veloce napisal/-a:Zame je td še vedno zakon. Glede uporabe zaradi turbin, pa se že navadiš. Če bi že kdaj bencinca, bi to moral bil en močan turbak, al pa trilitrski V6, al kaj podobnega. Drugo je vse jajc, ki ne gre nikamor.
A greva enkrat probat, kaj ne gre nikamor?
P.S. Ne nabiji spet v prazno
Ne nabijam v prazno dragi moj, prevozim tisoče in tisoče kilometrov letno z turbo dizlom in ko se vsedem v bencinarja brez turbine, je ena sama žalost. Če hočeš, da kam gre, moraš motor spravit v visoke obrate, kar pomeni utrujajočo vožnjo in zelo veliko porabo. To pa meni osebno ni v interes.
Danes sem prišel iz Firenc in sem se prav lepo vozil na 3000 obratih in povprečno porabo 6 litrov pri konstantni vožnji med 140 in 150 km/h. Tako vožnjo omogoča velik navor turbo dizla.
Najlepše pri tem pa je, da sem naredil več kot 1000 km in še nisem skuril celega rezervoarja.
Rabiš še kaj vedet?
Recimo da bi se jest peljal iz firenc z mojim avtom konstantno 140 - 150 km/h pri 4500 obratih bi mi avto kuril dobrih 8 litrov.
Tako vožnjo mi omogoča odličen 2,0 bencinski motor.
In kaj je zdaj po tvoje tista bistvena razlika, razen dveh litrov goriva.
P.S. pa tistih šest litrov ti ne verjamem glih najbol, ker sem že vozil nekaj dizlov, sicer TDI, pa vem koliko kuri če se peljem tako kot z alfo.
Turtle napisal/-a:Se strinjam...Tukaj je potrebno potem primejati turbo bencinca proti turbo dieaslu...in pa navadnega bencicnae proti navednemu dislu....pol je pa slika jasna in realna...
Malo provokativno vprašanje s čim pa bi potem primerjali
Mazdo RX 8 ki ima wankel motor ???
s otto turbaki, atmosferci, dizli, td, 2 taktnimi motorji ??????????? morda z elektromotorji ??????
Mislim da je vsaka primerjava realna samo za določen podatek cena,kW,pospešek,končna,teža avta.....
Turtle napisal/-a:Se strinjam...Tukaj je potrebno potem primejati turbo bencinca proti turbo dieaslu...in pa navadnega bencicnae proti navednemu dislu....pol je pa slika jasna in realna...
Malo provokativno vprašanje s čim pa bi potem primerjali
Mazdo RX 8 ki ima wankel motor ???
s otto turbaki, atmosferci, dizli, td, 2 taktnimi motorji ??????????? morda z elektromotorji ??????
Mislim da je vsaka primerjava realna samo za določen podatek cena,kW,pospešek,končna,teža avta.....
po moje z dvotaktnim turbodizlom. al ne?
špasna tema ni kej
ok...zakaj ima diesel večji izkoristek? samo zaradi izračuna pri katerem se ugotivi, da gre bri bvencincu več vložene energije v temeraturo kot pri dieslu. SAMO zato. Nič več.
Navor pa moment: Ko navor je= sila × ročica.
moment motorja se pa enako računa. Le da pri teh zadevah pa se rčuna izkoristek zraven. Torej je razlika, ni?
Moja izobrazba: avtomehanik, strojni tehnik. sistem 3+2
Zakaj sprašuješ?
Kaj se tiče motorjev: Jaz sem da za primerjavo BATNI LINIJSKI motor pa nič druga. Ker vsaka druga vrste lege batov na pram motorne gredi in na pram batov samih in smeri hida (navpični ali vodoravno) se računa drugače. Boxerju naprimer ne moreš računat pri deluvnem gibu privlačno sile zemlje ali pri sesalnem, izpušnem ali komlimiranju zraven. Imaš pa zato nekoliko večje trenje, sa bat "leži" sicer na par mikronov tankem oljnem filmu vendar leži.
Zakaj 1KW ni enak 1KW ? Seveda je pri drugih stvareh je...samo ne pri teh dveh tipih motorjev(mišleno bencinar in D), o katerih zdaj poteka debata. Linijski 2.0TD in linijski 2.0iT. Seveda oba 4 cilinderca. Ker niso navori, momenti in izkoristi ekaki. zato ne. Zato ker 1KW od diesla ima več navora kot bencinc in ker 1KW bencinca ima večji moment. Seveda oba NE turbo. Z turboti pa je diesel tak v temi.
