Katere zimske gume, zima 2010

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
Odgovori
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

@kixs: V redu je no, kateri del ti ni jasen, da so 5 let stare pnevmatike praktično enako dobre kot nove? Preberi tisti link iz Avto magazina, ki ti ga je prilepil Drager!

Evo ti še citiram:
Nemalokrat pa se pojavljajo tudi polemike o pomembnosti starosti avtoplaščev pri nakupu in kdaj naj bi pnevmatike prodajalci umaknili iz polic. Napačne informacije o življenjski dobi avtoplaščev in kako je le-ta pomembnejša od profila, so vse pogostejše. Prav zaradi tega so se na te trditve odzvale različne strokovne gumarske revije, proizvajalci avtoplaščev in nacionalna združenja distributerjev oziroma vulkanizerjev v največjih evropskih državah.

Strokovna priporočila
Nacionalno združenje distributerjev avtoplaščev NTDA v Veliki Britaniji in Zveza nemške gumarske industrije trdita, da se pnevmatike lahko prodajajo 5 let po datumu proizvodnje. Japonsko gumarsko združenje (JAMTA) pa priporoča menjavo gum, ki so starejše od 10 let. Temu se pridružujejo tudi večji proizvajalci pnevmatik, medtem ko proizvajalci avtomobilov priporočajo menjavo pnevmatik po 6 letih.
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
kixs
Alfa Freak
Alfa Freak

lizard napisal/-a:@kixs: V redu je no, kateri del ti ni jasen, da so 5 let stare pnevmatike praktično enako dobre kot nove? Preberi tisti link iz Avto magazina, ki ti ga je prilepil Drager!

Evo ti še citiram:
Nemalokrat pa se pojavljajo tudi polemike o pomembnosti starosti avtoplaščev pri nakupu in kdaj naj bi pnevmatike prodajalci umaknili iz polic. Napačne informacije o življenjski dobi avtoplaščev in kako je le-ta pomembnejša od profila, so vse pogostejše. Prav zaradi tega so se na te trditve odzvale različne strokovne gumarske revije, proizvajalci avtoplaščev in nacionalna združenja distributerjev oziroma vulkanizerjev v največjih evropskih državah.

Strokovna priporočila
Nacionalno združenje distributerjev avtoplaščev NTDA v Veliki Britaniji in Zveza nemške gumarske industrije trdita, da se pnevmatike lahko prodajajo 5 let po datumu proizvodnje. Japonsko gumarsko združenje (JAMTA) pa priporoča menjavo gum, ki so starejše od 10 let. Temu se pridružujejo tudi večji proizvajalci pnevmatik, medtem ko proizvajalci avtomobilov priporočajo menjavo pnevmatik po 6 letih.
Npr. odebeljeni del.

lp
Slika
Uporabniški avatar
Killergame17
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12V QV Q2 1990 in Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTDm 2005
Kraj: Brežice
Kontakt:

dej pejt za ministra za promet pa spremen to, ker prej nebo konca tega očitn pa neboš odnehal :)
Alfa 164 3.0 V6 12V QV Q2
Alfa 156 SW 1.9 JTDm 16V 2005

Spletna trgovina z avtodeli Alfa R
http://www.alfa-parts.net
http://www.facebook.com/shop.alfar
http://www.facebook.com/Italianengineworkshop
Uporabniški avatar
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: AR Giulia 2.2 & AR Mito 1,4 turbo LPG
Kraj: Ljubljana

kixs napisal/-a:Me pa kot udelezenca v prometu, ki vsak dan naredi vsaj 70km, zelo tice kaksna je moja varnost v prometu, ko se nekateri vedoc, nekateri pa nevedoc vozijo s starimi gumami in s tem ogrozajo svojo, mojo, tvojo in varnost vseh ostalih v prometu (tudi pescev in kolesarjev...).
=D>
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

kixs ti se sploh ne voziš okrog z zimskimi gumami kolko jaz vem, ker ti je, enako kot pri benzu škoda vsakega centa. Tako, da se jaz pozimi kvečjemu lahko bolj bojim tebe, kot nekoga z nerabljenimi 5 let staraimi zimskimi gumami. Ok, res, da se v snežnih denivh ne voziš, ampak sneg lahko preseneti.

