti povem da se dosti krat zgodi da daš 400e za renovirano jo montiraš in čez nekaj km gre spet po gobe in kaj pol?je treba kupit ne renovirano ki stane od 700e gor in si tako nabiješ en kup stroškou..
Aalfač
Alfa Junior
Alfa Junior

Rambario napisal/-a:problem je da je bloriral ventil turbine...ta ventil pač odpira turbino deluje pa na vakum...ponavadi se menja turbino za met mir.. bi bilo treba videt če je samo ventil blokiral al pa je blokiralo kaj v turbini...če boste menjavali turbino odsvetujem nakup renovirane je res da je bol poceni samo po izkušnjah ti povem da se dosti krat zgodi da daš 400e za renovirano jo montiraš in čez nekaj km gre spet po gobe in kaj pol?je treba kupit ne renovirano ki stane od 700e gor in si tako nabiješ en kup stroškou..
Bomo najprej dol vzel,pa mav pogledal kaj je.Ne bi prec novo kupovav,sej al pa če s kakšne razbite vzamemo.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Toplo odsvetujem da v turbino špricaš karkoli... sploh ne WDja.

Turbino pelji nekam kjer jo znajo razdret (da ne boš poškodoval vetrnice), potem pa je treba spucat vse okoli VNT mehanizma...
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

A servisi res ne znajo drugega kot samo menjat. Nikjer ne moreje kako stvar podmazat, razmigat, ...

Tisto loputo v turbini bi namazal, pa razmigal - zamenjš jo še vseeno lahko.
Električno shemo pa imaš v eLearnu.
Kaj je eLearn - servisna navodila v elektronski obliki.
Kje ga dobim - http://193.219.82.238/~manual/ - Workshop manual`s
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Rambario
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

el barto: nevem kolko se razumeš na te stvari ampak turbina je zelo delikatna stvar nimaš kaj razmigat nesmeš niti tikat kaj dosti po veternicah saj so one bilansirane in ne rabi dosti, da zbilansiras.. tako si samo nakoplješ stroške ..če plača nekoga da ti zmontira dol turbino in, da ti to nardi in da ti nazaj montira in če pol vseeno turbina ni to kar bi mogla bit ,kaj boš plačeval sto krat eno in isto delo... na koncu itak vsi pridejo na isto:turbino novo...
Uporabniški avatar
Matjaz46
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Jaz sem dal mojo turbino očistit, ter loputo spucat, ker je brez veze da bi novo kupoval.
Verjetno bo tudi s časoma treba novo kupit, samo trenutno ni potrebe, avto se pelje super sedaj. :)
Living life on the fast lane. Gumball baby.

Slika
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Rambario napisal/-a:el barto: nevem kolko se razumeš na te stvari ampak turbina je zelo delikatna stvar nimaš kaj razmigat nesmeš niti tikat kaj dosti po veternicah saj so one bilansirane in ne rabi dosti, da zbilansiras...
Poznam take zgodbice, pa mi dol visi za take izjave ... :mrgreen:

PS
A veš da so tudi motorne gredi, ojnice, vztrajnikii, kardani balansirani ... in ne smeš nič tikat, pa sem vseeno šel pa sedaj lep prede v 75-ki ...
Aalfač
Alfa Junior
Alfa Junior

Hvala fantje za vaše nasvete,se bomo čimprej lotil dela.Pol pomoje še zmem najbol da bi jo pelov enmu spucat.Matjaž 46 kam si ti dav svojo pa kolk te je pršlo??
Uporabniški avatar
Matjaz46
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

K svojmu mehaniku, dec full dobr zrihta vse, samo je pa zdele mal zaseden, sem še jaz čakal 1 teden. Prišlo me je pa cca. 150 eur.
Living life on the fast lane. Gumball baby.

Slika
Aalfač
Alfa Junior
Alfa Junior

Matjaz46 napisal/-a:K svojmu mehaniku, dec full dobr zrihta vse, samo je pa zdele mal zaseden, sem še jaz čakal 1 teden. Prišlo me je pa cca. 150 eur.
Dej če ni skrivnost,bi te prosu za njegovo cifro pa iz kje je.Lahko tud zs.Hvala =D>
Rambario
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

el barto : gredi vstrajniki so drugače bilansirani in lahko tikaš kar hošeš... da se turbina zbilansira je dovol da se košček saje iz kolektorja odlepi in zaleti v veternico.. sej ne pravim da je treba obvezno novo samo vem da se dosti krat šraufa 2 krat brez veze ...
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Rambario napisal/-a:el barto : gredi vstrajniki so drugače bilansirani in lahko tikaš kar hošeš... da se turbina zbilansira je dovol da se košček saje iz kolektorja odlepi in zaleti v veternico.. sej ne pravim da je treba obvezno novo samo vem da se dosti krat šraufa 2 krat brez veze ...
No jaz sem jih že en par razdrl in sestavil in vem kaj in kako je v njih, pa ti?
Rambario
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

jst sem tolko turbin zmontiral razdrl da se niti ne spomnem kolko.. in vse to ne govorim na pamet.. bil sem na izobraževanju za montažo turbin in svašta kar se tiče turbin tako da ne govorim v prazno..
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

OK
Vendar še vseeno kaj ima veze rihtat usmerjevalne lopatice in bypass ventil z impelerji (saj nebo ležajev menjal)?
Odgovori
  • Informacija