--------------------------
Zaj pa me ne narobe razumet. NIČ proti dieslom. Mislim da je ravno vredu da obstajao. Diesel je res za nekatere stereotipe vožnje boljši vendar enako tako tudi slabši.
Razlika pri izbiri med Diesel in Becicskim motorjem je v človeku ALI v namenu v katerem bo avto uporabljal.
Če delaš letno več kot 80K.km je seveda bolj ekonomična izbira diesel. Kaj pa je manj pa je skor brezveze, ker ne privarčuješ ravno veliko. Že registracija je nekoliko dražja.
Pa še nekaj. Če imate diesle...se vam slučajno kje pozna kaki tolar več, ker vam avto na 100km privarčuje max 250Sit ?? Za tiste ko imajo dolge recijske vožnje verjamem, le za mestno vožnjo pa mislim da ne, še posebej če smo mladi.
Vzel bom za primer Teota. 8000km pa skuri gume dol (po njegovih besedah) torej ne špara JTDja najbolj, da bi lahko na njem varčeval. Priznam da bi bencinc več spil ampak mislim da je tu spet samo onih 250Sit.
Teo brez zamere, vendar si mi tak nekak zaj iz spomina skočil ven in sem se spomnil.
1kW = 1kW, pa če je na oglje, bencin, kurilca ali pa na burek, ali je težje kilo sena, svinca ali žebljev??? Pa v moji prometni tudi ne piše X kW minus trenje batov, ventilov, jermenov in ležajev, verjetno so mislili kar izhodno moč na motorni gredi.
Ker se motor v avtomobilu z omejenim št. prestav pač ne more stalno vrteti na obratih, kjer ima največjo moč, je pri pospeševanju pomembna povprečna moč, seveda manjša od max. Kaj pomaga nevemkolk kW samo v eni točki, če je 100 obratov nižje ali višje vse skupaj nič??? Razen za razne variomatike, ki pa imajo druge težave?
Aja, za 250sit dobiš dober literček superce, torej primerljiv bencinar pije samo liter več??? Ne bi reku...
Tole okrog konjev v prometni in tistih dejanskih na kolesih bi lahko malce pokomentiral Racingboy, drugače pa še enkrat kot že stokrat.....vem, da se splača vozit diesel motor glede porabe itd, itn...drugače pa je vse meglaaaaa...
Alfa je športni avto, izgleda tako in naj dela kot športni avto...šestak, če pa to ne gre pa čim močnejši bencinski motor.
ps. Tudi tovornjaške rokavice pri tankanju ne rabiš, če imaš bencinarja
Da da, ampak ni mi jasno zakaj vsi takooooo opevate šestak gor, šestak dol... A se še noben ni peljal z V12, še lepši zvok, še bolj gre, vse ostalo je nič, bla in tako naprej. Če cekini in poraba sploh niso problem, itak samo 250sit potem hitro vsi po V12 ali več... Ali pa morda le zmanjka, enemu prej, drugemu kasneje???
dizl: Po tem takem maš ti V12 dizla in ti poje 6L. In edini si se kdaj peljal z V12 avtom...daj povej kje si doma pa ti pridem čestitat, te prosti za avtogram in ti dat 1000€.
Idi domov!
1KW je enota ob kateri se računajo še vse ostale stvari ob izračunih moči glede na batne notorje. pravzaprav...what EWA...done here...mam dovolj...
Čist, čist vsega nisem bral, vendar bom bolj na hitro napisal moje mnenje o teh bencinskih in dizelskih kilovatih. Dejansko gledano je 1kW bencinca enako 1kW dizla. In moment je enako navor, samo za različen izraz gre. Če zdej gledamo 150 konjski bencinec in 150 konjski dizel, potem ta dva motorja pri največji moči data povsem enako, v kolikor so točne merilne naprave. Drugače ne more biti. Vsi govorijo o momentu motorja, pa si ga čisto ne predstavljajo in mislijo, da zaradi momenta avto bolje gre. Pa če čisto fizikalno pogledamo to ne more biti tako, v vsakih obratih motorja je samo važno koliko je moči, to nas premika. Je pa moment eden izmed glavnih krivcev, faktorjev za moč.