Tako stroka kot proizvajalci so potrdili, da se gume lahko po petih letih še vedno prodajajo kot nove, če so pravilno skaldiščene. In to je ves point.

Kakorkoli že, da se vrnemo na temo. Letos sem dolgo časa razmišljal ali GY UG Performance 2 ali pa Dunlop Wintersport 3D. No po prebiranju raznih testov in izkušenj sem se odločil za Dunlop, in sicer 205/55-R16 94V XL, zdaj samo še iščem naboljšega ponudnika, zaenkrat je to Avto-Stil, kjer ta guma stane 120€/kos.
Vision.si
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kontakt:

ali to kupujes za 159?
v moji homologaciji so homologirane 205/55/16 91 in ne ojačane
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Hitrostni in masni indeks sta lahko presežena, edino ne smeta biti pod predpisano mejo. Za zimske gume pa je lahko indeks hitrosti za 2 razreda nižji.

Sicer ne kupujem za 159-ko, če bi jo pa imel pa bi vzel enake gume, le da 215/55-R16.
alfafil
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: maribor
Kontakt:

-jaz prisegam že drugič na wintersport 3D,ker so letne totalka,sem jih že montiral gor in so mi včeraj rešile avto in življenja
-enega roma v starem mercedesu "C",je na mokri cesti zaneslo na koroškem mostu na moj vozni pas,me je rahlo oplazil po sprednji tablici,jaz sem zabremzal in spremljal njegovo pirueto,malo levo,malo desno in sem se mu uspešno izognil,on pa je na koncu pristal na robniku z zjebanim podvozjem
-škoda je minimalna,je pa popisana pri policiji in cenilcu
-gume so 185 65 15 T,dal sem 55 evrov po kosu :D
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

lizard, hvala za namig o prodajalcu... :)

Jaz iščem Wintersport 3D 205/55/16, samo v 91H, sem imel 15" in so zdržale 3 sezone moje vožnje (ki je je kar precej), pa tudi oprijem je bil zelo fajn v vseh pogojih. Tako da bom poizkušal svojo srečo še s 16" :)
Tevž156
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Sevnica/Trebnje/Ljubljana

Sedaj imam pa problem. Namreč za pozimi sem bil odločen da kupim GY ULTRAGRIP 7+, vendar sedaj sem slišal zelo veliko pozitivni stvari o Dunlop winter sport 3D. Kopujem dimenzije 185/65/15.
Obe sta nekako v špici, delam tudi veliko km in velikokrat moram ven v vseh vremeniskih pogojih zato me zanimajo konkretna menja za katere bi se odločili in za katere ne?
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Oboje so zelo dobre, tako da vzami tiste ki bodo na koncu cenejše.
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

lizard napisal/-a:Oboje so zelo dobre, tako da vzami tiste ki bodo na koncu cenejše.
Točno tako, z nobenimi od naštetih ne boš zgrešil.
Uporabniški avatar
BRLE
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Kranj

Moje dunlopke bodo letos že tretjo sezono gor in so se pokazale za odlične. Tako obraba kot oprijem. So pa 205/55/16 94V.
Ko sem pa avto kupil sem imel nekaj mesecev gor stare dunlopke (wintersport 3M) in sicer 5 let stare in so se tudi super držale ceste - tako da mislim, da pri Dunlopkah ne moremo zgrešit... =D>
V vsaki šali je malo šale (in veliko resnice)!!!
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

No po prebiranju raznih testov in izkušenj sem se odločil za Dunlop, in sicer 205/55-R16 94V XL, zdaj samo še iščem naboljšega ponudnika, zaenkrat je to Avto-Stil, kjer ta guma stane 120€/kos.
Kako pa poteka potem prevzem in plačilo gum pri temule Avto-stilu? Ti pripeljejo domov? Mene tudi mika, da bi pri njih vzel...
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Mislim, da tu vse piše, kaj več pa ne vem, ker še nisem nič stopal v kontakt.

http://www.avto-stil.si/o_podjetju1.htm
Odgovori
  • Informacija