Menjava 4x amortizerji in vzmeti

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
ARfan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Preoblečen Fiat/Opel

Mislil sem, če je razlika med šalčkama od navadne limuzine in limuzine s TI podvozjem (brez nivomata).

Torej kupim šalčke od limuzine in stvar naj bi bila kompatibilna? Naj bi imela tudi SW brez nivomata enake šalčke kot limuzina?

lp
blazo
Alfa Member
Alfa Member

Arfan

pri moji menjavi so bile uporabljene šalčke od nivomata in avto je v ravnini, tako da ti ni potrebno pomoje kupovat drugih..
upam,. da nisi ze kupu :)
Uporabniški avatar
ARfan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Včeraj sem dobil Eibach pro-system kit, šalčk ter nosilcev amortizerjev pa še nisem kupoval na srečo :D .

Ali si menjal vse štiri amortizerje in vzmeti?Torej če prav razumem imaš ti nosilce amortizerja in šalčke od nivomat amortizerjev in stvar štima?
Sliši se super namreč :D .
Kje si opravil menjavo če ni skrivnost?

PS: ali imaš sedaj avtomobil kaj nižji?

lp
fr3nk
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Sevnica

Jaz moram tud čim prej menjat zadnje amortizerje na sw TI.
Prosim če mi nekdo pove katere amortizerje naj kupim za solidno ceno. Najraje pa bi menjal samo zadaj. Da mi nebo treba devat 350€ za kos

Kr če pa na kakem servisu uprašaš pa tko rečejo da nč ne paše.

lp
Uporabniški avatar
ARfan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Jaz imam na moji podvozje enako kot ima TI oprema vendar bom menjal komplet amortizerje+vzmeti.
Če boš menjal samo zadaj, lahko pogledaš za kakšnimi Bilstein B4 ali B6, Koni str.t, monroe reflex .
Bilstein B4 mislim da pride okoli 110€ eden.Seveda pa v vsakem primeru odpade avtomatska regulacija višine.
Izmed naštetih bi se v primeru menjave samo zadnjih odločil za Bilstein, ki pa so tudi najdražji.

Problem vidim samo, kako ti bo potem uspelo ujeti višino zadnjega konca s sprednjim.
TI podvozje je, če se ne motim od navadne 156 nižji za 15-20mm.Za enkrat pa še nisem zasledil aftermarket vzmeti ki ponujajo omenjeno nižanje.
Vzmeti od nivomata namreč niso kompatibilne z navadnimi amortizerji.
Opcija je, da dobiš/kupiš vzmeti od limuzine s TI podvozjem, ki nivomata nimajo. Pozanimati se je potrebno le, če imata limuzina in SW enako težo na zadnji premi, da se potem vzmeti ne bodo preveč posedle.

Še druga opcija :
Pri Vugi ti lahko predelajo original nivomat amortizerje.Sam amortizer obnovijo vendar tudi poberejo ven nivomat regulacijo.Amortizer se torej po tem posegu obnaša kot vsak navaden.
Cena predelave ter montaže naj bi bila okoli 350€.

Je pa zelo težko dobiti 100% odgovor od slovenskih serviserjev, sploh na pooblaščenih večinoma nimajo pojma...
Po telefonskem pogovoru sem neko zaupanje (od pooblaščencev) dobil le od Zege, pa še ta mi je na moje vprašanje "ali so nosilci amortizerja ter šalčke od nivomat amortizerjev kompatibilne z navadnimi amortizerji" odgovoril: "bomo že tako zrihtali da bo prav"....

lp
fr3nk
Alfa Member
Alfa Member

ARfan hvala ti za določene informacije. Če še kaj novega ugotoviš pa bi prosil da o tem napišeš
blazo
Alfa Member
Alfa Member

ARfan napisal/-a:Ali si menjal vse štiri amortizerje in vzmeti?Torej če prav razumem imaš ti nosilce amortizerja in šalčke od nivomat amortizerjev in stvar štima?
Sliši se super namreč :D .
Kje si opravil menjavo če ni skrivnost?

PS: ali imaš sedaj avtomobil kaj nižji?

lp
razumeš pravilno:)
menjal sem seveda tudi vzmeti, avto bi pomoje visel, če bi uporabu stare od nivomata
Menjavo je opravil klubski partner (amortizer)
imam pa zdej cca 30mm nizji avto
Uporabniški avatar
ARfan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

No super, drug teden gre alfica na operacijo :D . Komaj čakam, ker mi gre zabijanje zadnjih amortizerjev že pošteno na živce+grdo izgleda.

lp
fr3nk
Alfa Member
Alfa Member

blazo kolk pa je tebe pršla zamenjava amortizerjev ter katere si dal?

ARfan zanima me še kolk bo te pršlo vse skupi?

Da se še počasa jst odločim kaj nardit.

lp
Uporabniški avatar
ARfan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

ARfan zanima me še kolk bo te pršlo vse skupi?

Da se še počasa jst odločim kaj nardit.

lp

Mene so prišli novi štirje športni amortizerji z vzmetmi 590€, delo z optiko pa bo cca. 150€ +-10% in sicer pri Zegi.

Torej okoli 750€. Seveda pa vedno lahko pride do kakšnih nepričakovanih stroškov ko se avtomobil na dvigalo postavi, kot je npr. menjava nosilca amortizerja (45€/kom) ali kakšne roke, končniki....

V kolikor boš menjal samo zadaj s kakšnimi koni str.t (jih precej hvalijo) boš verjetno prišel za kakšnih 300€ skozi z delom in optiko.

Danes sem dobil še uradni odgovor s strani amortizer.si . Menjava zadnjih amortizerjev pri njih stane 74€(samo delo).

Blazo ima sedaj Koni str.t (s strani tovarne so mišljeni so kot nadomestek originala, ki pa vseeno prenesejo tja do 40-45mm nižanja).
Uporabniški avatar
ARfan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ali kdo ve kolikšna je višina od sredine platišča pa do blatnika pri navadni 156 (brez TI ali sport packa)?

Blazo si kaj izmeril na koliko cm se je avtomobil dejansko posedel?
blazo
Alfa Member
Alfa Member

Mislim, da je cca 38-39 cm.

moja je zdej cca 34,5 cm.
Uporabniški avatar
ARfan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Evo Eibachi so zmontirani.Prvi vtisi so res nad pričakovanji.Glede na nižanje je avtomobil praktično veliko bolj udoben od originalnih sport amortizerjev, obenem pa se precej manj nagiba.Posledično se seveda tudi bolje drži ceste.Čez manjše grbine sedaj sploh nevem,da se peljem :D .Odpravljeno je tudi razno škripanje pokanje na podvozju....skratka čisto drug avtomobil.Definitivno najboljša naložba.

So pa tudi pri meni ostali original nosilci amortizerjev in šalčke, od nivomat amortizerjev.

lp
Uporabniški avatar
ARfan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Danes sem po slabem mesecu od vgradnje še enkrat premeril za koliko se je avtomobil posedel in opazil sledeče.
Prva os je OK, avtomobil na obeh straneh poseden na 33.5cm, problem pa se je pojavil na zadnji osi saj je levo kolo za cca. 1cm nižje od desnega.
Merjeno je od sredine felge pa do blatnika.

Ali mogoče kdo ve v čem bi bil lahko problem? Na desni strani je bil menjan tudi vezni drog preme (prečni) med tem, ko je na levi strani še prva vgradnja.

lp
Uporabniški avatar
_doog_
Alfa Member
Alfa Member

Ali je kdo sam zamenju zadnje amortizerje na sw-jki. Zanima me kakšen je postopek..
Lp
Odgovori
  • Informacija