No poglejmo fizikalno enačbo, ki je preprosta a hudičevo dobro drži.
P=M*w
pri čemer je
P - moč motorja,
M - navor motorja
w - kotna hitrost motorja
w=2pi*n
n - (obrati motorja)/s , torej obrate na minuto delimo s 60.
Torej moč je vedno samo zmnožek kotne hitrosti motorja, torej v bistvu obratov motorja in navora motorja pri tistih obratih.
In zdej recimo da imamo potek navora motorja znan iz meritev in lahko torej za vsake obrate izračunamo moč motorja pri tistih obratih.
V predzadnji številki AFM sta oblavljena testa peugeota 407 3.0 (pazi 3.0)in ALFA GT 1,9jtd. Po njihovih meritvah ima alfa boljši pospešek!
PS: Nisem audi ampak alfa fan ampak primerjava je za to debato vseeno smiselna in jo navajam le kot argument.
LP
Podatki so napačni.... Na najdi.si je itak pri vsaki znakmi nekaj narobe malo poglej... Audi ima 3.o TDI motor in 2 toni alfa pa 3.0 V& pa 1500 kil... Ne ga srat, da ima dizl 1 sekundo večji pospešek... Fizčno nemogoče...
Čist, čist vsega nisem bral, vendar bom bolj na hitro napisal moje mnenje o teh bencinskih in dizelskih kilovatih. Dejansko gledano je 1kW bencinca enako 1kW dizla. In moment je enako navor, samo za različen izraz gre. Če zdej gledamo 150 konjski bencinec in 150 konjski dizel, potem ta dva motorja pri največji moči data povsem enako, v kolikor so točne merilne naprave. Drugače ne more biti. Vsi govorijo o momentu motorja, pa si ga čisto ne predstavljajo in mislijo, da zaradi momenta avto bolje gre. Pa če čisto fizikalno pogledamo to ne more biti tako, v vsakih obratih motorja je samo važno koliko je moči, to nas premika. Je pa moment eden izmed glavnih krivcev, faktorjev za moč.
No poglejmo fizikalno enačbo, ki je preprosta a hudičevo dobro drži.
P=M*w
pri čemer je
P - moč motorja,
M - navor motorja
w - kotna hitrost motorja
w=2pi*n
n - (obrati motorja)/s , torej obrate na minuto delimo s 60.
Torej moč je vedno samo zmnožek kotne hitrosti motorja, torej v bistvu obratov motorja in navora motorja pri tistih obratih.
In zdej recimo da imamo potek navora motorja znan iz meritev in lahko torej za vsake obrate izračunamo moč motorja pri tistih obratih.
No pa naredimo recimo tako primerjavo (to sem že enkrat delal za eno seminarsko, zato bom navedel iste podatke, pa tut določen tekst iz tam) za BMW 530d in Alfo 166 3.0 V6 24V, da vidimo potek moči skozi obrate. Sicer res, da gre za avte letnika 99, zato tudi še obstaja razlika v končni moči bencinca in dizla. No bom navedel še tehnične podatke obeh motorjev, ker jih glih mam.
Tehnični podatki motorjev:
Bencinski Dizelski
3,0 V6 24 V 3,0 d
6-valjni – cilindri nameščeni pod kotom 60 ° 6-valjni vrstni
Vrtina in gib: 93 × 72,6 mm 84 × 88 mm
Gibna prostornina: 2959 cm3 2926 cm3
Največja moč: 166 kW – 226 KM/6200 v/min 135 – 184 KM pri 4000 v/min
Srednja hitrost bata pri največji moči: 15 m/s 11,7 m/s
Največji navor: 275 Nm pri 5000 o/min 390 Nm pri 1750 o/min
2 × 2 odmični gredi v glavi – 4 ventili na valj 2 odmični gredi v glavi – 4 ventili na valj
Kompresijsko razmerje: 10,0 : 1 18,0 : 1
Pri bencinskem motorju je navor porazdeljen zvezno in se polagoma dviguje do najvišje vrednosti in nato začne počasi padati. Tu ni nobenih sunkovitih preskokov in naglih padcev navora. Pri turbodizelskem motorju je krivulja pri nižjih vrtljajih precej nizka nato pa se sunkovito dvigne doseže maksimalno vrednost, ki jo nekaj časa konstantno drži, nato pa zopet naglo upade. Uporabno območje vrtljajev tega dizelskega motorja je od 1000 – 4000 vrtljajev, tega bencinskega pa od 1000 – 6800 vrtljajev.
