Motorno olje: Enciklopedija / Vse o olju

Vodniki o nakupu in vzdrževanju

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Mislim da ja. Tudi Mobil 1 0W-40 so kaki 2 leti nazaj iz Protection Formula preimenovali v New Life, zdaj so pa š po istem vzorcu Rally Formulo preimenovali v Peak Life.

Vejetno so olje tudi malenkost izboljšali.
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
Uporabniški avatar
Energy
Alfa Member
Alfa Member

lizard napisal/-a:Slehernik, hotel sem drugo povedat. Namreč v tekstu pod tabelo piše, da je minimum, ki še zadosti dizelskim agregatom B4 in C2, a da takrat popolne performanse motorja niso zagotoveljene. A hecno je to, da sta obe Selenii ravno C2 (WR PE) in B4 (WR).

Ali pa je le angleški teskt malce nerodno preveden, in hočejo povedat, da mora biti olje C2 (v primeru 1.9 in 2.0) in B4 v primeru 2.4 JTDm.

Tisto kar sem pisal takrat je bilo malce nazaj, in še nisem bil tako na tekočem. V glavnem za 1.9 so prve knjižice res imele napisano Selenio WR 5W-40, ko pa je ven prišla WR PE, pa so tudi v knjižicah napisali tole.

V čem pa je finta, da je v 2.4 JTDM predpisano 5W-40 ACEA B4, pa ne bi vedel. Tudi ne če lahko zaradi tega pride do težav. Za DPF morajo olja zadosti C1, C2, C3, C4... tak, da možnosti za težave ne bom izključil.

Zdaj pa najpomembnejše! - sem ugotovil v čem je finta....

Zahteva C2 in C3 za čistost je poplnoma enaka!
Razlika je v minmalnem zahtevanem HTHS-u, torej za C2 mora biti HTHS višji od 2,9, za C3 pa mora biti HTHS višji kot 3,5.

Torej olje 5W-30 bo imelo vedno nižji HTHS kot 5W-40, če sta olji podobni kakovosti. Redko katero 5W-30 olja ima višji HTHS-a od 3,5, zato so ta olja praviloma C2. Olje 5W-40 pa ima komot višji HTHS kot 3,5, zato zadosti brez problema tudi C3.

Ergo - Selenia nima 5W-40 olje, ki bi bilo C3, zato toči v 2.4 dizle z DPF pač Seleno WR 5W-40. Moj predlog je, da se zaradi DPF-ja toči olje ki zadosti ACEA C, v tem primeru, ker je olje 5W-40, je to C3 ali pa C4!

Za 2.4 pa Selenie WR PE 5W-30 niso predpisali zato, ker ni dovolj viskozno, da bi nudilo primerne mazalne sposobnosti, v primeru 1.9 pa očitno nudi. Vsaj tako domnevam.

Tudi meni je zdaj bolj jasno vse skup.

Za 2.4 JTDM v 159 torej - Motul X-Clean 5W-40, ACEA C3

P.S. Z oljem 5W-30 bo nižja tudi poraba ;) v primerjavi z 5W-40. Ampak malenkostno. Lahki bi rekli, da so C2 olja bolj namenjena nižji porabi, C3 pa vzdržijo malce več športne vožnje, ker morjao imeti višji HTHS, posledično tudi višjo viksoznost pri segretem olju.
če jst pol prav razumem, je problem če daš v 2.4 JTDM olje 5W30 v tem da nima take mazalne sposobnosti kot 5W40... ampak 5W40 pa ni kao za DPF... mislim, začaran krog...

je lahko kaj narobe če imaš pa namesto 5W40 pač 5W30 v motorju 2.4 JTDM?

navsezadnje če pač nima takih mazalnih sposobnosti bom čist zares dodal dodatek QMI Engine Treatment s PTFE, ki poveča mazalnost...!!?
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Sem ti že v drugi temi napisal, da je olje primerno za DPF je finta v standardu za čistost - standard C, ne pa v viskoznosti. Itak vse piše v tej temi, samo prerbat moraš natančno.

Razlika med 5W-40 in 5W-30 je pa, da je slednje manj viskozno pri segretem motorju, kar je sicer dobro za porabo, saj jo zmanjša. Motorji so ponavadi tudi razviti za določeno viskoznost. Zdaj verjetno ne bo nič narobe z 5W-30, stvar je ta, da 5W-40 omogoča bolj športno vožnjo saj pri večjih obremenitvah nudi malo boljše mazanje.

Bolj pomembno kot to je, da je v avtu ki ima DPF primerno čisto olje, torej da zadostuje C2 oz. C3 standardu.

Ker si v drugi temi zapisal, da imaš notri Mobilovo olje, če je dal to - https://www.mobiloil.com/USA-English/Mo ... 5W-30.aspx
bo v redu, naslednjo menjavo pa lahko daš 5W-40 C3 olje.
slehernik
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ne vem zakaj komplicirata. Daj noter olje 5W-40 C3. Ker Selenia tega nima, daš nekaj drugega, naprimer

http://www.motornaolja.com/motul/8100-x ... 3-5w-40-5l

In je volk sit (gradacija kot jo predpisuje tovarna) in koza cela (čistost kot je zahtevana za DPF).
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

To bi bila seveda najboljša opcija, ampak člpvek že vliva neke glupe aditive ki vsebujejo PTFE (teflon) v motor (glej temo Servis za AR 159 2.4 JTDM). Včasih je res brezveze da pišeš in pišeš pa razlagaš, pa lljudje grejo naredit glih kontna ker jim nek mehanik z osnovno šolo reče, da to deluje. Ah ljudje...

