Motorno olje: Enciklopedija / Vse o olju

Vodniki o nakupu in vzdrževanju

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Prosim te ne poslušaj bumbarjev...

Kako naj bi bilo olje "preredko" če pa sta oba W40? (to je viskoznost pri 100°C). Seveda je 5W40 bolj redko ko je olje hladno (to večina ljudi vidi ko probava olje "na prst") in to je dejansko dobro, ker se ob hladnem zagonu motorja hitreje vzpostavi oljni film...
moofdi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: GT 2.0JTS
155 3.0 V6 24V
Kraj: Radovljica

TribesMan napisal/-a:Prosim te ne poslušaj bumbarjev...

Kako naj bi bilo olje "preredko" če pa sta oba W40? (to je viskoznost pri 100°C). Seveda je 5W40 bolj redko ko je olje hladno (to večina ljudi vidi ko probava olje "na prst") in to je dejansko dobro, ker se ob hladnem zagonu motorja hitreje vzpostavi oljni film...
To sam dobro vem, da je bolje za mrzli zagon če je 5W40, samo so mi vsi katere sem do sedaj spraševal svetovali 10W40, ker naj bi boxer 5W40 veliko raje pil.

Jaz osebno bi veliko raje dal v motor 5W40 ker je sintetika. Tut 2dcl na vsake tolk časa mi ni problema dolit. Samo glede na izkušnje ljudi...

lp.
Če je ravno, ni zabavno.
Josephe
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

Zanimivo vprašanje.
Zakaj je potrebno v TDI in njemu podobne točiti olje 505.xx ipd.
V čem se ti motorji razlikujejo od ostalih, da "navadno" olje ni dovolj dobro.

Če kdo ve odgovor, bi ga bil hvaležen

LP
Uporabniški avatar
Alan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Giulia 2.0t rwd in 156 3.0 24V V6 GTAm

Drugačna zasnova naftne črpalke najbolj...
Alfa je kot punca, če ne skrbiš za njo te hitro prevara z avtomehanikom :mrgreen:
https://enigma-motorsport.si/" onclick="window.open(this.href);return false;
Josephe
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Alan napisal/-a:Drugačna zasnova naftne črpalke najbolj...
ok, to mi jasno da je pač PD sistem, vendar zakaj 505.xx?
Kaj ima črpalka veze glede olja? ( a ni mazana samo z nafto)
Zakaj ni dober povprečen 10/40 olje?

LP
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

PumpeDuse je ena taka smešna reč, ki ubistvu sploh nima "visokotlačne črpalke". Ampak je ta vgrajena v vsak posamezen injektor. Torej na vrhu vsakega injektorja je batek, ki dvigne pritisk goriva v injektorju vsakič ko pride bat proti vrhu cilindra.
In ta mala pumpica na vsakem injektorju je gnana z odmično gredjo. Torej ima na odmični gredi poleg "klančine" za izpušni in sesalni del, še klančino ki goni pumpico v injektorju.

Ker pa seveda olje zelo rado odteče z kovinskih delov nekam tja v karter, še posebej ko avto dolgo stoji, se pojavi problem. Namreč dročnik ki drsa po odmični in goni pumpico rabi mazanje, drugače bi na dolgi rok požrl odmično gred, in injektor ne bi več imel pritiska ki ga potrebuje za kvaliteten vbrizg goriva.

Zato so bistri fantje pri VAGu rekli da hočejo malce boljše olje, ki ima več "polarnih" molekul na osnovi estrov. Njihova prednost je da se "zalimajo" na kovino in ne odtečejo zlepa, kar pomaga pri hladnih zagonih.

Seveda imajo take molekule vsa boljša olja... tako da ubistvu kar se prodaja kot 505.01 je samo olje malce višje kvalitete. Nič dramatičnega.
Josephe
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

TribesMan napisal/-a:PumpeDuse je ena taka smešna reč, ki ubistvu sploh nima "visokotlačne črpalke". Ampak je ta vgrajena v vsak posamezen injektor. Torej na vrhu vsakega injektorja je batek, ki dvigne pritisk goriva v injektorju vsakič ko pride bat proti vrhu cilindra.
In ta mala pumpica na vsakem injektorju je gnana z odmično gredjo. Torej ima na odmični gredi poleg "klančine" za izpušni in sesalni del, še klančino ki goni pumpico v injektorju.

Ker pa seveda olje zelo rado odteče z kovinskih delov nekam tja v karter, še posebej ko avto dolgo stoji, se pojavi problem. Namreč dročnik ki drsa po odmični in goni pumpico rabi mazanje, drugače bi na dolgi rok požrl odmično gred, in injektor ne bi več imel pritiska ki ga potrebuje za kvaliteten vbrizg goriva.

Zato so bistri fantje pri VAGu rekli da hočejo malce boljše olje, ki ima več "polarnih" molekul na osnovi estrov. Njihova prednost je da se "zalimajo" na kovino in ne odtečejo zlepa, kar pomaga pri hladnih zagonih.

Seveda imajo take molekule vsa boljša olja... tako da ubistvu kar se prodaja kot 505.01 je samo olje malce višje kvalitete. Nič dramatičnega.
aaaa, to me je zanimal.

Hvala

LP
Josephe
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Se ena stvar, ki mi ni jasna.
Zakaj je prav tako potrebno to olje v motorjih "VerteilerPump", torej z bosch pumpo.

Konkretno se gre za sdi motor 50kw in v navodilih je navedeno da mora biti olje 505.xx
Zakaj tukaj?
Je narobe, če se toči navadno polsintetično olje?

PS: Ne gre se za tisti evro na liter olja, ampak zanima me zakaj.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Mešaš olji 505.00 in 505.01...

Prvo je za starejše VP dizle, 01 pa je za PD dizle...
Uporabniški avatar
fiatista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Sorško polje

Jest sem zdaj kupil neko Q8 olje. Baje je dobro. Mnenja?
Trentatre 1.3S
Uporabniški avatar
Apophis
Alfist
Alfist
Kraj: Gorenjska

Tribesman kaj priporočaš za 2.4 Jtd 20V? Do zdaj je bla Selenia WR ampak mi cena glih ne diši pa bi dal not motul. A je še v akciji? In kako to da je tko nizka cena Motula a je kvaliteta ok?
jtd-M 20V
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
Uporabniški avatar
Apophis
Alfist
Alfist
Kraj: Gorenjska

A ni več akcija v Eurotonu?
jtd-M 20V
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Če ga še kje dobiš...Meni je kakšna dva meseca nazaj blo rečeno, da je tole odprodaja zalog in je zato takšna cena. Ko zmanjka pa bo nova cena.
Uporabniški avatar
aleš rozman
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Radovljica- Gorenjska
Kontakt:

katero olje priporočate za jtd motor z 105km???
predpisana je gradacija 10w40, sam bi zamenov z 5w40.

znamka in oznaka olja, ki jo priporočate??

lp aleš
what doesn't kill me makes me stronger...

http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?t=22021
Odgovori
  • Informacija