Značaj navorske krivulje, kot je to razvidno tudi iz enačbe, ki povezuje moč in navor, ima neposreden vpliv na porast moči skozi uporabno območje motorja. Med 1000 in 2000 vrtljajev je pri turbodizelskem motorju zaznati velik porast moči , v sorazmerno ozkem področju, zato zna biti vožnja s takim vozilom ob manj izkušenem vozniku precej sunkovita in zato neudobna, hkrati tudi pogonska kolesa avtomobila hitro zavrtijo v prazno. Od 2000 do 3500 vrtljajev je motor zelo odziven, nato se počasi veselje do vrtenja končuje nad 4000 vrtljajev ( tu sicer doseže največjo moč) pa ni smiselno vrtenje turbodizla saj se navor in s tem moč od te številke dalje drastično zmanjšujeta. Ker je moči v razponu med 2000 in 3200 vrtljaji zelo veliko, to območje pri pospeševanju zelo hitro preidemo, torej je dejansko uporabno območje dizla precej omejeno navzgor.
Pri bencinskem motorju je stvar precej drugačna. Porast moči v nižjih vrtljajih je linearna, brez sunkov, kar omogoča umirjeno in lagodno vožnjo, v višjih vrtljajih pa moč linearno z obrati precej naraste. Kjer se dizel konča s svojim območjem ( 4500 vrtljajev) bencinec šele oživi. Nato zelo lepo, to je hitro vleče v višje vrtljaje, kjer doseže pri 6200 vrtljajih maksimalno moč, od te vrednosti dalje pa navor ne pade sunkovito, temveč počasi, zato se motor brez problemov uporablja do 7000 vrtljajev. Torej bencinec ima dve območji; do 4000 vrtljajev je uglajen in še dokaj zmeren s porabo goriva, nad 4000 je zelo športen in omogoča vrtenje še daleč v visoke vrtljaje, kjer dosega visoko moč.
Za isti efektk, torej podobno moč je potrebno bencinski motor držati 1500 motornih vrtljajev višje. Ker se pogovarjamo v vrtljajih na minuto je to 750 delovnih taktov več v eni minuti. Torej je 750 vbrizgov goriva več pri bencinskem motorju kot pri dizlskem v eni minuti.
Naj omenim še, da je bencinski motor 3.0 V6 v naši primerjavi precej športno grajen, normalno sej je od ALFE ROMEO, saj omogoča maksimalno moč in navor v visokih vrtljajih, posredno na to vpliva tudi 4 ventilska tehnika. Tudi hitrosti batov so precej velike, torej nekoliko krajši gibi. Dizelski 3.0d motor je tudi zelo moderno grajen; z direktnim vbrizgom po skupnem vodu, z visokimi tlaki vbrizga s 4 ventilsko tehniko, s turbinskim polnilnikom, ki ima spremenljivo geometrijo lopatic. To vse mu omogoča doseganje velikega navora pri zelo nizkih vrtljajih. Če bi imeli turbodizelski motor starejše zasnove, bi bila t.i »turboluknja« bolj očitna (porast navora in s tem moči bi se zgodil pri višjih vrtljajih), kar bi naredilo motor še manj uporaben, saj bi se uporabno območje še zmanjšalo. Uglajenost 3.0d motorja za uporabo v vozilu se da zelo povečati z izbiro avtomatskega menjalnika, ki bolj zvezno porazdeli nakopičeno moč.
Ker pa dizel motor dosega visoke moči pri okrog 2000 vrtljajih nižje kot bencinski ima eno zelo dobro lastnost; precej nižjo porabo goriva kot soroden bencinec. Ravno ta ekonomski razlog pa je edini večji razlog, da so dizelski motorji vse bolj pogosti za pogon osebnih vozil. Naj omenim še, da je krivec za sunkovit porast navora in s tem moči pri dizelskem motorju naše primerjave predvsem turbina. Atmosferski dizelski motor bi se precej drugače obnašal. Za kateri motor bi se odločil? Če denar za gorivo ne bi bil vprašanje, za pogon osebnega vozila zagotovo za bencinski motor.