Pa da vliješ teflon notri v motor moraš res biti, da ne bom rekel kaj, sploh po tem ko sem citiral zaključke raziskav glede tega sranja. Res - adijo pamet, sploh ko smo dobesedno vsi rekli, da naj tega ne dela! A na butlih pač firme, ki tržijo magične izdelke služijo :D.
Uporabniški avatar
Alan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Giulia 2.0t rwd in 156 3.0 24V V6 GTAm

slehernik napisal/-a:Ne vem zakaj komplicirata. Daj noter olje 5W-40 C3. Ker Selenia tega nima, daš nekaj drugega, naprimer

http://www.motornaolja.com/motul/8100-x ... 3-5w-40-5l

In je volk sit (gradacija kot jo predpisuje tovarna) in koza cela (čistost kot je zahtevana za DPF).
Tole je super olje, iz Anglije se ga dobi pa še malo ceneje.
Alfa je kot punca, če ne skrbiš za njo te hitro prevara z avtomehanikom :mrgreen:
https://enigma-motorsport.si/" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Pa še fiatov certifikat za motorje z DPFjem ima... :)

(pa Chuck Norris mi je povedal, da če uporabljaš to olje, ne potrebuješ aditivov na osnovi teflona ;) )
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Haha. Je pa končno nekdo v Sloveniji ponudil to olje za neko normalno ceno. Itak bom verjetno spisal en kratek vodnik za 159-ke z dizli, predvsem zaradi manjše zmešnjave glede olja, ki se ga naj uporablja.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

No to bi bilo pa res odlično, da se enkrat za vselej ta fama okoli teh olj za JTD-je konča. Bom potem to dodal kot posebej temo, ti Samo pa jo kar tukaj prilepi.
mitoma
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Kranj

Ko sem na servisu omenil,da bo pri naslednji menjavi namesto selenie 5w-30 PE,šel noter motul 8100 x-clean 5w-40,mi pa rečejo:"o to pa ne bo v redu za alfe je predpisana selenia,da ne bojo potem problemi z motorjem,boste vidu!" Jim pravim HALO zakaj pa bi bili problemi zaradi olja,ki je v vseh pogledih boljše,če malo preberete specifikacije olj!
Ampak se ne dajo: Ne,ne to pa ne bo držalo za alfe je najboljš selenia!!! [-X =;
Pravim no v redu pa naj bo po vaše,sam vseeno gre pri naslednji menjavi not motul,ki sem ga omenil! =D> :D
Ja samo mi mamo samo selenio,nič drugega ne dajemo not samo to,ki je predpisano! =; [-X Halo ga bom pač prinesu s sabo #-o ,se bom pa ja jaz sam odločil katero olje bom dal v avto :evil: al mi ga potem ne boste hotl zamenjat #-o ,pa je bil odgovor:"ja točno tako!"-to je bil bivši serviser! =D> -H- [-o< ,no in od takrat dalje vozim na zdajšni servis,kjer okoli tega nič ne komplicirajo in dajo not kar jim rečeš pa tudi,če s sabo prineseš,čeprav je tudi pri njih selenia prva izbira kot verjetno na vseh alfa servisih! =D>
Zadnjič spremenil mitoma, dne Po Jan 31, 2011 1:41 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lady "K"
Kraj: Gabrje (nedaleč od Preshgain)

Pa seleniabrozga.press ni predpisana brozga za FLAR, ampak priporočena.

Tudi prebrati ne znajo prav...
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Olje ne more biti PREDPISANO, lahko je predpisana sam gradacija in API/ACEA standard. Lahko je pa PRIPOROČENA firma, s katero ima FIAT podpisano pogodbo o sodelovanju (kar piše tudi v knjižici. pa še številka pogodbe je omenjena).
al mi ga potem ne boste hotl zamenjat d'oh! ,pa je bil odgovor:"ja točno tako!"-to je bil bivši serviser!
To pa zato, ker potem ne zasluži na olju.
Axi
Alfist
Alfist

Ampak ne vem, meni še nikjer niso komplicirali na pooblaščenih servisih, če sem jim prinesel svoje olje ali pa katerikoli del. Pač računajo montažo/delo po ceniku in to je to. Dostikrat pa so tudi kakšen neoriginalen del zrihtali, da ga meni ni bilo treba iti kupovati.

Druga stvar je, če bi bil avto v garanciji, mogoče bi takrat kaj komplicirali :?:
mitoma
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Saj tako je prav nimajo kaj komplicirat,če je samo priporočeno,druga stvar pa so neoriginalni deli!
GT_turbo
Alfist
Alfist

OT:
@mitoma: a prejšni servis je bil v besnc, zdajšni pa tam kjer si naftn filter menju?
@axi: pojdi pogledat mojo temo, sem precej žolča izpustu...meni bi že zdavni mogu menjalnik ribnt :roll:
Odgovori
  • Informacija